Ministry of Culture
More than 5 lakh youths have registered as volunteers for Tiranga Campaign: Shri Gajendra Singh Shekhawat
Ministry of Culture Announces 4th Edition of ‘Har Ghar Tiranga’ Campaign Under Azadi Ka Amrit Mahotsav
11 AUG 2025 6:46PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture, Government of India, proudly announces the 4th edition of the Har Ghar Tiranga campaign, launched under the aegis of Azadi Ka Amrit Mahotsav, to inspire citizens across the nation to bring the Indian National Flag — the Tiranga — into their homes and hearts.
Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat said, this year, we are going to celebrate the fourth edition of Tiranga campaign, for which more than 5 lakh youths have registered as volunteers. These youths will inspire people for the Tiranga campaign.
Addressing a press conference here today, Shri Shekhawat said, Har Ghar Tiranga is more than a campaign — it is an emotional movement that unites 1.4 billion Indians under the timeless colours of our National Flag. It aims to in still patriotism, foster civic pride and spread awareness about the significance of the Tiranga as a living symbol of our democracy and independence.
On this occasion, Shri Vivek Aggarwal, Secretary, Ministry of Culture presented a detailed overview of the Tiranga Campaign with PowerPoint presentation. Shri Abhijit Sinha, Additional Secretary, Ministry of Home Affairs and Shri Samir Kumar, Economic Advisor, Ministry of Jal Shakti presented the details of events to be organised by their respective ministries. Senior officials from Central Armed Police Force (CAPF), Ministry of Culture were also present on the occasion.
Conceived to transform the relationship between citizens and the National Flag from a formal and institutional association to a deeply personal bond, Har Ghar Tiranga encourages every Indian to hoist the Tiranga with pride and honour, marking the celebration of India’s independence.
The initiative holds profound symbolic value — bringing the Tiranga home is not only an expression of personal connection but also a reaffirmation of our shared commitment to nation-building. It serves as a reminder of the sacrifices made for our freedom and as a pledge to uphold the values of unity, integrity, and progress.
The Ministry of Culture is the nodal Ministry for this campaign and is working in close collaboration with State Governments, Union Territories, educational institutions, community organisations, and the general public to ensure widespread participation. Citizens are encouraged to hoist the Tiranga at their homes, offices, and public spaces, and to share their celebrations through photographs and stories on social media using the hashtag #HarGharTiranga.
With enthusiastic participation over the last three years, Har Ghar Tiranga has become a people’s movement — transforming Independence Day into a vibrant, nationwide celebration of unity in diversity. The 2025 edition aims to reach even greater heights, reaffirming our national spirit and pride.
For more details, please click here

ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରାଇଛନ୍ତି: ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ
'ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା' ଅଭିଯାନର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ଘୋଷଣା କରିଛି ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
11 AUG 2025 6:46PM by PIB Bhubaneswar
11.08.2025 : ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସାରା ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ପତାକା - ତିରଙ୍ଗା - ସେମାନଙ୍କ ଘର ଏବଂ ହୃଦୟରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଅଧୀନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ଗର୍ବର ସହିତ ଘୋଷଣା କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ କହିଛନ୍ତି, ଚଳିତ ବର୍ଷ, ଆମେ ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଯାହା ପାଇଁ 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ ଭାବରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୁବକମାନେ ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବେ।
ଆଜି ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଶେଖାୱତ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା କେବଳ ଏକ ଅଭିଯାନ ନୁହେଁ - ଏହା ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯାହା 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଆମର ଜାତୀୟ ପତାକା ତଳେ ଏକତ୍ରିତ କରେ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶପ୍ରେମକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ତଥା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ତିରଙ୍ଗାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିବା।
ଏହି ଅବସରରେ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଅଗ୍ରୱାଲ ପାୱାରପଏଣ୍ଟ ପ୍ରେଜେଣ୍ଟେସନ ସହିତ ତିରଙ୍ଗା ଅଭିଯାନର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅଭିଜିତ ସିହ୍ନା ଏବଂ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅର୍ଥନୈତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଶ୍ରୀ ସମୀର କୁମାର ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ନିଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ବିବରଣୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ), ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ନାଗରିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପତାକା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଏବଂ ଗଭୀର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବନ୍ଧନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପିତ ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଗର୍ବ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହିତ ତିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଉତ୍ସବକୁ ପାଳନ କରିଥାଏ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗଭୀର ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ମୂଲ୍ୟ ରଖେ - ତିରଙ୍ଗାକୁ ଘରକୁ ଆଣିବା କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଂଯୋଗର ପ୍ରକାଶ ନୁହେଁ ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରତି ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ପ୍ରମାଣିତ କରେ। ଏହା ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା ବଳିଦାନର ସ୍ମରଣକାରୀ ଏବଂ ଏକତା, ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଜାୟ ରଖିବାର ପ୍ରତିଜ୍ଞା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଅଭିଯାନର ନୋଡାଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘର, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନରେ ତିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାକୁ ଏବଂ #ହରଘର ତିରଙ୍ଗା ବ୍ୟବହାର କରି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ଏବଂ କାହାଣୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସବ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ଧରି ଉତ୍ସାହୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ, ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି - ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସକୁ ବିବିଧତାରେ ଏକତାର ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରୁଛି। 2025 ସଂସ୍କରଣ ଆମର ଜାତୀୟ ଆତ୍ମା ଏବଂ ଗର୍ବକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରି ଆହୁରି ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ, ଦୟାକରି ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ