ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତର ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ମିଡିଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ 1.55 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକାଶନ ଏବଂ 908 ଘରୋଇ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲକୁ ନେଇ ସୁଦୃଢ
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିସ୍ ଏବଂ ବିଆଇଏନଡି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସାରକୁ ବ୍ୟାପକ କରିଛି
92 ଘରୋଇ ଏବଂ 50 ଡିଡି ଚ୍ୟାନେଲ ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିସ୍ ରେ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା ବହୁବିଧ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାକୁ କଭର କରୁଛି
23 JUL 2025 8:45PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ମିଡିଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଅଛି, ଯାହା ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି, ଯାହାକୁ ନିମ୍ନରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି:
• ଭାରତର ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କ ସହିତ ପଞ୍ଜିକୃତ ପ୍ରକାଶନ ସଂଖ୍ୟା 2014-15 ରେ 1.05 ଲକ୍ଷରୁ 2024-25 ରେ 1.55 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ବେସରକାରୀ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ 2014-15 ରେ 821 ରୁ 2024-25 ରେ 908 କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଆଜି ସୁଦ୍ଧା, 92 ଟି ଘରୋଇ ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ 50 ଟି ଦୂରଦର୍ଶନ ଚ୍ୟାନେଲ ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିଶରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଘରୋଇ ଏବଂ ଡିଡି ଉଭୟ ଚ୍ୟାନେଲ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପହଞ୍ଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ନେଟୱାର୍କର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି ପ୍ରସାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନେଟୱାର୍କ ବିକାଶ (ବିଆଇଏନଡି) ଯୋଜନା 2021-26 ଅଧୀନରେ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା। ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ତିନୋଟି ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ମଣ୍ଡିରେ 5 କେଡବ୍ଲୁ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଏବଂ ଚାମ୍ବା ଏବଂ ଧରମପୁରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ 1 କେଡବ୍ଲୁ ଏଫଏମ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍ ମୁରୁଗନ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Information & Broadcasting
India’s Vibrant Press and Media Ecosystem Expands with Over 1.55 Lakh Publications and 908 Private TV Channels
Prasar Bharati Expands Regional Outreach Through DD Free Dish and BIND Scheme
92 Private and 50 DD Channels Available on DD Free Dish, Covering Multiple Regional Languages
23 JUL 2025 8:45PM by PIB Delhi
India has a vibrant press and media ecosystem, which has witnessed growth in recent years, as mentioned below:
• Number of publications registered with the Press Registrar General of India has increased from 1.05 Lakh in 2014-15 to 1.55 Lakh in 2024-25.
• Number of private satellite TV Channels have also increased from 821 in 2014-15 to 908 in 2024-25.
As of today, 92 private channels and 50 Doordarshan Channels are available on DD Free Dish. Both private and DD channels operate in various regional languages, ensuring wider audience reach across the country.
Expansion of Prasar Bharati’s network across the country is a continuous process undertaken under the Broadcasting Infrastructure & Network Development (BIND) Scheme 2021-26. Three transmitters have been approved under this scheme in Himachal Pradesh. These include 5kW transmitter in Mandi and 1kW FM transmitters in Chamba and Dharampur each.
This information was submitted by Union Minister of State for Information and Broadcasting Dr L Murugan in Lok Sabha today.