ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦର ୬୩ ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ମୋଦୀ ଜୀ, ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି, ଏପରିକି ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଣି, ଉଭୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ପାରିଛନ୍ତି
ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ସେବା କରୁଥିବା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି
ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ସେବା ସହିତ ସଙ୍ଗଠନ, ସଙ୍ଗଠନର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି
ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ହେଉଛି ଏକ ବିଚାର ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାରତୀୟତା ପରିଚୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଏବଂ 'ସମର୍ପଣ', 'ସଂଗଠନ' ଏବଂ 'ମୂଲ୍ୟବୋଧ' ର ଗୁଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରି, ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ସମାଜରେ ଉତ୍ତମ ସୃଜନଶୀଳ ଶକ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି
ଯେତେବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାର ଭାରତୀୟ ନୌସେନାରେ ବ୍ରିଟିଶ ଚିହ୍ନ ବଦଳାଇ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଖଣ୍ଡାର ପ୍ରତୀକ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏକ ଗଭୀର ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ
ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ମୋଦୀ ସରକାର ଦେଶ ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
14 JUL 2025 9:23PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ (ବିଭିପି) ର ୬୩ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତି ତଥା ଭାରତୀୟ ବିକାଶ ପରିଷଦର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ବିଚାରପତି ଶ୍ରୀ ଆଦର୍ଶ କୁମାର ଗୋୟଲଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଭାରତର ବିକାଶ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦର ୬୩ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ସଂଗଠନ ୬୩ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ବିବାଦିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ତେବେ ଏହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ସୃଜନଶୀଳ ଶକ୍ତି ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ସଂଗଠନ ୬୩ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା 'ଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଚାଲିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ପଛରେ ଅସଂଖ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅପାର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ବଳିଦାନ ଥାଏ | ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୬୩ ବର୍ଷକୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଜୀବନରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ବୟସ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ, ଏକ ସୁସଂଗଠିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ୬୩ ବର୍ଷ ଏହାର ଯୁବାବସ୍ଥାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି। ସମାଜର ସୃଜନଶୀଳ ଶକ୍ତିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପରିଷଦ ସମର୍ପଣ, ସଂଗଠନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ (ସଂସ୍କାର) ଭଳି ତିନୋଟି ଗୁଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାଂଗଠନିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପନ୍ନ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଲୋକ ଆଣିଛି ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଙ୍ଗଠନର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ସେବା କରୁଥିବା ଏବଂ ସେବା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ କେବଳ ଏକ ସଂଗଠନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିଚାର। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଭାରତର ସାର ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ପ୍ରୟାସ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛି। ଏହି ସଂଗଠନ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରିଛି ଯାହା ସଂଗଠନକୁ ସେବା, ସଂଗଠନକୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ୬୩ ବର୍ଷ ଧରି କୌଣସି ଖ୍ୟାତି ବିନା ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିଆସିଛି ଏବଂ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଏଭଳି ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଣିପୁରର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଶ୍ରୀ ହେମମ୍ ନୀଳମଣି ସିଂହଙ୍କୁ ମରଣୋତ୍ତର ଭାବେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ହେମମ୍ ନୀଳମଣି ସିଂହ ୧୯୪୪ ମସିହାରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଇଣ୍ଡିଆନ ନ୍ୟାସନାଲ ଆର୍ମି (ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ) ରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ନିଜର ସମସ୍ତ ସମ୍ବଳ ନେତାଜୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧୯୪୫ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ୧୯୪୭ ରେ, ଜେଲରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ପରେ, ସେ ମୋଇରାଙ୍ଗକୁ ଫେରିଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ମୂଳଦୁଆ କରିଥିଲେ | ଶ୍ରୀ ଶାହ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମଣିପୁର ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ସେଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହିନ୍ଦୀରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବାର ଦେଖିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ସେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଏତେ ଭଲ ହିନ୍ଦୀ କିପରି କୁହନ୍ତି, ସେମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଶ୍ରୀ ହେମମ୍ ନୀଳମଣି ସିଂଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ହେମମ୍ ନୀଳମଣି ସିଂହ ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଭାଷାଗତ ଏକତା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଙ୍ଗଠନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଦେଶର ୪୧୨ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହାର ୧୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶାଖା ରହିଛି ଏବଂ ୮୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏହି ସେବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ସେବା ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସଂଗଠନ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦର କର୍ମୀମାନେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ରକ୍ତଦାନ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିବା, ଗ୍ରାମରେ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରିତ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିବା ଏବଂ ଅନେକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପ୍ରଦୀପ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଥାନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୪୭ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକାଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରତିଜ୍ଞାରେ କଳ୍ପନା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ପ୍ରତିଜ୍ଞାକୁ ପ୍ରମାଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପାଞ୍ଚଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି-ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଦାସତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତି, ଆମ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ, ଏକତା ଏବଂ ଏକତାର ଭାବନା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ‘‘ସେବକ "ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଏହା ୧୧ତମ ବର୍ଷ। ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ଏହି ୧୧ ବର୍ଷ ବିଷୟରେ ଐତିହାସିକମାନେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲେଖିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି, ୧୫ କୋଟି ଘରକୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରକୁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ଘର ଦିଆଯାଇଥିଲା। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୋଟି କୋଟି ଋଣ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରୁ ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ଋଣ ମହିଳା ଶକ୍ତିଙ୍କୁ ଦେଶର ବିକାଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ‘‘ଲଖପତି ଦିଦି " ଜରିଆରେ ମହିଳା ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାର ବଡ଼ ବଡ଼ ସ୍ଲୋଗାନ ନଦେଇ, ସେବା ଭାବନା ଏବଂ ସେବା କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ‘‘ସେବକ" ଭଳି ନୀରବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ଔପନିବେଶିକ ପରମ୍ପରାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ରାଜପଥର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ଏହା କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ ସ୍ମରଣ କରାଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ, ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକାରକୁ ନିଜ ରାଜନୀତିର ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ ଯଦି କେହି ମନେ ପକାନ୍ତି, ତେବେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ପୃଥିବୀକୁ ଆସିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ନୌସେନା ବ୍ରିଟିଶ ସେନାର ପ୍ରତୀକକୁ ବଦଳାଇ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତୀକ ଲଗାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥାନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସହିଦ ହୋଇଥିବା ସୈନିକମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସଂସଦରେ ସେଙ୍ଗୋଲର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ କେଉଁ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ସେ ବିଷୟରେ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂସଦରେ ସେଙ୍ଗୋଲ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ମନରେ ଏହା ଆସିଥିଲା ଯେ ଆମେ ଭାରତର ସେହି ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ, ଯାହାର କଳ୍ପନା ଆମର ଋଷିମାନେ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଣ୍ଡାମାନ-ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜକୁ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଦେଇଥିବା ନାମକୁ ସୁଭାଷ ଦ୍ୱୀପ ଏବଂ ସହିଦ ଦ୍ୱୀପରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ରେସ୍ କୋର୍ସ ରୋଡର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗ ରଖିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ବିନା କୌଣସି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ଉଭୟ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଏକାଠି ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବାମପନ୍ଥୀ ବିଚାରଧାରାର ଲୋକମାନେ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ କ’ଣ ଲାଭ ମିଳିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ବୁଝିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା କ’ଣ ଲାଭ ହେବ। କିନ୍ତୁ ମୋଦିଜୀ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୫-ଜି ଆଣିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ସେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମକୁ ରାସ୍ତାରେ ଥିବା ପନିପରିବା ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ କାଶୀ, ଉଜ୍ଜୈନ, ଶାରଦାପୀଠରେ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକର ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କର୍ତ୍ତାରପୁର କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଅନ୍ୟ ପଟେ ଆଇଆଇଏମ, ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଏମସ୍‍ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଯେଉଁଠିକି ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ ଦେଇଛି, ଭାରତ ଆଜି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରଭାଗରେ ରହିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ମୋଦୀ ସରକାର ଯୋଗକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଭାରତ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ଡ୍ରୋନ୍ ସମେତ ଅନେକ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରି ଆମେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱର ଧାରଣା ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତିଶକ୍ତିର ଏକ ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ। ଆମେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କରି କାଶ୍ମୀରକୁ ଆତଙ୍କବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ସିଏଏ ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ଏହା ସହିତ, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆରମ୍ଭ କରି, ଆମେ ଗାଁର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ନ ଭୁଲି ବିକାଶ ଆଧାରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ ଆମର ସମସ୍ତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ କଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେବା ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ସମାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏହି ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ ନକଲେ ଏକାକୀ ସରକାର ସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିକାଶ ପରିଷଦ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ ସମୟରୁ ଏହି ପଥ ଅନୁସରଣ କରିଆସୁଛି, ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରଖିବ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses the 63rd Foundation Day celebration of the Bharat Vikas Parishad in New Delhi as the chief guest
Modi ji, by ensuring the construction of the Ram Temple and bringing digital payment systems even to street vendors, has advanced both development and heritage together
The Bharat Vikas Parishad is acting as a bridge between those who serve and those in need
The Bharat Vikas Parishad has connected service with organization, organization with values, and values with nation-building
The Bharat Vikas Parishad is an idea that aims to connect every Indian with their Indian identity
Following the ideals of Swami Vivekananda and embracing the qualities of ‘dedication,’ ‘organization,’ and ‘values,’ the Bharat Vikas Parishad is building the creative power of goodness in society
When the Modi government replaced the British Insignia in the Indian Navy with the symbol of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s sword, every Indian felt a deep sense of pride
Along with promoting education in the mother tongue through the New Education Policy, the Modi government has also given new momentum to the fields of AI and cybersecurity for the nation
14 JUL 2025 9:23PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today addressed the 63rd Foundation Day celebration of the Bharat Vikas Parishad (BVP) in New Delhi as the chief guest. On this occasion, former Supreme Court Judge and National President of the Bharatiya Vikas Parishad, Retired Justice Shri Adarsh Kumar Goyal, along with many other dignitaries, were present.
Addressing the programme, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that the 63rd Foundation Day of the Bharat Vikas Parishad is a very important day for those who desire India’s development from an Indian perspective. He said that if any organization runs undisputedly for 63 years, it is a significant achievement in itself. However, when an organization dedicated to service of the people with creative energy runs for 63 years and beyond, then there is immense dedication and sacrifice of countless devoted individuals behind it. Shri Shah said that while 63 years is considered an advanced age in an individual’s life, for a well-organized and effective institution, 63 years represents its youth.
Shri Amit Shah said that the Bharat Vikas Parishad has been guided by the life and ideals of Swami Vivekananda. The Parishad has embraced the three qualities of dedication (Samarpan), organization (Sangathan), and values (Sanskar) to harness the creative energy of society. He said that the energy generated through organizational strength has brought light into the lives of millions of Indians and has touched the lives of those who most need the power of social organization. Shri Shah added that the Bharat Vikas Parishad has worked as a bridge between those who serve and those who need service. The Bharat Vikas Parishad is not just an organization, but an idea. It is an effort to connect every Indian with the essence of India.
Union Home Minister said that even after six decades since its establishment, the Bharat Vikas Parishad continues to work with relevance and appropriateness. The organization has developed a remarkable work culture that links service to organization, organization to values, and values to nation-building. He stated that the Bharat Vikas Parishad has served the needy for 63 years without any desire for fame, and the world today needs such organizations.
Shri Amit Shah said that at today’s event, freedom fighter Shri Hemam Nilamani Singh from Manipur was posthumously honoured. He shared that Hemam Nilamani Singh was inspired by the call of Netaji Subhash Chandra Bose in 1944 and joined the Indian National Army (Azad Hind Fauj). He dedicated all his resources to Netaji and was not arrested until 1945. In 1946, after being released from jail, he returned to Moirang and later made service, education, and cooperation the foundation of his life. Shri Shah recalled that when he first visited Manipur, he saw the youth there speaking fluently in Hindi. When he asked the youth how they spoke Hindi so well, they credited Shri Hemam Nilamani Singh for it. The Home Minister said that Shri Hemam Nilamani Singh worked his entire life for linguistic unity.
Union Home Minister said that today the Bharat Vikas Parishad has become a very large organization. It has more than 1,600 branches across 412 districts of the country, and over 84,000 families are associated with this service. He said that the organization has provided a platform to those who work with a spirit of service, fostering a strong connection with them. Shri Shah said that the workers of the Bharat Vikas Parishad come forward to provide relief during disasters, organize blood donation camps to help patients, conduct values-based camps in villages, and light the lamp of values in many schools.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has pledged before the countrymen to make India a Viksit Bharat by the year 2047 and leader in the world in every field. This pledge has imagination and resolve as well as an action plan to prove the pledge. He said that Modi Ji has placed five goals before everyone, which include the goal of a Viksit Bharat, freedom from every form of slavery, pride in our heritage, a sense of unity and solidarity and building a sense of duty among citizens. Shri Shah said that Bharat Vikas Parishad has been working like a ‘Sevak’ on these five goals for a long time.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that this is the 11th year of Shri Narendra Modi as the Prime Minister. Historians will write about these 11 years of Modi Ji's tenure in golden letters. He said that in the past 11 years, bank accounts of more than 55 crore people were opened, pure drinking water was provided to 15 crore houses, toilets were constructed in more than 12 crore houses. Shri Shah said that gas cylinders were provided to more than 10 crore houses and more than 4 crore people were given their own houses. Crores of loans were given under the Mudra Yojana, out of which two-thirds of the loans were given to women power to connect them with the development of the country. He said that women power is being promoted through 'Lakhpati Didi'.
Shri Amit Shah said that in the last 11 years, Prime Minister Modi's government has worked quietly like a ‘Sevak’ without giving big slogans, with a sense of service and a resolve to serve. He said that Modi Ji has done a lot of work to get rid of the colonial legacy. By renaming Rajpath as Kartavya Path, it reminds crores of citizens of the duties mentioned in the Constitution of India. Shri Shah said that in a democracy, if someone reminds of duty among those who make rights a means of their politics, then the spirit of the Constitution comes down to earth. He said that when the country's Navy replaces the symbol of the British Army with the symbol of Shivaji Maharaj, then every Indian feels proud. After independence, a war memorial was built in the memory of the soldiers who were martyred. Through the establishment of Sengol in the Parliament, a vision has been put forward about the direction in which India is moving forward. Shri Shah said that when the Sengol was being installed in the Parliament by the hands of Prime Minister Modi Ji, it came to the minds of crores of Indians that we have moved ahead on the path of the India that our sages had envisioned.
Union Home Minister said that the names given by the British to the Andaman-Nicobar Islands were changed to Subhash Dweep and Shaheed Dweep. Also, renaming Race Course Road to Lok Kalyan Marg is also indicative of a big change. He said that Modi ji has taken forward both heritage and development together without any conflict. Shri Shah said that people of leftist ideology ask what good will the country gets by building the Ram temple. He said that he understands that they will not understand what good will it do. But Modi ji built the Ram temple and also worked to bring 5G. Along with this, he has worked to make the digital payment system reach the vegetable seller on the street.
Shri Amit Shah said that on one hand, temples have been renovated in Kashi, Ujjain, Shardapith and the Kartarpur corridor has been built, while on the other hand, the number of IIMs, IITs and AIIMS has also increased three times. While the new education policy has given support to education in mother tongue, India is also ready to be at the forefront in the field of artificial intelligence and cyber security today. He said that while on the one hand the Modi government has given global recognition to yoga, on the other hand India has adopted many space technologies including green hydrogen, drones. By celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav, we remind 140 crore Indians of the concept of leadership of the freedom movement and also make a master plan of PM Gatishakti. We work to free Kashmir from terrorism by ending Article 370, bring CAA and are on the verge of freeing the country from Naxalism. Along with this, by starting the Ministry of Cooperation, we also move forward in the direction of working for small farmers and the poor of the village.
Union Home Minister said that the time has come to move ahead on the basis of development without forgetting our heritage and build the India that all our freedom fighters envisioned. He said that governments alone cannot solve all the problems unless the service organisations follow this path with the same goal. Shri Shah said that Bharat Vikas Parishad has been following this path since before the beginning of the current era, is following it even today and will continue to do so in the future.