প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মালদীবকী রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা পাংথোকপা জোইন্ত প্রেস স্তেৎমেন্ত মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা প্রেস স্তেৎমেন্তগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
25 JUL 2025 7:10PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, শ্রী রাস্ত্রপতি,
লৈবাক অনিমক্তগী মশক নাইবা দেলিগেৎশিং,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
অহানবদা, ভারত মচা খুদিংমক্কী মায়কৈদগী, ঐহাক্না মালদীবকী হিস এক্সিলেন্সী অমসুং মীয়াম্বু মখোয়গী নীংতম্বা চহি 60শুবা মপোক কুমওন্দা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মসিগী পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা ঐহাকপু অথোইবা মীথুংলেন ওইনা কৌবীরকপগীদমক্তা ঐহাক্না হিস এক্সিলেন্সী রাস্ত্রপতিবু থাগৎচরি।
চহি অসিদা ভারত অমসুং মালদীবকী মরক্তা দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিপকী চহি 60শুবা মপোক কুমওনসু পাংথোক্লি। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী মরীগী হৌরকফম অসি পুৱারীদগী হেন্না অরিবা অমসুং সমুদ্রগুম্না অরুবা অমনি। ঙসি ফোঙখিবা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী চৎনবীগী ওইবা জহাজশিং য়াওবা নিংশিং স্তাম্প অসিনা ঐখোয় য়ুম্লোন্নবশিং খক্তা নত্তনা পুন্না চৎমিন্নরিবা খোঙচৎ অমগী খোঙবুরোইশিংনি হায়বা উৎলি।
মরুপশিং,
ভারত অসি মালদীবকী খ্বাইদগী নক্নবা য়ুম্লোন্নবশিংনি। মালদীব অসি ভারতকী "নেবরহুদ ফার্স্ত" পোলিসী অমসুং ঐখোয়গী মহাসাগর ভিজন অনিমক্তা মরুওইবা মফম অমা কল্লি। ভারতনা মালদীবকী খ্বাইদগী থাজবা মরুপ ওইবদা চাউথোকচরি। মহৌশাগী ওইবা দিজাস্তর ওইরো নত্রগা মালেমগী লাইচৎ ওইরো, ভারতনা মালদীবকী "ফার্স্ত রেস্পোন্দর" ওইনা মতম পুম্নমক্তা মতেং পাংদুনা লাক্লি। তঙাই ফদবা পোৎলমশিং সপ্লাই তৌবদা ওইরবসু নৎত্রগা কোবিদ মতুংদা শেন্মিৎলোন ফগৎহনবদা ওইরবসু ভারতনা মালদীবকা লোয়ননা মতম পুম্নমক্তা থবক তৌমিন্নরি।
ঐখোয়গীদমক্তদি, মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি মতম পুম্নমক্তা খ্বাইদগী মরু ওই।
মরুপশিং,
হৌখিবা ওক্তোবরদা রাস্ত্রপতিগী ভারত খোঙচৎ মনুংদা, ঐখোয়না কমপ্রিহেন্সিব ইকনোমিক অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতী পার্তনরশিপকীদমক মান্নবা ভিজন অমা শিয়র তৌরি। মসিগী মঙলান অসি হৌজিক তশেং তশেংনা ওইরক্লি। মসিগী মহৈ ওইনা, ঐখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা মরীশিং অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরক্লি, অমসুং মরু ওইবা প্রোজেক্ত কয়া অমা শঙ্গাখ্রে।
ভারতকী মতেংগা লোয়ননা শেমগৎখিবা সোসিএল হাউজিং য়ুনিৎ লিশিং মরি অসিনা মালদীবকী ইমুং কয়াগীদমক অনৌবা অহৌবা অমা ওইহল্লগনি। গ্রেতর মেল কনেক্তিবিতী প্রোজেক্ত, অদ্দু রোদ দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত, অমসুং হানিমাধু ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমুক হন্না শেমগৎপা অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিংনা লমদম অসি ত্রান্সিৎ অমসুং ইকোনোমিক এক্তিবিতীগী মরু ওইবা মফম অমা ওইহল্লগনি।
য়াম্না থুনা, ফেরী সিস্তেম হৌদোকপগা লোয়ননা, তোঙান তোঙানবা ইথৎশিংগী মরক্তা শম্নবা অসি হেন্না লায়থোক্লগনি। মদুগী মতুংদা, ইথৎশিংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অসি GPDনা ওল্লরোই, অদুবু ফেরীগী মতমনা ওল্লগনি!
ঐখোয়গী দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপতা অনৌবা ইনোৎ অমা পীনবগীদমক, ঐখোয়না মালদীবতা দোল্লর মিলিয়ন 565গী লাইন ওফ ক্রেদিৎ - চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং মঙাগী শেনফম অমা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসি মালদীবকী মীয়ামগী মরুওইবশিংগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা শীজিন্নগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী ইকোনোমিক পার্তনরশিপ অসি খুমাং চাউশিলহন্নবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। ম্যুচুএল ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্নবা, ঐখোয়না অথুবা মতমদা বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত ত্রিতী অমা ফাইনেলাইজ তৌনবা থবক পায়খৎলগনি। ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্তগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী থবকসু হৌখ্রে। হৌজিক ঐখোয়গী পান্দমদি - পেপরৱার্কতগী চাউখৎপা ওইহনবনি!
লোকেল কারেন্সী সেতলমেন্ত সিস্তেমগী মতেংনা, ললোন-ইতিক অসি হৌজিক্তি রুপী অমসুং রুফিয়াদা হকথেংননা পাংথোকপা ঙম্মি। মালদীবতা UPI য়াম্না থুনা চৎনহনবা অসিনা তুরিজম অমসুং রিতেল সেক্তর অনিমক হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীগী লমদা তেংবাং পীনবা অসিনা অমনা অমবু থাজবা থম্বা উৎলি। ঙসি উরেপ উয়ুং তম্লিবা দিফেন্স মিনিস্ত্রী বিলদিং অসি থাজবগী অচেৎপা খুদম অমনি - ঐখোয়গী মপাঙ্গল কনবা পার্তনরশিপকী মশক অমনি ।
ঐখোয়গী কোলাবোরেসন অসি হৌজিক্তি ৱেদর সাইন্সতা হেনগৎলগনি। ৱেদরনা ওইনীংবা ওইরবসু, ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি মতম পুম্বদা মঙাল অমসুং ময়েক শেংনা লৈগনি!
ভারতনা মালদীবকী ঙাকশেলগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবদা মখা তানা মতেং পাংগনি। ভারত মহাসাগর লমদমদা শান্তি, তংদুন লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা অসি ঐখোয়গী অপুনবা পান্দমনি। কোলম্বো সেক্যুরিতী কনক্লেবকী খুত্থাংদা ঐখোয় পুন্না লমদম অসিগী মেরিতাইম সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসি ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্কী অচৌবা শিংনবনি। ঐখোয়না রিন্যুএবল ইনর্জী প্রমোৎ তৌনবা য়ানরে অমসুং মসিগী লম অসিদা ভারতনা মালদীবকা লোয়ননা মসিগী এক্সপরিয়েন্স শিয়র য়ামিন্নগনি।
এক্সিলেন্সী,
পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোম অমসুং মালদীবকী মীয়াম্বু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু তরাম্না ওকপীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ভারতনা মালদীবকী চাউখৎপা অমসুং য়াইফবগী লম্বীদা খোঙথাং খুদিংমক্তা মতেং পাংগনি হায়না ঐনা অমুক হন্না থাজবা পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা - মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister during Joint Press Statement with the President of Maldives
25 JUL 2025 7:10PM by PIB Delhi
Your Excellency, Mr. President,
Distinguished delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
First and foremost, on behalf of all Indians, I extend my heartfelt congratulations to His Excellency the President and the people of Maldives on the historic occasion of the 60th anniversary of their Independence.
On this historic occasion, I sincerely thank His Excellency the President for inviting me as the Guest of Honour.
This year also marks 60 years of diplomatic relations between India and the Maldives. However, the roots of our relationship are older than history itself and is as deep as the ocean. The commemorative stamp released today, featuring the traditional boats of both our countries is a reflection of the fact that we are not just neighbours, but also fellow voyagers on a shared journey.
Friends,
India is the closest neighbour of the Maldives. The Maldives holds a key place in both India’s "Neighbourhood First" policy and our MAHASAGAR vision. India also takes pride in being the Maldives’s most trusted friend. Be it natural disasters or pandemics, India has always stood by the Maldives as the ‘First Responder’. Whether it was ensuring the supply of essential commodities or supporting economic recovery post-COVID, India has always worked hand-in-hand with the Maldives.
For us, it is always friendship first.
Friends,
During President’s visit to India last October, we shared a vision for a comprehensive economic and maritime security partnership. That vision is now becoming a reality. As a result, our bilateral ties are reaching new heights, and several important projects have been inaugurated.
The four thousand social housing units built with India’s support will now mark a new beginning for many families in the Maldives — a place they can truly call home. Projects like the Greater Male Connectivity Project, the Addu Road Development Project, and the redevelopment of Hanimaadhoo International Airport will transform this entire region into a vital hub for transit and economic activity.
Very soon, with the launch of the ferry system, connectivity between the various islands will become even easier. After that, distances between islands will not be measured by GPS, but simply by ferry time!
To give a new momentum to our development partnership, we have decided to extend a Line of Credit of 565 million dollars — approximately five thousand crore rupees — to the Maldives. This will be used for infrastructure development projects aligned with the priorities of the Maldivian people.
Friends,
We have taken several steps to accelerate our economic partnership. To boost mutual investment, we will soon work towards finalizing a Bilateral Investment Treaty. Discussions on a Free Trade Agreement have also begun. Our goal now is — From paperwork to prosperity!
With the local currency settlement system, trade can now take place directly in Rupees and Rufiyaa. The rapid adoption of UPI in the Maldives will further strengthen both tourism and the retail sectors.
Friends,
Cooperation in the field of defence and security is a reflection of mutual trust. The Ministry of Defence building, being inaugurated today, is a concrete symbol of that trust — an embodiment of our strong partnership.
Our collaboration will now also extend to weather science. No matter what the weather, our friendship will always remain bright and clear!
India will continue to support the development of Maldives' defence capabilities. Peace, stability, and prosperity in the Indian Ocean Region is our shared objective. Together, through the Colombo Security Conclave, we will strengthen regional maritime security.
Climate change is a major challenge for both our nations. We have agreed to promote renewable energy, and in this area, India will share its experience with the Maldives.
Excellency,
Once again, on this historic occasion, I extend my heartfelt congratulations to you and the people of Maldives. I also thank you all for the warm welcome.
I reaffirm that India will stand with Maldives at every step on its path to development and prosperity.
Thank you very much!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's address. The original address was delivered in Hindi.