ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন, ২০২৫
ৰিটাৰ্নিং অফিচাৰ আৰু সহকাৰী ৰিটাৰ্নিং অফিচাৰ নিযুক্তি দিলে নিৰ্বাচন আয়োগে
25 JUL 2025 11:28AM by PIB Guwahati
১.ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগক ৩২৪ অনুচ্ছেদৰ অধীনত ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ দায়িত্ব অৰ্পন কৰা হৈছে। ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি পদৰ নিৰ্বাচন ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন আইন, ১৯৫২ আৰু ইয়াৰ অধীনত প্ৰণয়ন কৰা নিয়ম অৰ্থাৎ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন বিধি, ১৯৭৪ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়।
২. ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন আইন, ১৯৫২ৰ ৩ নং ধাৰাত নিৰ্বাচন আয়োগে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সৈতে আলোচনা কৰি এজন ৰিটাৰ্নিং বিষয়া নিযুক্তি দিয়ে, যাৰ কাৰ্যালয় নতুন দিল্লীত হ’ব আৰু এজন বা ততোধিক সহকাৰী ৰিটাৰ্নিং বিষয়াও নিযুক্তি দিব পাৰে। নিয়ম অনুসৰি লোকসভাৰ মহাসচিব বা ৰাজ্যসভাৰ মহাসচিবক ঘূৰ্ণন প্ৰক্ৰিয়াৰে ৰিটাৰ্নিং অফিচাৰ হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হয়। যোৱা উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচনৰ সময়ত লোকসভাৰ মহাসচিবক ৰিটাৰ্নিং অফিচাৰ হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হৈছিল।
৩. সেয়েহে নিৰ্বাচন আয়োগে আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ৰ লগত আলোচনা কৰি আৰু ৰাজ্যসভাৰ মাননীয় উপ-সভাপতি মহোদয়ৰ সন্মতি সাপেক্ষে ৰাজ্যসভাৰ মহাসচিবক উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন, ২০২৫ৰ আগন্তুক ৰিটাৰ্নিং বিষয়া হিচাপে নিযুক্তি দিছে।
৪.ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি নিৰ্বাচন, ২০২৫ৰ বাবে ৰাজ্যসভা সচিবালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰীমতী গৰিমা জৈন আৰু ৰাজ্যসভা সচিবালয়ৰ সঞ্চালক শ্ৰী বিজয় কুমাৰক সহকাৰী ৰিটাৰ্নিং বিষয়া হিচাপে নিযুক্তি দিছে।
৫.এই বিষয়ত প্ৰয়োজনীয় গেজেট অধিসূচনা আজি পৃথকে পৃথকে জাৰি কৰা হৈছে।

Election Commission
Vice-Presidential Election, 2025
ECI appoints Returning Officer and Assistant ROs
25 JUL 2025 11:28AM by PIB Delhi
1. The Election Commission of India, under Article 324, is mandated to conduct the election to the office of the Vice President of India. The election to the office of the Vice President of India is governed by The Presidential and Vice-Presidential Elections Act, 1952 and the rules made thereunder, namely The Presidential and Vice-Presidential Elections Rules, 1974.
2. Under Section 3 of the Presidential and Vice-Presidential Elections Act, 1952, the Election Commission, in consultation with the Central Government, appoints a Returning Officer, who shall have his office in New Delhi, and may also appoint one or more Assistant Returning Officers. As per convention, either Secretary General, Lok Sabha or Secretary General, Rajya Sabha is appointed as Returning Officer by rotation. During the last Vice-Presidential election, the Secretary General of the Lok Sabha was appointed as the Returning Officer.
3. Therefore, the Election Commission, in consultation with the Ministry of Law and Justice and with the consent of the Hon’ble Deputy Chairman of Rajya Sabha, has appointed the Secretary General, Rajya Sabha as Returning Officer for ensuing Vice-Presidential Election, 2025.
4. The Election Commission of India has also appointed Ms. Garima Jain, Joint Secretary, Rajya Sabha Secretariat and Shri Vijay Kumar, Director, Rajya Sabha Secretariat as Assistant Returning Officers during the course of Vice-Presidential Election, 2025.
5. The requisite Gazette Notification is being issued separately today.