তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ষ্টাৰ্ট আপ এক্সিলেটৰ ৱেভএক্সে অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি আৰু এআই-ভিত্তিক বহুভাষিক সমাধান বিচাৰিবলৈ ‘ভাষা সেতু’ প্ৰত্যাহ্বানৰ সময়সীমা ৩০ জুলাই, ২০২৫ লৈ বৃদ্ধি কৰিছে
চৰকাৰী পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে অন্তৰ্ভুক্ত আৰু থলুৱা ডিজিটেল শাসনৰ বাবে বাস্তৱ সময়ৰ ভাষা অনুবাদ সমাধান ত্বৰান্বিত কৰা
22 JUL 2025 6:59PM by PIB Guwahati
ডিজিটেল শাসনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে নাগৰিকৰ নিজৰ ভাষাত বাস্তৱ সময়ৰ যোগাযোগ অতি প্ৰয়োজনীয়। আউটৰিচৰ পৰিসৰ আৰু গতি পূৰণ কৰিবলৈ, এআই-ভিত্তিক সমাধানসমূহ ভাষিক ব্যৱধান দূৰ কৰা আৰু অন্তৰ্ভুক্ত, শেষ মাইলৰ তথ্য প্ৰদানৰ বাবে মূল চাবিকাঠি।
ভাৰতৰ ভাষিক বৈচিত্ৰ্যৰ বাবে এআইৰ শক্তি মুকলি কৰিবলৈ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ৱেভএক্স ষ্টাৰ্টআপ এক্সিলেটৰে ইয়াৰ ‘ভাষাসেতু’ চেলেঞ্জৰ বাবে প্ৰ’ট’টাইপ দাখিলৰ সময়সীমা বৃদ্ধি কৰিছে। এতিয়া প্ৰৱেশ পত্ৰ জমা দিয়াৰ শেষ তাৰিখ ৩০ জুলাই, ২০২৫।
‘ভাৰতৰ বাবে ভাষাসেতু ৰিয়েল-টাইম লেংগুৱেজ টেক’ শীৰ্ষক এই প্ৰত্যাহ্বানটোৱে ষ্টাৰ্টআপসমূহক যিকোনো ১২টা ভাৰতীয় ভাষাত ৰিয়েল টাইম অনুবাদ, লিপিবদ্ধকৰণ, আৰু কণ্ঠ স্থানীয়কৰণৰ বাবে এআই-চালিত সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছে। এই সম্প্ৰসাৰণে উদীয়মান উদ্যোগ আৰু উদ্ভাৱকসকলক তেওঁলোকৰ সমাধানসমূহ পৰিশোধন আৰু দাখিল কৰিবলৈ অতিৰিক্ত সময় প্ৰদান কৰে।
ভাষাসেতু চেলেঞ্জ
২০২৫ চনৰ ৩০ জুনত আৰম্ভ হোৱা ভাষসেতু চেলেঞ্জে ইতিমধ্যে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ৰ ষ্টাৰ্টআপ আৰু প্ৰযুক্তি বিকাশকসকলৰ মাজত যথেষ্ট আগ্ৰহৰ সৃষ্টি কৰিছে। এই পদক্ষেপে অন্তৰ্ভুক্ত অংশগ্ৰহণক প্ৰসাৰিত কৰে আৰু মুক্ত উৎস বা কম খৰচী এআই প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰে, লগতে স্কেলেবল আৰু সুলভ মালিকানাধীন মডেলসমূহক আদৰণি জনায়।
ইচ্ছুক অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে পঞ্জীয়ন কৰি নিজৰ প্ৰ’ট’টাইপসমূহ অফিচিয়েল ৱেভএক্স পৰ্টেল: https://wavex.wavesbazaar.com-ৰ জৰিয়তে জমা দিব পাৰে
ৱেভএক্সৰ বিষয়ে
ৱেভএক্স হৈছে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেভছ পদক্ষেপৰ অধীনত নিবেদিত ষ্টাৰ্টআপ ত্বৰক প্লেটফৰ্ম, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সংবাদ মাধ্যম, মনোৰঞ্জন, আৰু ভাষা প্ৰযুক্তিৰ উদ্ভাৱনক লালন-পালন কৰা। মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হোৱা ৱেভছ সন্মিলন ২০২৫ত ৩০ টাতকৈও অধিক ষ্টাৰ্টআপে বিনিয়োগকাৰী, চৰকাৰী সংস্থা, আৰু টেক নেতাসকলৰ আগত লাইভত প্ৰচাৰ কৰে। ৱেভএক্সে হেকাথন, মেণ্টৰশ্বিপ, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় প্লেটফৰ্ম সংহতিৰ জৰিয়তে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ উদ্ভাৱকসকলক সৱল কৰিছে।
বৰ্তমানলৈকে ৱেভএক্স পদক্ষেপৰ অধীনত দুটা প্ৰত্যাহ্বান ভাষা সেতু (এআই ভিত্তিক ভাষা অনুবাদ) আৰু কলা সেতু (এআই ভিত্তিক বিষয়বস্তু উৎপাদন) চলি আছে। দুয়োটা প্ৰত্যাহ্বানৰ অধীনত দাখিলৰ সময়সীমা ৩০ জুলাই ২০২৫ হিচাপে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Start Up Accelerator WaveX Extends ‘Bhasha Setu’ Challenge Deadline to July 30, 2025, to Boost Participation and Seek AI-based Multilingual Solutions
Government initiative aims to accelerate real-time language translation solutions for inclusive and indigenous digital governance
22 JUL 2025 6:59PM by PIB Delhi
As India advances in digital governance, real-time communication in citizens’ own languages is vital. To meet the scale and speed of outreach, AI-based solutions are key to bridging linguistic gaps and delivering inclusive, last-mile information.
To unlock the power of AI for India's linguistic diversity, the WaveX Startup Accelerator under the Ministry of Information & Broadcasting has extended the deadline for prototype submission for its ‘BhashaSetu’ Challenge. The last date to submit entries is now July 30, 2025.
Titled ‘BhashaSetu Real-Time Language Tech for Bharat’, the challenge invites startups to build AI-powered tools for real-time translation, transliteration, and voice localization across any 12 Indian languages. The extension provides additional time for emerging ventures and innovators to refine and submit their solutions.
BhashaSetu Challenge
Launched on June 30, 2025, the BhashaSetu Challenge has already generated significant interest from early-stage startups and technology developers from across the country. The initiative promotes inclusive participation and encourages the use of open-source or low-cost AI technologies, while also welcoming proprietary models that are scalable and accessible.
Interested participants can register and submit their prototypes through the official WaveX portal at: https://wavex.wavesbazaar.com
About WaveX
WaveX is the dedicated startup accelerator platform under the Ministry of Information & Broadcasting’s WAVES initiative, aimed at nurturing innovations in media, entertainment, and language tech. At the WAVES Summit 2025 in Mumbai, over 30 startups pitched live to investors, government agencies, and tech leaders. WaveX continues to empower next-gen innovators through hackathons, mentorship, and national platform integration.
As of now, two challenges Bhasha Setu (AI-based language translation) and Kalaa Setu (AI-based content generation) are being conducted under the WaveX initiative. The deadline for submission under both challenges has been set as 30th July 2025.