প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এম.এস শ্বামিনাথন সেন্তনরি ইন্তরনেসনেল কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে
দোক্তর শ্বামিনাথন্না চীঞ্জাক পুথোকপদা ভারত মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ইহৌ লুচিংখি: প্রধান মন্ত্রী
দোক্তর শ্বামিনাথন্না বাইওদাইভর্সিতিগী ৱাংমদা থবক তৌখি অমসুং বাই-হেপ্পিনেসকী মীৎয়েং শানবা ৱাখল্লোন পুথোকখি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা কৈদৌঙৈদা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবকশিং য়াশিন্নবা তৌরোই: প্রধান মন্ত্রী
লৌমীশিংগী মপাঙ্গল অসি লৈবাক অসি চাউখৎনবা য়ুম্ফমনি হায়বা ঐখোয়গী সরকারনা খঙলে: প্রধান মন্ত্রী
চীঞ্জাক ৱাৎতনবা থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সাইন্তিসশিংগী মথংগী থবক্তি মীওই খুদিংমক মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহনবনি: প্রধান মন্ত্রী
07 AUG 2025 11:22AM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী আই.সি.এ.আর পুসাদা এম.এস শ্বামিনাথন সেন্তেনরি ইন্তরনেসনেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে অমসুং ৱা ঙাংখ্রে। এম.এস শ্বামিনাথনদা ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা, মহাক যুগ অমদা অচৌবা অওনবা অমা পুরকপদা থৌদাং লৌখিবা মীৎয়েং শানবা মীওই অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি প্রোফেসার শ্বামিনাথন সাইন্স অসি মীয়ামগী য়াইফনবা পাম্বৈ অমা ওন্থোকখিবা অচৌবা সাইন্তিস অমনি। লৈবাক অসিগী চীঞ্জাক ৱাৎতনবা এম.এস শ্বামিনাথন্না মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখি। প্রোফেসার শ্বামিনাথন্না ৱাখল্লোন অমা মিকপ থোকহন্দুনা মদুনা মখা তানা ভারতকী থৌশিলশিং লমজিংগনি অমসুং লাক্লিবা চহি কয়াগী মরুওইবশিং লমজিংগনি। শ্বামিনাথন বার্থ সেন্তেনরি থৌরমদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ পাউজেল পীখি।
নেসনেল হেন্দলুম দেগী থৌরম পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা হেন্দলুম সেক্তর নৌবা শক খঙলে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা ফিবম ফগৎলে। নেসনেল হেন্দলুম দে লাকপদা হেন্দলুম সেক্তরদা থবক তৌরিবা মীওইশিংদা মহাক্না য়াইফ পাউজেল পীখি।
মহাক্কা প্রোফেসার শ্বামিনাথনগা মতম শাংনা চহি কয়া লোয়নরকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা গুজরাত্ত ইকং থোকপা অমসুং নোংলৈ-নুংশিৎনবা লৌউ-শিংউদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। মহাক্না চীফ মিনিষ্টর ওইরিঙৈ মনুংদা সোইল হেল্থ কার্দকী থবক হৌদোকখি। থবক অসিদা প্রোফেসার শ্বামিনাথন থৱায় য়াম্না য়াওখি, মসি মাইপাক্না থম্মোয় শেংনা পাউতাক কয়া পীখি। চহি ২০ গী মমাংদা তামিল নাদুদা লৈবা প্রোফেসার শ্বামিনাথনগী রিছার্স ফাউন্দেসন সেন্তরদা চৎখ্রে। ২০১৭ দা মহাক্না প্রোফেসার শ্বামিনাথনগী লাইরিক ‘দ গেষ্ট ফোর এ ৱার্ল্দ ৱিথাউদ হুংগর’ ফোঙনবগী খুদোংচাবা অমা ফংখি।
মহাক্না হায়খি ২০১৮ দা বারানসীদা ইন্তরনেসনেল রাইস রিছার্স ইন্সতিতুৎকী রিজনেল সেন্তর হাংদোকপদা প্রোফেসার শ্বামিনাথন্না লমজিংখিবা অদু মমল নাইদে। প্রোফেসার শ্বামিনাথনগা ৱারি শানবা খুদিংমক খঙদবা তম্বা অমা ওইখি। প্রোফেসার শ্বামিনাথন্না নোংমা হায়খি মদুদি “ সাইন্স অসি অনৌবা পুথোক্নবা খক নত্তে, মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবনি” অমসুং মসি মহাক্কী থবকশিংনা মহাক্না উৎখি। প্রোফেসার শ্বামিনাথন্না থিজিনবা খক নত্তনা লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্নবা মহাক্না লৌমীশিংদা ইথিল পীখি। ঙসি ফাওবা প্রোফেসার শ্বামিনাথনগী থবক অমসুং অনৌবা ৱাখলশিং ভারতকী লৌউ-শিংউদা উবা ফংলি। মহাক ভারত ইমাগী অশেংবা মনি অমনি। মহাক্কী সরকার মতমদা প্রোফেসার শ্বামিনাথনদা ভারত রত্ন পীখিবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না চীঞ্জাক পুথোকপদা ভারত মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ইহৌ লুচিংখি। দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথনগী শক্তম অসি গ্রিন রিভোলুসনগী ৱাংমা ফাওবা লৈখি। কেমিকেল শীজিন্নবা হেনগৎলকপা অমসুং মহৈ-মরোল মখল অমা খক থাবগী খুদোংথিবগী মতাংদা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না লৌমীশিংদা ৱাখল তাহনখি। পোৎথোক হেনগৎহন্নবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমসুং মালেম ইমাগী মতাংদা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না থবক পায়খৎখি। পান্দম অনিমক ফংনবা অমসুং নৌনা লাকপা খুদোংচাদবশিং থেংননবা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না গ্রিন রিভোলুসনগী ৱাখল্লোন হৌদোকখি। খুঙ্গংগী মীয়াম অমসুং লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎনবা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না বাইও-ভিলেজগী ৱাখল্লোন হৌদোকখি। দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না কম্মুনিতি সিদ বেঙ্কশিং অমসুং ওপুরচুনিতি ক্রোপশিংগী অনৌবা থবকশিং পুক্নিং থৌগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কাউথোকখ্রবা মহৈ-মরোংশিংদা ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী অৱাবশিং কোক্নবা পাম্বৈশিং লৈরি হায়বা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না থাজখি। দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না ইকং থেংনবা অমসুং থুমগী খুদোংচাদবা মায়োক্নবদা পুক্নিং চঙখি। মখোয় হন্থনা য়েংলিঙৈ মনুংদা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না মিল্লেতশিং নত্ত্রগা শ্রী অন্নগী থবক তৌখি। মেঙগ্রোবশিংগী জিনগী অফবশিং ফৌদা হাপচিন্নবা অমসুং মসিনা মহৈ-মরোংনা ক্লাইমেত চেঞ্জ মায়োক্নবা ঙম্নবা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না পাউতাক পীখি। ঙসি অসি ক্লাইমেত এদাপতেসন অসি মালেমগী মরুওইবা অমা ওইরে, কমদৌনা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথনগী ৱাখল অশেংবনি হায়বা মসিনা খুদম ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বাইওদাইভর্সিতি অসি মালেমগী খন্ন-নৈনবগী হিরম অমা ওইরকপা অমসুং মসি ঙাক-শেন্নবা সরকারশিংনা থবক কয়া পায়খৎলকপা মতমদা, বাইওহেপ্পিনেসকী অনৌবা ৱাখল পুথোক্তুনা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না খোঙকাপ অমা হান্না থাংখি। বাইওদাইভর্সিতিগী শক্তিনা মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কদবনি হায়না দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না থাজখি। মফম অমদা ফংবা মচাকশিং শীজিন্নদুনা মীয়ামগী অনৌবা হিংনবা লম্বীশিং পীগদবনি। দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথনগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং থবক ওইনা পাংথোকপগী অঙকপা গুন অমা লৈরি। মহাক্কী রিছার্স ফাউন্দেসনগী খুৎথাংদা অনৌবা পুথোকপশিং কান্নবশিং লৌমীশিংদা য়ৌহন্নবা দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না থবক পায়খৎখি। দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথনগী থবকশিংগী কান্নবা লৌমীশিং, ঙামীশিং অমসুং ত্রাইবেল মীয়াম্না ফংলে।
ফুদ অমসুং পিছকী এম.এস শ্বামিনাথন এৱার্দ হৌদোকপদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ফুদ সেকুরিতিগী হিরমদা শিংথাবা য়াবা থবক পায়খৎপা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী লনাই মীওইশিংদা মালেমগী মনা অসি পীগনি। চীঞ্জাক অমসুং শান্তিগী মরক্ত লৈনরিবা মরী অসি ফিলোসোফি খক নত্তে, মসি অরুবা থবকনি। চীঞ্জাক্না থৱায়নি অমসুং মসি ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা মীরাইরোইদবনি। চীঞ্জাক্কী অৱাবনা শোইদনা পুন্সি অমা অৱাবা নংহল্লি অমসুং মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী পুন্সি খুদোংথিবা তারকপা মতমদা মালেম অসি লৈতাবা ফিবম ওইরকই। ঙসিগী মালেম অসিদা ফুদ অমসুং পিছকী এম.এস শ্বামিনাথন এৱার্দ অসি য়াম্না মরুওই। মনা অসি অহানবা ফংখিবা নাইজেরিয়াগী প্রোফেসার অদেনলে প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মহাক হৈথোই-শিংথোইবা সাইন্তিস অমনি হায়না মহাক্না শিংথাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ভারতনা শঙ্গোম, হৱায়শিং অমসুং লিমোন পুথোকপদা মকোক্ত লৈরে। চেং, গেহু, লশিং, উহৈশিং অমসুং মনা-মশিং পুথোকপদা ভারতনা মালেমদা অনিশুবদা লৈরি অমসুং ঙা পুথোকপদা ভারতনা মালেমদা অনিশুবদা লৈরি। হৌখিবা চহিদা ভারতনা খ্বাইদগী য়াম্না চানবা মহৈ-মরোং পুথোকখি। থাউ থোকপা মরুশিং হায়বদি নুঙ হৱায় অমসুং লৈবাক হৱায় পুথোকপদা ভারতনা রেকোর্দশিং থম্লে। লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎপা অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবনি। লৌমীশিং, শা-ষন লোইবশিং অমসুং ঙামীশিংগী য়াইফনবা থবকশিংদা লৈবাক অসিনা কৈদৌঙৈদা শন্তাইনবা তৌরোই। লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎনবা, লৌউ-শিংউদা চঙবা শেনফম হন্থনবা অমসুং অনৌবা শেন তানফমশিং শেমগৎনবা সরকারনা লেপ্তনা থবকশিং পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংগী থৌনা অসি লৈবাক অসি চাউখৎনবা য়ুম্ফমনি। হকথেংননা শেন্থং পীদুনা পি.এম-কিষান সম্মান নিধিনা লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহল্লে। পি.এম ফাসাল বিমা য়োজনানা লৌমীশিংগী লৌ উবদা খুদোংথিবা থোকপদগী ঙাকথোক্লে অমসুং ঈশিং ফংদবগী অৱাবশিং পি.এম কৃষি সিঞ্চাই য়োজনানা কোকহল্লে। এফ.পি.ও ১০০,০০ শেম্বা অসিনা লায়রবা লৌমীশিংগী অপুনবা থৌনা হেনগৎহল্লে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং কোওপরেতিপশিংদা শেন্থং পীবা অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহল্লে। ই-নামনা লৌমীশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবদা লাইহল্লে অমসুং পি.এম কিষান সম্পদা য়োজনানা নৌবা ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিতশিং লিংখৎপদা য়াংখৎহল্লে। লৌউ-শিংউদা শোৎথরিবা জিলা ১০০ রোম ফিবম ফগৎহন্নবা হন্দক অয়াবা পীখিবা পি.এম ধন ধন্যা য়োজনানা পান্দম থম্লি। জিলাশিং অসিদা খুদোংচাবশিং অমসুং শেন্থং পীদুনা সরকারনা লৌউ-শিংউদা অনৌবা থাজবা থম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা বিকসিত ভারত অমা ওইনবা মপুংফানা থবক পায়খৎলে অমসুং মসিগী পান্দম অসি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক অমসুং শীনফম খুদিংমক্না মতেং পাংলবা মতমদা পান্দম অসি ফংবা ঙমগনি। পুৱারি শেম্নবা ভারতকী সাইন্তিসনা অনৌবা খুদোংচাবা অমা ফংলে। হৌখিবা মীরোলশিংগী সাইন্তিসশিংনা চীঞ্জাক ৱাৎহনখিদে অমসুং হৌজিক্কী সাইন্তিসনা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা মাইকৈদা মীৎয়েং চঙলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সোলার পৱারনা ঈশিং পীনবা থবকশিং কনখৎহনবা দরকার ওইরে। লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা সেতেলাইত দেতা, এ.আই অমসুং মেছিন লার্নিং য়াওহনবা দরকার ওইরে। পোৎথোকশিং মাঙজৌননা লাউথোক্নবা, তিলশিং য়েংশিন্নবা অমসুং মরু হুনবগী থবকশিং লমজিংনবা সিস্তেম অমা লৈহনবা য়াবরা হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। এগ্রি-তেক ষ্টার্দঅপশিং লমজিংনবা প্রধান মন্ত্রীনা এক্সপার্তশিংদা তকশিনখি। মহাক্না হায়খি লৌউ-শিংউগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মশিং য়াম্লবা নহারোলশিং থবক তৌরি অমসুং নহারোলশিংনা পুথোক্লিবা পোৎথোকশিং অসিদা অখঙ-অহৈশিংনা লমজিংবনা হেন্না কানগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী লৌমীশিংদা থায়নগী লৌশিংগী ইনাকখুল্লবা পুক্কৈ অমা লৈরি। ভারতকী থায়নগী লৌউ-শিংউগী থবকশিংগা অনৌবা সাইন্সকা পুনশিন্দুনা অফবা লৌশিংগী য়ুম্ফম অমা শেম্বা য়াগনি। মহৈ-মরোং মখল কয়া থোক্নবা থাবা অসি লৈবাক্কী মরুওইবা অমনি। মসিগী মরুওইবা লৌমীশিংদা খঙহনবা য়াম্না মরুওই। মহৈ-মরোং মখল কয়া থোক্না থাবগী কান্নবশিং লৌশিংদা খঙহনগদবনি। মসিদা এক্সপার্তশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌউ-শিংউগী তেক্নোলোজি লেবতগী লৌবুক্ত পুরক্নবা অকনবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। মে অমসুং জুন ২০২৫ থাশিংগী মনুংদা “বিকসিত কৃষি সঙ্কলপ অভিয়ান” হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি অহানবা ওইনা জিলা ৭০০ হেনবদা সাইন্তিসশিংগী তিম ২,২০০০ হেন্না শরুক য়াখি। থৌরম ৬০,০০০ হেন্না পাংথোকখ্রে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা লৌমী করোর ১.২৫ রোমগা সাইন্তিসশিংগা শম্নহল্লে। সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিং লৌমীশিংদা য়ৌহন্নবা থবক অসি থাগৎনিঙাইনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌউ-শিংউ অসি মহৈ-মরোংশিং খক্তগী নত্তে, মসি হিংনবগীনি হায়না দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন্না ঐখোয়দা তাকখি। লৌ উবা অসি মীয়ামগী হিংনবা লম্বীনি। মীওই খুদিংমক্কী ইকায়খুম্নবা অমসুং কাংলুপ খুদিংমক্কী নুংঙাইবা অসি লৌবুক্কা মরী লৈনৈ অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা অসিনা সরকারগী লৌউ-শিংউগী থৌশিলগী মপাঙ্গল ওইরে। মান্নবা লংলা অমগী খুৎথাংদা সাইন্স অমসুং খুন্নাই শম্নহনবা দরকার ওইরে। লায়রবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবকশিং মরুওইনা লৌগদবনি। লৌবুকশিংদা থবক শুরিবী নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহনবা অসি য়াম্না মরুওই। মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পান্দম অসিগা লোয়ননা লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি অমসুং দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথনগী ইথিলনা ঐখোয় মখা তানা লমজিংগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান, নিতি অয়োগকী মেম্বর দোক্তর রমেস চান্দ, এম.এস শ্বামিনাথন রিছার্স ফাউন্দেসনগী চিয়ার্পসন সৌম্য শ্বামিনাথন অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী আই.সি.এ.আর পুসাদা এম.এস শ্বামিনাথন সেন্তেনরি ইন্তরনেসনেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে।
কনফরেন্স অসিগী থিমদি ‘ইভরগ্রিন রিভোলুসন, বাইওহেপিনেসকী লম্বী’ হায়বনি অমসুং মসিদা মীওই খুদিংমক চীঞ্জাক ফংনবা প্রোফেসার শ্বামিনাথন্না পুন্সি চুপ্পা কৎথোকখিবা অদুগী মমি তারি। গ্রিন রিভোলুসনগী ফিদমশিং মখা তানা থবক ওইনা পাংথোক্না খন্ন-নৈনবা খুদোংচাবা অমা মীফম অসিনা সাইন্তিস্তশিং, থৌশিল শেম্বশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংদা পীগনি। মরুওইবা থিমশিংগী মনুংদা বাইওদাইভরসিতি য়েংশিনবা, চীঞ্জাক্কীদমক তুংকোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী থবক, ক্লাইমেত চেঞ্জ থেংননবা হোৎনবা, চুনবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা, নহারোলশিং, নুপীশিং অমসুং লায়রবশিং থবক পীবা য়াওরি।
মহাক্না পাংথোক্লম্বা থবকশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা, এম.এস শ্বামিনাথন রিছার্স ফাউন্দেসন অমসুং ৱার্ল্দ একাদেমী ওফ সাইন্সেসনা চীঞ্জাক অমসুং শান্তিগী অহানবা এম.এস শ্বামিনাথন এৱার্দ পীবা হৌগনি। থৌরম অসিদা অহানবা মনা ফংলবা মীওইদা প্রধান মন্ত্রীনা মনা পীগনি। মালেম থাক্কী মনা অসি ফুদ সেকুরিতি, ক্লাইমেত জজতিস, ইকুইতি, শান্তি, রিছার্স, থৌশিল, মীয়ামগী থবক অমসুং লোকেল কেপাসিতি বিল্দিংগী লমদা মশক থোকপা থবক তৌরিবা মীওইশিং ইকায়খুম্নগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the M.S. Swaminathan Centenary International Conference
Dr. Swaminathan led the movement to make India self-reliant in food production: PM
Dr. Swaminathan went beyond biodiversity and gave the visionary concept of bio-happiness: PM
India will never compromise on the interests of its farmers: PM
Our government has recognised farmers' strength as the foundation of the nation's progress: PM
Building on the legacy of food security, the next frontier for our agricultural scientists is ensuring nutritional security for all: PM
07 AUG 2025 11:22AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and addressed the M.S. Swaminathan Centenary International Conference at ICAR PUSA in New Delhi today. Paying tribute to Professor M. S. Swaminathan, the Prime Minister described him as a visionary whose contributions transcend any single era. He added that Professor Swaminathan was a great scientist who transformed science into a medium of public service. Shri Modi highlighted that Professor Swaminathan dedicated his life to ensuring food security for the nation. Noting that Professor Swaminathan awakened a consciousness that will continue to guide India’s policies and priorities for centuries to come. He extended his best wishes to all on the occasion of the Swaminathan Birth Centenary Celebrations.
The Prime Minister acknowledged the occasion of National Handloom Day and highlighted that in the past ten years, the handloom sector has gained new recognition and strength across the country. He extended his greetings to all, especially to those associated with the handloom sector, on National Handloom Day.
Sharing his association with Dr. M. S. Swaminathan spanned many years, Shri Modi recalled the earlier conditions in Gujarat, where agriculture faced severe challenges due to droughts and cyclones. Noting that during his tenure as Chief Minister, work began on the Soil Health Card initiative, he remembered Professor Swaminathan showing great interest in the initiative, offering open-hearted suggestions that significantly contributed to its success. Shri Modi mentioned visiting Professor Swaminathan’s Research Foundation Centre in Tamil Nadu nearly twenty years ago. He stated that in 2017, he had the opportunity to release Professor Swaminathan’s book, ‘The Quest for a World Without Hunger’. He added that in 2018, during the inauguration of the International Rice Research Institute’s Regional Centre in Varanasi, Professor Swaminathan’s guidance was invaluable. The Prime Minister remarked that every interaction with Professor Swaminathan was a learning experience. He recalled Professor Swaminathan once saying, “Science is not just about discovery, but delivery,” and affirmed that he proved this through his work. Shri Modi emphasized that Professor Swaminathan not only conducted research but also inspired farmers to transform agricultural practices. He stated that even today, Professor Swaminathan’s approach and ideas are visible throughout India’s agriculture sector. Describing him as a true gem of Mother India, Shri Modi expressed his privilege that Professor Swaminathan was conferred the Bharat Ratna during his government’s tenure.
“Dr. M. S. Swaminathan led the campaign to make India self-reliant in food production”, emphasised the Prime Minister stating that Professor Swaminathan’s identity extended beyond the Green Revolution. He highlighted that Professor Swaminathan consistently raised awareness among farmers about the risks of increasing chemical use and monoculture farming. Shri Modi noted that while Professor Swaminathan worked to boost grain production, he was equally concerned about the environment and Mother Earth. To balance both objectives and address emerging challenges, the Prime Minister said that Professor Swaminathan introduced the concept of the Evergreen Revolution. He added that Professor Swaminathan proposed the idea of Bio-Villages to empower rural communities and farmers. The Prime Minister remarked that Professor Swaminathan promoted innovative ideas such as Community Seed Banks and Opportunity Crops.
“Dr. M. S. Swaminathan believed the solutions to climate change and nutritional challenges lie in the very crops that have been forgotten”, said the Prime Minister highlighting Professor Swaminathan’s focus on drought tolerance and salt tolerance in agriculture. He noted that Professor Swaminathan worked on millets or Shri Anna at a time when they were largely overlooked. Shri Modi recalled that years ago, Professor Swaminathan had suggested transferring the genetic qualities of mangroves into rice, which would help make crops more climate-resilient. He emphasized that today, as climate adaptation becomes a global priority, it is evident how far-sighted Professor Swaminathan’s thinking truly was.
Prime Minister stated that while biodiversity is a topic of global discussion and governments are taking various steps to preserve it, Dr. M. S. Swaminathan went a step further by introducing the idea of biohappiness. He remarked that the gathering today is a celebration of that very idea. Quoting Dr. Swaminathan, who believed that the power of biodiversity could bring transformative change to the lives of local communities, Shri Modi highlighted that through the use of local resources, new livelihood opportunities could be created for people. He noted that true to his nature, Dr. Swaminathan had a unique ability to translate ideas into ground-level action. The Prime Minister emphasized that through his Research Foundation, Dr. Swaminathan consistently worked to ensure that the benefits of new discoveries reached farmers. He stated that small farmers, fisherfolk, and tribal communities greatly benefited from Dr. Swaminathan’s efforts.
Expressing happiness over the launch of the M. S. Swaminathan Award for Food and Peace, instituted to honour the legacy of Professor Swaminathan, the Prime Minister stated that this international award will be conferred upon individuals from developing countries who have made significant contributions in the field of food security. He emphasized that the relationship between food and peace is not only philosophical but also deeply practical. Quoting a verse from the Upanishads, Shri Modi underlined the sanctity of food, asserting that food is life itself, and must never be disrespected or neglected. Warning that any crisis of food inevitably leads to a crisis of life, and when the lives of millions are endangered, global unrest becomes inevitable, Shri Modi underscored the importance of the M. S. Swaminathan Award for Food and Peace in today’s world. The Prime Minister congratulated Professor Adenle of Nigeria, the first recipient of the award, describing him as a talented scientist whose work exemplifies the spirit of the honour.
“Witnessing the current heights of Indian agriculture, Dr. M. S. Swaminathan would surely feel proud wherever he may be”, stated Shri Modi highlighting that India today ranks first in the production of milk, pulses, and jute. He noted that India is second in the world in the production of rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables and added that India is also the world’s second-largest fish producer. The Prime Minister shared that last year, India achieved its highest-ever food grain production. He emphasized that India is setting records in oilseeds as well, with soybean, mustard, and groundnut production reaching record levels.
“Welfare of farmers is the nation’s highest priority”, affirmed the Prime Minister declaring that India will never compromise on the interests of its farmers, livestock rearers, and fisherfolk. He reiterated the government’s continuous efforts to increase farmers’ income, reduce agricultural expenses, and create new sources of revenue.
“The government has always considered the strength of farmers as the foundation of national progress”, affirmed the Prime Minister, stating that the policies formulated in recent years were not merely about assistance, but about instilling confidence among farmers. He highlighted that the PM-Kisan Samman Nidhi has empowered small farmers through direct financial support, while PM Fasal Bima Yojana has provided farmers with protection against agricultural risks and irrigation challenges have been addressed through the PM Krishi Sinchai Yojana. Shri Modi further emphasized that the creation of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) has strengthened the collective power of small farmers. He stated that financial support to cooperatives and self-help groups has given fresh momentum to the rural economy. Mentioning the e-NAM platform, Shri Modi said it has made it easier for farmers to sell their produce while the PM Kisan Sampada Yojana has accelerated the development of new food processing units and storage infrastructure. He informed that the recently approved PM Dhan Dhanya Yojana aims to uplift 100 districts where agriculture has lagged behind. “By providing facilities and financial assistance in these districts, the government is instilling new confidence in farming”, said the PM.
“21st century India is fully committed to becoming a developed nation and this goal will be achieved through the contribution of every section of society and every profession”, emphasised Shri Modi. Drawing inspiration from Dr. M. S. Swaminathan, the Prime Minister stated that India’s scientists now have another opportunity to create history. He highlighted that the previous generation of scientists ensured food security, stressing that the current focus must shift towards nutritional security. Calling for the large-scale promotion of bio-fortified and nutrition-rich crops to improve public health, Shri Modi advocated for reducing the use of chemicals in agriculture. He urged for greater promotion of natural farming, stating that more urgency and proactive efforts are required in this direction.
Acknowledging that the challenges posed by climate change are well known, the Prime Minister stressed on the need to develop a greater number of climate-resilient crop varieties. He highlighted the importance of focusing on drought-tolerant, heat-resistant, and flood-adaptive crops. Shri Modi called for increased research on crop rotation and soil-specific suitability and further stressed the need to develop affordable soil testing tools and effective nutrient management techniques.
Emphasizing the need to intensify efforts towards solar-powered micro-irrigation, the Prime Minister stated that drip systems and precision irrigation must be made more widespread and effective. Posing the question of integrating satellite data, AI, and machine learning into agricultural systems, Shri Modi asked whether a system can be developed that forecasts crop yields, monitors pests, and guides sowing practices and whether such a real-time decision support system can be made accessible in every district. The Prime Minister urged experts to continuously guide agri-tech startups. He noted that a large number of innovative youth are working to solve agricultural challenges and remarked that with guidance from experienced professionals, the products developed by these youth will be more impactful.
“India’s farming communities possess a rich repository of traditional knowledge. By combining traditional Indian agricultural practices with modern science, a holistic knowledge base can be created”, emphasised the Prime Minister. Underlining that crop diversification is a national priority, Shri Modi stressed the need to inform farmers about its importance. He stated that farmers must be made aware of the benefits of diversification, as well as the consequences of not adopting it. He remarked that experts can play a highly effective role in this effort.
Recalling his visit to the PUSA campus on 11 August 2024, where he had urged for intensified efforts to take agricultural technology from lab to land, Shri Modi expressed happiness over the launch of the “Viksit Krishi Sankalp Abhiyan” during the months of May and June 2025. He highlighted that, for the first time, over 2,200 teams of scientists participated across more than 700 districts. Noting that more than 60,000 programmes were conducted, the Prime Minister stated that these efforts directly connected scientists with approximately 1.25 crore farmers. He commended the initiative as a highly commendable effort to expand scientific outreach to farmers.
“Dr. M. S. Swaminathan taught us that agriculture is not just about crops, it is about life”, stated Shri Modi emphasizing that farming is the livelihood of people. He highlighted that the dignity of every individual connected to the field, the prosperity of every community, and the protection of nature form the strength of the government’s agricultural policy. Stressing the need to connect science and society through a common thread, the Prime Minister stated that the interests of small farmers must be given top priority. He emphasized the importance of empowering women working in the fields. Concluding his address, the Prime Minister affirmed that the nation must move forward with this vision and remarked that the inspiration of Dr. Swaminathan continues to guide all.
Union Minister, Shri Shivraj Singh Chouhan; Member, Niti Aayog, Dr. Ramesh Chand; Chairperson of M.S. Swaminathan Research Foundation, Ms. Soumya Swaminathan and other dignitaries were present at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated M.S. Swaminathan Centenary International Conference today at ICAR PUSA in New Delhi.
The theme of the conference “Evergreen Revolution, The Pathway to Biohappiness” reflects Prof. Swaminathan’s lifelong dedication to ensuring food for all. The conference will provide an opportunity to scientists, policymakers, development professionals, and other stakeholders to discuss and deliberate on furthering the principles of ‘Evergreen Revolution’. Key themes include sustainable management of biodiversity and natural resources; sustainable agriculture for food and nutrition security; strengthening climate resilience by adapting to climate change; utilizing appropriate technologies for sustainable and equitable livelihoods; and engaging youth, women and marginalized communities in developmental discourses.
To honour his legacy, the M.S. Swaminathan Research Foundation (MSSRF) and The World Academy of Sciences (TWAS) launched the M.S. Swaminathan Award for Food and Peace. Prime Minister also gave the first award to the recipient on the occasion. This international award will recognise individuals from developing countries who have made outstanding contributions to improving food security and advancing climate justice, equity, and peace for vulnerable and marginalised communities through scientific research, policy development, grassroots engagement, or local capacity building.