ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୪ : ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସମ୍ମାନ
ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅଗଷ୍ଟ ୭ ତାରିଖରେ ୧୧ତମ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂଙ୍କ ସହିତ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥି ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ
ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ୫ଟି ସନ୍ଥ କବୀର ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ୧୯ଟି ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ସମେତ ମୋଟ ୨୪ ଜଣ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବ
21 JUL 2025 4:33PM by PIB Bhubaneswar
ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହସ୍ତତନ୍ତ ବୁଣାକାର, ଡିଜାଇନର, ମାର୍କେଟର, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସନ୍ଥ କବୀର ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (NHDP) ଅଧୀନରେ ହସ୍ତତନ୍ତ ମାର୍କେଟିଂ ସହାୟତା (HMA) ଉପାଦାନର ଏକ ଅଂଶ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ, ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ୫ଟି ସନ୍ଥ କବୀର ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ୧୯ଟି ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ସମେତ ମୋଟ ୨୪ ଜଣ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବ। ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ୧୧ତମ ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ ସମାରୋହ ୭ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂଙ୍କ ସହିତ ସାଂସଦ, ଶିଳ୍ପ ନେତା, ଡିଜାଇନର, ରପ୍ତାନିକାରୀ, ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଛାତ୍ର ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ବୁଣାକାରଙ୍କ ସମେତ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାରର ସାରାଂଶ
ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ହସ୍ତତନ୍ତ ଶିଳ୍ପରେ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା, ହସ୍ତତନ୍ତ, ନବସୃଜନ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶରେ ଅବଦାନରେ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସଂଗଠନକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖେ।
ସନ୍ଥ କବୀର ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର
ଏହି ପୁରସ୍କାର ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଥିବା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ହସ୍ତତନ୍ତ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଯୋଗ୍ୟ ବୁଣାକାରମାନେ ଜାତୀୟ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ପୁରସ୍କାର, ଜାତୀୟ ଯୋଗ୍ୟତା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରାପ୍ତ କରିପାରିବେ, କିମ୍ବା ବୟନ ପରମ୍ପରା, ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ଅସାଧାରଣ ଦକ୍ଷତା ଓ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତ ହୋଇପାରିବେ।
ପୁରସ୍କାର ରାଶି:
ନଗଦ ପୁରସ୍କାର: ୩.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା
ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣମୁଦ୍ରା
ତାମ୍ରପତ୍ର (ପ୍ରମାଣପତ୍ର)
ଶାଲ
ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରମାଣପତ୍ର
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର:
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ପୁରସ୍କାର ଅସାଧାରଣ କାରିଗରୀ, ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ନବସୃଜନ ସହିତ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ଏହା ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖେ।
ପୁରସ୍କାର ସାମଗ୍ରୀ:
ନଗଦ ପୁରସ୍କାର: ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା
ତାମ୍ରପତ୍ର
ଶାଲ
ପ୍ରମାଣପତ୍ର
ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା:
ବୟନ ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତଙ୍କ ଚୟନରେ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କଠୋର ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ଜୋନାଲ, ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଯଥାକ୍ରମେ ଜୋନାଲ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର (ହସ୍ତତନ୍ତ) ଏବଂ ସଚିବ (ବୟନ) କରନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ କମିଟିରେ ୧୧ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଥାଆନ୍ତି। ଏହି କମିଟିଗୁଡ଼ିକରେ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡ ଆଧାରରେ ନାମାଙ୍କନ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଏ।
ଡିଜାଇନ୍ ପ୍ପ୍ରସ୍ତୁତ , ମାର୍କେଟିଂ, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ଦୁଇ-ସ୍ତରୀୟ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନୁସରଣ କରାଯାଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକରେ ୧୧ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ଥାଆନ୍ତି । ଉନ୍ନୟନ କମିଶନର (ହସ୍ତତନ୍ତ) ଏବଂ ସଚିବ (ବୟନ )ଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏଗୁଡିକ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥାଏ ।
sws

Ministry of Textiles
Handloom Awards 2024: Honouring Excellence in the Handloom Sector
The awards will be conferred by the Hon’ble President of India during the 11th National Handloom Day celebrations on August 7 this year
The event will be graced by the presence of Union Minister of Textiles, Shri Giriraj Singh, along with distinguished guests
A total of 24 awardees, including 5 Sant Kabir Awards and 19 National Handloom Awards, will be honoured for their outstanding contributions to the handloom sector
21 JUL 2025 4:33PM by PIB Delhi
The Ministry of Textiles is proud to announce the conferment of the prestigious Sant Kabir Handloom Award and National Handloom Awards for 2024, recognizing outstanding contributions by handloom weavers, designers, marketers, start-up ventures, and producer companies in the handloom sector. These awards are part of the Handloom Marketing Assistance (HMA) component under the National Handloom Development Programme (NHDP).
This year, a total of 24 awardees, including 5 Sant Kabir Awards and 19 National Handloom Awards, will be honoured for their outstanding contributions to the handloom sector. The awards will be conferred by the Hon’ble President of India during the 11th National Handloom Day celebrations. The ceremony will take place on Thursday, August 7th, 2025, at Bharat Mandapam, New Delhi. The event will be graced by the presence of Union Minister of Textiles, Shri Giriraj Singh, along with distinguished guests, including MPs, industry leaders, designers, exporters, senior government officials, students, and over 500 weavers from across the country.
Overview of the Handloom Awards
The awards aim to honour excellence in the handloom industry, celebrating individuals and organizations that set benchmarks in craftsmanship, innovation, and contribution to the sector's development.
Sant Kabir Handloom Award
This award recognizes outstanding handloom weavers who have significantly contributed to the sector's growth. Eligible weavers may be recipients of national or state awards, national merit certificates, or recognized for extraordinary skills and contributions to promoting and preserving weaving traditions, community welfare, and sector development.
Prize Contents:
• Cash Prize: Rs. 3.5 lakh
• Gold Coin (mounted)
• Tamrapatra (certificate)
• Shawl
• Certificate of Recognition
National Handloom Award:
The National Handloom Award celebrates weavers with exceptional craftsmanship, dedication, and innovation. It aims to motivate weavers to continue their outstanding work and inspire others in the sector.
Prize Contents:
• Cash Prize: Rs. 2.00 lakh
• Tamrapatra
• Shawl
• Certificate
Selection Process:
The selection of awardees under weaving category involves a rigorous three-tier process for weavers, comprising Zonal, Headquarters, and Central Level Committees, chaired respectively by the Zonal Director, Development Commissioner (Handloom), and Secretary (Textiles), each comprising 11 members. These committees include sector experts and evaluate nominations based on established eligibility criteria.
For design development, marketing, start-up ventures, and producer companies, a two-tier selection process is followed at the Headquarters and Central levels, each comprising 11 members and chaired by the Development Commissioner (Handloom) and Secretary (Textiles), respectively.
Click here for Handloom awardees list.