ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜନସେବା ଅଭିମୁଖୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ୱେଭ୍‌ସ ଓଟିଟି ଭାରତର ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି; ସରକାରଙ୍କ ସଂସଦରେ ବକ୍ତବ୍ୟ
08 AUG 2025 5:22PM by PIB Bhubaneswar
ୱେଭ୍‌ସ ଓଟିଟି ଚୟନିତ ମନୋରଞ୍ଜନ ସହିତ ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ, ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଖବର ପ୍ରସାରଣ କରୁଛି; ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ୱେଭ୍‌ସ ଓଟିଟି ଆକାଶବାଣୀ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶନରୁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଥାଏ, ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ, ଆଞ୍ଚଳିକ ବିବିଧତା, ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ଏବଂ ସମାଚାର ସବୁକିଛି ମାଗଣାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ
ବହୁଭାଷୀ ଏବଂ ଉପଭାଷା-ସମୃଦ୍ଧ କଣ୍ଟେଣ୍ଟକୁ ଅନ୍ ବୋର୍ଡ କରିବା ପାଇଁ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ କ୍ରିଏଟର, ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସାରକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ସହଯୋଗ କରି, ୱେଭ୍‌ସ ଏହାକୁ ସବସ୍କ୍ରିପସନ ଫି ବିନା ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍-ସକ୍ଷମ ଡିଭାଇସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଲଭ କରୁଛି
08.08.2025 : ୱେଭ୍‌ସ ଓଟିଟି ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସହଭାଗୀତା କରିଛି। ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ୱେଭ୍‌ସ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷାରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅନ୍ ବୋର୍ଡ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିବିଧ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଆବିଷ୍କାରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆଞ୍ଚଳିକ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ କରିବା ଲାଗି ସବଟାଇଟେଲିଂ ଏବଂ ମେଟାଡାଟା ସମୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରେ।
ଏହା ଆକାଶବାଣୀ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶନର ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଶକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି। ସମସ୍ତ 35 ଦୂରଦର୍ଶନ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଏବଂ ଆକାଶବାଣୀର ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ୱେଭ୍ସ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଏହା ସହିତ, ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତିକୁ କଭର କରୁଥିବା ଅନେକ ଏଫଟିଏ (ଫ୍ରି ଟୁ ଏୟାର) ପ୍ରସାରକ ମଧ୍ୟ ୱେଭ୍‌ସରେ ଉପଲବ୍ଧ।
ୱେଭ୍‌ସ ଓଟିଟି ଏକ ଫ୍ରି-ଟୁ-ଆକ୍ସେସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍-ସକ୍ଷମ ଡିଭାଇସଗୁଡ଼ିକରେ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା ବ୍ୟାପକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏହା ଆକାଶବାଣୀ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶନର ବିଶାଳ ଅଭିଲେଖାଗାର ଏବଂ ଲାଇଭ୍ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ରୁ ସଂଗୃହିତ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ସୂଚନାପ୍ରଦ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରଦାନ କରି ନିଜକୁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କରେ। ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ମୂଳ ରଣନୀତି ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ, ଆଞ୍ଚଳିକ ବିବିଧତା, ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ଏବଂ ଖବର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ, ଚୟନିତ ମନୋରଞ୍ଜନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ - ସମସ୍ତ କୌଣସି ସବସ୍କ୍ରିପସନ୍ ଶୁଳ୍କ ବିନା।
ଏହି ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା-ଚାଳିତ ପଦ୍ଧତି ଘରୋଇ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବାଣିଜ୍ୟିକ, ମନୋରଞ୍ଜନ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ମଡେଲ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ବିପରୀତ। ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ଦର୍ଶକଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୟୁଜର-ସେଣ୍ଟ୍ରିକ୍ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି।
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ୱେଭ୍‌ସ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଚାର ଏବଂ ପ୍ରସାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଆକାଶବାଣୀ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶନ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଚାର, ଏବଂ ମାଇଁଗଭ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଦର୍ଶକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଅଭିଯାନ ଚଲାଯାଉଛି। ଗ୍ରାମସ୍ତରୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ (ଭିଏଲଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ଭୂମିଗତ ସକ୍ରିୟକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି) ସହିତ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଛି।
ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍ ମୁରୁଗନ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Information & Broadcasting
With Public Service Driven Approach, WAVES OTT is enhancing linguistic & cultural diversity of India; Government to Parliament.
In sharp contrast to commercial & entertainment centric private models, WAVES OTT showcases Indian heritage, public service programming and news along with select entertainment; MoS, I& B
WAVES OTT Offers Credible, Culturally Rich Content from Akashvani and Doordarshan, Showcasing Indian Heritage, Regional Diversity, Public Service Programming and News All Free of Cost
Collaborating with content creators, regional broadcasters and cultural institutions to onboard multi-lingual and dialect-rich content, WAVES is making it Accessible via smartphones and internet-enabled devices without subscription fees
08 AUG 2025 5:22PM by PIB Delhi
WAVES OTT has undertaken several partnerships to enhance linguistic and cultural diversity. The platform is working with a wide network of content creators, regional broadcasters, cultural institutions to onboard content on the WAVES OTT platform across multiple Indian languages and dialects. The platform also supports subtitling and metadata enrichment to make diverse content discoverable and accessible to a broader regional audience.
It is also leveraging the regional content strengths of Akashvani and Doordarshan. All 35 Doordarshan Satellite Channels and various regional channels of Akashvani are available on Waves OTT Platform. Additionally, many FTA (free-to-air) broadcasters showcasing regional contents and covering various cultures are also available on WAVES.
WAVES OTT is a free-to-access platform, available on smartphones and internet-enabled devices, ensuring wide digital accessibility. It sets itself apart by offering credible, informative, and culturally rich content drawn from the vast archives and live streams of Akashvani and Doordarshan. The platform’s core strategy emphasizes showcasing Indian heritage, regional diversity, public service programming, and news, alongside select entertainment content — all without any subscription fee.
This public service-driven approach stands in contrast to the commercial, entertainment-centric models of private OTT platforms. The platform has integrated user-centric features to increase accessibility and viewer engagement.
Various promotional and outreach efforts have been undertaken to popularize the WAVES OTT platform in rural and semi-urban areas. These include promotions through Akashvani and Doordarshan channels, as well as the MyGov platform. Targeted social media campaigns in regional languages are being run to reach audiences in these areas. Prasar Bharati has also collaborated with Common Service Centres (CSCs) for on-ground activation through Village Level Entrepreneurs (VLEs).
This information was submitted by Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs Dr. L Murugan in Rajya Sabha today.