Ministry of Information & Broadcasting
With Public Service Driven Approach, WAVES OTT is enhancing linguistic & cultural diversity of India; Government to Parliament.
In sharp contrast to commercial & entertainment centric private models, WAVES OTT showcases Indian heritage, public service programming and news along with select entertainment; MoS, I& B
WAVES OTT Offers Credible, Culturally Rich Content from Akashvani and Doordarshan, Showcasing Indian Heritage, Regional Diversity, Public Service Programming and News All Free of Cost
Collaborating with content creators, regional broadcasters and cultural institutions to onboard multi-lingual and dialect-rich content, WAVES is making it Accessible via smartphones and internet-enabled devices without subscription fees
08 AUG 2025 5:22PM by PIB Delhi
WAVES OTT has undertaken several partnerships to enhance linguistic and cultural diversity. The platform is working with a wide network of content creators, regional broadcasters, cultural institutions to onboard content on the WAVES OTT platform across multiple Indian languages and dialects. The platform also supports subtitling and metadata enrichment to make diverse content discoverable and accessible to a broader regional audience.
It is also leveraging the regional content strengths of Akashvani and Doordarshan. All 35 Doordarshan Satellite Channels and various regional channels of Akashvani are available on Waves OTT Platform. Additionally, many FTA (free-to-air) broadcasters showcasing regional contents and covering various cultures are also available on WAVES.
WAVES OTT is a free-to-access platform, available on smartphones and internet-enabled devices, ensuring wide digital accessibility. It sets itself apart by offering credible, informative, and culturally rich content drawn from the vast archives and live streams of Akashvani and Doordarshan. The platform’s core strategy emphasizes showcasing Indian heritage, regional diversity, public service programming, and news, alongside select entertainment content — all without any subscription fee.
This public service-driven approach stands in contrast to the commercial, entertainment-centric models of private OTT platforms. The platform has integrated user-centric features to increase accessibility and viewer engagement.
Various promotional and outreach efforts have been undertaken to popularize the WAVES OTT platform in rural and semi-urban areas. These include promotions through Akashvani and Doordarshan channels, as well as the MyGov platform. Targeted social media campaigns in regional languages are being run to reach audiences in these areas. Prasar Bharati has also collaborated with Common Service Centres (CSCs) for on-ground activation through Village Level Entrepreneurs (VLEs).
This information was submitted by Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs Dr. L Murugan in Rajya Sabha today.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰৰ পৰা সংসদলৈ ৰাজহুৱা সেৱা চালিত পদ্ধতিৰ জৰিয়তে ৱেভছ অ’টিটিয়ে ভাৰতৰ ভাষিক আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য বৃদ্ধি কৰিছে
বাণিজ্যিক আৰু মনোৰঞ্জন কেন্দ্ৰিক ব্যক্তিগত মডেলৰ সম্পূৰ্ণ বিপৰীতে ৱেভছ অ’টিটিয়ে নিৰ্বাচিত মনোৰঞ্জনৰ লগতে ভাৰতীয় ঐতিহ্য, জনসেৱাৰ প্ৰগ্ৰেমিং আৰু বাতৰি প্ৰদৰ্শন কৰে: তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যমন্ত্ৰী
ৱেভছ অ’টিটিয়ে আকাশবাণী আৰু দূৰদৰ্শনৰ পৰা বিশ্বাসযোগ্য, সাংস্কৃতিকভাৱে সমৃদ্ধ বিষয়বস্তু আগবঢ়ায়, ভাৰতীয় ঐতিহ্য, আঞ্চলিক বৈচিত্ৰ্য, জনসেৱাৰ কাৰ্যসূচী আৰু বাতৰি সকলো বিনামূলীয়াকৈ প্ৰদৰ্শন কৰে
বহুভাষিক আৰু উপভাষা সমৃদ্ধ সমল সাঙুৰি ল’বলৈ কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ, আঞ্চলিক সম্প্ৰচাৰক আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰি, ৱেভছে ইয়াক চাবস্ক্ৰিপচন মাচুল অবিহনে স্মাৰ্টফোন আৰু ইণ্টাৰনেট সক্ষম ডিভাইচৰ জৰিয়তে অভিগম্য কৰি তুলিছে
08 AUG 2025 5:22PM by PIB Guwahati
ভাষিক আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য বৃদ্ধিৰ বাবে ৱেভছ অ’টিটিয়ে কেইবাটাও অংশীদাৰিত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। এই ৱেভছ অ’টিটি প্লেটফৰ্মে একাধিক ভাৰতীয় ভাষা আৰু উপভাষাত সমল সাঙুৰি ল’বলৈ কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ, আঞ্চলিক সম্প্ৰচাৰক, সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠানৰ এক বহল নেটৱৰ্কৰ সৈতে কাম কৰি আছে। এই প্লেটফৰ্মে বিভিন্ন বিষয়বস্তু আৱিষ্কাৰযোগ্য আৰু বহল আঞ্চলিক দৰ্শকৰ বাবে সুলভ কৰি তুলিবলৈ চাবটাইটেলিং আৰু মেটাডাটা সমৃদ্ধিকো সমৰ্থন কৰে।
ইয়াৰ উপৰিও আকাশবাণী আৰু দূৰদৰ্শনৰ আঞ্চলিক বিষয়বস্তুৰ শক্তিৰ লাভ উঠাব ধৰিছে। দূৰদৰ্শনৰ সকলো ৩৫টা চেটেলাইট চেনেল আৰু আকাশবাণীৰ বিভিন্ন আঞ্চলিক চেনেল ৱেভছ অ’টিটি প্লেটফৰ্মত উপলব্ধ। ইয়াৰ উপৰিও আঞ্চলিক বিষয়বস্তু প্ৰদৰ্শন কৰা আৰু বিভিন্ন সংস্কৃতিক সামৰি লোৱা বহুতো এফটিএ (বিনামূলীয়াকৈ সম্প্ৰচাৰিত) সম্প্ৰচাৰো ৱেভছত উপলব্ধ।
ৱেভছ অ’টিটি হৈছে এটা বিনামূলীয়াকৈ প্ৰৱেশযোগ্য প্লেটফৰ্ম, যিটো স্মাৰ্টফোন আৰু ইণ্টাৰনেট সক্ষম ডিভাইচত উপলব্ধ, যিয়ে বহল ডিজিটেল অভিগম্যতা নিশ্চিত কৰে। আকাশবাণী আৰু দূৰদৰ্শনৰ বিশাল আৰ্কাইভ আৰু লাইভ ষ্ট্ৰিমৰ পৰা আহৰণ কৰা বিশ্বাসযোগ্য, তথ্যসমৃদ্ধ আৰু সাংস্কৃতিকভাৱে সমৃদ্ধ বিষয়বস্তু আগবঢ়াই ই নিজকে পৃথক কৰি তোলে। প্লেটফৰ্মৰ মূল কৌশলে নিৰ্বাচিত মনোৰঞ্জনৰ বিষয়বস্তুৰ লগতে ভাৰতীয় ঐতিহ্য, আঞ্চলিক বৈচিত্ৰ্য, জনসেৱাৰ কাৰ্যসূচী, আৰু বাতৰি প্ৰদৰ্শন কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে — এই সকলোবোৰ কোনো চাবস্ক্ৰিপচন মাচুল নোহোৱাকৈ।
এই ৰাজহুৱা সেৱা-চালিত পদ্ধতি ব্যক্তিগত অ’টিটি প্লেটফৰ্মৰ বাণিজ্যিক, মনোৰঞ্জন কেন্দ্ৰিক মডেলৰ বিপৰীতে থিয় দিছে। এই প্লেটফৰ্মত অভিগম্যতা আৰু দৰ্শকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ব্যৱহাৰকাৰী কেন্দ্ৰিক বৈশিষ্ট্যসমূহ সংহত কৰা হৈছে।
গ্ৰাম্য আৰু অৰ্ধনগৰীয়া অঞ্চলত ৱেভছ অ’টিটি প্লেটফৰ্ম জনপ্ৰিয় কৰাৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰচাৰৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আকাশবাণী আৰু দূৰদৰ্শন চেনেলৰ জৰিয়তে প্ৰচাৰৰ লগতে মাইগভ প্লেটফৰ্মৰ যোগেদি প্ৰচাৰ। এই অঞ্চলসমূহৰ দৰ্শকৰ কাষ চাপিবলৈ আঞ্চলিক ভাষাত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি ছ’চিয়েল মিডিয়া অভিযান চলোৱা হৈছে। প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে গাঁও পৰ্যায়ৰ উদ্যোগী (ভিএলই)ৰ জৰিয়তে ভূমিত সক্ৰিয়কৰণৰ বাবে কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ (চিএছচি)ৰ সৈতেও সহযোগিতা আগবঢ়াইছে।
এই তথ্য আজি ৰাজ্যসভাত দাখিল কৰে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে।