Ministry of Home Affairs
E-VISA SYSTEM
05 AUG 2025 3:35PM by PIB Delhi
India has a robust visa regime in place to enable lawful inward movement of foreigners including foreign tourists, professionals and skilled workforce, business persons, students etc. Government has taken a number of initiatives over the last few years to liberalize, streamline and simplify visa regime with a view to facilitate the legitimate foreign travelers while simultaneously ramping up the technological infrastructure to enhance internal security.
One significant step taken to liberalize and simplify the Indian Visa regime, especially the tourist visa regime, is the introduction of the e-Visa facility. This facility, with Electronic Travel Authorization (ETA), which was introduced in November, 2014 for nationals of 43 countries, is presently available to nationals of 172 countries for entry through 32 designated international airports and 06 major seaports. E-Visa is presently available under 13 sub-categories i.e. e-Tourist Visa, e-Business Visa, e-Medical Visa, e-Medical Attendant Visa, e-Conference Visa, e-Ayush Visa, e-Ayush Attendant Visa, e-Student Visa, e-Student X Visa, e-Transit Visa, e-Mountaineering Visa, e-Film Visa and e-Entry (X-1) Visa.
Processing of e-visa is totally on the online platform. A foreigner can apply for e-visa from anywhere. Introduction of e-visa has helped in providing hassle-free entry to foreigners into India for legitimate purposes like tourism, business and medical purposes etc.
A 30 days with double entry e-tourist Visa with visa fee of US $25 was launched in 2019. To encourage off-season (April - June) tourists, visa fee of US $25 was reduced to US $10 during this lean period.
Liberalization and simplification of the e-visa regime, including the visa fee waivers or special visa categories for any specific tourist groups, is an ongoing process which is done after taking into consideration the issues of security, inbound tourism and investments, bi-lateral relations, on reciprocity-basis etc.’
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Bandi Sanjay Kumar in a written reply to a question in the Lok Sabha.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
ই-ভিছা ব্যৱস্থা
05 AUG 2025 3:35PM by PIB Guwahati
ভাৰতত বিদেশী পৰ্যটক, পেছাদাৰী আৰু দক্ষ কৰ্মশক্তি, ব্যৱসায় কৰা ব্যক্তি, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আদিকে প্ৰমুখ্য কৰি বিদেশী লোকৰ বৈধ আগমনৰ সুবিধাৰ বাবে এক ব্যাপক ভিছা ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হৈছে। বৈধ বিদেশী ভ্ৰমণকাৰীসকলক সুবিধা প্ৰদানৰ লগতে একে সময়তে অভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ অৰ্থে প্ৰযুক্তিগত আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ সাধনৰ লক্ষ্যৰে যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা চৰকাৰে ভিছা ব্যৱস্থাক উদাৰীকৰণ, সুশৃংখলিত আৰু সৰল কৰিবলৈ একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
ভাৰতীয় ভিছা ব্যৱস্থা বিশেষকৈ পৰ্যটন ভিছা ব্যৱস্থাক উদাৰীকৰণ আৰু সৰল কৰাৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা এটা উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হৈছে ই-ভিছা সুবিধাৰ প্ৰৱৰ্তন। ৪৩ খন দেশৰ নাগৰিকৰ বাবে ২০১৪-ৰ নৱেম্বৰত প্ৰৱৰ্তন কৰা ইলেক্ট্ৰনিক ট্ৰেভেল অথৰাইজেচন (ETA)-ৰ জৰিয়তে এই সুবিধা বৰ্তমান ১৭২ খন দেশৰ নাগৰিকৰ বাবে ৩২ টা নিৰ্দিষ্ট আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আৰু ০৬ টা প্ৰধান সাগৰীয় বন্দৰৰ জৰিয়তে প্ৰৱেশৰ ক্ষেত্ৰত উপলব্ধ। বৰ্তমান ই-ভিছা ১৩ টা উপ-শিতানৰ অধীনত উপলব্ধ যথাঃ ই-টুৰিষ্ট ভিছা, ই-বিজনেছ ভিছা, ই-মেডিকেল ভিছা, ই-মেডিকেল এটেণ্ডেন্ট ভিছা, ই-কনফাৰেন্স ভিছা, ই-আয়ুষ ভিছা, ই-আয়ুষ এটেণ্ডেন্ট ভিছা, ই-ষ্টুডেন্ট ভিছা, ই-ষ্টুডেন্ট এক্স ভিছা, ই-ট্ৰেন্সিট ভিছা, ই-মাউন্টেইনিং ভিছা, ই-ফিল্ম ভিছা আৰু ই-এন্টি (এক্স-১) ভিছা।
ই-ভিছাৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কাৰ্য্য সম্পূৰ্ণৰূপে অনলাইন প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে সম্পন্ন হয়। এজন বিদেশী লোকে যিকোনো স্থানৰ পৰাই ই-ভিছাৰ বাবে আৱেদন কৰিব পাৰে। ই-ভিছা প্ৰৱৰ্তন কাৰ্য্যই বিদেশৰ লোকসকলক পৰ্যটন, ব্যৱসায় আৰু চিকিৎসা আদি বৈধ উদ্দেশ্যৰ বাবে ভাৰতত অনায়াসে প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদানত সহায় কৰিছে।
২০১৯-ত ২৫ মাৰ্কিন ডলাৰৰ ভিছা মাচুলেৰে ৩০ দিনৰ বাবে ই-টুৰিষ্ট ভিছা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। অফ-ছিজন (এপ্ৰিল - জুন) পৰ্যটকক উৎসাহিত কৰিবলৈ ২৫ মাৰ্কিন ডলাৰৰ ভিছা মাচুলক ১০ মাৰ্কিন ডলাৰলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছিল।
যিকোনো নিৰ্দিষ্ট পৰ্যটক গোটৰ বাবে ভিছা মাচুল ৰেহাই বা বিশেষ ভিছাৰ শিতানকে প্ৰমুখ্য কৰি ই-ভিছা ব্যৱস্থাৰ উদাৰীকৰণ আৰু সৰলীকৰণ এক নিৰন্তৰ প্ৰক্ৰিয়া যি নিৰাপত্তা, ইনবাউণ্ড পৰ্যটন আৰু বিনিয়োগ, দ্বি-পাক্ষিক সম্পৰ্ক আদি বিষয়সমূহ বিবেচনাৰ পিছত সম্পন্ন কৰা হয়।
গৃহ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বণ্ডী সঞ্জয় কুমাৰে লোকসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই কথা সদৰী কৰে।