প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ব্রাজিলগী রিও দি জেনেরোদা পাংথোকপা ১৭শুবা BRICS সম্মিৎনা শরুক য়াখ্রে
07 JUL 2025 8:18AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ব্রাজিলগী রিও দি জেনেরোদা জুলাই ৬-৭, ২০২৫দা পাংথোক্লিবা ১৭শুবা BRICS সম্মিৎতা শরুক য়াখ্রে। লুচিংবশিংনা BRICS এজেন্দাগী তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা মহৈ য়াল্লবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা পাংথোকখি। মসিদা গ্লোবেল গভর্নান্সকী রিফোর্ম, গ্লোবেল সাউথকী ভোইস হেনগৎহনবা, শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী, মল্তিলেতরেলিজম মপাঙ্গল কনখৎহনবা, দিবেলপমেন্ত ইসুশিং অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা ব্রাজিলগী রাস্ত্রপতিবু মহাক্কী মীয়োক মীচান ফবা মতৌ অমসুং সম্মিৎ অসি মায় পাক্না পাংথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা "গ্লোবেল গভর্নান্স অমসুং শান্তি অমসুং সেক্যুরিতীগী রিফোর্ম"গী মতাংদা হৌদোকপগী মীফমদা ৱা ঙাংখি। মতুং তারকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা "মলতিলেতরেল, ইকোনোমিক-ফাইনান্সিএল এফিয়র্স অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা" হায়বা মীফম অমদা ৱা ঙাংখি। সেসন অসিদা BRICS পার্তনর অমসুং বর্তন তৌখিবা লৈবাকশিংনা শরুক য়াখি।
গ্লোবেল গভর্নান্স অমসুং শান্তি অমসুং সেক্যুরিতীগী সেসনদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা গ্লোবেল সাউথকী ৱা ঙাংবদা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিং অমসুং তেক্নোলোজী ফংহনবগী মতাংদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক হেন্না চাউবা মতেং মথৌ তাই হায়না মহাক্না পনখি। ২০শুবা চহিচাগী মালেমগী ওর্গনাইজেসনশিংনা ২১শুবা চহিচাগী শিংনবশিং অসি থেংননবা ঙম্বগী মপাঙ্গল লৈতে হায়না পল্লদুনা মহাক্না মখোয়বু শেমদোকপগী তঙাইফদবা অদু পনখি। মল্তিপোলার অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা মালেমগী চৎন-কাঙলোন অমা শেমগৎনবা হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি UN সেক্যুরিতী কাউন্সিল, IMF, ৱার্ল্দ বেঙ্ক অমসুং WTOগুম্বা মালেমগী লৈঙাক পায়বগী ইন্সতিত্যুসনশিং অসি হৌজিক্কী মতমগী ফিবমশিং অদু উৎনবগীদমক অথুবা মতমদা রিফোর্ম তৌগদবনি। মহাক্না লুচিংবশিংবু UN সেক্যুরিতী কাউন্সিল রিফোর্ম তৌবগী তঙাইফদবা অদু পুথোকপা অমসুং সম্মিৎ দিক্লেরেসনদা হীরম অসিগী মতাংদা অকনবা লোল অমা এদোপ্ত তৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
শান্তি অমসুং সেক্যুরিতীগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেরোরিজম অসি মীওইবা খুন্নাইনা থেংনরিবা অচৌবা খুদোংথীবনি। মতাং অসিদা মহাক্না পহলগাম তেরোরিস্ত এতেক এপ্রিল ২০২৫ অসি ভারত খক্তদা এতেক তৌরকপা অমা নত্তে, মসি মীওইবা খুন্নাই পুম্বদা তৌবা এতেক অমনি হায়না পনখি। তেরোরিজমগী মায়োক্তা মালেমগী ওইনা অকনবা থবক লৌখৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেরোরিস্তশিংদা শেল থাদবা, পুক্নিং থৌগৎপা নৎত্রগা শাফবা মফমশিং পীরিবশিং অসি খ্বাইদগী অকনবা মওংদা থেংনগদবনি। তেরোরিজমগা মরী লৈনবা থবকশিংদা দবল স্তেন্দর্দ লৈরোইদবনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না BRICS লুচিংবশিংবু পহলগাম তেরোরিস্ত এতেক্ত অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। তেরোরিজমগী মায়োক্তা মালেমগী ওইনা লান্থেংনরিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মহাক্না BRICS লৈবাকশিংদা তকশিনখি।
হীরম অসিগী মতাংদা মখা তানা শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নোংচুপ এসিয়াদগীনা য়ুরোপ ফাওবদা, লান হৌবা অসি চাউনা নুংনাংনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভারতনা অসিগুম্বা অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা দাইলোগ অমসুং দিপ্লোমেসীদা মতম পুম্নমক্তা মতেং পাংনবা হায়খি অমসুং অসিগুম্বা খোঙথাং অসিদা মতেং পাংনবা শেম-শারি।
"মলতিলেতরেলিজম, ইকোনোমিক-ফাইনান্সিএল এফিয়র্স অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা" হায়বা সেসন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দাইভর্সিতী অমসুং মলতিপোলরিতী অসি BRICSকী মপাঙ্গল ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱার্ল্দ ওর্দর অসি প্রেসরগী মখাদা লৈরি অমসুং গ্লোবেল কম্ম্যুনিতীনা তম্বা ঙমদবা অমসুং শিংনবশিংগী মায়োক্নদুনা লৈরিঙৈ মতম অসিদা, BRICS কী মরুওইবা অদু ময়েক শেংলে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি BRICSনা মল্তিপোলার ওইবা মালেম অমা শেমগৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই। মসিগী মতাংদা মহাক্না ৱাফম মরি থমখি: অহানবদা, BRICS ন্যু দিবেলপমেন্ত বেঙ্কনা দিমান্দ দ্রিভন প্রিন্সিপল অমসুং প্রোজেক্তশিং গ্রান্ত তৌবদা মতম শাংনা চৎনগদবা সস্তেনেবিলিতী ঙাক্না চৎকদবনি; অনিশুবদা, গ্রুপ অসিনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা কান্নবা ফংহনগদবা সাইন্স অমসুং রিসর্চ রিপোজিৎরী অমা লিংখৎনবা খন্নগদবনি; অহুমশুবদা, ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী সপ্লাই চেনবু সেক্যুর অমসুং রেসিলিয়েন্ত ওইহন্নবা মীৎয়েং থমগদবনি; অমসুং মরিশুবদা, গ্রুপ অসিনা রেস্পোন্সিবল AIগীদমক থবক তৌগদবনি - AIগী গভর্নান্সকী নুংনাংনীংঙাই ওইবা ৱাফমশিং য়েংশিল্লিঙৈদা, মসিনা লম অসিদা ইন্নোবেসন প্রমোৎ তৌবদা চপ মান্নবা মরুওইবা পীগদবনি।
লুচিংবশিংগী মীফম লোইশিল্লকপদা, মেম্বর লৈবাকশিংনা রিও দি জেনেরো দিক্লেরেসন এদোল্ত তৌনবা য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister participates in the 17th BRICS Summit in Rio de Janeiro, Brazil
07 JUL 2025 8:18AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated today in the 17th BRICS Summit being held in Rio de Janeiro, Brazil on 6-7 July 2025. The leaders held productive discussions on various issues on the BRICS agenda, including reform of global governance, enhancing voice of the global south, peace and security, strengthening multilateralism, development issues and Artificial Intelligence. Prime Minister thanked President of Brazil for his warm hospitality and for the successful organisation of the Summit.
Prime Minister addressed the inaugural session on "Reform of Global Governance and Peace and Security”. Later in the day, Prime Minister also addressed a session on "Strengthening Multilateral, Economic-Financial Affairs and Artificial Intelligence. This session included participation by BRICS Partner and invited countries.
Addressing the session on Global Governance and Peace and Security, Prime Minister reaffirmed India’s commitment to enhancing the voice of the Global South. He noted that developing countries required greater support for sustainable development, in terms of access to climate finance and technology. Highlighting that the global organizations of the 20th century lacked the capacity to deal with the challenges of the 21st century, he underscored the need for reforming them. Calling for a multipolar and inclusive world order, Prime Minister stated that global governance institutions such as the UN Security Council, IMF, World Bank, and WTO must undergo urgent reform to reflect contemporary realities. He thanked the leaders for highlighting the urgency of UN Security Council reform and adopting a strong language on the issue in the Summit Declaration.
On Peace and Security, Prime Minister underlined that terrorism was a grave threat facing humanity. In this context, he noted that the Pahalgam terror attack in April 2025 was not just an attack on India, but an onslaught on the entire humanity. Calling for strong global action against terrorism, Prime Minister noted that those funding, promoting or providing safe havens to terrorists must be dealt with in the harshest terms. He emphasized that there should be no double standards in dealing with terrorism. He thanked the BRICS leaders for condemning the Pahalgam terror attack in the strongest terms. Calling upon the BRICS countries to strengthen global fight against terrorism, he emphasized that there should be zero tolerance in dealing with the menace.
Further elaborating on the subject, Prime Minister noted that conflicts, from West Asia to Europe, were a matter of deep concern. He further added that India has always called for dialogue and diplomacy to resolve such conflicts and was ready to contribute towards such efforts.
Addressing the session on "Strengthening Multilateralism, Economic-Financial Affairs and Artificial Intelligence”, Prime Minister expressed that diversity and multipolarity were valued strengths of the BRICS. He stated that at a time when the world order was under pressure and the global community facing uncertainty and challenges, the relevance of BRICS was evident. He further added that BRICS could play an important role in shaping a multipolar world. In this regard, he offered four suggestions: one, the BRICS New Development Bank must follow demand driven principle and long-term sustainability for granting projects; two, the group consider setting up a Science and Research repository which could benefit the global south countries; three, focus must be given to make the supply chain of critical minerals secured and resilient; and, four, the group should work for responsible AI - while looking into the concerns of AI governance, it should also give equal importance to promoting innovation in the field.
At the conclusion of the Leaders’ Session, the member countries adopted the ‘Rio de Janeiro Declaration’.