ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବଡ଼ ନିଯୁକ୍ତି ଅଭିଯାନ: ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସରେ ୯ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ଦେଲା ରେଳବାଇ
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୫୦ ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା
୨୦୨୪ ମସିହାରୁ ୧.୦୮ ଲକ୍ଷ ଖାଲି ପଦବୀ ଘୋଷଣା
୨୦୨୬-୨୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମିଳିବ ୫୦ ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି
ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରୀକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଲାଗି ଆଧାର ବ୍ୟବହାର କରୁଛି ରେଳବାଇ
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଠକେଇ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଜାମର୍‌ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି
09 JUL 2025 8:33PM by PIB Bhubaneswar
ରେଳବାଇ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ ଠାରୁ ୫୫୧୯୭ ଖାଲି ପଦବୀ ଲାଗି ସାତଟି ଭିନ୍ନ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜରିଆରେ ୧.୮୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆଧାରିତ ପରୀକ୍ଷା କରିଛି। ଏହା ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫୦ ହଜାର ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ରେଳବାଇ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସରେ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ୯ହଜାର ରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇସାରିଛି ।
ରେଳବାଇ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆଧାରିତ ପରୀକ୍ଷା ପରିଚାଳନା କରିବା ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ । ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ଯୋଜନା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ଆବଶ୍ୟକ। ରେଳବାଇ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ସମ୍ପ୍ରତି ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ବାସସ୍ଥାନ ନିକଟରେ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ମହିଳା ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ ପରୀକ୍ଷା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଅଧିକ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ରେଳବାଇ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ବାର୍ଷିକ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୨୪ ମସିହାରୁ ୧୦୮୩୨୪ଟି ଖାଲି ପଦବୀ ପାଇଁ ବାରଟି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି ହୋଇସାରିଛି। ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ଆହୁରି ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ପରୀକ୍ଷାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଥମ ଥର ଏତେ ବଡ଼ ପରୀକ୍ଷାରେ ୯୫% ରୁ ଅଧିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରୁଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପରିଚୟ ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ପାଇଁ ଇ-କେୱାଇସି ଆଧାରିତ ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଠକେଇ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ବୋର୍ଡର ସମସ୍ତ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏବେ ଶତପ୍ରତିଶତ ଜାମର୍‌ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Railways
Big Recruitment Push: Railways Gives 9,000 Jobs in Q1; Plans 50,000 for FY 2025-26
1.08 Lakh Vacancies Announced Since 2024; 50,000 Appointments in FY 2026-27
To ensure Fair Exams, Railways is using Aadhaar for candidate Authentication and Use of Jammers to eliminate scope of cheating through electronic devices
09 JUL 2025 8:33PM by PIB Delhi
Railway Recruitment Boards (RRBs) have since November 2024 conducted Computer Based Tests (CBTs) for more than 1.86 crore candidates for seven different notifications comprising 55197 vacancies. This will enable RRBs to offer appointments to more than 50,000 candidates in financial year 2025-26. More than 9000 appointments have already been issued by RRBs in first quarter of this financial year.
Conducting CBTs for RRB exams is a huge exercise requiring lot of planning and co-ordination. RRBs have recently taken the initiative to allot exam centres closer to candidates' places of residence, with special preference given to female and PwBD candidates. This requires enlisting more exam centers and garnering more human resources to conduct the exam in a fair and transparent manner.
With twelve notifications already issued for 108324 vacancies since 2024 as per the annual calendar published by RRBs, another more than 50,000 appointments will be on offer in next financial year 2026-27.
To increase the fairness of exam, E-KYC based Aadhar authentication has been used to authenticate identity of candidates for the first time in such large-scale exams achieving more than 95% success. Jammers are now being deployed 100 % across all exam centers of RRBs to eliminate scope of cheating through electronic devices.