পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
সরকারনা PAHAL অমসুং আধার ওথেন্তিকেসনগী খুত্থাংদা LPG সবসিদী ত্রান্সফরশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে: পেত্রোলিয়ম মন্ত্রী হরদীপ এস পুরি
লান্না শীজিন্নবা থিংনবা দুপ্লিকেৎ LPG কন্নেক্সন করোর 4 হেন্না দিএক্তিবেৎ তৌখ্রে
05 AUG 2025 1:10PM by PIB Imphal
সরকারনা লৈবাক অসিগী LPG কঞ্জ্যুমরশিংদা LPG দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং সবসিদী ত্রান্সফরশিং অসি ইফিসেন্ত, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং ইনক্লুসিব ওইহন্নবা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি। মসি পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী মন্ত্রী শ্রী হরদীপ সিংহ পুরিনা রাজ্য সভাদা স্তার্দ তৌবা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুমদা ফোঙদোকখি। মহাক্না PAHAL (DBTL) স্কিম, আধার-বেজ ভেরিফিকেসন, বাইওমেত্রিক ওথেন্তিকেসন, অমসুং ইনইলিজিবল নৎত্রগা দুপ্লিকেৎ কন্নেক্সনশিং লৌথোকপা অসিগুম্বা ইনিসি‌এতিবশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা তার্গেতেদ সবসিদীশিং ত্রান্সফর তৌবগী সিস্তেম অসি য়াম্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে হায়না পনখি।
শ্রী পুরিনা হায়খি মদুদি কঞ্জ্যুমর এমপৱারমেন্ত হেনগৎহন্নবা অমসুং সর্ভিস ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহন্নবা, IVRS/SMS রিফিল বুকিং সিস্তেম অসি লৈবাক শিনবা থুংনা LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিপ পুম্নমক্তা চৎনহনখ্রে। সিস্তেম অসিগী মখাদা, কঞ্জ্যুমরশিংনা মরুওইবা তাঙ্ককশিংদা SMS নোতিফিকেসনশিং ফংগনি - রিফিল বুকিং, কেশ মেমো জেনরেসন, অমসুং রিফিল দেলিভরী - মসিনা মখোয়না মখোয়গী ত্রাঞ্জেক্সনশিং ত্রেক তৌবা অমসুং অরানবা নৎত্রগা দেলিভরী তৌদবগী কেসশিং রিপোর্ত তৌবা ঙমহনগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ওল মার্কেতিং কম্পনীশিং (OMCশিং)না দেলিভরী ওথেন্তিকেসন কোদ (DAC) হৌদোক্লে, মসি কঞ্জ্যুমরদা কেস মেমো জেনেরেসন তৌরবা মতুংদা SMSগী খুত্থাংদা থাই অমসুং দেলিভরী তৌবা মতমদা দেলিভরী পর্সনেলদা শিয়র তৌবা মথৌ তাই, অসুম্না তৌদুনা ওথেন্তিকেসন তৌহল্লি।
কমপ্লায়েন্স ঙাক্নবা অমসুং অরানবা তৌবা অসি লাকশিন্নবা, OMCশিংগী ফিল্দ ওফিসরশিংনা LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিং চাং নাইনা অমসুং খঙহৌদনা য়েংশিনবগী থবক পায়খৎলি হায়না মন্ত্রীনা পনখি। মসিগী মথক্তা, রিজনেল ওফিসশিং, জোন ওফিসশিং, দিভিজন ওফিসশিং অমসুং তেরিতোরী ওফিসশিংগী ওফিসিএলশিংনা এন্তি-অদলতরেসন সেল, ক্বালিতী রিএস্যুরেন্স সেলশিং, অমসুং ভিজিলেন্স দিপার্তমেন্তকী ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা দিস্ত্রিব্যুতরশিংগী গোদাউনশিং, শো রুমশিং, দেলিভরী পোইন্তশিং অমসুং লম্বীদা LPG লান্না শীজিন্নবা ঙাকথোক্নবা রেন্দম চেকশিং চৎথৈ।
শ্রী পুরিনা সবসিদী ত্রান্সফরশিং অমসুং সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরু ওইনা রিফোর্মশিং পায়খৎলিবা অদু পাউদমখি, মসিদা য়াওরিবা অদুদি:
1. দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর ওফ LPG (DBTL) – PAHAL স্কিম: লৈবাক শিনবা থুংনা সবসিদীশিং ত্রান্সপরেন্ত অমসুং ইফেক্তিব ওইনা য়েন্থোক্নবগীদমক PAHAL স্কিম অসি জনুৱারী, 2015দগী চৎনরক্লি। শ্রী পুরিনা হায়খি মদুদি স্কিম অসিগী মখাদা দোমেস্তিক LPG সিলিন্দর পুম্নমক সবসিদী লৈতবা মমলদা য়োনগনি অমসুং সবসিদী অদু কঞ্জ্যুমরশিংগী বেঙ্ক একাউন্তদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌগনি। সবসিদী ক্রেদিৎ তৌরবা মতুংদা, কঞ্জ্যুমর অদুনা সবসিদী দিপোজিৎ তৌখিবগী কনফর্ম তৌরবা SMS অমা লাক্কনি। করিগুম্বা ত্রাঞ্জেক্সন অমা মায় পাক্লক্ত্রবদি, কঞ্জ্যুমর অদুদা ইসু অদুগী মতাংদা SMSগী খুত্থাংদা খঙহনগনি অমসুং মথৌ তাবা কোরেক্তিব এক্সন লৌখৎকনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি PAHALনা "ঘোস্ত" একাউন্তশিং, মলতিপল একাউন্তশিং অমসুং ইনএক্তিব LPG কন্নেক্সনশিং মশক খঙদোকপা অমসুং থিংবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মসিনা কম্মর্সিএল ওইনা শিজিন্ননবা সবসিদী পীবা LPG 01.07.2025 ফাওবদা, লুপা করোর 4.08গী দুপ্লিকেৎ, ফেক/নন-একজিস্তেন্ত, অমসুং ইনএক্তিব LPG কন্নেক্সনশিং ব্লোক তৌখ্রে, সস্পেন্দ তৌখ্রে, নৎত্রগা দিএক্তিব তৌখ্রে।
2. কম্মন LPG দেতাবেজ প্লেৎফোর্ম (CLDP)গী খুত্থাংদা দি-দুপ্লিকেসন:
শ্রী পুরিনা হায়খি মদুদি সরকারনা CLDP হৌদোকখি মসিগী খুত্থাংদা দুপ্লিকেৎ কন্নেক্সন মশখ খঙদোকখী অমসুং LPG দেতাবেজতগী লৌথোকখি। আধার নম্বর, বেঙ্ক একাউন্তকী অকুপ্পা মরোল, AHL TIN নম্বর, রাসন কার্দকী অকুপ্পা মরোল, মমিং অমসুং এদ্রেস অসি মরুওইবা পেরামিতরশিং ওইনা শিজিন্নদুনা দি-দুপ্লিকেসন পাংথোকই।
3. বাইওমেত্রিক আধার ওথেন্তিকেসন দ্রাইব: মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি DBT স্কিমশিংগীদমক আধারদা য়ুম্ফম ওইবা ওথেন্তিকেসন অসিনা বেনিফিসরীশিংগী অচুম্বা, রিএল-তাইম, অমসুং শেল চংদবা মশক খঙদোকপা, ওথেন্তিকেসন অমসুং দি-দুপ্লিকেসন তৌবা ঙমহল্লি, মসিনা পান্দম থমদুনা কান্নবা ফংহনবদা মতেং পাংই। সরকারনা পব্লিক সেক্তরগী OMCশিংদা PMUY অমসুং PAHALগী কান্নবা ফংলবশিংগী বাইওমেত্রিক আধার ওথেন্তিকেসন পাংথোক্নবা অমসুং মপুং ফাহননবা খঙহনখ্রে। 01.07.2025ফাওবদা, হৌজিক লৈরিবা PMUYগী কান্নবা ফংলবা মীওই 67%গীদমক বাইওমেত্রিক আধার ওথেন্টিকেসন লোইশিনখ্রে। মসিগী মথক্তা, অনৌবা PMUY কঞ্জ্যুমর পুম্নমক কন্নেক্সনশিং রিলিজ তৌদ্রিঙৈদা বাইওমেত্রিক ওথেন্তিকেসন তৌই।
4. ইনইলিজিবল কঞ্জ্যুমরশিং লৌথোকপা:
শ্রী পুরীনা হায়খি মদুদি PAHALগী কঞ্জ্যুমরশিংদা পান্দম থমদুনা সবসিদীগী কান্নবা পীনবা PAHALনা মতেং পাংলি। কান্নবা অসি ইলিজিবল ওইরবা অমসুং পান্দম থম্লিবা বেনিফিসরীশিংদা মতিক চাবা অমসুং মতম চানা য়ৌহন্নবগীদমক খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। হৌরকপা মতমদগীদি, অপুনবা দিদুপ্লিকেসন এক্সরসাইজকী মহৈ ওইনা, PMUYগী কন্নেক্সন লাখ 8.49 ককথৎখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি জনুৱারী 2025দা, PMUY কঞ্জ্যুমরশিংবু মখোয়গী কন্নেক্সন ইনস্তোলেসন তৌরবা মতুংদা রিফিল অমত্তা লৌখিদবা অদু লৌথোক্নবগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুর (SOP) থোকখ্রে। হায়রিবা SOPগী মখাদা, PMUYগী ইনএক্তিব কন্নেক্সন 12,000 রোম ককথৎখ্রে।
5. আধার কমপ্লায়েন্স হেনগৎহন্নবা ত্রাঞ্জেক্সন ফেলিয়রশিং হন্থহল্লি:
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সবসিদীগী ত্রাঞ্জেক্সন অয়াম্বদি দেলিভরী তৌরবা মতুং নুমিৎ নিনিগী মনুংদা মায় পাক্না লোইশিনবা ঙম্মি, অদুবু অখন্নবা ইসু খরনা ত্রাঞ্জেক্সন ফেলিয়রশিং থোকহল্লি। মসিগী মনুংদা বেঙ্ক একাউন্তশিংদগী আধার লৌথোকপা, বেঙ্ক মর্জর তৌবা, ইনএক্তিব আধার নম্বরশিং, অমসুং একাউন্ত ক্লোজর নৎত্রগা ত্রান্সফর তৌবা য়াওরি। কঞ্জ্যুমর খুদিংমক আধার ত্রান্সফর কমপ্লাইএন্ত ওইহন্নবগীদমক মীৎয়েং চঙনা হোৎনরি। 01.07.2025 ফাওবদা, অপুনবা LPG কঞ্জ্যুমর করোর 33.05 গী মনুংদা 92.44%গী আধার অসি OMCশিংগী দেতাবেজদা য়াওরে। অপুনবা DBTL কঞ্জুমর করোর 30.63গী মনুংদা চাউরাক্না 86.78%দি আধার ত্রান্সফর কমপ্লাইন্ত ওইরি।
LPGগী য়েন্থোকপা অসি রেগুলেত তৌনবা, শ্রী পুরীনা হায়খি মদুদি সরকারনা 'লিক্বিফাইদ পেত্রোলিয়ম গ্যাস (রিগুলেসন ওফ সপ্লাই এন্দ দিস্ত্রিব্যুসন) ওর্দর, 2000'গী নোতিফিকেসন পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, OMCশিংনা LPG দিস্ত্রিব্যুতরশিংনা ঙাক্না চৎকদবা "মার্কেতিং দিসিপ্লিন গাইদলাইনশিং" শেমখ্রে। মসিগী গাইদলাইনশিং অসিনা দিস্ত্রিব্যুতরশিংনা অরানবা থৌবা থেংনরবদি মখোয়গী মথক্তা পেনাল এক্সন লৌবা য়াগনি। LPGগী মার্কেতিং তৌবদা ইরিগ্যুলেতরীশিং থোকপা থেংনরবা কেস পুম্নমক্তা মার্কেতিং দিসিপ্লিন গাইদলাইনশিং নত্ত্রগা দিস্ত্রিব্যুতরশিপ এগ্রীমেন্তকী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না থবক লৌখৎকনি।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি DBTL-PAHAL স্কিমগী কান্নবা য়েংশিন্নবা স্তদী কয়ামরুম পাংথোকখ্রে। রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিব (RDI)না পাংথোকপা কমপ্রিহেন্সিব থর্দ-পার্তী ইভাল্যুসন অমনা রেস্পোন্দেন্তশিংগী 90% হেনবনা সবসিদী রিইমবর্সমেন্ত মেকানিজমদা অপেনবা পোক্লি। রিপোর্ত অসিনা সবসিদী পেমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং গ্রিভান্স রিদ্রেসেল সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, অমসুং শেল-থুমদা শোকহল্লবা শরুকশিংদা সবসিদীশিং ককথৎবা অদু হেনগৎহন্নবা তার্গেৎ তৌরি। মসিনা LPGগী সেফ য়ুজ অমসুং হেন্না শিজিন্নবগীদমক লোকেল লোল অমসুং মাস মীদিয়া কেম্পেনগী খুত্থাংদা লেপ্পা লৈতবা সেফতি এৱারনেস অমসুং হেন্না পাক শন্না য়ৌহনবা মথৌ তাবগী ৱাফমসু পনখি। ফীভমশিং অসিগী মতুং ইন্না, শ্রী পুরিনা হায়খি মদুদি PAHAL স্কিমগী ইফিসিএন্সী, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং আউতচিক হেন্না ফগৎহন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎলি।
2024-25গী মনুংদা, LPG রিফিল করোর 194 রোম কঞ্জ্যুমরশিংদা য়ৌহনখি অমসুং মসিগী মনুংদা চাদা 0.08 খক্তগীদমক কমপ্লেন্তশিং লাকখি। অয়াম্বনা সিস্তেম অসিগী অপুনবা ইফিসিএন্সী অদু উৎলিবা সবসিদী ত্রান্সফর নৎত্রগা দেলিভরী দিলে ওইরকপগা মরী লৈনৈ।
LPG কঞ্জ্যুমরশিংগী অপুনবা কঞ্জ্যুমর এক্সপরিয়েন্স অমসুং সর্ভিসকী মগুন হেনগৎহন্নবা LPG কঞ্জ্যুমরশিংগীদমক গ্রিভান্স রিদ্রেসেল সিস্তেম অসি তপ্না তপ্না মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে অমসুং ফগৎহনখ্রে হায়নসু মহাক্না পনখি। কঞ্জ্যুমরশিংনা মখাদা পীরিবা মেকানিজমশিং অসিগী খুত্থাংদা গ্রিভান্সশিং নত্ত্রগা কমপ্লেন্তশিং থাগৎপা য়াই:
1. তোল ফ্রি হেল্পলাইন: 1800 2333 555 (সবসিদীগী ইসুশিং য়াওনা কঞ্জ্যুমরগা মরি লৈনবা ৱাহং পুম্নমক্কীদমক)
2. OMCশিংগী ওফিসিএল ৱেবসাইতশিং অমসুং মোবাইল এপ্লিকেসনশিং
3. সেন্ত্রেলাইজ পব্লিক গ্লেমেন্স রিদ্রেসমেন্ত অমসুং মোনিতরিং সিস্তেম (CPGRAMS)
4. MoPNGeSEVA য়াওনা চেৎ বোৎশিং, ৱাতসএপ অমসুং সোসিএল মীদিয়া প্লেৎফোর্মশিং (ত্বিত্তর, ফেসবুক, ইন্সতাগ্রাম)
5. হেল্পলাইন 1906: LPGগী এক্সিদেন্ত অমসুং লিকেজশিংগীদমক্তা অখন্নবা
6. দিস্ত্রিব্যুতরগী ওফিসতা কমপ্লেন্তশিং হকথেংননা থাগৎপা

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government Strengthens LPG Subsidy Transfers Through PAHAL and Aadhaar Authentication: Petroleum Minister Hardeep S Puri
Over 4 Crore Duplicate LPG Connections Deactivated to Curb Misuse
05 AUG 2025 1:10PM by PIB Delhi
Government continues to take measures on an ongoing basis to ensure that LPG distribution and subsidy transfers in respect of domestic LPG consumers are efficient, transparent, and inclusive. This was stated by Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Petroleum and Natural Gas, in written reply to a Starred Question in the Rajya Sabha. He noted that the implementation of initiatives like the PAHAL (DBTL) scheme, Aadhaar-based verification, biometric authentication, and the weeding out of ineligible or duplicate connections have significantly strengthened the system of transfer of targeted subsidies.
Shri Puri informed that, to enhance consumer empowerment and improve service transparency, the IVRS/SMS refill booking system has been implemented across the country in all LPG distributorships. Under this system, consumers receive SMS notifications at key stages — refill booking, cash memo generation, and refill delivery — enabling them to track their transactions and report any cases of wrong or non-delivery. He further stated that Oil Marketing Companies (OMCs) have introduced the Delivery Authentication Code (DAC), which is sent to the consumer via SMS upon cash memo generation and is required to be shared with the delivery personnel at the time of delivery, thereby ensuring authentication.
To ensure compliance and curb malpractices, the Minister mentioned that both regular and surprise inspections of LPG distributors are conducted by field officers of the OMCs. In addition, officers from Regional Offices, Zonal Offices, Divisional Offices, and Territory Offices, along with officials from the Anti-Adulteration Cell, Quality Reassurance Cells, and Vigilance Department, carry out random checks at distributors’ godowns, showrooms, delivery points, and en-route, to prevent misuse of LPG.
Shri Puri outlined the key reforms undertaken in subsidy transfers and strengthening of the system, which include:
1. Direct Benefit Transfer of LPG (DBTL) – PAHAL Scheme:
The PAHAL Scheme has been implemented since January 2015 for transparent and effective disbursal of subsidies across the country. Shri Puri said that under the scheme, all domestic LPG cylinders are sold at non-subsidised prices and the applicable subsidy is transferred directly into the bank account of the consumers. Once the subsidy is credited, the consumer receives an SMS confirming the subsidy deposit. In the event of a failed transaction, the consumer is informed of the issue along with the necessary corrective action through SMS. He further added that PAHAL has played a crucial role in identifying and blocking ‘ghost’ accounts, multiple accounts, and inactive LPG connections, thereby curbing the diversion of subsidised LPG for commercial use. As of 01.07.2025, 4.08 crore duplicate, fake/non-existent, and inactive LPG connections have been blocked, suspended, or deactivated.
2. De-duplication through Common LPG Database Platform (CLDP):
Shri Puri informed that the Government has introduced the CLDP through which duplicate connections are identified and removed from the LPG database. Deduplication is carried out using Aadhaar number, bank account details, AHL TIN number, ration card details, name, and address as key parameters.
3. Biometric Aadhaar Authentication Drive:
The Minister said that Aadhaar-based authentication for DBT schemes enables accurate, real-time, and cost-effective identification, authentication, and de-duplication of beneficiaries, ensuring targeted delivery of benefits. The Government had directed public sector OMCs to undertake and complete biometric Aadhaar authentication of PMUY and PAHAL beneficiaries. As of 01.07.2025, biometric Aadhaar authentication has been completed for 67% of the existing PMUY beneficiaries. Further, all new PMUY consumers undergo biometric authentication before the release of connections.
4. Weeding out of Ineligible Consumers:
Shri Puri stated that PAHAL enables disbursement of targeted subsidy benefits to PMUY consumers. Multiple steps have been taken to ensure that these benefits reach the eligible and targeted beneficiaries efficiently and in a timely manner. Since inception, as a result of comprehensive deduplication exercises, 8.49 lakh PMUY connections have been terminated. He added that, in January 2025, a Standard Operating Procedure (SOP) was issued for the removal of PMUY consumers who had not taken any refills after installation of their connection. Under this SOP, around 12,000 inactive PMUY connections have been terminated.
5. Reducing Transaction Failures by Enhancing Aadhaar Compliance:
The Minister mentioned that while most subsidy transactions are completed successfully within two days of delivery, certain issues have led to transaction failures, including deseeding of Aadhaar from bank accounts, bank mergers, inactive Aadhaar numbers, and account closures or transfers. Focused efforts have been made to ensure that all consumers become Aadhaar Transfer Compliant. As of 01.07.2025, 92.44% of active LPG consumers out of a total 33.05 crore have their Aadhaar seeded in the OMCs’ database. Around 86.78% of the total 30.63 crore DBTL consumers are Aadhaar Transfer Compliant.
To regulate the distribution of LPG, Shri Puri informed that the Government has notified the “Liquefied Petroleum Gas (Regulation of Supply and Distribution) Order, 2000.” Additionally, OMCs have formulated “Marketing Discipline Guidelines” to be adhered to by LPG distributors. These guidelines provide for penal action against distributors found indulging in malpractice. In all established cases of irregularities in the marketing of LPG, action is taken as per the provisions of the Marketing Discipline Guidelines or the Distributorship Agreement.
The Minister stated that several studies have been conducted to assess the impact of the DBTL–PAHAL scheme. A comprehensive third-party evaluation by the Research and Development Initiative (RDI) found that more than 90% of respondents were satisfied with the subsidy reimbursement mechanism. The report recommends strengthening the subsidy payment infrastructure and grievance redressal systems, and improving targeting by limiting subsidies to economically weaker sections. It also notes the need for sustained safety awareness and wider outreach through local language and mass media campaigns to ensure safe usage and better adoption of LPG. Based on these findings, Shri Puri said that steps have been taken to further improve the efficiency, transparency, and outreach of the PAHAL scheme.
During 2024-25, about 194 crore LPG refills were delivered to consumers, and complaints were received for only around 0.08% of these — mostly related to subsidy transfer or delivery delays — reflecting the overall efficiency of the system.
He also mentioned that the grievance redressal system for LPG consumers has been gradually strengthened and improved to enhance the overall consumer experience and service quality. Consumers can lodge grievances or complaints through the following mechanisms:
1. Toll-free helpline: 1800 2333 555 (for all consumer-related queries including subsidy issues)
2. OMCs’ official websites and mobile applications
3. Centralised Public Grievance Redress and Monitoring System (CPGRAMS)
4. Chatbots, WhatsApp, and social media platforms (Twitter, Facebook, Instagram), including MoPNGeSEVA
5. Helpline 1906: Dedicated for LPG accidents and leakages
6. Direct lodging of complaints at the distributor office