Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah directs the formation of a multi-sectoral central team in view of the frequency and intensity of natural disasters in Himachal Pradesh
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government stands firmly with the states without any discrimination in times of disaster
This multi-sectoral central team will include experts from NDMA, CBRI Roorkee, IITM Pune, geologists and IIT Indore
Separately an Inter-Ministerial Central Team deputed to assess the damage caused by flood, flash flood, cloudburst, landslides in Himachal Pradesh during South West monsoon 2025
20 JUL 2025 3:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah directed the formation of a multi-sectoral central team in view of the frequency and intensity of natural disasters in Himachal Pradesh.
In a recent meeting under the leadership of Union Home Minister it was observed that the state has witnessed an increase in the frequency and intensity of cloudbursts, flash floods, landslides and torrential rainfall, causing widespread loss of life, damage to infrastructure, livelihoods and environmental degradation in the State. Union Home Minister Shri Amit Shah immediately ordered to constitute a multi-sectoral Central Team comprising experts from National Disaster Management Authority (NDMA), Central Building Research Institute (CBRI) Roorkee, Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) Pune, Geologist, and Indian Institute of Technology (IIT) Indore.
Further, in the wake of flood, flash flood and landslides during South West monsoon 2025 in different parts of Himachal Pradesh, Central Government has already deputed an Inter-Ministerial Central Team (IMCT) in advance, without waiting for their Memorandum, for on-the-spot first-hand assessment of the damages. IMCT is visiting the affected areas of the State from 18-21 July 2025.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government stands firmly with the states in times of disasters without any discrimination. In this direction, a high-level committee chaired by Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah has already approved an outlay of ₹2006.40 crore to Himachal Pradesh for recovery and reconstruction in areas affected by disasters like floods, landslides and cloudbursts for the year 2023, and has also released first instalment of Rs. 451.44 crore on 7th July 2025.
Further, in order to support the affected people of the State, the Central Government has already released 1st installment of Central share of Rs. 198.80 crore to Himachal Pradesh from State Disaster Response Fund (SDRF) on 18th June 2025, for relief measures of immediate nature. Central Government has also provided all logistic assistance to all states, including Himachal Pradesh, including deployment of requisite National Disaster Response Force (NDRF) teams, Army teams and Air Force support. Total 13 teams of NDRF are deployed in the State for rescue and relief operations.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে হিমাচল প্ৰদেশত সঘনে হোৱা প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ আৰু ইয়াৰ তীব্ৰতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বহুখণ্ডীয় কেন্দ্ৰীয় দল গঠনৰ নিৰ্দেশ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ দুৰ্যোগৰ সময়ত কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে
এই বহুখণ্ডীয় কেন্দ্ৰীয় দলটোত এনডিএমএ, চিবিআৰআই ৰুৰকি, আইআইটিএম পুনেৰ বিশেষজ্ঞ, ভূতত্ত্ববিদ আৰু আইআইটি ইন্দোৰৰ বিশেষজ্ঞসকল থাকিব
২০২৫ চনৰ দক্ষিণ-পশ্চিম বাৰিষাৰ সময়ত হিমাচল প্ৰদেশত বানপানী, সাময়িক বানপানী, ডাৱৰ বিস্ফোৰণ, ভূমিস্খলনৰ ফলত হোৱা ক্ষতিৰ মূল্যায়নৰ বাবে পৃথকে পৃথকে এটা আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় দল প্ৰতিনিধি গঠন
20 JUL 2025 3:56PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে হিমাচল প্ৰদেশত প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সঘনতা আৰু তীব্ৰতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বহুখণ্ডীয় কেন্দ্ৰীয় দল গঠনৰ নিৰ্দেশ দিয়ে।
শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত অনুষ্ঠিত এখন বৈঠকত দেখা গ’ল যে ৰাজ্যখনত ডাৱৰ বিস্ফোৰণ, সাময়িক বানপানী, ভূমিস্খলন আৰু প্ৰচণ্ড বৰষুণৰ কম্পাঙ্ক আৰু তীব্ৰতা বৃদ্ধি পোৱাৰ ফলত ৰাজ্যখনত ব্যাপকভাৱে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে, আন্তঃগাঁথনি, জীৱিকাৰ ক্ষতি আৰু পৰিৱেশৰ অৱক্ষয় ঘটিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে তৎক্ষণাত ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষ (এনডিএমএ), কেন্দ্ৰীয় ভৱন গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (চিবিআৰআই) ৰুৰকী, ভাৰতীয় ক্ৰান্তীয় বতৰ বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (আইআইটিএম) পুনে, ভূতত্ত্ববিদ, আৰু ভাৰতীয় প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান (আইআইটি) ইন্দোৰৰ বিশেষজ্ঞৰে গঠিত বহুখণ্ডীয় কেন্দ্ৰীয় দল গঠন কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
তদুপৰি, ২০২৫ চনৰ দক্ষিণ-পশ্চিম বাৰিষাৰ সময়ত হিমাচল প্ৰদেশৰ বিভিন্ন ঠাইত হোৱা বানপানী, ক্ষন্তেকীয়া বানপানী আৰু ভূমিস্খলনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ স্মাৰকপত্ৰৰ বাবে অপেক্ষা নকৰাকৈয়ে আগতীয়াকৈ এটা আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় দল (আইএমচিটি) প্ৰতিনিধি কৰিছে, ক্ষতিপূৰণৰ প্ৰত্যক্ষ মূল্যায়নৰ বাবে স্থানীয়ভাৱে। ২০২৫ চনৰ ১৮-২১ জুলাইলৈ আইএমচিটিয়ে ৰাজ্যৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চল পৰিদৰ্শন কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ দুৰ্যোগৰ সময়ত ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিয়ে। এই দিশত কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীয়ে ইতিমধ্যে ২০২৩ চনৰ বান, ভূমিস্খলন আৰু ডাৱৰ বিস্ফোৰণৰ দৰে দুৰ্যোগৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা অঞ্চলসমূহৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু পুনৰ নিৰ্মাণৰ বাবে হিমাচল প্ৰদেশক ২০০৬.৪০ কোটি টকাৰ ব্যয়ত অনুমোদন জনাইছে আৰু প্ৰথম কিস্তিৰ ৫০ লাখ টকা মুকলি কৰিছে। ২০২৫ চনৰ ৭ জুলাইত ৪৫১.৪৪ কোটি টকা দিয়া হৈছে।
তদুপৰি ৰাজ্যৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকসকলক সহায় কৰাৰ স্বাৰ্থত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইতিমধ্যে কেন্দ্ৰীয় অংশীদাৰিত্বৰ ১ম কিস্তি ৫০ লাখ টকা মুকলি কৰি দিছে। ১৮ জুন ২০২৫ তাৰিখে ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (এছডিআৰএফ)ৰ পৰা হিমাচল প্ৰদেশলৈ ১৯৮.৮০ কোটি টকা, তাৎক্ষণিক প্ৰকৃতিৰ সাহায্য ব্যৱস্থাৰ বাবে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে হিমাচল প্ৰদেশকে ধৰি সকলো ৰাজ্যকে প্ৰয়োজনীয় ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি বাহিনী (এন ডি আৰ এফ) দল, সেনাৰ দল আৰু বায়ুসেনাৰ সহায় নিয়োগকে ধৰি সকলো লজিষ্টিক সহায় আগবঢ়াইছে। উদ্ধাৰ আৰু সাহায্য অভিযানৰ বাবে ৰাজ্যখনত এন ডি আৰ এফৰ মুঠ ১৩টা দল মোতায়েন কৰা হৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও, ৰাজ্যৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকৰ সমৰ্থনত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইতিমধ্যে ১৮ জুন ২০২৫ তাৰিখে ভাৰতীয় পৰ্যটন মন্ত্রালয়ৰ পৰা ৰাজ্যিক প্ৰাকৃতিক বিপদ তহবিলৰ (SDRF) কেন্দ্ৰীয় অংশৰ প্ৰথম কিস্তি ১৯৮.৮০ কোটি টকা হিমাচল প্ৰদেশলৈ মুক্তি দিছে, দ্ৰুত ব্যৱস্থাৰ বাবে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে লগতে সকলো ৰাজ্যক, হিমাচল প্ৰদেশসহ, সকলো লজিষ্টিক সহায়তা প্ৰদান কৰিছে, আৱশ্যকীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সঁহাৰি দল , সেনাৰ দল আৰু বায়ুসেনাৰ দলক উদ্ধাৰ আৰু সহায়ৰ বাবে নিয়োগ কৰা হৈছে।