Cabinet
Cabinet approves National Sports Policy 2025
A Vision to Harness the Power of Sports for the Nation’s Holistic Development
01 JUL 2025 3:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the the National Sports Policy (NSP) 2025, a landmark initiative aimed at reshaping the country’s sporting landscape and empowering citizens through sports.
The new policy supersedes the existing National Sports Policy, 2001, and lays out a visionary and strategic roadmap to establish India as a global sporting powerhouse and a strong contender for excellence at international sporting events, including the 2036 Olympic Games.
The NSP 2025 is the outcome of extensive consultations involving Central Ministries, NITI Aayog, State Governments, National Sports Federations (NSFs), athletes, domain experts, and public stakeholders. The policy is anchored on five key pillars.
1. Excellence on the Global Stage
This pillar aims to:
• Strengthen sports programs from the grassroots to elite levels, including mechanisms for early identification and nurturing of talent.
• Promote the establishment of competitive leagues and competitions, and develop sports infrastructure in both rural and urban areas.
• Build world-class systems for training, coaching, and holistic athlete support.
• Enhance the capacity and governance of National Sports Federations.
• Encourage the adoption of sports science, sports science, medicine, and technology to boost athletic performance.
• Train and develop sports personnel, including coaches, technical officials, and support staff.
2. Sports for Economic Development
NSP 2025 recognizes the economic potential of sports and seeks to:
• Promote sports tourism and attract major international events to India.
• Strengthen the sports manufacturing ecosystem, and promote startups and entrepreneurship in the sector.
• Encourage private sector participation through Public-Private Partnerships (PPPs), Corporate Social Responsibility (CSR) and innovative funding initiatives.
3. Sports for Social Development
The policy emphasizes the role of sports in driving social inclusion by:
• Promoting participation among women, economically weaker sections, tribal communities, and persons with disabilities through focused programs.
• Revitalizing and promoting indigenous and traditional games.
• Positioning sports as a viable career option by integrating it into education, encouraging volunteering, and facilitating dual-career pathways.
• Engaging the Indian diaspora through sports.
4. Sports as a People’s Movement
To make sports a national movement, the policy aims to:
• Drive mass participation and a culture of fitness through nationwide campaigns and community-based events.
• Launch fitness indices for schools, colleges, and workplaces etc.
• Enhance universal access to sports facilities.
5. Integration with Education (NEP 2020)
In alignment with the National Education Policy 2020, the NSP 2025 proposes to:
• Integrate sports into school curricula.
• Equip educators and physical education teachers with specialized training to promote sports education and awareness.
6. Strategic Framework
To realise its objectives, the NSP 2025 lays down a comprehensive implementation strategy encompassing:
• Governance: Establish a robust regulatory framework for sports governance, including legal framework.
• Private Sector Funding & support: Develop innovative financing mechanisms and engage private sector participation through PPPs and CSR.
• Technology & Innovation: Leverage emerging technologies, including AI and data analytics, for performance tracking, research, and program implementation.
• National Monitoring Framework: Create a national framework with well-defined benchmarks, Key Performance Indicators (KPIs), and time-bound targets.
• Model Policy for States: The NSP 2025 will serve as a model for States and Union Territories, encouraging them to revise or formulate their own policies in alignment with national objectives.
• Whole-of-Government Approach: The policy calls for integration of sports promotion into the activities, schemes, and programs of all Ministries and Departments to achieve a holistic impact.
With its structured vision and forward-looking strategy, National Sports Policy 2025 sets India on a transformative path toward becoming a leading sporting nation globally, while creating healthier, more engaged, and empowered citizens.

मन्त्रीमण्डल
मन्त्रिपरिषद्ले राष्ट्रिय खेल नीति 2025 लाई मञ्जुरी दियो
राष्ट्रको समग्र विकासका लागि खेलको शक्तिको दोहन गर्ने दृष्टिकोण
01 JUL 2025 3:14PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले आज राष्ट्रिय खेल नीति (एनएसपी) 2025 लाई मञ्जुरी दियो, जुन देशको खेल परिदृश्यलाई पुन: आकार दिने र खेलको माध्यमद्वारा नागरिकहरूलाई सशक्त बनाउने उद्देश्यले एक ऐतिहासिक पहल हो।
नयाँ नीतिले विद्यमान राष्ट्रिय खेल नीति, 2001 लाई प्रतिस्थापन गर्दछ र भारतलाई वैश्विक खेल महाशक्तिको रूपमा स्थापित गर्ने अनि 2036 ओलम्पिक खेलहरू सहित अन्तर्राष्ट्रिय खेल कार्यक्रमहरूमा उत्कृष्टताको लागि एक मजबुत दाबेदारको रूपमा स्थापित गर्न एक दूरदर्शी र रणनीतिक मार्गचित्र तयार गर्दछ।
एनएसपी 2025 केन्द्रीय मन्त्रालयहरू, नीति आयोग, राज्य सरकारहरू, राष्ट्रिय खेल महासङ्घहरू (एनएसएफ), एथलिट, डोमेन विशेषज्ञ र सार्वजनिक हितधारकहरूलाई सम्मिलित गर्दै व्यापक परामर्शको परिणाम हो। नीति पाँच प्रमुख स्तम्भहरूमा आधारित छ।
1. वैश्विक मञ्चमा उत्कृष्टता
यस स्तम्भको उद्देश्य निम्न छन्:
• जमिनी स्तरदेखि लिएर शीर्ष स्तरसम्मका खेल कार्यक्रमबहरूलाई मजबुत बनाउनु, जसमा प्रतिभाको प्रारम्भिक पहिचान र पोषणको लागि संयन्त्र सामेल छन्।
• प्रतिस्पर्धी लिग र प्रतियोगिताहरूको स्थापनालाई प्रवर्द्धन गर्नु अनि ग्रामीण र शहरी दुवै क्षेत्रमा खेल पूर्वाधार विकास गर्नु।
• प्रशिक्षण, कोचिङ र समग्र एथलिट समर्थनको लागि विश्व स्तरीय प्रणाली निर्माण गर्नु।
• राष्ट्रिय खेल महासङ्घहरूको क्षमता र शासनलाई बढाउनु।
• एथलेटिक प्रदर्शनलाई बढावा दिनका लागि खेल विज्ञान, चिकित्सा र प्रविधि अपनाउनलाई प्रोत्साहित गर्नु।
• प्रशिक्षक, प्राविधिक अधिकारीहरू र सहयोगी कर्मचारीहरू सहित खेल कर्मीहरूलाई तालिम र विकसित गर्नु।
2. आर्थिक विकासका लागि खेल
एनएसपी 2025 ले खेलहरूको आर्थिक सम्भावनालाई मान्यता दिन्छ र यसको उद्देश्य छन्:
• खेल पर्यटनलाई प्रवर्द्धन गर्नु र भारतमा प्रमुख अन्तर्राष्ट्रिय कार्यक्रमहरूलाई आकर्षित गर्नु।
• खेल निर्माण पारिस्थइतिकी तन्त्रलाई मजबुत बनाउनु र क्षेत्रमा स्टार्टअप र उद्यमशीलतालाई प्रवर्द्धन गर्नु।
• सार्वजनिक-निजी साझेदारी (पीपीपी), कर्पोरेट सामाजिक उत्तरदायित्व (सीएसआर) र अभिनव वित्तपोषण पहलहरूको माध्यमद्वारा निजी क्षेत्रको सहभागितालाई प्रोत्साहित गर्नु।
3. सामाजिक विकासका लागि खेल
नीतिले सामाजिक समावेशीकरणलाई अगाडि बढाउनमा खेलहरूको भूमिकामाथि जोड दिन्छ:
• महिला, आर्थिक रूपमा कमजोर वर्ग, आदिवासी समुदाय र विकलाङ्ग व्यक्तिहरूको बीच केन्द्रित कार्यक्रमहरूको माध्यमद्वारा सहभागितालाई बढावा दिने।
• आदिवासी र परम्परागत खेलहरूलाई पुनर्जीवित र प्रवर्द्धन गर्ने।
• शिक्षामा खेलहरूलाई एकीकृत गरेर, स्वयंसेवालाई प्रोत्साहित गरेर र दोहोरो क्यारियरका मार्गहरूलाई सुविधाजनक बनाएर खेलहरूलाई एक व्यवहार्य करियर विकल्पको रूपमा स्थान दिने।
• खेलहरूको माध्यमद्वारा भारतीय प्रवासीहरूलाई जोड्ने।
4. जनआन्दोलनको रूपमा खेल
खेललाई राष्ट्रिय आन्दोलन बनाउनका लागि नीतिले निम्न उद्देश्य राखेको छ:
• राष्ट्रव्यापी अभियान र समुदाय आधारित कार्यक्रमहरूको माध्यमद्वारा जन सहभागिता र फिटनेसको संस्कृतिलाई अगाडि बढाउने।
• विद्यालय, कलेज र कार्यस्थलहरू आदिका लागि फिटनेस सूचकाङ्कहरू षुरु गर्ने।
• खेल सुविधाहरूमा वैश्विक पहुँच बढाउने।
5. शिक्षासँग एकीकरण (एनईपी 2020)
राष्ट्रिय शिक्षा नीति 2020 सँग मिल्दोजुल्दो, एनएसपी 2025 ले निम्नलिखित प्रस्ताव गर्दछ:
• विद्यालय पाठ्यक्रममा खेललाई एकीकृत गर्ने।
• खेल शिक्षा र जागरूकता प्रवर्द्धन गर्नका लागि शिक्षक र शारीरिक शिक्षा शिक्षकहरूलाई विशेष तालिमले लैस गर्नु।
6. रणनीतिक रूपरेखा
यसको उद्देश्य प्राप्त गर्न, एनएसपी 2025 ले निम्न समावेश गर्ने एक व्यापक कार्यान्वयन रणनीति तयार गर्दछ:
• शासन: कानुनी रूपरेखा सहित खेल प्रशासनको लागि एक बलियो नियामक रूपरेखा स्थापना गर्नु।
• निजी क्षेत्रको वित्तपोषण र समर्थन: नवीन वित्तपोषण संयन्त्रहरू विकास गर्नु र पीपीपी अनि सीएसआरको माध्यमद्वारा निजी क्षेत्रको सहभागितालाई सामेल गर्नु।
• प्रविधि र नवाचार: प्रदर्शन ट्र्याकिङ, अनुसन्धान र कार्यक्रम कार्यान्वयनको लागि एआई र डेटा विश्लेषण सहित उदीयमान प्रविधिहरूको लाभ उठाउनु।
• राष्ट्रिय अनुगमन रूपरेखा: राम्रोसँग परिभाषित बेञ्चमार्क, प्रमुख प्रदर्शन सूचक (केपीआई) र समय-सीमाबद्ध लक्ष्यहरू सहितको राष्ट्रिय रूपरेखा सिर्जना गर्नु।
• राज्यहरूको लागि आदर्श नीति: एनएसपी 2025 ले राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूको लागि आदर्शको रूपमा काम गर्नेछ, जसले तिनीहरूलाई राष्ट्रिय उद्देश्यहरूसँग पङ्क्तिबद्ध रूपमा आफ्नै नीतिहरू परिमार्जन गर्न वा तयार गर्नका लागि प्रोत्साहित गर्नेछ।
• सम्पूर्ण सरकारी दृष्टिकोण: नीतिले समग्र प्रभाव प्राप्त गर्नका लागि सबै मन्त्रालय र विभागका गतिविधि, योजना र कार्यक्रमहरूमा खेल प्रवर्द्धनको एकीकरणको लागि आह्वान गर्दछ।
आफ्नो संरचित दृष्टिकोण र अग्रगामी रणनीतिको साथ, राष्ट्रिय खेल नीति 2025 ले भारतलाई स्वस्थ, बढी संलग्न र सशक्त नागरिकहरू सिर्जना गर्दै वैश्विक रूपमा एक अग्रणी खेल राष्ट्र बन्ने दिशामा परिवर्तनकारी बाटोमा अग्रसर गराउँछ।