য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ঙসি রাজ্য সভাদা, পহলগাম তেরর এতেক্তা ভারতনা অকনবা মওংদা খোঙফম চেৎনা পাউখুম পীখিবা ওপরেসন সিন্দুরগী মতাঙদা অখন্ননা খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াখ্রে
30 JUL 2025 11:00PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ওপরেসন সিন্দুর অমদি ওপরেসন মহাদেবকী খুত্থাঙদা ভারতকী ইকায়খুম্নবা হেনগৎহনখিবা আর্মী অমদি সিক্যুরিতী ফোর্স পুম্নমক্কী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকখি
ঐনা ওপোজিসনগী মফমদা হায়নিংবদি নখোয়না POK পীথোকখিবনি, মদু অমুক হন্না লৌশিনবগী থবক্তি মোদী লৈঙাকখক্তনা তৌগনি
ঐনা চাউথোকপগা লোয়ননা হায়নিংই মদুদি হিন্দু অমত্তা তেরোরিস্ত ওইরোই
ওপোজিসনগী লৈঙাক মতমদা, আর্মীদা নোংমৈ অমদি মরুদি লায়রদনা থুম, মৈখেৎ অমদি নিংথমথাদা শেৎনবা ফিরোল ফাওবা ৱাৎলম্মি
ঙসি, মোদী লৈঙাক্কী মখাদা, ঐখোয়গী লান্মীশিংদা পুংখায় অমগী মনুংদা পাকিস্তানগী দিফেন্স সিস্তেমবু মকুপ তাহনবা ঙম্বা মতমগা চুনবা খুৎলায় লৈরে
পাকিস্তান অমদি তেরোরিস্তশিংনা কাস্মির অসি তেরোরিজমদগী মনিং তমহল্লোই হায়না পাউজেল অমা পীবা পামখি, অদুবু জম্মু অমসুং কাস্মির তেরোরিজমগী খয়াৎনুংদগী মনীং তমহনগনি, মসি মোদীগী ফিরেপ্নি
করিগুম্বা পহলগাম এতেক্ত ওপোজিসনগী লৈঙাক মতমদা থোক্লম্বা ওইরবদি, পাকিস্তান্না ঙন্না ক্লীন চিত ফংলম্লগনি
ভারত্তা তেরোরিজমগী মশা মরেং ফন্দোক্লকপগী অমত্তা ঙায়রবা মরমদি ওপোজিসনগী পেলহন্নবগী থৌরাং অদুনি
ঙসিগী ভারতনা তেরোরিস্ত এতেক্তকী মতুংদা চে-চাংগী মহুত্তা মিসাইল ওইনা থাজিল্লি
ওপরেসন সিন্দুরগী খুত্থাঙদা, অহানবা ওইনা ঐখোয়না তেরোরিজমগী ময়ায় চবুক্তা লান্দাখি
মালেমগী ওইনা তেরোরিস্ত অহুম অসি পাকিস্তান মচাশিংনি হায়বগী খুদম চাংদম লৈরে, অদুবু ওপোজিসন পার্তীনা পাকিস্তান্দা ক্লীন চিত পীরি
ওপোজিসনগী প্রাইওরিতীদি লৈবাকসিগী ঙাকশেল নৎত্রগা তেরোরিজম মুত্থৎপা নত্তে, ভোত বেঙ্ককী রাজনিতীনি
ওপোজিসন লুচিংবশিংনা, সিবাজী মহারাজনা মুগলশিংগী মখুত্তগী নীংতম্বা ঙাক্নবগীদমক ‘হর হর মহাদেব’ হায়বা খোল্লাউগা লোয়ননা লান্থেংনখি কাউদুনা ওপরেসন মহাদেব হায়রিবা মমিং অসিবু লাইনিংগা মরী লৈনহল্লি হায়না মরাল শীরি
ওপরেসন সিন্দুর কনামত্তনা ইনশিল্লগা লেপখিবা নত্তে, পাকিস্তানগী মখুরাই থুদেক্লবা মতুংদা, মখোয়গী DGMO না কোল তৌরক্লগা ‘য়াম্না কা হেল্লে, চান্বিদুনা তোকপিরো’ হায়রকপদগী লেপখিবনি
ওপোজিসন্না ১৯৭১ গী লান অদু অচেৎপা মহৈ ফংখিবা লান্নি হায়না হায়বা ঙম্বরা? করিগুম্বা মদু ওইরম্লগদি, করিগী তেরোরিজম শন্দোরক্লিবনো?
য়েক্নবশিং কিরবা নৎত্রগা মশানা শেমদোকচবা নৎত্রগদি, তেরোরিজম মরু ফংনা লোইশিনবা ঙম্লোই। ঐখোয়না তেরোরিজমবু থুগাইগনি
ওপোজিসনগী খুজিল থৌরাংনা মরম ওইরগা কাস্মিরদা তেরোরিজম হেনগৎলকখিবনি, জমাত-ই-ইস্লামি অমসুং হুরিয়তপু ওপোজিসন্না য়োকখৎখিবনি, মদুনা মরম ওইরগা তেরোরিজম্না কাস্মির পুম্বা য়োৎশিনখিবনি
মমাঙদা ইমুং অহুমখক্তনা কাস্মিরদা লৈঙাক পায়রম্মি, অদুবু ঙসিদি পঞ্চায়ত মীখলগী খুত্থাঙদা কাস্মির মীয়ামগী লৈঙাক শেমখ্রে
মমাঙদা তেরোরিস্তশিংনা মপান্দগী লাক্লমদে, কাস্মিরগী নহাশিংখক্তনা নোংমৈ পায়রম্মি, হৌখিবা থা ৬ সিদা কাস্মিরগী নহা অমত্তনা তেরোরিস্ত লুপশিংদা য়াওখিদ্রে
ওপোজিসন লুচিংবশিংনা বত্লা হাউস এনকাউন্তরদা তেরোরিস্ত শিবদা মপী তাখি অদুবু মখোয়গী মমিত্তগী অথৌবা মোহন চন্দ শর্মগীদমক মপী অমত্তা শিন্থখিদে
পন্দিত নেহরুনা লৈবাকসিগী স্ক্বার কিলোমিতর ৩৮,০০০ চাইনাদা পীথোক্তুনা অচৌবা পাপ অমা লঙশিল্লম্মি। চাইনাগীদমক UNSC গী পর্মেমেন্ত মেম্বর ওইবা য়াখিদবদুসু পন্দিত নেহরুনি
রাজিব গান্ধী ফাউন্দেসন্না চাইনাগা MoU খুৎয়েক পীনখি, চাইনাদগী শেল লৌরম্মি, ঐখোয়না রাজিব গান্ধী ফাউন্দেসনগী FCRA লাইসেন্স লিগেল ওইবা মওংদা ককখি
ওপোজিসন্না চাইনাগা করম্বা মখলগী MoU খুৎয়েপ পীনখি, মখোয়না চাইনাদগী শেল কয়া য়াম্না লৌরমখি?
ঐখোয়না ১৯৭১ দা পাকিস্তানবু মায়থিবা পীখি অদুবু সিম্লা এগ্রীমেন্ততা ঐখোয়না করি তৌখি? ঐখোয়না PoK সু লৌশিনখিদে অদুগা স্ক্বার কিলোমিতর ১৫,০০০ গী লমসু লৌখিদে, মসিদসু নত্তনা, পাকিস্তানগী লান্ফা ৯৩,০০০ শু থাদোকখি
PoK কীদমক নুংশা থিবিরুনু, ঐখোয়গী লৈঙাক্না PoK সু লৌশিনখিনি
শর্ম এল-সৈখতা মতমদুগী ওপোজিসনগী লৈঙাক্না ভারতকী ইকায়খুম্নবা মাঙহন্দুনা তেরোরিজমগী মতাঙদা পাকিস্তান্দা ক্লীন চিত পীখি
মোদীজীগী লুচিং অসিদি ঈরৈবাক্কীদমক ইহুল খঙবা, খোঙফম চেৎপা অমদি ফিরেপ চেৎপা লুচিংবনি
মোদী জীগী লুচিং মখাদা, ঐখোয়না লৈবাকসিদগী তেরোরিজম অমসুং নক্সলিজম অথুবা মতমদা লোইশিল্লগনি
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা ঙসি রাজ্য সভাদা, পহলগাম তেরর এতেক্তা ভারতনা অকনবা মওংদা খোঙফম চেৎনা পাউখুম পীখিবা ওপরেসন সিন্দুরগী মতাঙদা অখন্ননা খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াখ্রে
খন্ন-নৈনবদা পাউখুম পীরদুনা, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা পহলগাম এতেক্তা শীখিবা মরাল লৈজদ্রবা মীচমশিংগী ইমুং মনুংদা অৱাবা ফোঙদোকখি। মহাক্না ওপরেসন সিন্দুর অমদি ওপরেসন মহাদেবকী খুত্থাঙদা ভারতকী ইকায়খুম্নবা হেনগৎহনখিবা আর্মী অমদি সিক্যুরিতী ফোর্স পুম্নমক্কী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবুসু থাগৎখি অমদি লৈবাকসিগী মীওই করোর ১৪০গী অপামবগী মতুং ইন্না পাকিস্তান্দা চপ চাবা পাউখুম পীনবগী রাজনিতীগী ওইবা মতিক মথৌনা উৎখি।
জুলাই ২৮ দা ওপরেসন মহাদেবকী মখাদা লাস্করগী তেরোরিস্ত অহুম – সুলেমান, অফঘান অমসুং জিব্রান – ঐখোয়গী সিক্যুরিতী ফোর্সশিংনা কাস্মিরদা হাৎখি অমদি মসিনা পহলগাম এতেক্ত লাস্করনা চত্থবনি হায়বা তাকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ‘ওপরেসন সিন্দুর’গী খুত্থাঙদা তেরোরিস্ত মকোকশিং হাৎখি অদুগা ‘ওপরেসন মহাদেব’তনা পহলগাম এতেক্তা শরুক য়াখিবা তেরোরিস্তশিংবু মুত্থৎখি।
ওপরেসন সিন্দুর অমদি ওপরেসন মহাদেবকী খুত্থাঙদা ভারতকী সিক্যুরিতী ফোর্সশিংনা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা মালেমগী ওইনা তেরোরিস্ত এতেক্ত মতুংদা পীবা খ্বায়দগী মপা চুম্বা অমদি অথুবা পাউখুম পীখি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। লাস্করগী খুৎপু অমা ওইরিবা TRF না পহলগাম এতেক্ত মখোয়না চত্থবনি হায়জরকখি অমদি মহাক মশামক নুমিত্তুদা মফমদুদা চত্তুনা সিক্যুরিতীগী থৌরাং য়েংশিন্দুনা তেরোরিস্তশিং অদু লৈবাকসিদগী চেনখিদনবা থৌরাং য়াৎলমখি হায়না মহাক্না হায়খি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হাউসতা ওপরেসন মহাদেবতা হাৎখিবা তেরোরিস্ত অহুমদগী রাইফল অহুম ফংখি – মখোয়দুদি 19 M-4 কর্বাইন অমা অদুগা AK 47 অনিনি। পহলগাম এতেক্ত মতুংদা, NIA না বাইসরন তম্পাক্তগী অহাংবা তোক্নিং ফংখি অমদি মখোয়দু ফোরেন্সিক সাইন্স লেবতা চাংয়েং তৌখি। তেরোরিস্তশিং অদু হাৎপা মতমদা মখোয়দগী ফংখিবা রাইফলশিং অদু চাংয়েং তৌখি অমদি ফোরেন্সিক্না নীংথিনা য়েংলবা মতুংদা রাইফলশিং অদু পহলগাম এতেক্তা শীজিন্নখি হায়বা চাদা চাম্ম থাজনিংঙাই ওইবা খুদম চাংদম ফংখি। ফংখিবা তোক্নিংশিংদুগী মনুংদা ৪৪ না 19 M-4 কর্বাইনগীনি অদুগা ২৫ না AK 47 রাইফল্সকীনি হায়বসু খঙবা ঙমখি। NIA না মপুং ফানা থিজিনখি অমদি মীওই ১০৫৫ গী ৱারোল লৌখি অদুগা চিংনবা মীওইশিংগী স্কেত্চ য়েকখি অমদি মখোয়বু চঙজফম পীরম্বা মীওই অহুমদুসু ফাগৎখি হায়খি।
ঐখোয়গী এজেন্সীশিংনা মে ২২ দগী জুলাই ২২ ফাওবা লেপ্তনা হোৎনদুনা তেরোরিস্তশিং লৈবগী চপ চাবা পাউ ফংবা ঙমখি হায়না শ্রী অমিত সাহনা হায়খি। জুলাই ২২ দা ঐখোয় মায় পাকখি অমদি তেরোরিস্ত লৈরে হায়বা খঙবা ঙমখি। আর্মীগী ৪ পেরাগী লুচিং মখাদা, CRPF অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মির পুলিস পর্সোনেলশিংনা তেরোরিস্তশিংবু কোয়শিনখি অমদি জুলাই ২৮ দা পাঙথোকখিবা ওপরেসন অদুদা ঐখোয়গী মরাল লৈজদ্রবা মীচম মীয়ামবু হাৎখিবা তেরোরিস্ত অহুম্মক হাৎখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা, ওপোজিসন্দগী হৌরকখিবা হান্নগী গৃহ মন্ত্রীনা “তেরোরিস্তশিং পাকিস্তান্দগী লাকখিবনি” হায়বগী খুদম চাংদম তান্দুনা পাকিস্তান অমসুং লাস্করবু কনখৎনবা হোৎনরি হায়খি। ওপোজিসন পার্তীনা মখোয়গী ভোত বেঙ্ক রাজনিতীগীদমক পাকিস্তান অমসুং লাস্করবু কনখৎপদা নাচুংবা পোক্তে হায়না মহাক্না হায়খি। ওপরেসন অদুবু লাইনিংগা মরী লৈনবা মমীং অমা থোনবা নত্তনা ঐখোয় করিমত্তা খঙদে হায়না ওপোজিসন পার্তীনা মরাল শীরি। অদুবু হর হর মহাদেব হায়বসি লাইনিংগী লাইশোল অমখক্তা নত্তে, মসি সিবাগী মহারাজনা মুগলগী মায়োক্তা লান্থেংনখিবদা লাউখিবা লানগী খোল্লাউনি হায়বা ওপোজিসন পার্তীনা খঙদ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। মসি ভারতকী খুদম্নি, ভারতকী মনিং তম্বদা লান্দারকপা অমদি ভারতকী ঙমখৈ লৌশিল্লকপগী খুৎ হন্বগী খুদম্নি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি। মসি ঐখোয়গী আর্মীগী লান্মীশিংগী পুক্নিংদগী থোক্লকখিবা লানগী খোল্লাউনি অমদি মসিবু হিন্দু-মুস্লিমগী মীৎয়েঙদগী য়েংলোইদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিত সাহনা তেরোরিস্ত অহুম অসি হাৎখিবা অসি অরায়বা ওইখিদে হায়খি। নুমিৎ ২২ নি চুপ্না CRPF, আর্মী অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মির পুলিস পর্সোনেলশিংনা কা হেন্না খুদোং থিনিংঙাই ওইবা ফীভমদা তেরোরিস্তশিং অসিবু তান্নখি অমদি দ্রোন্না থাবা চিঞ্জাক চারগা মখোয়বু হাৎখিবনি। লৈবাকসিগী মীয়াম পুম্বনা ওপোজিসন পার্তীগী প্রাইওরিতীদি লৈবাক্কী ঙাকশেলদা লৈতে, রাজনিতীদা লৈ মখোয়গী প্রাইওরিতীদী তেরোরিজম লোইশিনবা নত্তে মখোয়গী ভোত বেঙ্ক রাজনিতীনি, মখোয়গী প্রাইওরিতী ঐখোয়গী ঙমখৈদা লৈতে সেকুলরিজম অমদি পেলহনবগী রাজনিতীদা লৈ হায়বা উনরে। পহলগাম এতেক্ত এপ্রিল ২২, ২০২৫ গী নুংথিল পুং ১ দা থোকখিবনি অদুগা মহাক মশামক স্রিনগরদা নুমিদাংৱাইরম য়ৌখি। মথঙগী নুমিত্তা মহাক্না থৌদোক্তুদা লৈখিদ্রবশিংগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎপা চৎখি অমদি নুমিৎ অদুবু মহাক্কী পুন্সিদা কাউবা ঙম্লরোইদবা নুমিৎ অমনি হায়খি। মীচমবু মখোয়গী ইমুং মনুংগী মমাঙদা লাইনিংগী মিংদা হাৎপগী তমথিরবা থৌদোক মমাঙথক্তা অমুক্তা থোকখিদ্রি হায়না মহাক্না হায়খি। তেরোরিস্তশিংনা মখোয়না কাস্মিরবু. কৈদৌঙৈদা তেরোরিজমদগী মনীং তমহল্লোই হায়না পাউজেল অমা পীবা পামখি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসি হাউস অসিদা, ঐনা পাউজেল অসি তেরোরিস্তশিংগী মফমদা পীবা পাম্মি মদুদি কাস্মির তেরোরিজমদগী. মনীং তমহনগনি অমদি মসি নরেন্দ্র মোদী জীগী লৈঙাক্কী ফিরেপ্নি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী জীনা বিহারদা তেরোরিস্তশিংগী লৈরিবা মফম খুদিংমক থুগাইগনি হায়না হায়খি অমসুং ঙসিদি মখোয়গী ত্রেনিং কেম্পশিং, হেদক্বার্তরশিং অমসুং লোঞ্চ পেদশিং উফুল তানা থুগাইখ্রে হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেরোরিস্তশিংগী মাস্তরশিংদি লেম্না থারোই অমসুং ঙসিদি তেরোরিস্তশিং থারক্লিবা মীওইশিং অসিসু ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা লোইশিনখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা তেরোরিস্তশিং ফাওবা কনবা ঙম্লোই হায়না হায়খি অমসুং ওপরেসন মহাদেবকী মখাদা তেরোরিস্ত অহুম অদু হাৎখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মোদী জীনা ফোংদোকখিবা ৱাহৈ খুদিংমক ঐখোয়গী লান্মী, এয়র ফোর্স, নেভি, সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্স পুম্নমক অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীর পুলিসনা থবক ওইনা মপুং ফাহনখি, মখোয়না তেরোরিস্তশিংদা অহকপা চৈরাক পীখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি এপ্রিল ২৩দা কেবিনেৎ কম্মিতি ওন সেক্যুরিতী (সি.সি.এস.) গী মীফম অমা পাংথোকখি অমসুং মসিদা পাকিস্তান খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বদা ভারতকী ঙমখৈ, লান্মী, প্রজা অমসুং সোভরেন্তীদা শীংনরকপগী চৈরাক ফংগনি হায়না অকনবা পাউজেল অমা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সি.সি.এস. মীফমদা জৱাহরলাল নেহরুনা খুৎয়েক পীনখিবা ১৯৬০গী ইন্দস ৱাতর ত্রিতী, পাকিস্তানবু কান্নবা ফংহল্লিবা অসি খুদক্তা সস্পেন্দ তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্দস ৱাতর ত্রিতী অসি নাকল অমা খক্তগী ওই অমসুং ভারতকী লৌমীশিংগীসু ঈশিং অসিগী হক লৈ, অমসুং হৌজিক অতেনবা মতমগী মনুংদা, কাশ্মীর, পঞ্জাব, হরিয়ানা, রাজস্থান অমসুং দিল্লীদা ইন্দস তুরেলদগী থক্নবা ঈশিং য়ৌহল্লগনি। মসিগী মতুংদা অত্তারিদা লৈরিবা ইন্তিগ্রেতেদ চেক পোস্ত অসি থিংজিনখ্রে, পাকিস্তানগী প্রজাশিংগী এস.এ.এ.আর.সি. ভিজাশিং সস্পেন্দ তৌখ্রে অমসুং মীপুম খুদিংমকপু পাকিস্তানদা হলহনখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। ন্যু দিল্লীদা লৈবা পাকিস্তানগী হাই কম্মিসনদা থবক তৌরিবা মখোয়গী দিফেন্স, মিলিতরী, নেভীগী এদভাইজরশিংবু অনদিজাইরেবল পর্সনশিংনি হায়না লাউথোকখি অমসুং মখোয়গী মশীং অসি ৫৫দগী ৩০দা হন্থহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সি.সি.এস.গী মীফমদা তেরোরিস্তশিং থারক্লিবশিং অমসুং থৌওং অসি চত্থরিবা মীওইশিং অদু চৈরাক পীরগনি হায়না ৱারেপ লৌখি অমসুং মসিগীদমক সি.সি.এস.গী মীফমদা লান্মীদা ফ্রী হেন্দ পীখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদী জীনা এপ্রিল ৩০দা আর্মদ ফোর্সেসতা "ওপরেস্নেল ফ্রীদম" পীখি অমসুং ঙাকশেল মন্ত্রালয় অমসুং আর্মী অনিমক্না তার্গেৎ, পাম্বৈ, মফম অমসুং মতমগী মতাংদা ৱারেপ লৌহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মে ৭গী অহিং নোংয়াই পুং ১.০৪দা, পাকিস্তানগী তেরোরিস্ত বেজ ৯ থুগাইখি মসিদা য়ামদ্রবদা তেরোরিস্ত ১০০ শিখি অমসুং মোদী সরকার অমসুং ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা লস্কর, জয়শ অমসুং হিজবুলগী হেদ ক্বার্তরশিং থুগাইবগী থবক পাংথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন পার্তীনা পাকিস্তান ওক্যুপাইদ কাশ্মীর পীথোকখিবা অদু ঐখোয়গী সরকারনা মদু অমুক হন্না লৌশিনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না পাকিস্তানগী তেরোরিস্ত বেজশিংদা লান্দাখি, মদু পাকিস্তাননা মশাদা লান্দাবনি হায়না লৌখি অমসুং মে ৮দা পাকিস্তাননা ঐখোয়গী রেসিদেন্সিএল এরিয়াশিং অমসুং মিলিতরী এস্তাব্লিশমেন্তশিংদা লান্দাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী লান্মীনা পাকিস্তানগী এয়রবেজ ১১ থুগাইখি অমসুং তেরোরিজমদা মতিক চাবা পাউখুম পীখি। মসিগী মতুংদা, পাকিস্তান্না চংজখি অমসুং এতেকশিং অসি লেপহন্নবা হায়জখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি "ওপরেসন সিন্দুর" অসি তেরোরিজমগী ময়োলদা ভারতকী অহানবা এতেকনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারগী পোলিসীশিংগী মতুং ইন্না কাশ্মীরদা তেরোরিজম অসি চাদা ৭০ হন্থরে অমসুং শান্তিগী মায়কৈদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা তেরোরিস্তশিং অসি মপান্দগী লাক্লমদে, কাশ্মীরগী নহাশিং খক্তনা খুৎলায় পায়রম্মি, হৌজিক্তি কাশ্মীরগী নহা অমত্তা তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংদা য়াওদ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি আর্তিকল ৩৭০ মুত্থৎখিবনা কাশ্মীরদা সেপারেতিজম অমসুং তেরোরিজম লাকশিল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি পাকিস্তানগী ঙাকশেলগী ইন্সতোলেসনশিং থুগাইখি অমসুং ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা ভারতকী লান্মীগী থৌনা অদু উবা ফংখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী লুচিং মখাদা, 'আত্মনির্ভর ভারত'কী খুত্থাংদা ঐখোয়গী লানগী খুৎলায়গী মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী এপীজমেন্ত পোলিসীশিংনা তেরোরিজম থোকহল্লি অমসুং পহলগামগী এতেক্কী মতুংদা, ভারতনা তেরোরিস্তশিংগী ইকোসিস্তেম মাংহনখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি কাশ্মীরদা নুং থাবা অমসুং স্ত্রাইক তৌবগী থৌওং হন্থরে অমসুং শান্তিগী অনৌবা অহৌবা অমা লৈরে। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা তেরোরিস্তশিংগী অরোইবা মথৌ মঙমশিং পাংথোকপা থিংজিনখ্রে অমসুং অকনবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী লান্মীদা হৌজিক্তি ব্রহ্মোস অমসুং আকাশ মিসাইলশিং লৈরে, অদুগা মমাংদা থুম অমসুং চিনিগী অৱাৎপা লৈরম্মি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি কাশ্মীরদা দেমোক্রেসীগী মায় পাকপা অমা ওইনা পঞ্চায়ত মীখলশিং অসি ৯৮.০৩%গী চাংদা মাই পাক্না পাংথোকখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি তেরোরিস্তশিংদা শেল থাদবা থিংজিনখ্রে অমসুং প্রোপর্তী ৩৪৭ ফাজিনখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক অমসুং নক্সালিজমদা হিংসা চাদা ৭৫ হন্থরকপা অসি মোদী সরকারগী অচৌবা এচিবমেন্ত অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা ওপরেসন সিন্দুর অসি য়ুনাইতেদ নেসন্স চার্তরগী মখাদা মশাগী ঙাকশেলগীদমক পাংথোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি কাশ্মীরদা তেরোরিজমগী হৌরকফমশিং মুত্থৎখ্রে অমসুং জামাত-ই-ইস্লামীগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংসু অথিংবা থমখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা প্রো-পাকিস্তান এমপ্লোয়ী ৭৫ থবক্তগী লৌথোকখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওপরেসন সিন্দুরদা ভারতকী লান্মীনা পাকিস্তানদা তেরোরিস্ত বেজশিং অমসুং ত্রেনিং কেম্পশিং থুগাইখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত ৫৩গা লোইননা কাশ্মীরদা লুপা করোর ৫৯,০০০গী ইনভেস্তমেন্ত তৌদুনা অনৌবা চাউখৎপগী লম্বী য়াৎলি। মহাক্না ওপোজিসন পার্তীবু তেরোরিজম পুক্নিং থৌগৎপনি হায়না মরাল শিখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি উরিগী এতেক থোকখিবা মতমদা, ঐখোয়না সর্জিকেল স্ত্রাইক অমা পাংথোকখি। পুলৱামাগী এতেক্কী পাউখুম ওইনা ঐখোয়না এয়র স্ত্রাইক অমা পাংথোকখি। অমসুং পহলগামগী মতুংদা মখোয়গী তেরিতোরীদা চংদুনা মখোয়বু মুথৎখি।
. শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ২০১৯দা য়ু.এ.পি.এ.দা শেমদোক-শাদোকপা তৌখি, মদুগী মখাদা মীওই ৫৭বু তেরোরিস্ত ওইনা লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি এন.আই.এ.দা লৈবাক অসিগী মপান্দা থিজিন হুমজিনবগী শক্তি পীদুনা অমেন্দমেন্তশিং তৌখি। এন.এস.এ.বু অকনবা মওংদা চৎনহনখি, আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখি, পি.এফ.আই.বু অথিংবা থমখি, এম.এ.সি.বু মপাঙ্গল কনখৎহনখি, আই.সি.জে.এস. অমসুং এন.এ.এফ.আই.এস. লিংখৎখি, পি.এম.এল.এ.গী খুত্থাংদা তেরোরিস্ত ফাইনান্সিং থিংখি, অমসুং এন.এ.তি.জি.আর.আই.দি.গী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংবু কম্প্যুতর অমখক্তদা ক্লিক তৌদুনা য়েংশিনখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি নরেন্দ্র মোদী সরকারনা ইনফিলত্রেসন অমসুং তেরোরিস্তকী থৌদোকশিং লোইশিন্নবা ৱাশক লৌরে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০০৮গী মুম্বাই তেরোরাস্ত এতেক্কী মতুংদা, শারম এল-শেখ কনফরেন্স পাঙথোকখি, মসি মালেম পুম্বনা বলোচিস্তান ব্লন্দর হায়না খঙনখি, মদুদা লৈবাক অনিমক তেরোরিজমগী ভিক্তিমনি হায়না প্রপোজ তৌখি। মালেমদা কনাগুম্বা অমত্তনা পাকিস্তানবু তেরোরিজমগী ভিক্তিম অমনি হায়বা ঙমগদ্রা হায়না মহাক্না হংখি। মহাক্না ওপোজিসন পার্তীবু পাকিস্তানদা সর্তিফিকেৎ অমা পীবগী মতাংদা মরাল শিখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পাকিস্তানদগী তেরোরিজম লেপত্রিবা ফাওবা, ৱারী অমত্তা শান্নরোই।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি মোদী জীনা জি.২০দা রাজ্য খুদিংমক্তা চৎতুনা মালেমদা ঐখোয়গী চৎনবী, তৌবা ঙম্বা, শক্তি অমসুং দেমোক্রেসী উৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদীজীগুম্না লৈবাক অসিগী লুচিংবা অমত্তনা লৈবাক ২৭তগী খ্বাইদগী ৱাংবা সিবিলিয়ন ইকাই খুম্নবা ফংখিদে অমসুং মসিগী ইকাই খুম্নবা অসি মোদীজী খক্তগী নত্তে, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গীনি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুচিংবগী মতৌ অসি পুক্নিংগী ইহুলদা চৎতে অদুবু সেন্সিতিব, দিসিসিব অমসুং রিজোলুৎ ওই। কোবিদকী মতমদা, মোদী জীনা খোঙফম চেৎনা লেপখি, অমসুং লাইচৎ অসি লোইরকপদা, মালেম্না ভারতনা খ্বাইদগী ফবা মওংদা মেনেজ তৌখিবদু খঙখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, ভারত সরকার, রাজ্য সরকারশিং, অমসুং মীওই করোর ১৪০না কোবিদকী মায়োক্তা পুন্না লান্থেংনখি। গৃহ মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি ভারত অসি কোবিদ ভেক্সিন পুথোকখিবা অহানবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমনি অমসুং চহি ১১ অসিদা মালেমনা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিংবু মশক খঙলে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি ঐখোয়না জি.দি.পি. ত্রিলিয়ন ৪.১৯ য়ৌবগা লোয়ননা ১১শুবদগী মালেমগী মরিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইরকখি। ত্রিলিয়ন-দোল্লর অমগী দিজিতেল ইকোনোমী অমা শেমখ্রে। পর কেপিতা ইনকম লুপা ৬৮,৫৭২দগী লুপা ১,৩৩,৪৮৮দা হেনগৎলে। নেস্নেল হায়ৱে নেৎৱার্ক অসি চাদা ৬০ হেনগৎখ্রে, ওপরেস্নেল এয়রপোর্ত ১৫৯ লৈরে, বন্দে ভারত ত্রেন ১৩৬ লৈরে, অমসুং ইন্দিয়ন রেলৱেজগী চাদা ৯৭ হেন্না ইলেক্ত্রিফাই তৌখ্রে। ভারত অসি খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন পুথোকপা লৈবাক অমা ওইগদৌরি অমসুং খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমগী অহুমশুবদা লৈরি। মোদী সরকারগী মতমদা য়ুনিকোর্ন ১১৮ শেমখ্রে, দিফেন্স প্রদক্সন অসি করোর লাখ ১.২৭ য়ৌখ্রে অমসুং এক্সপোর্ত অসি করোর ২১,০০০ য়ৌখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারগী খ্বাইদগী চাউবা মায়পাকপা অসি মীওই করোর ৬০দা য়ুম, মৈ, গ্যাস, তোইলেৎ, থক্নবা ঈশিং, চেং-হৱায় কিলোগ্রাম ৫ অমসুং লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হেল্থকিয়র ফংহনবা অসিনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ভারতকী নীংতম্বা চহি ১০০ শুরকপা অসিদা ভারতকী নীংতমগী পুৱারী অসি ইরকপা মতমদা, মোদীগী মতম অসিসু সনাগী ময়েকশিংনা ইগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী ইকাই খুম্নবা, চৎনবী অমসুং পুৱারীগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া অমা ওপোজিসন্না চহি ৭৫ চুপ্না পন্দুনা লৈহনখি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in a special discussion in Rajya Sabha today on Operation Sindoor - India's strong, successful and decisive response to the Pahalgam terror attack
30 JUL 2025 11:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister congratulates the Army and all the security forces who increased India's honour through Operation Sindoor and Operation Mahadev
I want to tell the opposition that you had given POK, the work to bring it back will be done only by the Modi government
I can proudly say that no Hindu can ever be a terrorist
Under the opposition's rule, the army did not had even salt, matches and clothes to wear in the winter, forget about guns and cartridges
Today, under the Modi government, our army is equipped with modern weapons which can reduce Pakistan's entire air defense system into rubble in half an hour
Pakistan and terrorists want to send a message that Kashmir will not be free from terrorism but, Jammu and Kashmir will be freed from terrorism, this is Modi ji's resolve
If the Pahalgam attack had happened during the tenure of the opposition, Pakistan would have got a clean chit long ago
The only reason why terrorism flourished and spread in India is the opposition's policy of appeasement
Today's India sends missiles after terrorist attacks, not dossiers
Through Operation Sindoor, for the first time we attacked at the core of terrorism
The world has proof that these three terrorists were Pakistanis, but the opposition party is giving Pakistan a clean chit
The opposition's priority is not the security of the country or the elimination of terrorism, but vote bank politics
The opposition leaders blaming the name Operation Mahadev as having religious connotations have forgotten that Shivaji Maharaj fought for independence against the Mughals by giving the war cry of 'Har Har Mahadev'
Operation Sindoor was not stopped at anyone's behest. Pakistan came on its knees, its DGMO called and said...'Enough is enough, please stop it now'.
The opposition should tell whether the 1971 war was decisive? If it was, then why did terrorism spread?
Unless the enemy is scared or reforms itself, there will be no decisive end to terrorism. We will destroy terrorism
Terrorism increased in Kashmir due to the policies of the opposition, Jamaat-e-Islami and Hurriyat were promoted by the opposition due to which terrorism engulfed the entire Kashmir
Earlier only three families ruled Kashmir, today through the Panchayat elections the rule of the people of Kashmir has been established
Earlier terrorists did not come from outside, only Kashmiri youth used to pick up guns, in the last 6 months not even a single Kashmiri youth has joined terrorist organizations
Opposition leaders shed tears on the death of the terrorist in the Batla House encounter but not a single tear came out of their eyes for martyr Mohan Chand Sharma
Pandit Nehru committed the sin of giving 38,000 sq km of the country to China. It was Pandit Nehru who refused to become a permanent member of UNSC for China
Rajiv Gandhi Foundation signed MoU with China, took money from China, we legally cancelled Rajiv Gandhi Foundation's FCRA license
What kind of MoU did the opposition party sign with China, how much money did it take from China?
We won over Pakistan in 1971 but what did we do in the Shimla Agreement? We neither took PoK nor occupied 15,000 sq km of land, Not only this, 93,000 Pakistani prisoners of war were also released
Don't worry about PoK, our government will take back PoK too
In Sharm el-Sheikh, the then opposition government compromised with India's honour and gave Pakistan a clean chit on terrorism
Modi ji's leadership is sensitive, decisive and firm, and it is in our national interest
Under Modi ji's leadership, we will end terrorism from the country and Naxalism will end soon
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participated in a special discussion in the Rajya Sabha today on ‘Operation Sindoor’ - India's strong, successful and decisive response to the Pahalgam terror attack.
Replying to the discussion, Union Home Minister and Minister of Cooperation expressed his condolences to the families of the innocent civilians killed in the Pahalgam attack. He said that the country's security forces have increased India's honour through Operation Sindoor and Operation Mahadev. He also congratulated Prime Minister Shri Narendra Modi Ji and said that he showed the political will to give a befitting reply to Pakistan in accordance with the wishes of the 140 crore people of the country.
Shri Amit Shah said that under Operation Mahadev, on 28th July, three Lashkar terrorists - Suleman, Afghan and Jibran - were killed by our security forces in Kashmir and this has confirmed that Lashkar was behind the Pahalgam attack. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi killed the masters of the terrorists through 'Operation Sindoor' and in 'Operation Mahadev', the terrorists involved in the Pahalgam attack were wiped out.
Union Home Minister said that through Operation Sindoor and Operation Mahadev, the security forces of India under the leadership of the Prime Minister have given the most precise and prompt response ever given in the wake of any terror attack in the world. He said that TRF, an outfit of Lashkar, had taken responsibility for the Pahalgam attack and he himself had gone there on the same day and the security situation was reviewed and arrangements were made to ensure that those terrorists are stopped from fleeing the country.
Union Home Minister told the House that three rifles were recovered from the three terrorists killed in Operation Mahadev - one 19 M-4 carbine and two AK 47. He said that after the Pahalgam attack, NIA had recovered emptied cartridges from Baisaran valley and those were examined in the Forensic Science Lab. When these terrorists were killed, the rifles recovered from them were tested and after forensic matching, it was found with hundred percent surety that these three rifles were used in the Pahalgam attack. It was also found that 44 of these cartridges were of 19 M-4 carbines and 25 cartridges were of AK 47 rifles. Shri Shah said that the NIA conducted a thorough investigation and took statements of 1055 people and made sketches of the suspects and the three people who had given them shelter were also arrested.
Shri Amit Shah said that our agencies made continuous efforts from 22 May to 22 July to confirm the information about the presence of terrorists. He said that on 22 July we got success and the presence of terrorists was confirmed. He said that under the leadership of 4 Para of the Army, CRPF and Jammu Kashmir Police personnel together surrounded the terrorists and in the operation conducted on 28 July, all the three terrorists who killed our innocent citizens were eliminated.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that former Home Minister who hails from opposition government is trying to save Pakistan and Lashkar by demanding proof that "terrorists came from Pakistan". He said that the opposition party will not hesitate to support Pakistan and save Lashkar for its vote bank politics. He said that the opposition party blames that we do not know anything except naming the operation with names having religious connotations. He said that the opposition does not know that Har Har Mahadev is not just a slogan in a religion but it was the war cry of Shivaji Maharaj's army when he fought against the Mughals. Shri Shah said that this is a symbol of India, the retaliation given against the attack on India's sovereignty and the encroachment of India's borders. He said that this is a war cry coming from the minds of the soldiers of our army and it should not be seen from the Hindu-Muslim point of view.
Shri Amit Shah said that killing these terrorists was not so easy. He said that for 22 days, CRPF, Army and Jammu and Kashmir Police personnel chased these terrorists in extremely difficult conditions and killed them by living on food sent by drones. He said that the people of the entire country are seeing that the priority of the opposition party is not the security of the country, but politics, their priority is not to end terrorism but their vote bank politics, their priority is not the security of our borders but the politics of secularism and appeasement. He said that the Pahalgam attack took place on 22 April 2025 at 1 pm and he himself had reached Srinagar before evening. He said that the next day he went to pay tribute to those who died and recalled the day as one which he can never forget ever in his life. He said that the heinous crime of selectively killing people in front of their families in the name of religion had never happened till date. Union Home Minister said that the terrorists wanted to give the message that they will never let Kashmir be free from terrorism. He said that today from this House, I want to give this message to the terrorists that Kashmir will be free from terrorism and this is the resolution of Narendra Modi ji’s government.
Union Home Minister said that Prime Minister Modi Ji had said in Bihar that whatever ground is left with the terrorists will be destroyed and today their training camps, headquarters and launch pads have been razed to the ground. He said that the Prime Minister had said that the masters of the terrorists will not be spared and today those who send the terrorists have also been exterminated by our forces. He said that the Prime Minister had said that even the terrorists will not be spared and under Operation Mahadev, those three terrorists were eliminated. Shri Shah said that in a way, every sentence said by Modi Ji were fulfilled by our Army, Air Force, Navy, all Central Armed Police Forces and Jammu Kashmir Police, who gave the terrorists a severe punishment.
Shri Amit Shah said that a meeting of the Cabinet Committee on Security (CCS) was convened on 23 April and a strong message was sent to not only Pakistan but the entire world that there will be consequences for messing with India's border, army, citizens and sovereignty. He said that in the CCS meeting, the 1960 Indus Water Treaty signed by Jawaharlal Nehru, which was unilaterally benefitting Pakistan, was suspended with immediate effect. He said that the Indus Water Treaty was one-sided and the farmers of India also have the right over the water, and now in a short time, drinking water will reach Kashmir, Punjab, Haryana, Rajasthan and Delhi from river Indus. He said that after this, the Integrated Check Post running through Attari was closed, the SAARC visas of Pakistani citizens were suspended and everyone was sent back to Pakistan. Their Defense, Military, Navy advisors working in the Pakistani High Commission in New Delhi were declared undesirable persons and their number was reduced from 55 to 30. He said that in the CCS meeting it was resolved that those who send terrorists and those who commit the act will be punished and for this the army was given a free hand in the CCS meeting.
Union Home Minister said that Prime Minister Modi Ji gave ‘operational freedom’ to the armed forces on 30th April and that both the Defence Ministry and the Army will decide the target, method, place and time. He said that on 7th May at 1:04 am, 9 terrorist bases of Pakistan were destroyed in which at least 100 terrorists were killed and the Modi government and our forces accomplished the task of destroying the headquarters of Lashkar, Jaish and Hizbul. He said that the opposition party had given Pakistan occupied Kashmir but our government will take it back. He said that we attacked the terrorist bases in Pakistan, which Pakistan considered an attack on itself and on 8th May, Pakistan attacked our residential areas and military establishments. He said that the Indian Army destroyed 11 airbases of Pakistan and gave a befitting reply to terrorism. He added that after this, Pakistan bowed on its knees and pleaded to stop the attacks. He mentioned that the ‘Operation Sindoor’ is India's first attack on the core of terrorism.
Shri Amit Shah said that due to the policies of the Modi Government, terrorism in Kashmir has reduced by 70% and is moving towards peace. He said that earlier terrorists did not come from outside, only Kashmiri youth used to pick up guns, now not a single Kashmiri youth joins terrorist organizations. He said that the abrogation of Article 370 has curbed separatism and terrorism in Kashmir. He also added that Pakistan's defence installations were destroyed and the valour of the Indian Army was witnessed during Operation Sindoor.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji , through “Aatmanirbhar Bharat”, export of our military equipment has increased. He said that the appeasement policies of the opposition had given rise to terrorism and now after the Pahalgam attack, India has destroyed the ecosystem of the terrorists. He added that stone pelting and strikes have come down to zero in Kashmir and a new beginning of peace has been established. He said that the Modi government has banned the funerals of terrorists and has taken strict measures. He said that the Indian Army is now equipped with Brahmos and Akash missiles whereas earlier there was a shortage of even salt and sugar. He added that the Panchayat elections have been successful with 98.03% voting as a victory of democracy in Kashmir. Shri Shah said that the financing of terrorists has been curbed and 347 properties have been confiscated.
Shri Amit Shah said that it is a great achievement of the Modi Government that the violence in North East and Naxalism has been reduced by 75%. He said that India has carried out Operation Sindoor in self-defence under the UN Charter. He added that the roots of terrorism have been uprooted in Kashmir and organisations like Jamaat-e-Islami have been banned. He said that the Modi Government has sacked 75 pro-Pakistan employees.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in Operation Sindoor, the Indian Army destroyed terrorist bases and training camps in Pakistan. He said that with 53 projects, an investment of Rs. 59,000 crores has been made in Kashmir, paving the way for new development. He accused the opposition party of nurturing terrorism. Shri Shah said that when the Uri attack occurred, we conducted a surgical strike, in response to the Pulwama attack, we carried out an airstrike, and after Pahalgam, we entered their territory and obliterated them.
Shri Amit Shah said that in 2019, amendments were made to the UAPA, under which 57 people were declared terrorists. He mentioned that amendments were made to the NIA, granting it the authority to investigate outside the country. The NSA was strictly enforced, Article 370 was revoked, PFI was banned, MAC was strengthened, ICJS and NAFIS were established, terror financing was curbed through PMLA, and through NATGRID, terrorist organizations across the country were monitored with a click of a computer. Shri Shah said that the Narendra Modi government is determined to eliminate infiltration and terrorist incidents.
Union Home Minister said that after the 2008 Mumbai terror attack, the Sharm el-Sheikh conference took place, known worldwide as the Balochistan Blunder, where it was proposed that both countries are victims of terrorism. He questioned whether anyone in the world could call Pakistan a victim of terrorism. He accused the opposition party of giving Pakistan a certificate. He said that until terrorism from Pakistan stops, there can be no talks.
Shri Amit Shah said that Modi ji took the G20 to every state, showcasing our culture, capability, power, and democracy to the world. He said that no other country’s leader has received the highest civilian honors from 27 countries, as Modi ji has, and this honor belongs not just to Modi ji but to India’s Prime Minister and its 140 crore people. He said that Prime Minister Modi’s leadership is not emotional but sensitive, decisive, and resolute. During the COVID period, Modi ji remained steadfast, and when the pandemic ended, the world acknowledged that India managed it the best. He said that the Prime Minister, the Government of India, state governments, and 140 crore people fought together against COVID. The Home Minister added that India was among the first to develop a COVID vaccine, and in these 11 years, the world has recognized India’s capabilities.
Union Home Minister said that today, we have risen from the 11th to the fourth largest economy, with our GDP reaching 4.19 trillion. A trillion-dollar digital economy has been created. Per capita income has increased from 68,572 rupees to 1,33,488 rupees. The national highway network has grown by 60 percent, there are 159 operational airports, 136 Vande Bharat trains, and over 97 percent of Indian Railways have been electrified. India is on the verge of becoming the largest mobile phone manufacturing country and has the third-largest startup ecosystem. In the Modi government, 118 unicorns have been created, defense production has reached 1.27 lakh crore, and exports have reached 21,000 crore. Shri Shah said that the Modi government’s greatest achievement is providing 60 crore people with homes, electricity, gas, toilets, drinking water, 5 kg of grains, and healthcare up to 5 lakh rupees.
Shri Amit Shah said that when India’s freedom history is written in the centenary year of independence, this Modi era will be written in golden letters. He said that many things related to our pride, culture, and history were kept pending by the opposition for 75 years.