Prime Minister's Office
Prime Minister participates in the 17th BRICS Summit in Rio de Janeiro, Brazil
07 JUL 2025 8:18AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated today in the 17th BRICS Summit being held in Rio de Janeiro, Brazil on 6-7 July 2025. The leaders held productive discussions on various issues on the BRICS agenda, including reform of global governance, enhancing voice of the global south, peace and security, strengthening multilateralism, development issues and Artificial Intelligence. Prime Minister thanked President of Brazil for his warm hospitality and for the successful organisation of the Summit.
Prime Minister addressed the inaugural session on "Reform of Global Governance and Peace and Security”. Later in the day, Prime Minister also addressed a session on "Strengthening Multilateral, Economic-Financial Affairs and Artificial Intelligence. This session included participation by BRICS Partner and invited countries.
Addressing the session on Global Governance and Peace and Security, Prime Minister reaffirmed India’s commitment to enhancing the voice of the Global South. He noted that developing countries required greater support for sustainable development, in terms of access to climate finance and technology. Highlighting that the global organizations of the 20th century lacked the capacity to deal with the challenges of the 21st century, he underscored the need for reforming them. Calling for a multipolar and inclusive world order, Prime Minister stated that global governance institutions such as the UN Security Council, IMF, World Bank, and WTO must undergo urgent reform to reflect contemporary realities. He thanked the leaders for highlighting the urgency of UN Security Council reform and adopting a strong language on the issue in the Summit Declaration.
On Peace and Security, Prime Minister underlined that terrorism was a grave threat facing humanity. In this context, he noted that the Pahalgam terror attack in April 2025 was not just an attack on India, but an onslaught on the entire humanity. Calling for strong global action against terrorism, Prime Minister noted that those funding, promoting or providing safe havens to terrorists must be dealt with in the harshest terms. He emphasized that there should be no double standards in dealing with terrorism. He thanked the BRICS leaders for condemning the Pahalgam terror attack in the strongest terms. Calling upon the BRICS countries to strengthen global fight against terrorism, he emphasized that there should be zero tolerance in dealing with the menace.
Further elaborating on the subject, Prime Minister noted that conflicts, from West Asia to Europe, were a matter of deep concern. He further added that India has always called for dialogue and diplomacy to resolve such conflicts and was ready to contribute towards such efforts.
Addressing the session on "Strengthening Multilateralism, Economic-Financial Affairs and Artificial Intelligence”, Prime Minister expressed that diversity and multipolarity were valued strengths of the BRICS. He stated that at a time when the world order was under pressure and the global community facing uncertainty and challenges, the relevance of BRICS was evident. He further added that BRICS could play an important role in shaping a multipolar world. In this regard, he offered four suggestions: one, the BRICS New Development Bank must follow demand driven principle and long-term sustainability for granting projects; two, the group consider setting up a Science and Research repository which could benefit the global south countries; three, focus must be given to make the supply chain of critical minerals secured and resilient; and, four, the group should work for responsible AI - while looking into the concerns of AI governance, it should also give equal importance to promoting innovation in the field.
At the conclusion of the Leaders’ Session, the member countries adopted the ‘Rio de Janeiro Declaration’.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ব্ৰাজিলৰ ৰিঅ’ ডি জেনেইৰ’ত অনুষ্ঠিত সপ্তদশ ব্ৰিকছ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
07 JUL 2025 8:18AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৬-৭ জুলাই, ২০২৫ত ব্ৰাজিলৰ ৰিঅ’ ডি জেনেইৰ’ত অনুষ্ঠিত সপ্তদশ ব্ৰিকছ সন্মিলনত আজি অংশগ্ৰহণ কৰে। নেতাসকলে বিশ্ব প্ৰশাসন ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ, গোলকীয় দক্ষিণৰ কণ্ঠস্বৰ বৃদ্ধি, শান্তি আৰু নিৰাপত্তা, বহুপাক্ষিকতা শক্তিশালী কৰা, উন্নয়নৰ বিষয় আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আদিকে ধৰি ব্ৰিকছৰ কাৰ্যসূচীৰ বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত ফলপ্ৰসূ আলোচনাত মিলিত হয় । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উষ্ম আতিথ্য আৰু শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সফল আয়োজনৰ বাবে ব্ৰাজিলৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে “বিশ্ব প্ৰশাসন ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ আৰু শান্তি তথা নিৰাপত্তা” বিষয়ক উদ্বোধনী অধিবেশনত ভাষণ দিয়ে। পৰৱৰ্তী সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে “বহুপাক্ষিক, অৰ্থনৈতিক-বিত্তীয় পৰিক্ৰমা আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা শক্তিশালী কৰা” শীৰ্ষক এখন অধিবেশনতো বক্তব্য আগবঢ়ায়। এই অধিবেশনত ব্ৰিকছৰ অংশীদাৰ আৰু আমন্ত্ৰিত দেশসমূহে অংশগ্ৰহণ কৰে।
বিশ্ব প্ৰশাসন ব্যৱস্থা আৰু শান্তি তথা নিৰাপত্তা বিষয়ক অধিবেশনত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোলকীয় দক্ষিণৰ কণ্ঠস্বৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে। তেওঁ কয় যে উন্নয়নশীল দেশসমূহক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰ্থিক সাহায্য আৰু প্ৰযুক্তিৰ সুবিধাৰ ক্ষেত্ৰত বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে অধিক সমৰ্থনৰ প্ৰয়োজন। বিংশ শতিকাৰ বিশ্ব সংস্থাসমূহৰ একবিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ সামৰ্থৰ অভাৱ বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ সেইবোৰ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বহুমুখী আৰু সৰ্বাংগীণ বিশ্ব শৃংখলাৰ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদ, আই এম এফ, বিশ্ব বেংক আৰু বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ দৰে বিশ্ব প্ৰশাসন প্ৰতিষ্ঠানসমূহে বৰ্তমানৰ বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ জৰুৰী সংস্কাৰ সাধন কৰিব লাগিব। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাত আলোকপাত কৰি শীৰ্ষ সন্মিলন ঘোষণাপত্ৰত বিষয়টোৰ ওপৰত শক্তিশালী ভাষা গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে নেতাসকলক ধন্যবাদ জনায়।
শান্তি আৰু নিৰাপত্তা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদ মানৱতাৰ প্ৰতি এক গুৰুতৰ ভাবুকি। এই প্ৰসংগত তেওঁ কয় যে ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহত পহলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ কেৱল ভাৰতৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণ নহয়, এয়া সামগ্ৰিকভাৱে মানৱতাৰ ওপৰত কৰা আক্ৰমণ। সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শক্তিশালী বিশ্বব্যাপী ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদীক পুঁজি যোগান ধৰা, প্ৰচাৰ কৰা বা নিৰাপদ আশ্ৰয় প্ৰদান কৰা লোকসকলৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰতম ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধৰণৰ দ্বৈত মানদণ্ড থাকিব নালাগে বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। পহলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক তীব্ৰ গৰিহণা দিয়াৰ বাবে ব্ৰিকছৰ নেতাসকলক তেওঁ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। ব্ৰিকছ দেশসমূহক সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বব্যাপী যুঁজখন শক্তিশালী কৰিবলৈ আহ্বান জনাই তেওঁ এই ভাবুকিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত শূন্য সহনশীলতা থাকিব লাগে বুলি জোৰ দিয়ে।
বিষয়টোৰ ওপৰত বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পশ্চিম এছিয়াৰ পৰা ইউৰোপলৈকে সংঘাত সৃষ্টি হৈছে গভীৰ চিন্তাৰ বিষয়। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে এনে সংঘাত সমাধানৰ বাবে আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ আহ্বান জনাই আহিছে আৰু এনে প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগাবলৈ সদায় সাজু।
“বহুপাক্ষিক, অৰ্থনৈতিক-বিত্তীয় পৰিক্ৰমা আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক শক্তিশালী কৰা” শীৰ্ষক অধিবেশনত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৈচিত্ৰ্য আৰু বহুমেৰুত্ব হৈছে ব্ৰিকছৰ মূল শক্তি। তেওঁ কয় যে যি সময়ত বিশ্ব ব্যৱস্থা চাপত আছিল আৰু বিশ্ব সম্প্ৰদায় অনিশ্চয়তা আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল, সেই সময়ত ব্ৰিকছৰ প্ৰাসংগিকতা স্পষ্ট আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে বহুমুখী বিশ্ব গঢ় দিয়াত ব্ৰিকছে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা ল’ব পাৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁ চাৰিটা পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছিল : প্ৰথমতে, ব্ৰিকছ নিউ ডেভেলপমেণ্ট বেংকে প্ৰকল্পসমূহৰ অনুমোদনৰ বাবে চাহিদা-চালিত আৰু দীৰ্ঘম্যাদী বহনক্ষমতাৰ নীতি অনুসৰণ কৰিব লাগে; দ্বিতীয়তে, গোটটোৱে বিশ্বৰ দক্ষিণৰ দেশসমূহক উপকৃত কৰিব পৰাকৈ বিজ্ঞান আৰু গৱেষণা ভাণ্ডাৰ স্থাপন কৰাৰ কথা বিবেচনা কৰিব লাগে; তৃতীয়তে, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ যোগান শৃংখলাক সুৰক্ষিত আৰু স্থিতিস্থাপক কৰি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগে; আৰু চতুৰ্থতে, গোটটোৱে দায়িত্বশীল এআইৰ বাবে কাম কৰিব লাগে– এআই প্ৰশাসনৰ উদ্বেগলৈ লক্ষ্য কৰি, এইক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰাতো সমানে গুৰুত্ব দিব লাগে।
নেতাসকলৰ অধিবেশনৰ সামৰণিত সদস্য দেশসমূহে ‘ৰিঅ’ ডি জেনেইৰ’ ঘোষণাপত্ৰ’ গ্ৰহণ কৰে।