ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାରାଣସୀରେ କାଶୀ ଘୋଷଣାନାମା ଗ୍ରହଣ ସହିତ ଯୁବ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦଯାପିତ
ଯୁବପିଢି ନେତୃତ୍ବରେ ନିଶା ବିରୋଧୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଲାଗି ୫ ବର୍ଷର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ
20 JUL 2025 4:32PM by PIB Bhubaneswar
କାଶୀ ଘୋଷଣାନାମା ଗ୍ରହଣ ସହ ବାରାଣାସୀର ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରଠାରେ ଆୟୋଜିତ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ନିଶାମୁକ୍ତ ଯୁବପିଢି’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ଯୁବ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦଯାପିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବ ନେତା, ୧୨୦ରୁ ଅଧିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ-ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧି, ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ନିଶାମୁକ୍ତ ସମାଜ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ସମାବେଶ ଯୁବ ଶକ୍ତି, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ସାଂଗଠନିକ ସଂକଳ୍ପର ଏକ ଜାତୀୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ସମ୍ମିଳନୀରେ ନିଶା ଅପବ୍ୟବହାରର ପ୍ରମୁଖ ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଚାରୋଟି କେନ୍ଦ୍ରିତ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନ ହୋଇଥିଲା: ଏହାର ମାନସିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ, ନିଶା ଚାଲାଣ ଏବଂ ଏହାର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ରଣନୀତି ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ଏବଂ ନିବାରଣରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଭୂମିକା। ଏହି ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ କାଶୀ ଘୋଷଣାନାମାର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା, ଯାହାକି ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ଉପରେ ନିହିତ ନିଶା ନିବାରଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସହଯୋଗମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ସମ୍ମିଳନୀରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ: "ଗତ ତିନି ଦିନ ଧରି ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅଧିବେଶନରେ ଗଭୀର ମନ୍ଥନ କରିଛୁ। ଏହି ସାମୂହିକ ମନ୍ଥନ ଉପରେ ଆଧାର କରି, କାଶୀ ଘୋଷଣାପତ୍ର କେବଳ ଏକ ଦଲିଲ୍ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ସଂକଳ୍ପ ଭାବରେ ଜନ୍ମ ନେଇଛି।"
ଏହି ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ କାଶୀ ଘୋଷଣାପତ୍ରର ବୌଦ୍ଧିକ ଏବଂ ନୈତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା, ଯାହା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମତକୁ ଏକତ୍ର କରିଥିଲା। ଆଜି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଗୃହୀତ କାଶୀ ଘୋଷଣାପତ୍ର, ନିଶା ସେବନ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସହମତିକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରେ ଏବଂ ଏକ ସମଗ୍ର ସରକାର ଏବଂ ସମଗ୍ର ସମାଜର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ କରେ। ଏହା ନିଶାକୁ ରୋକିବା, ପୁନର୍ବାସରେ ସହାୟତା କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସଂଯମର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରୟାସର ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରେ। ଏହା ବହୁ-ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ସାଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ମିଳିତ ଜାତୀୟ କମିଟି ଗଠନ, ବାର୍ଷିକ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟିଂ ଏବଂ ପ୍ରଭାବିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସମ୍ମିଳନୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଷୟରେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭୀୟ କହିଛନ୍ତି: "ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ସର୍ବଦା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଆସିଛି। ତେଣୁ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ନିଶାମୁକ୍ତ ଯୁବପିଢ଼ି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡିବ। ସେମାନେ ଏହି ମହାଅଭିଯାନର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବେ କାମ କରିବେ।"
ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଶିବ ପ୍ରତାପ ଶୁକ୍ଲା ଏହି ସ୍ଥାନର ସାଂସ୍କୃତିକ ପବିତ୍ରତା ଉପରେ କହିଥିଲେ: "କାଶୀର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମି ସନାତନ ଚେତନାର ଜନ୍ମଭୂମି, ଯେଉଁଠାରେ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଜୀବନକୁ ମୋକ୍ଷ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଏ। ଆମେ କେବଳ ଏକାଠି ହେଉନାହୁଁ; ଆମେ ଏପରି ବିହନ ବୁଣୁଛୁ ଯାହା ଦିନେ ଜାତୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ମହାନ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହେବ।"
ସେ ଆହୁରି ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ: "ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୬୫ ପ୍ରତିଶତ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର କବଳିତ ହୁଅନ୍ତି, କେବଳ ସେହିମାନେ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବେ ଯେଉଁମାନେ ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି ।"
ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଯାପନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଚତୁର୍ଥ ଦିନର ଅଧିବେଶନର ମୁଖ୍ୟ ଭାଷଣ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଅବକାରୀ ଏବଂ ନିବାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ନୀତିନ ଅଗ୍ରୱାଲ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ବୀରେନ୍ଦ୍ର କୁମାର (ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ), ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ (ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ), ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ରାଜଭର, ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ନିଖିଲ ଖଡସେ (ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା), ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଗିରିଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ (କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ)ଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରଥମ ଦିନର ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ମତାମତ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ଖଡସେ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ହେଉଥିବା ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଅପବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାରଙ୍କ ଶୂନ୍ୟ-ସହିଷ୍ଣୁତା ନୀତିକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ବ୍ୟାପକ ମୋ ଭାରତ ଢାଞ୍ଚାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଯୁବ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ଯୁବ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ଜାତୀୟ ନିଶା ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ମାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଏବଂ ଅନୁବନ୍ଧିତ ଯୁବ କ୍ଲବଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ଅଭିଯାନ, ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରୟାସର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ। କାଶୀ ଘୋଷଣାନାମା ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଚାର୍ଟର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତା ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ ସମୟରେ ଏହାର ପ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Youth Spiritual Summit Culminates in Varanasi with Launch of Kashi Declaration
Kashi Declaration Sets 5-Year Roadmap For Youth-Led Drug De-Addiction Movement
600+ Youth Leaders from 120+ Spiritual Organisations Chart Drug-Free India Vision at Summit
Bharat’s Spiritual Strength Must Now Lead The Charge In Creating a Nasha Mukt Yuva for Viksit Bharat and serve as the backbone of this Maha Abhiyan Says Dr. Mandaviya
20 JUL 2025 4:32PM by PIB Delhi
The Youth Spiritual Summit on the theme Nasha Mukt Yuva for Viksit Bharat culminated today at the Rudraksh International Convention Centre in Varanasi with the formal adoption of the Kashi Declaration. Organised by the Ministry of Youth Affairs and Sports, the Summit brought together more than 600 youth leaders, representatives from over 120 spiritual and socio-cultural organizations, academicians, and domain experts. The event marked a defining moment in Bharat’s journey toward a drug-free society by 2047.
This gathering represented a national convergence of youthful energy, spiritual vision, and institutional resolve. The Summit featured four focused plenary sessions exploring key dimensions of substance abuse: its psychological and societal impacts, the mechanics of drug trafficking and supply chains, strategies for grassroots awareness campaigns, and the role of spiritual and cultural institutions in rehabilitation and prevention. These deliberations formed the foundation of the Kashi Declaration which is a visionary commitment to collaborative action against drug addiction, rooted in India’s civilizational wisdom and youth leadership.
Speaking at the Summit, Union Minister of Youth Affairs and Sports, Dr. Mansukh Mandaviya, emphasized: “We have reflected deeply over the last three days across diverse thematic sessions. Based on this collective chintan, the Kashi Declaration is born, not just as a document, but as a shared Sankalp for the Yuva Shakti of Bharat.”
These deliberations laid the intellectual and moral foundation of the Kashi Declaration, uniting diverse voices into a common national direction. The Kashi Declaration, formally adopted today, affirms a national consensus to treat substance abuse as a multi-faceted public health and societal challenge, and calls for a whole-of-government and whole-of-society approach. It emphasises the integration of spiritual, cultural, educational, and technological efforts to prevent addiction, support recovery, and foster a national culture of sobriety. It proposes institutional mechanisms for multi-ministerial coordination, including the formation of a Joint National Committee, annual progress reporting, and a national platform for linking affected individuals to support services.
Building on the spiritual foundation of the summit, Dr. Mandaviya added: “Bharat’s Spiritual strength has always guided Bharat through its crises. This is why spiritual institutions must now lead the charge in creating a Nasha Mukt Yuva for Viksit Bharat. They will serve as the backbone of this Maha Abhiyan.”
Echoing this spiritual ethos, Governor of Himachal Pradesh, Shri Shiv Pratap Shukla, reflected on the cultural sanctity of the venue: “This sacred land of Kashi is the cradle of Sanatan Chetna (eternal consciousness), where discipline and values guide life’s journey towards moksha. We are not just gathering; we are sowing seeds that will one day grow into a strong tree of national transformation.”
He further cautioned: “If a nation where 65% of the population is youth falls prey to addiction, only those who break free from it will be able to build the future.”
The culminating session of the Summit was marked by the presence of several distinguished dignitaries. The keynote address of Session 4 of Day was delivered by Shri Nitin Agarwal, Minister of State (Independent Charge) for Excise and Prohibition, Government of Uttar Pradesh.
Several dignitaries, including Dr. Virendra Kumar (Social Justice and Empowerment), Shri Gajendra Singh Shekhawat (Culture and Tourism), Minister of State for Labour and Employment, Shri Anil Rajbhar, Minister of State, Home Affairs, Shri Nityanand Rai, Smt. Raksha Nikhil Khadse (Youth Affairs and Sports), and Shri Girish Chandra Yadav (Sports Minister, Uttar Pradesh), participated in sessions for day 1, contributing valuable insights. Smt. Raksha Khadse highlighted the misuse of digital platforms targeting school children and reiterated the government’s zero-tolerance policy under the Hon’ble Prime Minister’s leadership.
As part of the broader MY Bharat framework, the Youth Spiritual Summit has laid the foundation for a national youth-led anti-drug campaign. MY Bharat volunteers and affiliated youth clubs will now spearhead pledge campaigns, awareness drives, and community outreach efforts across the country. The Kashi Declaration will serve as a guiding charter, and its progress will be reviewed during the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2026, ensuring continuity and accountability.