Ministry of Information & Broadcasting
Entry barriers removed to allow multiple agencies in television ratings measurement, to foster healthy competition, bring in new technologies and align with modern TV viewing habits
New TRP policy draft aims to fix gaps in measuring streaming and mobile viewership, giving a tech refresh to the outdated ratings system
Draft TRP guidelines open for public and stakeholder consultation for 30 days
03 JUL 2025 7:16PM by PIB Delhi
Television viewing habits in India have undergone a significant transformation in recent years. Audiences now consume content not only through cable and DTH platforms but also via smart TVs, mobile applications, and other online streaming platforms. However, the existing system for measuring viewership, Television Rating Points (TRP), does not fully capture these evolving patterns.
In view of this, the Ministry of Information and Broadcasting has proposed amendments to the Policy Guidelines for Television Rating Agencies, originally issued in 2014. The proposed draft, released on July 2, 2025, removes some restrictive provisions for media houses to allow more players besides the current BARC to democratise & modernise the television audience measurement ecosystem in India.
The Ministry has invited feedback from stakeholders and the general public within 30 days of the issuance of the draft. The proposed reforms aim to enable fair competition, generate more accurate and representative data, and ensure that the TRP system reflects the diverse and evolving media consumption habits of viewers across the country.
Need for a More Representative and Modern TRP System
India currently has approximately 230 million television households. However, only about 58,000 people meters are presently used to capture viewership data, representing just 0.025% of the total TV homes. This relatively limited sample size may not adequately represent the diverse viewing preferences across regions and demographics.
Moreover, the existing audience measurement technology does not sufficiently capture viewership on emerging platforms such as smart TVs, streaming devices, and mobile applications, which are witnessing growing adoption among audiences. This gap between evolving viewing patterns and the current measurement framework can affect the accuracy of ratings, which in turn may influence revenue planning for broadcasters and advertising strategies for brands.
Recognising these developments, there is a need to strengthen the television rating system to better reflect contemporary content consumption habits in a dynamic media environment.
Issues with the Current TRP System
1. BARC (Broadcast Audience Research Council) is currently the only agency providing TV ratings.
2. It does not track connected TV device viewership, despite it being a major trend.
3. Existing policies had entry barriers that discouraged new players from entering the TV ratings sector.
4. Cross-holding restrictions prevented broadcasters or advertisers from investing in rating agencies
What Is Being Proposed
To fix these problems, the Ministry has drafted key amendments to the existing guidelines:
• Modification of Clause 1.4 by replacing the earlier requirement that a company’s Memorandum of Association (MoA) shall not include any activity like consultancy or advisory services, with an easier-to-comply provision stating that “The company shall not undertake any activity like consultancy or any such advisory role, which would lead to a potential conflict of interest with its main objective of rating.”
• Remove restrictive clauses (1.5 and 1.7) that were acting as barriers to entry.
The proposed amendments aim to allow multiple agencies to foster healthy competition, bring in new technologies, and provide more reliable and representative data especially for connected TV platforms. As viewing habits evolve, so must the way we measure them. The amendments will also enable more investments from broadcasters, advertisers, and other stakeholders to improve rating technology and infrastructure. With these reforms, India aims to build a more transparent, inclusive, and technology-driven TV rating ecosystem.
Share Your Feedback

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
টেলিভিছন ৰেটিং জোখাৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক সংস্থাক অনুমতি দিবলৈ, সুস্থ প্ৰতিযোগিতাক লাভান্বিত কৰিবলৈ, নতুন প্ৰযুক্তি আনিবলৈ আৰু আধুনিক টিভি চোৱাৰ অভ্যাসৰ সৈতে মিল ৰাখিবলৈ প্ৰৱেশৰ বাধা আঁতৰোৱা হৈছে
নতুন টিআৰপি নীতিৰ খচৰাৰ লক্ষ্য হৈছে ষ্ট্ৰীমিং আৰু মোবাইল দৰ্শকৰ সংখ্যা জুখিব পৰা ব্যৱধানসমূহ সমাধান কৰা, পুৰণি ৰেটিং ব্যৱস্থাক টেক সতেজতা প্ৰদান কৰা
খচৰা টিআৰপি গাইডলাইনসমূহ ৩০ দিনৰ বাবে জনসাধাৰণ আৰু অংশীদাৰসকলৰ পৰামৰ্শৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে
03 JUL 2025 7:16PM by PIB Guwahati
ভাৰতত টেলিভিছন চোৱাৰ অভ্যাসত শেহতীয়া বছৰবোৰত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। এতিয়া দৰ্শকে কেৱল কেবল আৰু ডিটিএইচ প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তেই নহয়, স্মাৰ্ট টিভি, মোবাইল এপ্লিকেচন, আৰু অন্যান্য অনলাইন ষ্ট্ৰীমিং প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তেও বিষয়বস্তু উপভোগ কৰে। কিন্তু দৰ্শকৰ সংখ্যা জুখিব পৰা ব্যৱস্থা, টেলিভিছন ৰেটিং পইণ্টে (টিআৰপি) , এই বিকশিত আৰ্হিসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে ধৰি ৰাখিব নোৱাৰে।
ইয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে টেলিভিছন ৰেটিং এজেন্সীৰ বাবে নীতি নিৰ্দেশনাৰ সংশোধনীৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে, যিটো মূলতঃ ২০১৪ চনত জাৰি কৰা হৈছিল। ২০২৫ চনৰ ২ জুলাইত প্ৰকাশ পোৱা প্ৰস্তাৱিত খচৰাই বৰ্তমানৰ বিএআৰচি (BARC) ৰ উপৰিও অধিক সংস্থাক ভাৰতত টেলিভিছন দৰ্শক জোখা পৰিৱেশ তন্ত্ৰক গণতান্ত্ৰিক আৰু আধুনিকীকৰণৰ অনুমতি দিবলৈ মিডিয়া হাউছৰ বাবে কিছুমান নিষেধাজ্ঞামূলক বিধান আঁতৰাইছে।
খচৰা জাৰি কৰাৰ ৩০ দিনৰ ভিতৰত মন্ত্ৰালয়ে অংশীদাৰ আৰু সাধাৰণ জনতাৰ পৰা মতামত আমন্ত্ৰণ জনাইছে। প্ৰস্তাৱিত সংস্কাৰৰ লক্ষ্য হৈছে ন্যায্য প্ৰতিযোগিতা সক্ষম কৰা, অধিক সঠিক আৰু প্ৰতিনিধিত্বমূলক তথ্য সৃষ্টি কৰা, আৰু টিআৰপি ব্যৱস্থাই যাতে সমগ্ৰ দেশৰ দৰ্শকৰ বৈচিত্ৰময় আৰু বিকশিত সংবাদ মাধ্যমৰ ব্যৱহাৰৰ অভ্যাস প্ৰতিফলিত কৰে।
অধিক প্ৰতিনিধিত্বমূলক আৰু আধুনিক টিআৰপি ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজনীয়তা
ভাৰতত বৰ্তমান প্ৰায় ২৩ কোটি ঘৰত টেলিভিছন আছে। কিন্তু বৰ্তমান দৰ্শকৰ তথ্য সংগ্ৰহৰ বাবে মাত্ৰ প্ৰায় ৫৮,০০০ মানুহৰ মিটাৰহে ব্যৱহাৰ কৰা হয়, যিয়ে মুঠ টিভি ঘৰৰ মাত্ৰ ০.০২৫%হে প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। এই তুলনামূলকভাৱে সীমিত নমুনাৰ আকাৰে অঞ্চল আৰু জনগাঁথনিৰ মাজত বিভিন্ন দৰ্শনৰ পছন্দসমূহক পৰ্যাপ্তভাৱে প্ৰতিনিধিত্ব নকৰিবও পাৰে।
তদুপৰি, বৰ্তমানৰ দৰ্শক জোখা প্ৰযুক্তিয়ে স্মাৰ্ট টিভি, ষ্ট্ৰীমিং ডিভাইচ, আৰু মোবাইল এপ্লিকেচনৰ দৰে উদীয়মান প্লেটফৰ্মত দৰ্শকৰ সংখ্যা পৰ্যাপ্তভাৱে ধৰি ৰাখিব নোৱাৰে, যিবোৰে দৰ্শকৰ মাজত ক্ৰমাৎ অধিক গ্ৰহণ যোগ্য়তা লাভ কৰিছে। বিকশিত দৰ্শনৰ ধৰণ আৰু বৰ্তমানৰ জোখ-মাখৰ কাঠামোৰ মাজৰ এই ব্যৱধানে ৰেটিঙৰ সঠিকতাক প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে, যিয়ে পাছলৈ সম্প্ৰচাৰকসকলৰ বাবে ৰাজহ পৰিকল্পনা আৰু ব্ৰেণ্ডসমূহৰ বাবে বিজ্ঞাপন কৌশলত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে।
এই উন্নয়নসমূহক স্বীকৃতি দি গতিশীল সংবাদ মাধ্যমৰ পৰিৱেশত সমসাময়িক বিষয়বস্তু ব্যৱহাৰৰ অভ্যাসক ভালদৰে প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ টেলিভিছন ৰেটিং ব্যৱস্থাটো শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।
বৰ্তমান টিআৰপি ব্যৱস্থাপ্ৰণালীৰ সৈতে সমস্যাসমূহ
১. বৰ্তমান টিভি ৰেটিং প্ৰদান কৰা একমাত্ৰ সংস্থাটোৱেই হৈছে বিএআৰচি (সম্প্ৰচাৰ দৰ্শক গৱেষণা পৰিষদ)
২. ই এটা ডাঙৰ ধাৰা হোৱাৰ পিছতো সংযুক্ত টিভি ডিভাইচ দৰ্শকৰ সংখ্যা অনুসৰণ নকৰে।
৩. বৰ্তমানৰ নীতিসমূহত প্ৰৱেশৰ বাধা আছিল যিয়ে নতুন সংস্থাসমূহক টিভি ৰেটিং খণ্ডত প্ৰৱেশৰ পৰা নিৰুৎসাহিত কৰিছিল।
৪. ক্ৰছ-হোল্ডিঙৰ নিষেধাজ্ঞাই সম্প্ৰচাৰক বা বিজ্ঞাপনদাতাক ৰেটিং এজেন্সীত বিনিয়োগ কৰাত বাধা দিছিল
কি প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে
এই সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে বৰ্তমানৰ নিৰ্দেশনাসমূহৰ মূল সংশোধনীৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে:
· দফা ১.৪ৰ সংশোধন কৰি পূৰ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সলনি কৰা হৈছে যে কোম্পানী এটাৰ সংস্থাৰ স্মাৰকপত্ৰত পৰামৰ্শদাতা বা পৰামৰ্শদাতা সেৱাৰ দৰে কোনো কাৰ্য্যকলাপ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা নহ’ব, ইয়াৰ সৈতে এটা সহজে মানি চলিব পৰা ব্যৱস্থা দিয়া হৈছে যে “কোম্পানীয়ে পৰামৰ্শদাতা বা তেনে কোনো পৰামৰ্শদাতা ভূমিকাৰ দৰে কোনো কাৰ্য্যকলাপ গ্ৰহণ নকৰিব, যিয়ে ইয়াৰ মূল উদ্দেশ্য ৰেটিঙৰ সৈতে স্বাৰ্থৰ সম্ভাৱ্য সংঘাতৰ সূচনা কৰে।”
· প্ৰৱেশৰ বাধা হিচাপে কাম কৰি থকা নিষেধাজ্ঞামূলক দফা (১.৫ আৰু ১.৭) আঁতৰাই পেলোৱা হৈছে।
প্ৰস্তাৱিত সংশোধনীসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে একাধিক সংস্থাক সুস্থ প্ৰতিযোগিতাক লাভান্বিত কৰিবলৈ, নতুন প্ৰযুক্তি আনিবলৈ, আৰু বিশেষকৈ সংযুক্ত টিভি প্লেটফৰ্মৰ বাবে অধিক নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু প্ৰতিনিধিত্বমূলক তথ্য প্ৰদান কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া। চোৱাৰ অভ্যাস যিমানেই বিকশিত হ’ব সিমানেই আমি সেইবোৰ জুখিব পৰা ধৰণটোও বিকশিত হ’ব লাগিব। এই সংশোধনীসমূহে সম্প্ৰচাৰক, বিজ্ঞাপনদাতা, আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ পৰাও অধিক বিনিয়োগেৰে ৰেটিং প্ৰযুক্তি আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব। এই সংস্কাৰৰ জৰিয়তে ভাৰতে অধিক স্বচ্ছ, সৰ্বাংগীন, আৰু প্ৰযুক্তি-চালিত টিভি ৰেটিং পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য লৈছে।
আপোনাৰ মতামত শ্বেয়াৰ কৰক