କ୍ୟାବିନେଟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଜାରି ରହିବ ସବସିଡି ସୁବିଧା
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ସବସିଡି ଜାରି ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ୧୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
08 AUG 2025 4:00PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସବସିଡି ସୁବିଧା ଜାରି ରହିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଆଜି ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧୪.୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା ୩୦୦ ଟଙ୍କାର ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀ ବାର୍ଷିକ ୯ଟି ସିଲିଣ୍ଡର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସବସିଡି ପାଇପାରିବେ।
ସାରା ଦେଶରେ ଗରିବ ପରିବାରର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ୨୦୧୬ ମଇ ମାସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା (ପିଏମୟୁୱାଇ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଜୁଲାଇ ପହିଲା ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଯୋଜନାର ମୋଟ୍‌ ୧୦.୩୩ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ରହିଛନ୍ତି ।
ସମସ୍ତ ପିଏମୟୁୱାଇ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ମାଗଣା ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଥା’ନ୍ତି। ଏଥିରେ ସିଲିଣ୍ଡରର ସୁରକ୍ଷା ଜମାରାଶି, ପ୍ରେସର ରେଗୁଲେଟର୍‌, ସୁରକ୍ଷା ହୋସ୍, ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ୍ ଉପଭୋକ୍ତା କାର୍ଡ ପୁସ୍ତିକା ଏବଂ ସଂଯୋଗ ଶୁଳ୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ୨.୦ର ବର୍ତ୍ତମାନର ପଦ୍ଧତି ଅନୁଯାୟୀ, ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ରିଫିଲ୍ ଏବଂ ଚୁଲା ମଧ୍ୟ ମାଗଣାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ପିଏମୟୁୱାଇ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ କିମ୍ବା ପ୍ରଥମ ରିଫିଲ୍ କିମ୍ବା ଚୁଲା ପାଇଁ କୌଣସି ଦେୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଏଗୁଡ଼ିକର ଖର୍ଚ୍ଚ ଭାରତ ସରକାର/ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ବହନ କରାଯାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ସବସିଡି ସୁବିଧା: ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରାୟ ୬୦% ଏଲପିଜି ଆବଶ୍ୟକତା ଆମଦାନୀରୁ ଭରଣା କରିଥାଏ। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ଦରରେ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଇ ଦେବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଏଲପିଜି ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ୨୦୨୨ ମଇରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି ୧୪.୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା ୨୦୦ ଟଙ୍କାର ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ସବସିଡି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ରେ, ସରକାର ୧୨ ରିଫିଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତି ୧୪.୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ସବସିଡିକୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ।
ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏଲପିଜି ଉପଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୧୯-୨୦ରେ ପିଏମୟୁଆଇ ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ହାରାହାରୀ ୩ଟି ରିଫିଲ୍‌ କରୁଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଏହା ୩.୬୮ ଏବଂ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଏହା ୪.୪୭ ରିଫିଲକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।

Cabinet
Cabinet approves continuation of Targeted Subsidy for Pradhan Mantri Ujjwala Yojana Consumers for 2025-26 at Rs 12,000 crore
08 AUG 2025 4:00PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved the targeted subsidy of Rs.300 per 14.2 kg cylinder for up to 9 refills per year (and proportionately pro-rated for 5 kg cylinder) to the beneficiaries of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) during FY 2025-26 at an expenditure of Rs 12,000 crore.
Pradhan Mantri Ujjwala Yojana: Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) was launched in May, 2016 with an objective to provide deposit-free LPG connection to adult women from poor households across the country. As on 01.07.2025, there are about 10.33 crore PMUY connections across the country.
All PMUY beneficiaries receive deposit-free LPG connection which includes Security Deposit (SD) of Cylinder, Pressure Regulator, Suraksha Hose, Domestic Gas Consumer Card (DGCC) booklet and installation charges. As per the existing modalities of Ujjwala 2.0, the first refill and stove is also provided free of cost to all beneficiaries. PMUY beneficiaries are not required to make any payments for the LPG connection or the first refill or stove as the cost for these is borne by the Government of India/OMCs.
Targeted Subsidy to Pradhan Mantri Ujjwala Yojana consumers: India imports about 60% of its LPG requirement. To shield PMUY beneficiaries from the impact of sharp fluctuations in international prices of LPG and to make LPG more affordable to PMUY consumers, thereby ensuring sustained usage of LPG by them, Government started a targeted subsidy of Rs.200/- per 14.2 kg cylinder for up to 12 refills per annum (and proportionately pro-rated for 5 kg connections) to the PMUY consumers in May 2022. In October 2023, Government increased targeted subsidy to Rs.300 per 14.2 kg cylinder for up to 12 refills per annum (and proportionately pro-rated for 5 kg connections).
Improved LPG consumption by PMUY Households: Average Per Capita Consumption (PCC) of PMUY consumers which was only about 3 refills in 2019-20 and 3. 68 refills in 2022-23 has improved to about 4.47 during FY 2024-25.