ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୭ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ପାଳିତ ହେବ ଏକାଦଶ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ
06 AUG 2025 4:25PM by PIB Bhubaneswar
- ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେବେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
- କେନ୍ଦ୍ର ବୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବିତ୍ର ମାର୍ଗେରିଟା ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ
ଏକାଦଶ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ଅବସରରେ ୭ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ, ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତର ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ସଫଳତାକୁ ଉତ୍ସବ ଆକାରରେ ପାଳନ କରିବ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗଦେବେ। ଏହି ଅବସରରେ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ, କେନ୍ଦ୍ର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ବୟନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବିତ୍ର ମାର୍ଗେରିଟା, ଶ୍ରୀମତୀ ନୀଲମ ଶାମି ରାଓ, ସଚିବ (ବୟନ) ଏବଂ ଡକ୍ଟର ଏମ୍. ବୀଣା, ବିକାଶ କମିଶନର (ହସ୍ତତନ୍ତ) ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ, ବିଦେଶୀ କ୍ରେତା, ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ରପ୍ତାନିକାରୀ, ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରୋକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ। ସାରା ଦେଶରୁ ପ୍ରାୟ ୬୫୦ ଜଣ ବୁଣାକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାରର ସାରାଂଶ
ହସ୍ତତନ୍ତ ଶିଳ୍ପରେ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା, କାରିଗରୀ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶର ଅବଦାନରେ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଏବଂ ସଂଗଠନକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ହେଉଛି ଏହି ପୁରସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ସନ୍ଥ କବୀର ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର
ଏହି ପୁରସ୍କାର ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଗତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଥିବା ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ହସ୍ତତନ୍ତ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଯୋଗ୍ୟ ବୁଣାକାରମାନେ ଜାତୀୟ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ପୁରସ୍କାର, ଜାତୀୟ ଯୋଗ୍ୟତା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରାପ୍ତକର୍ତା ହୋଇ ପାରନ୍ତି, କିମ୍ବା ବୟନ ପରମ୍ପରା, ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ଅସାଧାରଣ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଥାଇପାରନ୍ତି।
ପୁରସ୍କାର ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ :
- ନଗଦ ପୁରସ୍କାର: ୩.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା
- ସୁନା ମୁଦ୍ରା (ଆଚ୍ଛାଦିତ)
- ତାମ୍ର ପତ୍ର (ପ୍ରମାଣପତ୍ର)
- ଶାଲ
- ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରମାଣପତ୍ର
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର :
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ଅସାଧାରଣ କାରିଗରୀ, ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ନବସୃଜନ ସହିତ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସ୍ଵୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋସଆାହିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖେ।
ପୁରସ୍କାର ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ :
- ନଗଦ ପୁରସ୍କାର: ୨.୦୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା
- ତାମ୍ର ପତ୍ର
- ଶାଲ
- ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରମାଣପତ୍ର
- ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ବୁଣାକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୬ ଜଣ ମହିଳା (୦୧ ସନ୍ଥ କବୀର, ୦୫ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର), ୦୧ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ (ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର) ରହିଛନ୍ତି
- ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ହସ୍ତତନ୍ତ ବୁଣାକାରଙ୍କ ସଂଗ୍ରହର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ
- ଏନଆଇଏଫଟି ମୁମ୍ବାଇ ଦ୍ୱାରା କଫି ଟେବୁଲ୍ ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନ
- ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ଲାଗି ସୁବିଧା ଡେସ୍କ
ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟର ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇ ରହିଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ୭୦% ରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କ ସମେତ ୩୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ପାଲଟିଛି।
ଅଗଷ୍ଟ ୭ ତାରିଖରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ସ୍ୱଦେଶୀ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଏବଂ ବିଶେଷ ଭାବରେ ହସ୍ତତନ୍ତ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା। ୨୦୧୫ ମସିହାରେ, ଭାରତ ସରକାର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଅଗଷ୍ଟ ୭ ତାରିଖକୁ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୭ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୫ ରେ ଚେନ୍ନାଇରେ ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଦିନ, ଭାରତର ସାମାଜିକ - ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନକୁ ଗୁରୁତ୍ଵ ପ୍ରଦାନ କରି ହସ୍ତତନ୍ତ ବୁଣାକାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ହେଉଛି କୁଶଳୀ ହାତ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଭାବନାର ଏକ ଉତ୍ସବ ଯାହା ଭାରତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତକୁ ଏକ କାଳଜୟୀ ଐତିହ୍ୟ କରିଥାଏ।
୨୦୨୪ ମସିହା ପାଇଁ ସନ୍ଥ କବୀର ଏବଂ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ତାଲିକା -

Ministry of Textiles
The 11th National Handloom Day will be celebrated on 7th August 2025 at Bharat Mandapam
Honourable President Smt. Droupadi Murmu will be the Chief Guest
Union Minister of Textiles Shri Giriraj Singh & Minister of State for External Affairs & Textiles, Shri Pabitra Margherita to be present
06 AUG 2025 4:25PM by PIB Delhi
On the occasion of the 11th National Handloom Day on 07th August 2025, Ministry of Textiles will celebrate India’s vibrant handloom sector. The Hon’ble President of India Smt. Droupadi Murmu will grace the occasion as the Chief Guest. The Hon’ble Textile Minister Shri Giriraj Singh, Hon’ble Union Minister of State for External Affairs & Textiles, Shri Pabitra Margherita, Smt. Neelam Shami Rao, Secretary (Textiles) and Dr. M. Beena, Development Commissioner (Handlooms) will be attending the function.
Beside them, foreign buyers, eminent personalities, exporters, Senior Govt. Officers etc. will attend the above function. Approximately 650 weavers from the across the country will be attending the function.
Overview of the Handloom Awards
The awards aim to honour excellence in the handloom industry, celebrating individuals and organizations that set benchmarks in craftsmanship, innovation, and contribution to the sector's development.
Sant Kabir Handloom Award
This award recognizes outstanding handloom weavers who have significantly contributed to the sector's growth. Eligible weavers may be recipients of national or state awards, national merit certificates, or recognized for extraordinary skills and contributions to promoting and preserving weaving traditions, community welfare, and sector development.
Prize Contents:
• Cash Prize: Rs. 3.5 lakh
• Gold Coin (mounted)
• Tamrapatra (certificate)
• Shawl
• Certificate of Recognition
National Handloom Award:
The National Handloom Award celebrates weavers with exceptional craftsmanship, dedication, and innovation. It aims to motivate weavers to continue their outstanding work and inspire others in the sector.
Prize Contents:
• Cash Prize: Rs. 2.00 lakh
• Tamrapatra
• Shawl
• Certificate
• 6 women (01 Sant Kabir, 05 National Handloom Awards), 1 Divyang (National Handloom Awards) among the awardee weavers
• Exclusive exhibition of awardee handloom weavers’ collection
• Unveiling of Coffee table book by NIFT Mumbai
• Facilitation Desk on schemes for Handloom Sector.
The Handloom sector continues to be a pillar of India’s rural economy and cultural identity. Employing over 35 lakh people, with more than 70% of them women, the sector is a beacon of sustainable development, women empowerment, and eco- friendly production.
The Swadeshi Movement launched on 7th August 1905 had encouraged indigenous industries and in particular handloom weavers. In 2015, the Government of India declared the 7th of August as the National Handloom Day, commemorating the momentous occasion.
The first National Handloom Day was celebrated on 7th August 2015 by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi in Chennai. On this day, the handloom weaving community was honoured, underlining the contribution of this sector in India’s socio-economic development.
National Handloom Day is a celebration of the skilled hands and creative spirit that make Indian handlooms a timeless legacy.
List of Sant Kabir and National Handloom Awardees for the year, 2024 -