Cabinet
Cabinet approves National Sports Policy 2025
A Vision to Harness the Power of Sports for the Nation’s Holistic Development
01 JUL 2025 3:14PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the the National Sports Policy (NSP) 2025, a landmark initiative aimed at reshaping the country’s sporting landscape and empowering citizens through sports.
The new policy supersedes the existing National Sports Policy, 2001, and lays out a visionary and strategic roadmap to establish India as a global sporting powerhouse and a strong contender for excellence at international sporting events, including the 2036 Olympic Games.
The NSP 2025 is the outcome of extensive consultations involving Central Ministries, NITI Aayog, State Governments, National Sports Federations (NSFs), athletes, domain experts, and public stakeholders. The policy is anchored on five key pillars.
1. Excellence on the Global Stage
This pillar aims to:
• Strengthen sports programs from the grassroots to elite levels, including mechanisms for early identification and nurturing of talent.
• Promote the establishment of competitive leagues and competitions, and develop sports infrastructure in both rural and urban areas.
• Build world-class systems for training, coaching, and holistic athlete support.
• Enhance the capacity and governance of National Sports Federations.
• Encourage the adoption of sports science, sports science, medicine, and technology to boost athletic performance.
• Train and develop sports personnel, including coaches, technical officials, and support staff.
2. Sports for Economic Development
NSP 2025 recognizes the economic potential of sports and seeks to:
• Promote sports tourism and attract major international events to India.
• Strengthen the sports manufacturing ecosystem, and promote startups and entrepreneurship in the sector.
• Encourage private sector participation through Public-Private Partnerships (PPPs), Corporate Social Responsibility (CSR) and innovative funding initiatives.
3. Sports for Social Development
The policy emphasizes the role of sports in driving social inclusion by:
• Promoting participation among women, economically weaker sections, tribal communities, and persons with disabilities through focused programs.
• Revitalizing and promoting indigenous and traditional games.
• Positioning sports as a viable career option by integrating it into education, encouraging volunteering, and facilitating dual-career pathways.
• Engaging the Indian diaspora through sports.
4. Sports as a People’s Movement
To make sports a national movement, the policy aims to:
• Drive mass participation and a culture of fitness through nationwide campaigns and community-based events.
• Launch fitness indices for schools, colleges, and workplaces etc.
• Enhance universal access to sports facilities.
5. Integration with Education (NEP 2020)
In alignment with the National Education Policy 2020, the NSP 2025 proposes to:
• Integrate sports into school curricula.
• Equip educators and physical education teachers with specialized training to promote sports education and awareness.
6. Strategic Framework
To realise its objectives, the NSP 2025 lays down a comprehensive implementation strategy encompassing:
• Governance: Establish a robust regulatory framework for sports governance, including legal framework.
• Private Sector Funding & support: Develop innovative financing mechanisms and engage private sector participation through PPPs and CSR.
• Technology & Innovation: Leverage emerging technologies, including AI and data analytics, for performance tracking, research, and program implementation.
• National Monitoring Framework: Create a national framework with well-defined benchmarks, Key Performance Indicators (KPIs), and time-bound targets.
• Model Policy for States: The NSP 2025 will serve as a model for States and Union Territories, encouraging them to revise or formulate their own policies in alignment with national objectives.
• Whole-of-Government Approach: The policy calls for integration of sports promotion into the activities, schemes, and programs of all Ministries and Departments to achieve a holistic impact.
With its structured vision and forward-looking strategy, National Sports Policy 2025 sets India on a transformative path toward becoming a leading sporting nation globally, while creating healthier, more engaged, and empowered citizens.

মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা নেস্নেল স্পোর্ত পোলিসী ২০২৫কী অয়াবা পীখ্রে
লৈবাক্না পুন্না চাউখৎনবগীদমক্তা স্পোর্তকী পাঙ্গল কনখৎহনবগী মিৎয়েং অমা
01 JUL 2025 3:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ঙসি নেস্নেল স্পোর্তস পোলিসী (এন.এস.পি.) ২০২৫গী অয়াবা পীখ্রে। মসি লৈবাক অসিগী স্পোর্তস লেন্দস্কেপ শেমদোক্নবা অমসুং স্পোর্তসকী খুত্থাংদা নাগরিকশিংবু শক্তি লৈহন্নবা পান্দম থম্লিবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
অনৌবা পোলিসী অসিনা হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল স্পোর্তস পোলিসী, ২০০১গী মহুৎ শিনখ্রে অমসুং ভারতপু মালেমগী স্পোর্তস পাৱরহাউস অমা ওইনা অমসুং ২০৩৬ ওলিম্পিক গেমস য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল স্পোর্তস ইভেন্তশিংদা মপাঙ্গল কনবা কন্তিদেন্ত অমা ওইনা লিংখৎনবা ভিজনরী অমসুং স্ত্রেতেজিক রোদমেপ অমা শেমখ্রে।
এন.এস.পি. ২০২৫ অসি কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং, নিতি আয়োগ, রাজ্য সরকারশিং, নেস্নেল স্পোর্তস ফেদরেসনশিং (এন.এস.এফ.), শান্নরোইশিং, লম অসিগী এক্সপর্তশিং অমসুং মীয়ামগী স্তেকহোল্দরশিং য়াওনা পাক শন্না খন্ন-নৈনবগী মহৈনি। পোলিসী অসি মরুওইবা য়ুম্বী মঙাদা য়ুম্ফম ওই।
1. মালেমগী থাক্তা খ্বাইদগী মীথোই মীহেনবা
মসিগী পিল্লর অসিনা মখাদা পীরিবা পান্দমশিং অসি থম্লি:
• গ্রাসরুত থাক্তগী হৌরগা অৱাংবা থাক ফাওবদা স্পোর্তস প্রোগ্রামশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, মসিদা তেলেন্তশিং ঙন্না মশক খঙদোক্নবা অমসুং শেমগৎনবা মেকানিজমশিং য়াওরি।
• কম্পিতিতিব লিগশিং অমসুং কম্পিতিতিব কম্পিতিসনশিং লিংখৎপা অমসুং খুঙ্গংগী অমসুং সহরগী মফমশিংদা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা।
• এথলেৎশিংগী ত্রেনিং, কোচিং অমসুং হোলিস্তিক সপোর্তকীদমক্তা মালেমগী থাক্কী সিস্তেমশিং শেমগৎপা।
• নেস্নেল স্পোর্তস ফেদরেসনশিংগী কেপাসিতী অমসুং গবর্নান্স হেনগৎহনবা।
• শান্ন-খোৎনবগী সাইন্স, হিদাক-লাংথক, অমসুং তেক্নোলোজীবু শান্ন-খোৎনবগী মগুন হেনগৎহন্নবগীদমক শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা।
• কোচশিং, তেক্নিকেল ওফিসিএলশিং, অমসুং সপোর্ত পর্সোনেল য়াওনা স্পোর্তস পর্সোনেলশিং ত্রেন তৌবা অমসুং শেমগৎপা।
2. স্পোর্তনা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবা
এন.এস.পি. ২০২৫না শান্ন-খোৎনবগী শেন্মিৎলোনগী ওইথোকপা য়াবশিং খঙলে অমসুং মখাদা পীরিবা অসি পাংথোক্নবা হোৎনরি:
• স্পোর্তস তুরিজমদা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং মালেমগী মরুওইবা থৌরমশিং ভারত্তা লাকহনবা।
• স্পোর্তস মেনুফেকচরিং ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং সেক্তর অসিদা স্তার্ত-অপশিং অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ প্রমোৎ তৌবা।
• পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ (পি.পি.পি.), কোর্পোরেত সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিটি (সি.এস.আর.) অমসুং ইন্নোবেতিব ফন্দিং ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা প্রাইবেৎ সেক্তরনা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎপা।
3. স্পোর্তনা খুন্নাই চাউখৎহনবা
পোলিসী অসিনা সোসিএল ইনক্লুজনবু থৌগৎপদা শান্ন-খোৎনবগী থৌদাং অসিবু মরুওইনা থম্লি:
• মীৎয়েং থম্বা প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা নুপীশিং, শেন্মিৎলোনগী ওইনা লায়রবা কাংলুপশিং, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগী মরক্তা শরুক য়াবা হেনগৎহনবা।
• ইন্দিজিনস অমসুং ত্রেদিস্নেল গেমশিংবু নৌহৌননা পুথোকপা অমসুং প্রমোৎ তৌবা।
• শান্ন-খোৎনববু মহৈ-মশিং তম্বদা শরুক য়াবা, ভোলুন্তিয়রিং পুক্নিং থৌগৎপা, অমসুং দ্যুল কেরিয়রগী লম্বী য়াৎপা অসিনচিংবা তৌদুনা শান্ন-খোৎনববু কেরিয়রগী ওইথোকপা য়াবা অপাম্বা অমা ওইনা থম্লি।
• শান্ন-খোৎনবশিংগী খুত্থাংদা মীরমদা লৈবা ভারত মচাশিংবু শরুক য়াহনবা।
4. মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইনা শান্ন-খোৎনবা
শান্ন-খোৎনববু লৈবাক্কী ইহৌ অমা ওইহন্নবা, পোলিসী অসিনা মখাদা পীরিবশিং অসি পান্দম থম্লি:
• লৈবাক শীনবা থুংনা কেম্পেনশিং অমসুং কম্ম্যুনিতীদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরমশিংগী খুত্থাংদা মীয়ামগী শরুক য়াবা অমসুং ফিৎনেসকী কলচর অমা পুক্নিং থৌগৎকনি।
• স্কুলশিং, কোলেজশিং, অমসুং থবক মফমশিং অসিনচিংবদা ফিৎনেস ইন্দেক্স হৌদোকপা।
• স্পোর্তস ফেসিলিতীশিংদা য়ুনিভর্সেল এক্সেস হেঙ্গৎহনবা।
5. এজুকেসনগা (এন.ই.পি. ২০২০) পুনশিনবা
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গা মরী লৈননা, এন.এস.পি. ২০২৫না মখাদা পীরিবশিং অসি খল্লি:
• স্কুলগী করিক্যুলমশিংদা শান্ন-খোৎনববু য়াওহনবা।
• স্পোর্তস এজুকেসন অমসুং এৱারনেস প্রমোৎ তৌনবা এজুকেতরশিং অমসুং ফিজিকেল এজুকেসনগী ওজাশিংদা অখন্নবা ত্রেনিং পীবা।
6. স্ত্রেতেজিক ফ্রেমৱার্ক
মসিগী পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক, এন.এস.পি. ২০২৫না মখাদা পীরিবশিং অসি য়াওরিবা মপুং ফাবা ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রাতিজী অমা লেপ্লি:
• গবর্নান্স: লিগেল ফ্রেমৱার্ক য়াওনা স্পোর্তস গবর্নান্সকীদমক্তা মপাঙ্গল লৈবা রেগুলেতরী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বা।
• প্রাইবেৎ সেক্তর ফন্দিং অমসুং সপোর্ত: ইনোবেতিব ফন্দিং মেকানিজমশিং শেমগৎপা অমসুং পি.পি.পি. অমসুং সি.এস.আর.গী খুত্থাংদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী শরুক য়াহনবা।
• তেক্নোলোজী অমসুং ইনোবেসন: পর্ফোমেন্স ত্রেকিং, রিসর্চ অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক এ.আই. অমসুং দেতা এনালাইতিক্স য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা।
• নেস্নেল মোনিটরিং ফ্রেমৱার্ক: ময়েক শেংনা তাক্লবা বেঞ্চমার্কশিং, কী পর্ফোর্মেন্স ইন্দিকেতরশিং (কে.পি.আই.) অমসুং মতমগা চুনবা পান্দমশিং য়াওবা নেস্নেল ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্বা।
• রাজ্যশিংগীদমক মোদেল পোলিসী: এন.এস.পি. ২০২৫না রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগীদমক মোদেল অমা ওইনা মথৌ তৌগনি। মসিনা মখোয়বু মখোয়গী মশাগী পোলিসীশিং অসি নেস্নেল ওবজেক্তিবশিংগা চান্ননা শেমগৎনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
• অপুনবা সরকারগী থৌওং: পোলিসী অসিনা অপুনবা ইথিল অমা ফংনবগীদমক মিনিস্ত্রী অমসুং দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্কী থবক থৌরমশিং, স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংদা স্পোর্তস প্রমোসন পুন্সিন্নবা হায়রি।
মসিগী স্ত্রকচর তৌরবা মিৎয়েং অমসুং মাংলোমদা চংশিন্নবা স্ত্রাতেজীগা লোইননা, নেস্নেল স্পোর্তস পোলিসী ২০২৫না ভারতপু মালেমগী ওইনা শক্নাইরবা স্পোর্তস নেসন অমা ওইহন্নবগী মাইকৈদা অহোংবা পুরক্নবা লম্বীদা পুখৎলি।