প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ইউকে ভিজন ২০৩৫
24 JUL 2025 7:12PM by PIB Guwahati
ভাৰত আৰু যুক্তৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে, ২০২৫ চনৰ ২৪ জুলাইত লণ্ডনত হোৱা তেওঁলোকৰ বৈঠকৰ সময়ত নতুন "ভাৰত-ইউকে ভিজন ২০৩৫"ৰ প্ৰতি সমৰ্থন আগবঢ়ায় যিয়ে এক পুনৰুজ্জীৱিত অংশীদাৰিত্বৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা মুকলি কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। এই উচ্চাকাংক্ষী আৰু ভৱিষ্যৎ-কেন্দ্ৰিক চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশৰ পাৰস্পৰিক বৃদ্ধি, সমৃদ্ধিৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ লগতে দ্ৰুত গোলকীয় পৰিৱৰ্তনৰ এই সময়ত এখন সমৃদ্ধিশালী, নিৰাপদ আৰু বহনক্ষম পৃথিৱী গঢ় দিয়াৰ সংকল্প আলোকপাত কৰে।
বৰ্ধিত আকাংক্ষা: এই সম্পৰ্কক এক ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ উন্নীত কৰাৰ পিছৰে পৰা, ভাৰত আৰু ইউকেই সকলো খণ্ডতে উল্লেখযোগ্য অংশীদাৰিত্ব আৰু বৃদ্ধিৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিছে। দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা গভীৰ আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰাৰ অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি, এই গতিবেগৰ ওপৰত নতুন দৃষ্টিভংগীয়ে গঢ় লয়।
কৌশলগত দৃষ্টিভংগী: ২০৩৫ চনৰ ভিতৰত, ধ্বজাবাহী অংশীদাৰিত্বই ভাৰত-ইউকে সম্পৰ্কক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰি দুয়োখন দেশৰ বাবে পৰিৱৰ্তনশীল সুযোগ আৰু স্পষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ভাৰত-ইউকে ভিজন ২০৩৫-এ স্থায়ী ভৱিষ্যৎ সহযোগিতা আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে এটা পথ অনুসৰণ কৰি, স্পষ্ট কৌশলগত লক্ষ্য আৰু মাইলৰ খুঁটি নিৰ্ধাৰণ কৰে।
বিস্তৃত ফলাফল: ভাৰত-ইউকে ভিজন ২০৩৫ৰ স্তম্ভসমূহ পৰস্পৰে পৰস্পৰক শক্তিশালী কৰিবলৈ ডিজাইন কৰা হৈছে, এলানি বিস্তৃত আৰু গভীৰ ফলাফল সামৰি এক অংশীদাৰিত্ব সৃষ্টি কৰা হৈছে যিটো ইয়াৰ অংশসমূহৰ যোগফলতকৈ বৃহৎ, য'ত অন্তৰ্ভুক্ত আছে:
• দুয়োখন দেশৰ বাবে বজাৰ আৰু সুযোগ মুকলি কৰা এক অভিলাষী বাণিজ্য চুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি ইউকে আৰু ভাৰতত বৃদ্ধি আৰু চাকৰি।
• ইখন দেশে সিখন দেশত আগশাৰীৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ চৌহদ স্থাপনকে ধৰি ইউকে আৰু ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ মাজত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষাৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বিশ্ব প্ৰতিভাৰ লালন-পালনৰ বাবে এক শিক্ষা আৰু দক্ষতা অংশীদাৰিত্ব।
• অৰ্ধপৰিবাহী, কোৱাণ্টাম, জৈৱ-প্ৰযুক্তি আৰু উন্নত সামগ্ৰীৰ ওপৰত ভৱিষ্যতৰ সহযোগিতাৰ বাবে ভিত্তি স্থাপন কৰি, ভৱিষ্যতৰ টেলিকম, এআই আৰু জটিল খনিজসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, প্ৰযুক্তি সুৰক্ষা পদক্ষেপৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি, অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু গৱেষণাৰ বিকাশ কৰা।
• স্বচ্ছ শক্তি ত্বৰান্বিত কৰি, পৰিসৰত জলবায়ু বিত্ত সংগঠিত কৰি, আৰু স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, এক পৰিৱৰ্তনশীল জলবায়ু অংশীদাৰিত্ব।
• ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ক্ষেত্ৰ আৰু ইয়াৰ বাহিৰত শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতি এক উমৈহতীয়া প্ৰতিশ্ৰুতিকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা।
ভাৰত-ইউকে ভিজন ২০৩৫ স্থায়ী উচ্চ পৰ্যায়ৰ ৰাজনৈতিক সংযোগত সুৰক্ষিত কৰা হ’ব। দুয়োখন দেশে কৌশলগত দিশ আৰু তদাৰকী প্ৰদানৰ বাবে দুয়োজন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিয়মীয়া বৈঠকৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। ভাৰত-ইউকে ভিজন ২০৩৫ৰ ৰূপায়ণ বছৰি ভাৰতৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী আৰু ইউকেৰ বৈদেশিক সচিবৰ দ্বাৰা পুনৰীক্ষণ কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰীভূত মন্ত্ৰীত্বৰ ব্যৱস্থাসমূহে প্ৰযুক্তি, বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু বিত্তীয় খণ্ডৰ সহযোগিতাকে ধৰি সমগ্ৰ খণ্ডৰ বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। এই প্ৰক্ৰিয়াই নিশ্চিত কৰিব যে ভাগ-বতৰা কৰা কৌশলগত স্বাৰ্থৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব গতিশীল, সঁহাৰিজনক আৰু সংযুক্ত হৈ থাকিব।
ভাৰত আৰু যুক্তৰাজ্যই নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি আৰু অৰ্থপূৰ্ণ সংস্কাৰৰ জৰিয়তে বহুপক্ষীয়তাবাদক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰিছে। দুয়োপক্ষই একেলগে কাম কৰি নিৰাপত্তা পৰিষদকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু কমনৱেলথ, বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থা, বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা, আই এম এফ, আৰু বিশ্ব বেংকৰ দৰে বহুপক্ষীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰক প্ৰসাৰিত কৰিব, যাতে এই সংস্থাসমূহে সমসাময়িক বিশ্ব বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰে আৰু উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সজ্জিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰে।
মানুহৰ মাজৰ সংযোগ হৈছে ইউকে-ভাৰতৰ সম্পৰ্কৰ প্ৰতিটো দিশৰ আধাৰ। দুয়োখন দেশেই নিজৰ নাগৰিক আৰু প্ৰবাসী সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ ভালদৰে পূৰণ কৰিবলৈ শিক্ষা আৰু সাংস্কৃতিক বিনিময়, আৰু কনছুলাৰ বিষয়ত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব।
ভিজন ২০৩৫ৰ বিভিন্ন স্তম্ভৰ অধীনত সময় নিৰ্ধাৰিত কাৰ্য্যৰ সৈতে নিজৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা গভীৰ আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ কৰাৰ বাবে ভাৰত আৰু ইউকে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, আৰু ব্যৱসায়, গৱেষণা, উদ্ভাৱন, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি আৰু জ্ঞানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ভৱিষ্যতৰ বাবে আমাৰ দুয়োখন দেশক BRISK অংশীদাৰিত্বৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
বৃদ্ধি
ভাৰত-ইউকে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বিগত দশকত যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰত-ইউকে সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য চুক্তি (চিইটিএ) স্বাক্ষৰ আৰু দ্বৈত অৱদান অভিৱৰ্তন আলোচনাৰ চুক্তি আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ এক মাইলৰ খুঁটি। এই বাণিজ্যিক চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশত সহায় কৰিব আৰু চাকৰি আৰু সমৃদ্ধিক সহায় কৰিব। দুয়োপক্ষই দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তি (বিআইটি) আগতীয়াকৈ সমাপ্ত কৰাৰ দিশত কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। চুক্তিবদ্ধ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিখন বৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ যৌথ অভিলাষী অংশীদাৰিত্বৰ আৰম্ভণিহে মাথোঁ৷ ইউকে আৰু ভাৰতে দুয়োখন দেশৰ বাবে বহনক্ষম দীৰ্ঘম্যাদী বৃদ্ধি আৰু চাকৰি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যোৱাৰ পদক্ষেপ ল’বলৈ সন্মত হৈছে। দুয়োপক্ষই নবীকৰণযোগ্য শক্তি, স্বাস্থ্য আৰু জীৱন বিজ্ঞান, জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, পেছাদাৰী আৰু ব্যৱসায়িক সেৱা, বিত্তীয় সেৱা, সৃষ্টিশীল উদ্যোগ, আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ দৰে অগ্ৰাধিকাৰ বৃদ্ধিৰ খণ্ডত উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক সহযোগিতাৰ সমৰ্থন কৰিব। দুয়োপক্ষই একেলগে কাম কৰিব:
১) ভাৰত-ইউকেৰ সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য চুক্তি (চিইটিএ)ৰ পিছত দুয়ো দিশতে অধিক অভিলাষী প্ৰবাহৰ লক্ষ্যৰে দুয়োখন দেশৰ মাজত সামগ্ৰী আৰু সেৱা দুয়োটা দিশতে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধি অব্যাহত ৰখা।
২) বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত ইউকে ভাৰতৰ সম্পৰ্কক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সতেজ যুটীয়া অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য সমিতি (জেটকো)ৰ জৰিয়তে ভাৰত ইউকেৰ বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক বাণিজ্য চুক্তি (চিইটিএ) কাৰ্যকৰী কৰাটোও নিশ্চিত কৰিব। অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় আলোচনা (ই এফ ডি) আৰু শক্তিশালী বিত্তীয় বজাৰ আলোচনা (এফ এম ডি)য়ে সামষ্টিক অৰ্থনৈতিক নীতি, বিত্তীয় নিয়ন্ত্ৰণ আৰু বিনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে মূল মঞ্চ হিচাপে কাম কৰি থাকিব। এই সংযোগসমূহে ভাৰত আৰু ইউকেৰ মাজত অধিক স্থিতিস্থাপক, সৰ্বাংগীন আৰু বৃদ্ধিমুখী অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব।
৩) ব্যৱসায়িক নেতাসকলক নিয়মীয়াকৈ লগ পোৱাৰ মঞ্চ আৰু সুযোগ প্ৰদান কৰি ইউকে আৰু ভাৰতীয় ব্যৱসায়িক সমাজৰ মাজত শক্তিশালী অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলা।
৪) ভাৰত আৰু ইউকেৰ মাজত মূলধনী বজাৰৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰা আৰু বীমা, পেঞ্চন আৰু সম্পত্তি ব্যৱস্থাপনা খণ্ডত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
৫) বিত্তীয় সেৱা, সেউজ বিত্ত, আৰু সম্পত্তি ব্যৱস্থাপনা আৰু বিনিয়োগত উদ্ভাৱন আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই)ৰ দৰে সহযোগিতাৰ বাবে নতুন ক্ষেত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰি ভাৰত-ইউকে বিত্তীয় অংশীদাৰিত্বৰ (আই ইউ কে এফ পি) অবিৰত কামৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা। লগতে নিৰ্বাচিত খণ্ডসমূহত দ্বিপাক্ষিক ব্যৱসায়িক প্ৰবাহ বৃদ্ধি আৰু ভাৰতত আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগ মুকলি কৰিবলৈ ইউকে-ভাৰত আন্তঃগাঁথনি বিত্তীয় সেঁতু (ইউকেআইআইএফবি)ৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা।
৬) পাৰস্পৰিকভাৱে চিনাক্ত কৰা খণ্ডসমূহৰ ওপৰত যোগান শৃংখল স্থিতিস্থাপকতাৰ ওপৰত নিয়মীয়া আলোচনা ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে মূল ঔদ্যোগিক খণ্ডসমূহত সুৰক্ষিত অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ কৰা।
৭) প্ৰতিষ্ঠিত ইউকে ভাৰত লিগেল প্ৰফেশ্যন কমিটীৰ জৰিয়তে ঘনিষ্ঠ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দৃঢ় কৰি ভাৰত আৰু ইউকেৰ আইনী বৃত্তিৰ মাজত সম্পৰ্ক গভীৰ কৰা।
৮) ইউকে আৰু ভাৰতৰ মাজত সংযোগ উন্নত কৰা, দুয়োখন দেশৰ মাজত বিমান যাত্ৰা আৰু পথ সম্প্ৰসাৰণ কৰা, ইউকে ভাৰত বিমান সেৱা চুক্তি নবীকৰণৰ দিশত কাম কৰা আৰু পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা।
৯) আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অবৈধ বিত্তৰ প্ৰবাহক মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কৰ সহযোগিতা আৰু কৰ স্বচ্ছতাৰ মানদণ্ড শক্তিশালী কৰিবলৈ বহুপক্ষীয় মঞ্চ আৰু উত্তম পদ্ধতিত নেতৃত্বৰ পদ ব্যৱহাৰ কৰি এক স্থিতিস্থাপক বিশ্ব অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় ব্যৱস্থাক সুৰক্ষিত আৰু পৰিচালিত কৰা। দুয়োপক্ষই বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাক কেন্দ্ৰত ৰাখি নিয়মভিত্তিক, বৈষম্যহীন, ন্যায্য, মুকলি, সৰ্বাংগীন, সমতাপূৰ্ণ আৰু স্বচ্ছ বহুপক্ষীয় বাণিজ্য ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়। দুয়োপক্ষই বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থা আৰু ইয়াৰ চুক্তিসমূহৰ অবিচ্ছেদ্য অংশ হিচাপে উন্নয়নশীল সদস্য আৰু অনগ্ৰসৰ দেশসমূহৰ বাবে বিশেষ আৰু পাৰ্থক্যমূলক ব্যৱহাৰৰ বিধানসমূহো পুনৰ দৃঢ় কৰে।
১০) ইউকেৰ উন্নয়ন বিত্ত প্ৰতিষ্ঠান, ব্ৰিটিছ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগ (বিআইআই)ৰ পৰা বিনিয়োগৰ জৰিয়তে আৰু ইউকে-ভাৰত উন্নয়ন মূলধন বিনিয়োগ অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে সেউজ বৃদ্ধিৰ দৰে পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ বজাৰ আৰু খণ্ড গঢ়ি তোলা আৰু ইউকে ভাৰত বিনিয়োগ কৰিডৰক উন্নীত কৰিবলৈ সমাৱেশী বৃদ্ধিৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰা। দুয়োখন চৰকাৰে দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ অংশীদাৰিত্বৰ শক্তিক স্বীকাৰ কৰে আৰু সেউজ উদ্যোগ, জলবায়ু প্ৰশমন, টেক ষ্টাৰ্ট-আপ, আৰু জলবায়ুৰ অভিযোজনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন বিনিয়োগ সংগঠিত কৰাৰ বাবে কাম কৰিব।
১১) ইউকে আৰু ভাৰতে বহনক্ষম, জলবায়ু স্মাৰ্ট উদ্ভাৱনকে ধৰি ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি আৰু ডিজিটেল শাসনৰ দৰে সফলতাৰ কাহিনীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ত্ৰিপাক্ষিক উন্নয়ন সহযোগিতাৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
১২) সহযোগিতামূলক গৱেষণা, উচ্চ পৰ্যায়ৰ দ্বিপাক্ষিক সংযোগ, সামৰ্থ্য বিকাশ, আগশাৰীৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা, আৰু ভাৰত-ইউকেৰ ‘সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতি সপ্তাহ’ৰ ধাৰাবাহিকতাৰ দৰে সমাৱেশী মঞ্চৰ জৰিয়তে সৃষ্টিশীল আৰু সাংস্কৃতিক উদ্যোগসমূহত পাৰস্পৰিক বৃদ্ধি সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। উদ্ভাৱন, উদ্যোগীকৰণ, আৰু সাংস্কৃতিক সামগ্ৰী আৰু সেৱাসমূহত বৰ্ধিত বিনিয়োগৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু সুযোগসমূহক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ সংস্কৃতি সহযোগিতা চুক্তিৰ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰিব।
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন
এই কৌশলগত অংশীদাৰিত্বই উদ্ভাৱন-নেতৃত্বাধীন বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিসমূহ গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰিব। যুক্তৰাজ্য আৰু ভাৰতে প্ৰযুক্তি, বিজ্ঞান, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰি এক সুৰক্ষিত, বহনক্ষম, আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যৎ গঢ়ি তুলিব। ইউকে-ভাৰত প্ৰযুক্তি সুৰক্ষা পদক্ষেপ, বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱন পৰিষদ, আৰু স্বাস্থ্য আৰু জীৱন বিজ্ঞানৰ অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি দুয়োপক্ষই জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, স্বাস্থ্য, আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰি তুলিব, যিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি কৰা, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ পথ প্ৰশস্ত কৰা, আৰু উচ্চ মূল্যৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতিৰ সূচনা কৰিব। এই সহযোগিতাক আগুৱাই নিবলৈ দুয়োপক্ষই:
১। ইউকে-ভাৰত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন কৰিডৰৰ ব্যৱহাৰ কৰি গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক উন্নীত কৰা। আমাৰ পৰিৱেশ ব্যৱস্থাসমূহক একত্ৰিত কৰি গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাসমূহ একত্ৰিত কৰা আৰু কেটাপল্ট, উদ্ভাৱন হাব, ষ্টাৰ্ট-আপ, ইনকিউবেটৰ, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন ছুপাৰগ্ৰুপ আৰু ত্বৰক কাৰ্যসূচীৰ দৰে মানুহ আৰু কাৰ্যসূচীসমূহৰ মাজত অংশীদাৰিত্ব সৃষ্টি কৰা।
২। বিশ্বৰ এআই বিপ্লৱৰ সুবিধাসমূহ একেলগে ব্যৱহাৰ কৰা আৰু এআইৰ বাবে ইউকে-ভাৰত যৌথ কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি প্ৰসাৰিত কৰা যিয়ে বিশ্বাসযোগ্য বাস্তৱ জগতৰ এআই উদ্ভাৱন আৰু ব্যাপক গ্ৰহণক প্ৰসাৰিত কৰিব। মুক্ত উৎস সমাধান সৃষ্টি কৰিবলৈ সহযোগিতা কৰিব যিবোৰ ইউকে আৰু ভাৰত ব্যৱসায়ৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱশালী এআই সমাধান সৃষ্টি আৰু পৰিমাপত লাভজনক হ'ব পাৰে।
৩। উন্নত সংযোগ আৰু চাইবাৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ ওপৰত কৌশলগতভাৱে সহযোগিতা কৰি যৌথ গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ, ডিজাইন অনুসৰি সুৰক্ষিত দূৰসংযোগ আগবঢ়াই নিয়া। ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তিক আগুৱাই নিবলৈ আৰু আমাৰ দুয়োখন দেশতে সংযোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ভাৰত-ইউকে সংযোগ উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা। ৬জিৰ বাবে আইটিইউ আৰু ৩জিপিপিৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত একেলগে কাম কৰা।
৪। চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱক শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ স্থিতিস্থাপক আৰু বহনক্ষম জটিল খনিজ যোগান শৃংখল সুৰক্ষিত কৰা। বিত্তীয় মানদণ্ড আৰু উদ্ভাৱনক ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ, জটিল খনিজসমূহৰ ওপৰত ইউকে-ভাৰত যৌথ উদ্যোগ গিল্ড স্থাপন কৰা। দুয়োপক্ষই একেলগে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, অনুসন্ধান আৰু বিকাশ, পুনঃব্যৱহাৰ, যোগান শৃংখল আৰু বজাৰ উন্নয়নৰ বাবে বিপদ পৰিচালনা কৰাটো অগ্ৰাধিকাৰ দিব আৰু বৃত্তাকাৰ অৰ্থনৈতিক নীতিৰ পাৰদৰ্শী হ’ব আৰু অনুসৰণযোগ্যতাক আগুৱাই নিব।
৫। জৈৱ উৎপাদন, জৈৱ-ভিত্তিক সামগ্ৰী আৰু উন্নত জৈৱ বিজ্ঞানৰ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিবলৈ আৰু স্বাস্থ্য, স্বচ্ছ শক্তি আৰু বহনক্ষম কৃষিৰ মাজেৰে উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিবলৈ ইউকে-ভাৰত জৈৱ প্ৰযুক্তিৰ অংশীদাৰিত্ব ব্যৱহাৰ কৰা। বায়’ফাউণ্ড্ৰি, বায়’মেনুফেকচাৰিং, বায়’প্ৰিণ্টিং, ফেমটেক আৰু চেল আৰু জিন থেৰাপীকে ধৰি অত্যাধুনিক উদ্ভাৱনৰ প্ৰয়োগেৰে বিশ্ব স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰা আৰু আমাৰ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা।
৬। অৰ্ধপৰিবাহী, কোৱাণ্টাম, উন্নত সামগ্ৰী, আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰসমূহত টিএছআইৰ জৰিয়তে উদ্ভাৱন-নেতৃত্বাধীন বৃদ্ধিৰ সূচনা কৰা।
৭। মহাকাশ গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন, আৰু বাণিজ্যিক সুযোগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰিবলৈ আমাৰ নিজ নিজ মহাকাশ সম্প্ৰদায়ক একত্ৰিত কৰা।
৮। ভৱিষ্যতৰ মহামাৰী প্ৰতিৰোধ আৰু স্থিতিস্থাপক চিকিৎসা যোগান শৃংখল সুৰক্ষিত কৰিবলৈ বিশ্ব স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ইউকে-ভাৰতৰ নেতৃত্ব শক্তিশালী কৰা। স্বাস্থ্য আৰু জীৱন বিজ্ঞানৰ যৌথ কৰ্মগোটে মহামাৰীৰ প্ৰস্তুতি, ডিজিটেল স্বাস্থ্য, এক স্বাস্থ্য, আৰু এন্টিমাইক্ৰ’বিয়াল প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ ব্যৱস্থা আগবঢ়াই নিব, আৰু উদীয়মান ভাবুকিৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাৰ বাবে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব। দুয়োপক্ষই একেলগে শক্তিশালী, সুচল যোগান শৃংখল গঢ়ি তুলিব আৰু ভেকচিন, চিকিৎসা, আৰু চিকিৎসা প্ৰযুক্তিৰ দ্ৰুত বিকাশ, উৎপাদন আৰু নিয়োগ সক্ষম কৰিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কাঠামোৰ মাজত অধিক সহযোগিতাৰ দিশত কাম কৰিব, জীৱন সুৰক্ষিত কৰিব আৰু বিশ্বব্যাপী স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰিব।
৯। উমৈহতীয়া সমৃদ্ধি, যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু নিৰাপত্তাক আগুৱাই নিবলৈ ইউকে আৰু ভাৰতৰ মাজত কৌশলগত বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিব। অনুজ্ঞাপত্ৰ আৰু ৰপ্তানি নিয়ন্ত্ৰণৰ সমস্যাসমূহৰ সমাধানৰ বাবে নিয়মীয়া কৌশলগত ৰপ্তানি আৰু প্ৰযুক্তি সহযোগিতা আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা, প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু মহাকাশ খণ্ডকে ধৰি জটিল, উদীয়মান আৰু অন্যান্য উচ্চমানৰ প্ৰযুক্তিসমূহৰ উচ্চ মূল্যৰ বাণিজ্য মুকলি আৰু সক্ষম কৰা।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা
ভাৰত-ইউকেৰ প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী হোৱাৰ ফলত এক সুৰক্ষিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰিৱেশ আৰু শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ সৃষ্টি হয়। ভাৰত আৰু ইউকেৰ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ পৰিপূৰক শক্তিসমূহে সহযোগিতাৰ বাবে উৎকৃষ্ট সুযোগ প্ৰদান কৰে। দুয়োপক্ষই সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সৈতে যোগাযোগ সম্প্ৰসাৰণ আৰু প্ৰতিৰক্ষা সামৰ্থ্য সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ ওপৰত একমত হৈছে, আৰু এই কথাত সন্মত হৈছে:
১। ১০ বছৰীয়া প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক ৰোডমেপ আৰু ইয়াৰ ৰূপায়ণ আৰু অগ্ৰগতি নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ জ্যেষ্ঠ চৰকাৰী পৰ্যায়ত এক যৌথ ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ জৰিয়তে কৌশলগত আৰু প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা।
২। ইলেক্ট্ৰিক প্ৰপালচন কেপেবিলিটি পাৰ্টনাৰশ্বিপ (ইপিচিপি) আৰু জেট ইঞ্জিন এডভান্সড কোৰ টেকন’লজিছ (জেইএচিটি)ৰ দৰে সহযোগিতা কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে উদ্ভাৱন আৰু সহ-বিকাশক সমৰ্থন কৰি উন্নত প্ৰযুক্তি আৰু জটিল অস্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰা।
৩। বৰ্তমানৰ বৈদেশিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা ২+২ জ্যেষ্ঠ চৰকাৰী পৰ্যায়ৰ আলোচনাক পৰৱৰ্তী উচ্চ পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰি কৌশলগত আৰু কাৰ্য্যকৰী প্ৰতিৰক্ষা বিষয়সমূহৰ ওপৰত সমন্বয় শক্তিশালী কৰা।
৪। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ পদক্ষেপ (আই পি অ’ আই)ৰ অধীনত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা, অগতানুগতিক সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ ভাবুকিৰ ওপৰত সমগ্ৰ ভাৰত মহাসাগৰত সামৰ্থ্য আৰু স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তুলিবলৈ আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ (আৰ এম এছ চি ই) স্থাপন কৰা।
৫। সামৰিক যৌথ অনুশীলন অব্যাহত ৰাখি আৰু তিনিওটা সেৱাতে প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰি আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতা আৰু প্ৰস্তুতি বৃদ্ধি কৰা। পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানত সামৰিক প্ৰশিক্ষকক নিযুক্তি দিয়া। ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত ইউকেৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ উপস্থিতিৰ বাবে লজিষ্টিক সমৰ্থন বজাই ৰখাৰ বাবে ভাৰতক আঞ্চলিক কেন্দ্ৰ হিচাপে পুনৰ দৃঢ় কৰা।
৬। পানীৰ তলৰ ব্যৱস্থা আৰু প্ৰত্যক্ষ শক্তি অস্ত্ৰকে ধৰি নতুন সামৰ্থ্য বিকাশৰ ওপৰত গৱেষণা আৰু উন্নয়ন শক্তিশালী কৰা; আৰু শিক্ষাবিদৰ সৈতে সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলা।
৭। সন্ত্ৰাসবাদক ইয়াৰ সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশতে নিন্দা কৰা। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি, ব্যাপক আৰু স্থায়ীভাৱে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা। উগ্ৰবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে; সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ সীমা অতিক্ৰম কৰি চলাচলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া; সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যৰ বাবে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ শোষণ ৰোধ কৰা; সন্ত্ৰাসবাদী নিযুক্তিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা; তথ্য বিনিময়, ন্যায়িক সহযোগিতা, সামৰ্থ্য বিকাশকে ধৰি এই ক্ষেত্ৰসমূহত দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা। বিশ্বজুৰি নিষিদ্ধ সন্ত্ৰাসবাদী, সন্ত্ৰাসবাদী সত্তা আৰু তেওঁলোকৰ পৃষ্ঠপোষকৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়ক আৰু সংহত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা।
৮। অপৰাধমূলক ভাবুকিৰ বিষয়ে ভাগ-বতৰা কৰা বুজাবুজি, ন্যায় আৰু আইন প্ৰয়োগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আৰু অপৰাধীক বাধা দিবলৈ আৰু আইনৰ শাসন বজাই ৰাখিবলৈ উত্তম পদ্ধতিৰ অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদ, চাইবাৰ-অপৰাধ আৰু অবৈধ আৰ্থিক প্ৰবাহকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধৰ পৰা নাগৰিকক সুৰক্ষা দিয়া।
৯। আমাৰ পাৰস্পৰিক বুজাবুজি বৃদ্ধি কৰি আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ভাবুকিৰ প্ৰতি প্ৰতিক্ৰিয়া কৰা আৰু নাগৰিক আৰু মূল সেৱাসমূহক সুৰক্ষা দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত উত্তম পদ্ধতিসমূহ ভাগ-বতৰা কৰি চাইবাৰ স্থিতিস্থাপকতা গঢ়ি তোলা। চাইবাৰ সুৰক্ষা কোম্পানীসমূহৰ বাবে সমৰ্থন আৰু সুযোগৰ জৰিয়তে বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ কৰা; চাইবাৰ আৰু ডিজিটেল শাসনৰ ওপৰত সহযোগিতা; আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহৰ সুৰক্ষিত বিকাশৰ ওপৰত টিএছআইৰ অধীনত অংশীদাৰিত্ব।
১০। প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰিত্ব সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰাকে ধৰি নিৰাপত্তা আৰু অনিয়মিত প্ৰব্ৰজন ৰোধৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা পুনৰ দৃঢ় কৰা। ভাৰত আৰু ইউকেই একেলগে অপৰাধী সংগঠনৰ শোষণ ৰোধ কৰাৰ লগতে ইউকে-ভাৰত জীৱন্ত সেঁতু সুৰক্ষিত কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে, যিয়ে আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত থকা চিৰস্থায়ী সম্পৰ্কক প্ৰতিফলিত কৰে।
জলবায়ু আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তি
জলবায়ু কাৰ্য্যৰ ওপৰত অংশীদাৰিত্বই বহনক্ষম, স্থিতিস্থাপক উন্নয়ন আৰু গ্ৰহটোক সুৰক্ষা দিয়াৰ প্ৰতি আমাৰ ভাগ-বতৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ কাৰ্য্যৰ ওপৰত সহযোগিতাই ভাৰত আৰু ইউকেৰ নিজ নিজ অভিলাষী নেট জিৰ’ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰিব, বিশ্ব জলবায়ু এজেণ্ডাত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব। ই সেউজ সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক সহায় কৰিব আৰু সেউজ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিব। স্বচ্ছ শক্তি আৰু জলবায়ুৰ ওপৰত এই অংশীদাৰিত্বই নিম্নোক্ত কাম কৰিব:
১) ভাৰতত জলবায়ু কাৰ্য্যৰ বাবে সময়োপযোগী, পৰ্যাপ্ত আৰু সুলভ বিত্তীয় সাহায্য সংগঠিত কৰা। আমি উন্নয়নশীল দেশসমূহে জলবায়ু ব্যৱস্থাৰ বাবে সুলভ মূল্যৰ বিত্তীয় সাহায্য বৃদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ উন্নত, বৃহৎ আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ এমডিবিৰ দিশত বিশ্বৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থাসমূহৰ সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰিম।
২) শক্তি সংৰক্ষণ আৰু গ্ৰীড ৰূপান্তৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাকে ধৰি অভিলাষী শক্তি সুৰক্ষা আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ লক্ষ্যসমূহ আগুৱাই নিয়া; ইউকেৰ গেছ আৰু বিদ্যুৎ বজাৰৰ কাৰ্যালয় (OFGEM) আৰু ভাৰতৰ কেন্দ্ৰীয় বিদ্যুৎ নিয়ন্ত্ৰণ আয়োগ (CERC)ৰ মাজত এটা টাস্কফৰ্চৰ দিশত কাম কৰা; ভাৰত–ইউকে অফশ্ব’ৰ উইণ্ড টাস্কফ’ৰ্চ গঠন কৰা; উদ্যোগৰ বাবে কম কাৰ্বনযুক্ত পথ আগুৱাই নিবলৈ কাৰ্বন ক্ৰেডিট ট্ৰেডিং আঁচনি (চিচিটিএছ)ৰ বিকাশ; ভাৰত-ইউকেৰ পাৰমাণৱিক সহযোগিতা চুক্তিৰ অধীনত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ পাৰমাণৱিক প্ৰযুক্তি যেনে সৰু মডিউলাৰ ৰিয়েক্টৰৰ সৈতে জড়িত হোৱাকে ধৰি পাৰমাণৱিক সুৰক্ষা আৰু আৱৰ্জনা আৰু ডিকমিছনিঙৰ ক্ষেত্ৰত নাগৰিক পাৰমাণৱিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা। সমগ্ৰ সময়ছোৱাত ইউকে-ভাৰত শক্তিৰ সহযোগিতাই ব্যক্তিগত আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ সুযোগসমূহ গ্ৰহণ কৰিব আৰু শক্তিশালী যোগান শৃংখল সৃষ্টিত সহায় কৰিব।
৩) স্বচ্ছ পৰিবহণ, শক্তি, আৰু জীৱন বিজ্ঞানৰ মাজেৰে সহযোগিতা গভীৰ কৰি সেউজ বৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতৰ বাবে স্কেলেবল উদ্ভাৱন ত্বৰান্বিত কৰা, একে সময়তে এআই, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, হাইড্ৰজেন, শক্তি সংৰক্ষণ, বেটাৰী, আৰু কাৰ্বন ধৰাৰ ওপৰত যৌথ কাম আগবঢ়াই নিয়া। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন বজাৰ গঢ়ি তুলিবলৈ গভীৰ টেক সমাধান বিকশিত কৰিবলৈ ফ্লেগশ্বিপ নেট জিৰ’ ইনোভেচন পাৰ্টনাৰশ্বিপৰ জৰিয়তে উদ্যোগীসকলক যৌথভাৱে সহায় কৰা।
৪) জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি দুৰ্বলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু অভিযোজন পৰিকল্পনা শক্তিশালী কৰি, বিত্তীয় সংগঠিত, প্ৰযুক্তিৰ লালন-পালন, আৰু দুৰ্যোগৰ বাবে প্ৰস্তুতি বৃদ্ধি কৰি স্থিতিস্থাপক বৃদ্ধি প্ৰসাৰৰ বাবে উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ সহযোগিতা আৰু বিনিময় কৰা। দুয়োপক্ষই একেলগে জলবায়ু স্থিতিস্থাপকতা আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী বৈজ্ঞানিক পদক্ষেপৰ নেতৃত্ব দিব আৰু আগতীয়া সতৰ্কবাণী ব্যৱস্থা, সামুদ্ৰিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু নীলা কাৰ্বনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব।
৫) সমাৱেশী ভাৰত-ইউকে বন অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত কৃষি বনানীকৰণ আৰু বনজ সামগ্ৰীৰ অনুসন্ধানযোগ্যতাৰ ওপৰত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে প্ৰকৃতি পুনৰুদ্ধাৰ আৰু বহনক্ষম ভূমি ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰা।
৬) আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা, দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট, ৱান ছান ৱান ৱৰ্ল্ড ৱান গ্ৰীড (অ’এছঅ’ডব্লিউঅ’জি), পথ পৰিবহণ ব্ৰেকথ্ৰু, শূন্য নিৰ্গমন বাহন পৰিৱৰ্তন পৰিষদ (জেডইভিটিচি)ৰ ওপৰত গভীৰ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে জলবায়ু আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা। গ্ল’বেল ক্লিন পাৱাৰ এলায়েন্স (জিচিপিএ)ৰ জৰিয়তে একেলগে কাম কৰাৰ সম্ভাৱনাসমূহ অন্বেষণ কৰা।
শিক্ষা
ইউকে আৰু ভাৰতৰ শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু আমাৰ জনগোষ্ঠী আৰু সংস্কৃতিৰ মাজত চহকী আদান-প্ৰদান আমাৰ সহযোগিতাৰ আন সকলো ক্ষেত্ৰৰ আধাৰ। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০ৰ অধীনত আৰু ২০২৫ চনৰ মে’ মাহত স্বাক্ষৰিত সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে পাৰস্পৰিক বৃদ্ধি আৰু প্ৰভাৱ প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ইউকে ভাৰতৰ পছন্দৰ অংশীদাৰৰ ভিতৰত অন্যতম। মানুহৰ সৈতে মানুহৰ সম্পৰ্ক ভাৰত-ইউকেৰ অংশীদাৰিত্বৰ সোণালী সূতা। শক্তিশালী ভেটিৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি, ভাৰত আৰু ইউকেৰ মাজত বৌদ্ধিক অংশীদাৰিত্বই উদীয়মান সুযোগসমূহৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাব, প্ৰযুক্তিৰ দ্ৰুত উন্নতিৰ লগত খাপ খুৱাব, আৰু শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব। ই বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সাজু আৰু সকলোৰে বাবে নিৰাপদ আৰু বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ বাবে অৰিহণা যোগাব পৰা এক দক্ষ আৰু আগন্তুক প্ৰতিভাৰ সমাহাৰৰ সৃষ্টি কৰিব। দুয়োপক্ষই:
১) বাৰ্ষিক মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ ভাৰত-ইউকে শিক্ষা আলোচনাৰ জৰিয়তে আমাৰ শৈক্ষিক সংযোগৰ বাবে কৌশলগত দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰা, যিয়ে সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰসমূহক আগুৱাই নিব আৰু আমাৰ শিক্ষা অংশীদাৰিত্ব গভীৰ কৰিব। দুয়োপক্ষই একেলগে কাম কৰি পাৰস্পৰিকভাৱে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত অৰ্হতাসমূহ পৰ্যালোচনা কৰিব, ইউকেৰ শিক্ষা বিশ্ব মঞ্চ আৰু ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ মঞ্চৰ দৰে অনুষ্ঠান আৰু কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰি জ্ঞান বিনিময় কৰিব।
২) ভাৰতত থকা আগশাৰীৰ ইউকেৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শাখা চৌহদ মুকলি কৰা আৰু জটিল বিষয়ৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ আৰু দ্বৈত ডিগ্ৰী পাঠ্যক্ৰম প্ৰদানৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা অংশীদাৰিত্বক উৎসাহিত কৰা, যাৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ ভৱিষ্যৎ অৰ্থনীতি উন্নত হ’ব।
৩) ভাৰত-ইউকেৰ সেউজ দক্ষতা অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বিনিয়োগ কৰি ভৱিষ্যতৰ বাবে দক্ষতা প্ৰদান কৰা, যিয়ে ভাৰতীয় আৰু ইউকেৰ বিশেষজ্ঞতাক একত্ৰিত কৰিব, দুয়োখন দেশৰ দক্ষতাৰ ব্যৱধান চিনাক্ত আৰু দূৰ কৰিব, আৰু যৌথ কাৰ্য্যকলাপ স্থাপন কৰিব, যিবোৰ পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী, বহনক্ষম, বৃদ্ধিৰ সুযোগ আৰু ইতিবাচক পৰিৱেশগত প্ৰভাৱ সৃষ্টি কৰিব। অৰ্হতাৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি সন্দৰ্ভত আমাৰ বৰ্তমানৰ ভাৰত-ইউকে বুজাবুজি চুক্তি কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব।
৪) যুৱ পেছাদাৰী আঁচনি আৰু ভাৰত অধ্যয়ন কাৰ্যসূচীৰ দৰে বৰ্তমানৰ আঁচনিসমূহৰ সফলতাক প্ৰসাৰিত আৰু সৰ্বাধিক কৰাৰ বাবে সকলো খণ্ডতে অংশীদাৰিত্বৰে কাম কৰি যুৱক-যুৱতী আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত আদান-প্ৰদান আৰু বুজাবুজিক উৎসাহিত কৰিব।

Prime Minister's Office
INDIA-UK VISION 2035
24 JUL 2025 7:12PM by PIB Delhi
The Prime Ministers of India and the United Kingdom, during their meeting on 24 July 2025 in London endorsed the new "India-UK Vision 2035” that reaffirms their shared commitment to unlocking the full potential of a revitalised partnership. This ambitious and future-focused agreement underscores the two nations’ resolve to work together for mutual growth, prosperity and to shape a prosperous, secure, and sustainable world in a time of rapid global change.
Increased ambition: Since elevating the relationship to a Comprehensive Strategic Partnership, India and the UK have catalysed significant partnerships and growth across all sectors. The new vision builds on this momentum, setting ambitious goals to deepen and diversify bilateral cooperation.
Strategic Vision: By 2035, flagship partnerships will redefine the India-UK relationship delivering transformative opportunities and tangible benefits for both countries. The India-UK Vision 2035 sets clear strategic goals and milestones, tracking a path for sustained future collaboration and innovation.
Comprehensive Outcomes: The pillars of the India-UK Vision 2035 are designed to reinforce one another, creating a partnership that is greater than the sum of its parts across a wide and deep range of outcomes including:
• Growth and Jobs in the UK and India, building on an ambitious Trade Deal that unlocks markets and opportunities for both countries.
• An Education and Skills partnership to nurture the next generation of global talent, deepening transnational education collaborations between UK and Indian universities, including the establishment of campuses of leading universities in each other’s countries.
• Develop cutting-edge Technology and Research, building on the Technology Security Initiative, focused on future telecoms, AI and critical minerals, laying the ground for future collaboration on semi-conductors, quantum, bio-technology and advanced materials.
• A transformative Climate Partnership focussed on accelerating clean energy, mobilising climate finance at scale, and strengthening resilience.
• Defence and Security cooperation, including a common commitment to peace, security and prosperity in the Indo-Pacific and beyond.
The India-UK Vision 2035 will be anchored in sustained high-level political engagement. Both countries reaffirm their commitment to regular meetings of the two Prime Ministers to provide strategic direction and oversight. Implementation of India-UK Vision 2035 will be reviewed annually by the External Affairs Minister of India and the Foreign Secretary of the UK. The focused Ministerial mechanisms will address cross sectoral issues including technology, trade, investment and financial sector cooperation. These engagements will ensure that the partnership remains dynamic, responsive, and aligned with shared strategic interests.
India and the United Kingdom reaffirm their shared commitment to a rules-based international order and to strengthening multilateralism through meaningful reform. Both sides will work together to promote reform of the United Nations, including the Security Council, and multilateral institutions such as the Commonwealth, WTO, WHO, IMF, and the World Bank, ensuring these bodies reflect contemporary global realities and are equipped to address emerging challenges.
People-to-people links underpin every facet of the UK-India relationship. Both countries will enhance cooperation on education and cultural exchange, and consular matters to better serve the needs of their citizens and diaspora communities.
India and the UK are committed to deepening and diversifying their bilateral cooperation with time bound action under the different pillars of Vision 2035, and preparing our two countries for a BRISK partnership for the future, based on Business, Research, Innovation, Science and technology and Knowledge.
GROWTH
India-UK bilateral trade has grown significantly over the last decade. The signing of the India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) and agreement to negotiate a Double Contribution Convention is a milestone in our bilateral relations. The trade deal will boost economic growth in both countries and support jobs and prosperity. Both sides are committed to working towards early conclusion of a Bilateral Investment Treaty (BIT). The agreed Free Trade Agreement is only the start for our joint ambitious partnership for growth. The UK and India agree to take forward initiatives to drive sustainable long-term growth and job creation for both countries. Both sides will support innovation, research and regulatory collaboration in priority growth sectors such as renewable energy, health and life sciences, critical and emerging technologies, professional and business services, financial services, the creative industries, and defence. The two sides will work together to:
1. Continue to grow bilateral trade between the two countries, both in goods and services, aiming for more ambitious flows in both directions following the India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA).
2. Drive forward the UK India relationship on trade and investment through a refreshed Joint Economic and Trade Committee (JETCO) that will also ensure implementation of the India UK Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA). The Economic & Financial Dialogue (EFD) and strengthened Financial Markets Dialogue (FMD) will continue to serve as key platforms for advancing cooperation on macroeconomic policy, financial regulation and investment. These engagements will help foster a more resilient, inclusive and growth oriented economic partnership between India and the UK.
3. Build strong partnerships between the UK and Indian business community by providing platforms and opportunities for business leaders to meet on a regular basis.
4. Enhance capital markets connectivity between India and the UK and enhance collaboration in the insurance, pensions and asset management sectors.
5. Build on the continued work of the India-UK Financial Partnership (IUKFP) by including new areas for cooperation such as Innovation and Artificial Intelligence (AI) in financial services, green finance, and asset management and investment. Also build on the UK-India Infrastructure Financing Bridge (UKIIFB) to enhance bilateral business flows in selected sectors and unlock infrastructure investment in India.
6. Promote secure economic growth in key industrial sectors through regular dialogue mechanisms on Supply Chain Resilience on mutually identified sectors.
7. Deepen ties between the Indian and UK legal professions by affirming commitment to closer bilateral cooperation via the established UK India Legal Profession Committee.
8. Improve connectivity between the UK and India, expanding air travel and routes between the two countries, working towards renewing the UK India Air Services Agreement and enhancing cooperation on transport infrastructure.
9. Protect and drive a resilient global economic and financial system by using leadership positions in multilateral forums and best practices to address the flow of international illicit finance and strengthen international tax cooperation and tax transparency standards. Both sides reaffirm to strengthen the rules-based, non-discriminatory, fair, open, inclusive, equitable and transparent multilateral trading system, with WTO at its core. Both sides also reaffirm the WTO provisions on special and differential treatment for developing members and LDCs as an integral part of WTO and its agreements.
10. Catalyse inclusive growth through investments from the UK’s Development Finance Institution, British International Investment (BII), and through the UK-India Development Capital Investment Partnership to build markets and sectors of mutual interest, such as green growth, and to boost the UK India investment corridor. Both Governments acknowledged the strength of bilateral investment partnership and will work to mobilise new investments in green enterprises, climate mitigation, tech start-ups, and climate adaptation.
11. UK and India commit to working together on trilateral development cooperation, including on sustainable, climate smart innovation, and building on success stories such as Digital Public Infrastructure and digital governance.
12. Enhance mutual growth in creative and cultural industries through collaborative research, high-level bilateral engagement, capacity building, collaborations between leading institutions, and inclusive platforms like a series of India-UK ‘Creative Economy Weeks’. Implement the Programme of Culture Co-operation Agreement to promote economic growth and opportunities through innovation, entrepreneurship, and enhanced investment in cultural goods and services.
TECHNOLOGY AND INNOVATION
This strategic partnership will accelerate innovation-led growth and strengthen both nations’ roles in shaping the technologies of tomorrow. The United Kingdom and India will harness the power of technology, science, research and innovation to shape a secure, sustainable, and prosperous future. Building on the UK-India Technology Security Initiative, the Science and Innovation Council, and the Health and Lifesciences partnership, the two sides will deepen collaboration in critical and emerging technologies, health, and clean energy, driving breakthroughs that enhance national resilience, unlock trade and investment, and create high value jobs. To further this collaboration, both sides will:
1. Boost research and innovation by harnessing the UK-India Research & Innovation Corridor. Uniting efforts to boost research and innovation productivity by integrating our eco-systems and creating partnerships across people and programmes, such as catapults, innovation hubs, start-ups, incubators, research and innovation supergroups and accelerator programmes.
2. Harness together, the benefits of the global AI revolution and boost economic growth through a UK-India joint centre for AI that will promote trusted real world AI innovations and widespread adoption. Collaborate to create open source solutions that may be leveraged by UK and India business to create and scale impactful AI solutions.
3. Advance next generation, secure-by-design telecommunications through joint research, development and innovation, strategically collaborating on advanced connectivity and cyber resilience. Establish an India-UK Connectivity Innovation Centre to drive digital inclusion and enhance connectivity across both our countries. Work together at international fora like ITU and 3GPP for 6G.
4. Secure resilient and sustainable critical mineral supply chains to power the Fourth Industrial Revolution. Establish a UK-India Joint Industry Guild on Critical Minerals, to transform financing standards and innovation. Together, the two sides will prioritise processing, R&D, recycling, managing risk to supply chains and market development and will champion circular economy principles and advance traceability.
5. Use the UK-India biotechnology partnership to unlock the potential of biomanufacturing, bio-based materials and advanced biosciences and drive innovation across health, clean energy and sustainable agriculture. Tackle global health challenges and strengthen our health systems by application of cutting-edge innovation, including biofoundries, biomanufacturing, bioprinting, femtech and cell and gene therapies.
6. Drive innovation-led growth through the TSI in the fields of semiconductors, quantum, advanced materials, and cyber security.
7. Bring together our respective space communities to explore collaboration in space research and innovation, and commercial opportunities.
8. Strengthen UK-India leadership in global health security to prevent future pandemics and safeguard resilient medical supply chains. The Health and Life Sciences Joint Working Group will advance joint action on pandemic preparedness, digital health, One Health, and antimicrobial resistance, and enhancing cooperation to respond to emerging threats. Together both sides will build robust, agile supply chains and work towards greater collaboration between regulatory frameworks to enable rapid development, production and deployment of vaccines, therapeutics, and medical technologies, protecting lives and strengthening global resilience.
9. Advance strategic trade and economic collaboration between the UK and India to drive shared prosperity, supply chain resilience and security. Hold regular Strategic Export & Technology Cooperation Dialogues to address licensing and export controls issues, unlocking and enabling high-value trade in critical, emerging and other high-end technologies, including in the defence, security and aerospace sectors.
DEFENCE AND SECURITY
The strengthening of India-UK defence partnership leads to a safer international environment and reinforced national security. The complementary strengths of India and UK defence industry provide excellent opportunities for collaboration. Both sides have agreed on expanding engagements with armed forces and advancing defence capability collaboration, and agree to:
1. Promote strategic and defence industry collaboration through the adoption of a 10-year Defence Industrial Roadmap and a joint mechanism at senior official level to monitor its implementation and progress.
2. Deepen collaboration in advanced technologies and complex weapons, supporting innovation and co-development, through cooperation programs such as the Electric Propulsion Capability Partnership (EPCP) and Jet Engine Advanced Core Technologies (JEACT).
3. Strengthen coordination on strategic and operational defence matters by upgrading the existing Foreign and Defence 2+2 senior official level dialogue to next higher level.
4. Enhance cooperation under the Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI), through establishing a Regional Maritime Security Centre of Excellence (RMSCE) to build capacity and resilience across the Indian Ocean on non-traditional maritime security threats.
5. Enhance interoperability and readiness by continuing to conduct military joint exercises and expanding training opportunities across all three services. Position military instructors in each other’s training institutions. Reaffirm India as a regional hub for sustainment of logistics support to UK armed forces presence in the Indian Ocean Region.
6. Strengthen research and development on developing new capabilities, including in underwater systems and direct energy weapons; and develop relationships with academia.
7. Condemn terrorism in all its forms and manifestations. Strengthen international cooperation to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner, in accordance with the UN Charter and international law. Counter radicalisation and violent extremism; combat financing of terrorism and the cross-border movement of terrorists; prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes; tackle terrorist recruitment; strengthen bilateral and multilateral cooperation in these spheres, including in information sharing, judicial cooperation, capacity building. Strengthen cooperation to take decisive and concerted actions against globally proscribed terrorists, terror entities and their sponsors.
8. Protect citizens from transnational organised crime, including terrorism, cyber-crime and illicit financial flows through a shared understanding of criminal threats, cooperation in justice and law enforcement and sharing best practice to stop criminals and uphold the rule of law.
9. Build cyber resilience by enhancing our mutual understanding and sharing best practices on responding to cyber security threats and protecting citizens and key services. Promote growth through support and opportunities for cyber security companies; collaboration on cyber and digital governance; and partnership under TSI on secure development of emerging technologies.
10. Reaffirm cooperation in security and curbing irregular migration, including through implementing in full the Migration and Mobility Partnership. Together, India and the UK aim to prevent exploitation by criminal organisations and to safeguard the UK-India living bridge, which reflects the enduring ties between our people.
CLIMATE AND CLEAN ENERGY
Partnership on climate action exemplifies our shared commitment to sustainable, resilient development and protecting the planet. Collaboration on climate change action will help achieve India and UK’s respective ambitious net zero goals, providing leadership on the global climate agenda. It will support trade and investment in green goods and services and increase green manufacturing. The partnership on clean energy and climate will:
1. Mobilise timely, adequate and affordable finance for climate action in India. We will collaborate on reforming global financial systems towards better, bigger and more effective MDBs to enable scaling up of affordable finance for climate action by developing countries.
2. Drive ambitious energy security and clean energy goals, including collaboration on energy storage and grid transformation; working towards a taskforce between the UK’s Office of Gas and Electricity Markets (OFGEM) and India’s Central Electricity Regulatory Commission (CERC); forming the India–UK Offshore Wind Taskforce; the development of the Carbon Credit Trading Scheme (CCTS) to push forwards low carbon pathways for industry; advancing civil nuclear collaboration on nuclear security and waste and decommissioning, including engagement on the next generation nuclear technologies such as small modular reactors under an enhanced India-UK Nuclear Cooperation Agreement. Throughout, UK-India energy collaboration will seize opportunities in the private and public sectors and support the creation of robust supply chains.
3. Accelerate scalable innovations for green growth and a sustainable and prosperous future by deepening collaboration across clean transport, energy, and life sciences, while advancing joint work on AI, renewables, hydrogen, energy storage, batteries, and carbon capture. Jointly support entrepreneurs through the flagship Net Zero Innovation Partnership to develop deep tech solutions to address climate change and to build new markets for growth.
4. Collaborate and exchange best practices to reduce vulnerabilities to climate change and enhance resilient growth by strengthening adaptation planning, mobilising finance, fostering technologies, and scaling up disaster preparedness. Together, the two sides will lead global scientific action on climate resilience and biodiversity with a focus on early warning systems, marine ecosystems and blue carbon.
5. Cooperate on restoring nature and sustainable land use, including via collaboration on agroforestry and forest products traceability under the India-UK Forest Partnership.
6. Strengthen cooperation on climate and energy transition through deepened collaboration on the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, One Sun One World One Grid (OSOWOG), Road Transport Breakthrough, Zero Emission Vehicle Transition Council (ZEVTC). Explore possibilities for working together through the Global Clean Power Alliance (GCPA).
EDUCATION
The education systems of the UK and India and the rich exchange between our peoples and cultures underpin all other areas of our collaboration. The UK is among India’s preferred partners in delivering mutual growth and impact under India’s National Education Policy 2020 and through the Programme of Cultural Cooperation signed in May 2025. People-to-people relations are the golden thread of the India-UK partnership. Building on strong foundations, the intellectual partnership between India and the UK will be responsive to emerging opportunities, adapt to the rapid advancement of technology, and strengthen collaboration in education and research. It will create a skilled and forward-looking talent pool, ready to address global challenges and contribute to a safe and sustainable future for all. Both sides will:
1. Set strategic direction for our educational links, through an Annual Ministerial India-UK Education Dialogue that will drive new areas of collaboration and deepen our education partnerships. Both sides will work together to review mutually recognised qualifications and share knowledge through participating in events and programmes such as the Education World Forum in the UK and National Education Policy platforms in India.
2. Encourage the opening of international branch campuses of leading UK universities and institutions in India and transnational education partnerships for delivering joint and dual degree courses in critical subject areas, boosting the future economies of both countries.
3. Invest in young people and provide them with skills for the future, via an India-UK Green Skills Partnership which will bring together Indian and UK expertise, identify and bridge skill gaps in both countries, and establish joint activities that are mutually beneficial, sustainable, create growth opportunities and positive environmental impacts. Continue to implement our existing India-UK MoU on Mutual Recognition of Qualifications.
4. Encourage exchange and understanding among youth and students, working in partnership across all sectors to promote and maximise the success of existing schemes such as Young Professionals Scheme and Study India Programme.