তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
এফটিআইআই আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চলচ্চিত্ৰ, মঞ্চ আৰু সাংস্কৃতিক উন্নয়ন নিগম লিমিটেডে মহাৰাষ্ট্ৰত চলচ্চিত্ৰ আৰু মিডিয়া প্ৰশিক্ষণ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে
সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰা প্ৰতিভাশালী সমল সৃষ্টিকৰ্তাসকলক সংগঠিত প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কাৰ্যসূচীৰ বাবে এই বুজাবুজি চুক্তি: মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী
এফটিআইআই আৰু এমএফএছচিডিচিএল সহযোগিতাই নিযুক্তিৰ সুযোগ উন্মুক্ত কৰিব আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ আইকনিক চিত্ৰগ্ৰহণৰ স্থানবোৰ প্ৰচাৰ কৰিব
21 JUL 2025 5:57PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ আৰু দূৰদৰ্শন প্ৰতিষ্ঠান (এফটিআইআই), পুনে আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চলচ্চিত্ৰ, মঞ্চ আৰু সাংস্কৃতিক উন্নয়ন নিগম লিমিটেডে (এমএফএছচিডিচিএল), মুম্বাইত সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ চলচ্চিত্ৰ আৰু মিডিয়া খণ্ডত দক্ষতা বিকাশৰ বাবে আজি এক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে। এমএফএছচিডিচিএলৰ পৰিচালনা সঞ্চালক শ্ৰীমতী স্বাতী মাছে-পাটিল আৰু এফটিআইআইৰ উপাচাৰ্য শ্ৰী ধীৰাজ সিঙৰ মাজত এই বুজাবুজি চুক্তিৰ আদান-প্ৰদান অনুষ্ঠিত হয়। এই বুজাবুজি চুক্তিৰ লক্ষ্য হৈছে চলচ্চিত্ৰ, মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জনৰ ক্ষেত্ৰত দক্ষ মানৱ সম্পদ বিকাশ কৰি ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰা।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাদনাভিছ; সাংস্কৃতিক পৰিক্ৰমা আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী, মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰ, এদভ. আশীষ শ্বেলাৰ; এফটিআইআইৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী আৰ মাধৱন; অতিৰিক্ত মুখ্য সচিব, সাংস্কৃতিক পৰিক্ৰমা বিভাগ, মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ শ্ৰী বিকাশ খাৰ্গে; আৰু এফটিআইআই, এমএফএছচিডিচিএল আৰু কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ উপস্থিতিত স্বাক্ষৰ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল।
এই কৌশলগত সহযোগিতাৰ উদ্দেশ্য হৈছে এফটিআইআইৰ শৈক্ষিক দক্ষতা আৰু এমএফএছচিডিচিএলৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰসাৰ ক্ষমতাৰ সৈতে অংশীদাৰীত্বত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ, দূৰদৰ্শন প্ৰযোজনা, আৰু আনুষঙ্গিক কাৰিকৰী ক্ষেত্ৰৰ হ্ৰস্বম্যাদী পাঠ্যক্ৰম পৰিচালনা আৰু প্ৰচাৰ কৰা।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাদনাভিছে কয়, "এই সহযোগিতাই এক নতুন যুগৰ আৰম্ভণিক চিহ্নিত কৰে। মহাৰাষ্ট্ৰ সৃষ্টিকৰ্তাৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু গোলকীয় কেন্দ্ৰ হ'বলৈ সাজু হৈছে। সৃষ্টিশীল স্থানৰ দ্ৰুত মুদ্ৰাকৰণৰ ফলত দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ ব্যক্তিসকলেও সমল সৃষ্টিকৰ্তা হিচাপে উদীয়মান হৈ পৰিছে। কমলা অৰ্থনীতিৰ বিকাশৰ দ্ৰুত গতিৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী ফাদনাভিছে জনায় যে চলিত বৰ্ষৰ মে মাহত ৱেভছ ২০২৫ৰ সময়ত মুকলি কৰা এনএছই ৱেভছ সূচক ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত ৯২,০০০ কোটি টকাৰ পৰা ১ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয়, ই কাৰিকৰীভাৱে দক্ষ আৰু প্ৰমাণিত পেছাদাৰীসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে আনুষ্ঠানিক প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰমাণপত্ৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উল্লেখ কৰে যে স্বীকৃত প্ৰমাণপত্ৰৰ অনুপস্থিতিৰ বাবে বহুতো প্ৰতিভাশালী ব্যক্তিয়ে পেছাদাৰী সুযোগৰ অভাৱ অনুভৱ কৰে। এই বুজাবুজি চুক্তিখনে সংগঠিত প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰমাণপত্ৰ কাৰ্যসূচী আগবঢ়াই নি এই ব্যৱধানটো সমাধান কৰিব।
মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক পৰিক্ৰমা আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী আশীষ শ্বেলাৰে এই উদ্যোগৰ সামগ্ৰিক প্ৰকৃতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয়, এই সহযোগিতাই গ্ৰাম্য মহাৰাষ্ট্ৰৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগত কেৰিয়াৰ গঢ়ি তুলিবলৈ সক্ষম কৰিব। তেওঁ লগতে কয়, ই নিযুক্তিৰ সুযোগসমূহো উন্মুক্ত কৰিব আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিষ্ঠিত চিত্ৰগ্ৰহণৰ স্থানসমূহৰ প্ৰচাৰ কৰিব। গোৰেগাঁও, কোলহাপুৰ, প্ৰভাদেৱী আৰু কাৰজাতৰ এমএফএছচিডিচিএল কেন্দ্ৰসমূহত প্ৰদান কৰিবলগা এই সহযোগিতামূলক দক্ষতা বিকাশ পাঠ্যক্ৰমে নিযুক্তিৰ সুযোগ মুকলি কৰিব বুলি তেওঁ কয়।
এফটিআইআইৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী আৰ মাধৱনে এই উদ্যোগৰ পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে প্ৰতিফলিত কৰি কয়, "সৰু চহৰৰ প্ৰতিভাশালী ব্যক্তিসকলে ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে। থলুৱা কাহিনী কোৱাৰ পৰা বিশ্বব্যাপী বৰ্ণনালৈকে, ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল কণ্ঠস্বৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিবলৈ সাজু।"
মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ অতিৰিক্ত মুখ্য সচিব শ্ৰী বিকাশ খাৰ্গে ৰোডমেপৰ ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰি কয়, "বৰ্তমান আমি এনে পাঠ্যক্ৰমৰ পৰিকল্পনা কৰিছো যিয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ, চিনেমাটোগ্ৰাফী, ডিজিটেল প্ৰযোজনা, এআই সঁজুলি, ডাবিং, ভইচঅভাৰ আদিত কেৰিয়াৰৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব।"
এই বুজাবুজি চুক্তিখনে এফটিআইআইৰ শৈক্ষিক উৎকৰ্ষতাক এমএফএছচিডিচিএলৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰসাৰৰ সৈতে একত্ৰিত কৰি এক শক্তিশালী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশৰ কল্পনা কৰিছে। এই সহযোগিতাই দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্দেশ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি উদ্যোগ, উদ্দীপনা আৰু সাংস্কৃতিক পদক্ষেপসমূহক সমৰ্থন কৰিব।
এই পদক্ষেপটোৱে সৃষ্টিশীল খণ্ডক শক্তিশালী কৰা, নিযুক্তি বৃদ্ধি কৰা আৰু সমল সৃষ্টি আৰু সাংস্কৃতিক উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক বিশ্বব্যাপী নেতা হিচাপে স্থান দিয়াৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ বহল দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখে।

Ministry of Information & Broadcasting
FTII and Maharashtra Film, Stage & Cultural Development Corporation Ltd. sign MoU to expand film and media training in Maharashtra
MoU to provide structured training and certification programs to talented content creators from across Maharashtra: Maharashtra CM
FTII and MFSCDCL collaboration will unlock employment opportunities and promote Maharashtra’s iconic filming locations
21 JUL 2025 5:57PM by PIB Mumbai
: Mumbai, July 21, 2025
The Film and Television Institute of India (FTII), Pune, and the Maharashtra Film, Stage & Cultural Development Corporation Limited (MFSCDCL), Mumbai, signed a Memorandum of Understanding (MoU) today to advance skill development in the film and media sectors across Maharashtra. The exchange of the MoU was conducted between Smt. Swati Mhase-Patil, Managing Director, MFSCDCL, and Shri Dhiraj Singh, Vice Chancellor, FTII. The MoU aims to strengthen India’s creative economy by developing skilled human resources in the fields of film, media, and entertainment.
The signing ceremony was held in the presence of Chief Minister of Maharashtra Shri Devendra Fadnavis; Minister for Cultural Affairs and IT, Government of Maharashtra, Adv. Ashish Shelar; Chairman, FTII, Shri R. Madhavan; Additional Chief Secretary, Cultural Affairs Department, Government of Maharashtra Shri Vikas Kharge; and senior officials from FTII, MFSCDCL, and the Union Ministry of Information and Broadcasting.
This strategic collaboration aims to conduct and promote short-term courses in filmmaking, television production, and allied technical fields in partnership with FTII’s academic expertise and MFSCDCL’s infrastructure and outreach capabilities.
Speaking on the occasion, Shri Devendra Fadnavis stated, “This collaboration marks the beginning of a new era. Maharashtra is poised to become a national and global hub for the creators’ economy. With the rapid monetization of creative spaces, even individuals from remote areas are emerging as content creators. Highlighting the fast pace of the growth of orange economy, Shri Fadnavis informed that the NSE WAVES Index which was launched in course of WAVES 2025 May this year, has grown from ₹92,000 crore to ₹1 lakh crore in such a short duration. This underscores the need for technically skilled and certified professionals, he added. Maharashtra CM further emphasized the importance of formal training and certification, noting that many talented individuals lack access to professional opportunities due to the absence of recognized credentials. The MoU will address this gap by offering structured training and certification programs.
Highlighting the inclusive nature of the initiative, Government of Maharashtra’s Minister for Cultural Affairs and IT, Adv. Ashish Shelar stated, this collaboration will enable students from rural Maharashtra to pursue careers in the film industry. It will also unlock employment opportunities and promote Maharashtra’s iconic filming locations, he added. This collaborative skill development courses to be imparted at MFSCDCL centres at Goregaon, Kolhapur, Prabhadevi and Karjat, will unlock employment opportunities, he added.
FTII Chairman Shri R. Madhavan reflected on the transformative potential of the initiative, sharing, “Talented individuals from small towns are creating history. From local storytelling to global narratives, India’s creative voices are ready to shape the future.”
Additional Chief Secretary of the Cultural Affairs Department, Government of Maharashtra, Shri Vikas Kharge, outlined the roadmap, stating, “Currently we plan courses that shall prepare students for careers in filmmaking, cinematography, digital production, AI tools, dubbing, voiceover, etc.”
The MoU also envisions the development of a robust ecosystem by integrating FTII’s academic excellence with MFSCDCL’s infrastructure and outreach. The collaboration will support entrepreneurship, incubation, and cultural initiatives aligned with national objectives of skill development and industry engagement.
This initiative aligns with the Government of India’s broader vision to empower the creative sector, enhance employment, and position India as a global leader in content creation and cultural innovation.