ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନରୁ କ୍ୟାପଟେନ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଲାଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତା
28 JUN 2025 8:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଶୁଭାଂଶୁ ନମସ୍କାର!
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା:ନମସ୍କାର!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଆଜି ମାତୃଭୂମିରୁ, ଭାରତ ଭୂମିରୁ, ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ଅଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ହୃଦୟର ସବୁଠୁ ପାଖରେ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ନାଁରେ ବି ଶୁଭ ଅଛି ଓ ଆପଣଙ୍କ ଯାତ୍ରା ବି ହେଉଛି ନୂଆ ଯୁଗର ଶୁଭାରମ୍ଭ। ଏବେ ଆମେ ଦୁଇ ଜଣ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛୁ, କିନ୍ତୁ ମୋ ସହିତ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଭାବପ୍ରବଣତା ଅଛି। ମୋ ସ୍ୱରରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉଲ୍ଲାସ ସାମିଲ ଅଛି। ମହାକାଶରେ ଭାରତର ପତାକା ଉଡ଼ାଇ ଥିବାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି। ମୁଁ ଅଧିକ ସମୟ ନେଉ ନାହିଁ, ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଆପଣ କୁହନ୍ତି, ସେଠାରେ ସବୁ କୁଶଳ ମଙ୍ଗଳ ଅଛି ତ? ଆପଣଙ୍କ ଦେହ ଠିକ୍ ଅଛି?
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଲା: ହଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହଁ! ଆପଣଙ୍କର ଓ ୧୪୦କୋଟି ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛା ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ମୁଁ ଏଠାରେ ପୁରାପୁରି ଠିକ୍ ଅଛି। ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଓ ଭଲ ପାଇବା ପାଇଁ … ବହୁତ ଭଲ ଲାଗୁଛି। ବହୁତ ନୂଆ ଅନୁଭବ ଓ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଏଠାରେ ହେଉଥିବା ବହୁତ କଥା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ଯେ, ମୁଁ ଓ ମୋ ପରି ଆମ ଦେଶର ବହୁତ ଲୋକ ଓ ଆମର ଭାରତ କେଉଁ ଦିଗରେ ଯାଉଛି। ପୃଥିବୀର କକ୍ଷପଥରୁ ୪୦୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋର ଏହି ଛୋଟ ଯାତ୍ରା, ଏହା କେବଳ ମୋର ଯାତ୍ରା ନୁହେଁ। ମତେ ଲାଗୁଛି ଯେ, କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶର ଯାତ୍ରା। କାରଣ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଛୋଟ ଥିଲି ମୁଁ କେବେ ବି କଳ୍ପନା କରିପାରିନଥିଲି ଯେ, ମୁଁ ମହାକାଶଚାରୀ ହୋଇପାରିବି। କିନ୍ତୁ ମତେ ଲାଗୁଛି ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଜି ଭାରତ ମତେ ଏହି ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି ଏବଂ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଫଳତା ଏବଂ ମୁଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ, ମୁଁ ଏଠାରେ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିପାରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଧନ୍ୟବାଦ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଶୁଭ, ଆପଣ ମହାକାଶରେ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠି ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଆଦୌ ନାହିଁ କହିଲେ ଚଳେ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି, ଆପଣ କେତେ ଡାଉନ୍ ଟୁ ଆର୍ଥ । ଆପଣ ଯେଉଁ ଗାଜର ହାଲଓ୍ୱା ନେଇଛନ୍ତି, ନିଜ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ତାହା ଖୁଆଇଲେ କି ନାହିଁ ?
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା: ଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ! ଗାଜରର ହାଲଓ୍ୱା, ମୁଗ ଡାଲିର ହାଲଓ୍ୱା ଓ ଆମ୍ବ ରସ ପରି ଆମ ଦେଶର ଏମିତି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ମୁଁ ଆଣିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୋର ଯେଉଁ ସାଥୀମାନେ ଅଛନ୍ତି, ବାକି ଦେଶରୁ ଯେଉଁମାନେ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏସବୁର ସ୍ୱାଦ ଚାଖନ୍ତୁ। ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଖାଦ୍ୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ। ସେଥିପାଇଁ ତ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ବସି କରି ସେସବୁ ଖାଇଲୁ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ତାକୁ ପସନ୍ଦ କଲେ। ମୋର କେତେକ ସାଥୀ କହିଲେ ଯେ, କେବେ ସେମାନେ ତଳକୁ ଆସିବେ ଓ ଆମ ଦେଶକୁ ଆସିବେ ଓ ଆମ ସହିତ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ସ୍ୱାଦ ଚାଖିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଶୁଭ, ପରିକ୍ରମା କରିବା ଭାରତର ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ପରମ୍ପରା ଅଟେ। ଆପଣଙ୍କୁ ତ ପୃଥିବୀର ପରିକ୍ରମା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି। ଏବେ ଆପଣ ପୃଥିବୀର କେଉଁ ଭାଗ ଉପରେ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି ?
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା: ଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ !
ଏବେ ତ ମୋ ପାଖରେ ଏହାର ସୂଚନା ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ କିଛି ସମୟ ଆଗରୁ ଝରକା ଦେଇ ବାହାରକୁ ଦେଖୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଆମେ ହାଓ୍ୱାଇ ଉପରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲୁ ଏବଂ ଆମେ ଦିନକୁ ୧୬ ଥର ପୃଥିବୀର ପରିକ୍ରମା କରୁଛୁ । ପ୍ରତିଦିନ ଆମେ କକ୍ଷପଥରୁ ୧୬ଟି ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଓ ୧୬ଟି ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ଦେଖୁଛୁ। ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ଆଚମ୍ୱିତ କରିବା ଭଳି ପୂରା ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଆମେ ବହୁତ ତୀବ୍ର ଗତିରେ ଏହି ପରିକ୍ରମା କରୁଛୁ। ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଗତି ହେଉଛି ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ୨୮୦୦୦ କିଲୋମିଟର। ଆମେ ଯେହେତୁ ଭିତରେ ଅଛୁ, ଆମକୁ ଗତି ଜଣା ପଡୁ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଗତି କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଦେଖାଉଛି ଯେ, ଆମର ଦେଶ କେତେ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବାଃ !
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା: ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ ଓ ଏବେ ଏଠାରୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ଯିବାର ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଚ୍ଛା ଶୁଭ, ଏତେ ବଡ଼ ବିଶାଳ ମହାକାଶ ଦେଖି ପ୍ରଥମେ ଆପଣଙ୍କ ମନକୁ କଣ ଆସିଲା?
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ,ସତ କହିବାକୁ ଗଲେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଥର ଆମେ କକ୍ଷପଥରେ ପହଞ୍ଚିଲୁ, ମହାକାଶରେ ପହଞ୍ଚିଲୁ, ସେତେବେଳ ପ୍ରଥମେ ପୃଥିବୀର ହିଁ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖାଗଲା। ପୃଥିବୀକୁ ବାହାରୁ ଦେଖିବା ବେଳେ ପ୍ରଥମେ ମନକୁ ପ୍ରଥମେ ଯେଉଁ ଭାବନା ଆସିଲା, ତାହା ହେଲା ପୃଥିବୀ ବିଲକୁଲ୍ ଗୋଟିଏ ଦିଶୁଛି। ମାନେ ବାହାରୁ କୌଣସି ସୀମା ରେଖା ଦିଶେ ନାହିଁ, କୌଣସି ବର୍ଡର ଦେଖାଯାଏନି। ଆଉ ଏକ କଥା ଯାହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଟେ, ତାହା ହେଲା-ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଥର ଭାରତକୁ ଦେଖିଲି, ଆମେ ଯେତେବେଳେ ମାନଚିତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଦେଖୁ, ସେତେବେଳେ ଲାଗେ ବାକି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଭାରତଠାରୁ କେତେ ବଡ଼। ଆମ ଦେଶର ଆକାର କେମିତି। ଆମେ ସେସବୁ ମାନଚିତ୍ରରେ ଦେଖୁ, କିନ୍ତୁ ତାହା ଠିକ୍ ନୁହେଁ କାରଣ ଆମେ ଗୋଟିଏ ଥ୍ରୀଡି ଜିନିଷକୁ ଟୁ ଡି ଅର୍ଥାତ କାଗଜରେ ଦେଖୁ। ଭାରତ ସତରେ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଦିଶେ, ବହୁତ ବଡ଼ ଦିଶେ। ମାନଚିତ୍ରରେ ଯେତେ ଦେଖୁ, ପ୍ରକୃତରେ ତାଠାରୁ କାହିଁ କେତେ ବଡ଼ ଭାରତ। ଏକତ୍ୱର ଯେଉଁ ଅନୁଭବ, ପୃଥିବୀର ଯେଉଁ ଏକତ୍ୱର ଅନୁଭବ ଅଛି, ଆମର ଯେଉଁ ନୀତି ଆଦର୍ଶ -ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା, ତାର ମହତ୍ୱ ସତରେ ଠିକ୍ ଭାବେ ବୁଝି ହୁଏ। ବାହାରୁ ଦେଖିଲେ ଏପରି ଲାଗେ ଯେ, କୌଣସି ସୀମା ଆଦୌ ନାହିଁ, କୌଣସି ରାଜ୍ୟ ନାହିଁ, କୌଣସି ଦେଶ ନାହିଁ, ଶେଷରେ ଆମେ କେବଳ ମାନବତାର ଅଂଶ ଅଟୁ । ଅର୍ଥାତ ଆମର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଘର ଅଛି ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେହି ଘରର ନାଗରିକ ଅଟୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଶୁଭାଂଶୁ, ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନ ଯିବାରେ ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ। ଆପଣ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ଦୀର୍ଘ ଟ୍ରେନିଂ ନେଇ ଯାଇଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏବେ ପ୍ରକୃତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅଛନ୍ତି, ସତକୁ ସତ ମହାକାଶରେ ଅଛନ୍ତି, ସେଠାକାର ପରିସ୍ଥିତି କେତେ ଅଲଗା ? କେମିତି ଖାପଖୁଆଇ ରହୁଛନ୍ତି ?
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା : ଏଠାରେ ତ ସବୁ କିଛି ଅଲଗା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଗତ ବର୍ଷେ ହେଲା ମୁଁ ଟ୍ରେନିଂ ନେଉଥିଲି। ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପର୍କରେ ମତେ ଜଣା ଥିଲା, ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂପର୍କରେ ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି, ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା ସଂପର୍କରେ ମୁଁ ଅବଗତ ଥିଲି। କିନ୍ତୁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ହଠାତ ସବୁ କିଛି ବଦଳିଗଲା। କାରଣ ଆମ ଶରୀରର ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଶକ୍ତିରେ ରହିବାର ଏମିତି ଅଭ୍ୟାସ ହୋଇଥାଏ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥା ଆମେ ସେହି ଅନୁସାରେ ସ୍ଥିର କରିଥାଉ। କିନ୍ତୁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ନ ଥିବାରୁ ଛୋଟରୁ ଛୋଟ ଜିନିଷ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମୁସ୍କିଲ ହୋଇଯାଏ। ଏବେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବା ବେଳେ ମୁଁ ଗୋଡ଼କୁ ବାନ୍ଧି କରି ରଖିଛି। ନ ହେଲେ ମୁଁ ଉପରକୁ ପଳାଇ ଯିବି। ଏବଂ ମାଇକ୍ ପରି ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷକୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଯଦି ଛାଡ଼ି ଦେବି, ତା ହେଲେ ଏହା ଭାସିବ। ପାଣି ପିଇବା, ଚାଲିବା, ଶୋଇବା ବହୁତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ। ଆପଣ ଛାତରେ ଶୋଇପାରିବେ, ଆପଣ କାନ୍ଥରେ ଶୋଇ ପାରିବେ, ଚଟାଣରେ ଶୋଇପାରିବେ। ଆଗରୁ ତ ସବୁ କଥା ଜଣାଥାଏ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ଟ୍ରେନିଂ ଭଲ ଭାବେ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ତଥାପି ପରିବେଶ ବଦଳିଲେ, ତା ସହିତ ଖାପଖୁଆଇବାକୁ ୨-୩ ଦିନ ଲାଗିଯାଏ। ତା ପରେ ସବୁ ଠିକ୍ ହୋଇଯାଏ, ସବୁ କିଛି ସ୍ୱାଭାବିକ ହୋଇଯାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଶୁଭ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଉଭୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି। ଆପଣ ମହାକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଅଛନ୍ତି, ଭାରତର ଯାତ୍ରା ବି ଚାଲିଛି। ଭିତରେ ଭାରତ ଦୌଡୁଥିବ। କଣ ସେମିତି ପରିବେଶରେ ଧ୍ୟାନ ଓ ଏକାଗ୍ରତାର ଲାଭ ବି ମିଳୁଥିବ କି ?
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା: ଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ,
ମୁଁ ପୁରାପୁରି ସହମତ। କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ମୁଁ ମାନେ ଯେ, ଭାରତ ଆଗରୁ ହିଁ ଦୌଡୁଛି ଏବଂ ଏଇ ମିଶନ ତ ସେହି ବଡ଼ ଦୌଡ଼ର କେବଳ ଏକ ପ୍ରଥମ ସୋପାନ। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆଗେ ବଢୁଛୁ ଏବଂ ମହାକାଶରେ ଆମର ନିଜର ଗୋଟିଏ ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନ ହେବ ଏବଂ ସେଠାରେ ବହୁତ ଲୋକେ ପହଞ୍ଚିବେ ଏବଂ ଏକାଗ୍ରତାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼େ। ସ୍ୱାଭାବିକ ଟ୍ରେନିଂ ବେଳେ ଓ ଉତକ୍ଷେପଣ ବେଳେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପରିସ୍ଥିତି ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ହୁଏ। ଏକାଗ୍ରତା ଜରିଆରେ ସେହି ସମୟରେ ଆପଣ ନିଜକୁ ଯଦି ଶାନ୍ତ ରଖିପାରିବେ, ତା ହେଲେ ଆପଣ ଠିକ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ। କୁହାଯାଏ, ଦୌଡ଼ିବା ସମୟରେ କେହି ବି ଠିକରେ ଭୋଜନ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ତ ଆପଣ ଯେତିକି ଶାନ୍ତ ରହିପାରିବେ, ସେତିକି ଭଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ। ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି, ଏହି ସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକାଗ୍ରତାର ବହୁତ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଅଛି। ଯଦି ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଦୁଇଟି ଯାକର ଅଭ୍ୟାସ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏପରି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ତାହା ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଖାପଖୁଆଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆପଣ ମହାକାଶରେ ଅନେକ ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି। ଏପରି କଣ ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା ଅଛି କି ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ କୃଷି ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଫାଇଦା ଦେବ।
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା : ଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ମୁଁ ବହୁତ ଗର୍ବର ସହିତ କରିପାରିବି ଯେ, ପ୍ରଥମ ଥର ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ୭ଟି ଅଭିନବ ପରୀକ୍ଷା ଡିଜାଇନ କରୁଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ଧରି ମୁଁ ଏହି ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆସିଛି ଏବଂ ଯେଉଁ ପ୍ରଥମ ପରକ୍ଷା ମୁଁ କରିବି, ଯାହା ଆଜି ହେବାର ଅଛି, ତାହା ହେଲା- ଷ୍ଟେମ୍ ସେଲ୍ ଉପରେ। ମହାକାଶକୁ ଆସିଲେ କଣ ହୁଏ କି- କାହିଁକିନା ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଶକ୍ତି ନ ଥିବାରୁ ଓଜନ ଶେଷ ହୋଇ ଯାଏ, ତ ମାଂସପେଶ ହାନି ହୁଏ। ମୋର ପରୀକ୍ଷା ଦେଖିବ ଯେ, କଣ କୌଣସି ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ ଦେଇ ଏହି ମାଂସପେଶୀ କ୍ଷୟକୁ ରୋକାଯାଇ ପାରିବ କି କିମ୍ୱା ଏହାକୁ ବିଳମ୍ୱି କରାଯାଇ ପାରିବ କି। ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରୟୋଗ ପୃଥିବୀ ପୃଷ୍ଠରେ ବି କରାଯାଉଛି। ବୟସାଧିକ କାରଣରୁ ଯାହାର ମାଂସପେଶୀ କ୍ଷୟ ହେଉଛି, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏହି ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟସ୍ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ତ ମତେ ଲାଗୁଛି, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସେଠାରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହା ସହିତ ଦ୍ୱିତୀୟ ପରୀକ୍ଷା ହେଲା-ମାଇକ୍ରୋ ଆଲଜିର ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ। ମାଇକ୍ରୋଆଲଜି ବହୁତ ଛୋଟ ହୋଇଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ବହୁତ ପୁଷ୍ଟିକର। ତ ଯଦି ଆମେ ଏଠାରେ ଏହାର ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିପାରିବା ଓ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବା ଓ ପୁଷ୍ଟିକର ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବା, ତ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଏହା ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାମରେ ଆସିବ। ମହାକାଶରେ ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସୁବିଧା ହେଲା ଏଠାରେ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ସବୁ କିଛି ହୋଇଥାଏ। ଆମକୁ ମାସ ମାସ କି ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଯାଏ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ତ ଏଠାରେ ତୁରନ୍ତ ଫଳାଫଳ ମିଳିପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଶୁଭାଂଶୁ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ପରେ ଦେଶର ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀରେ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଏକ ନୂଆ ରୁଚି ଜନ୍ମ ହୋଇଛି। ଗବେଷଣା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା କରିବାର ଆଗ୍ରହ ବଢ଼ିଛି। ଏବେ ଆପଣଙ୍କ ଏହି ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା ସେହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆଜି ପିଲାମାନେ କେବଳ ଆକାଶକୁ ଦେଖୁ ନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହା ଭାବୁଛନ୍ତି ଯେ, ମୁଁ ବି ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବି। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଏହି ଭାବନା ଆମର ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ପେସ୍ ମିଶନର ଅସଲି ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ। ଆପଣ ଭାରତର ଯୁବ ବର୍ଗଙ୍କୁ କଣ ସନ୍ଦେଶ ଦେବେ। ?
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ, ମୁଁ ଯୁବ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଏହି ସନ୍ଦେଶ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ, ପ୍ରଥମେ ତ ଏହା କହିବି ଯେ, ଭାରତ ଏବେ ଯେଉଁ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି, ଆମେ ବହୁତ ବଡ଼ ଓ ଦୁଃସାହସ ଭରା ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରା କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ସେହି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏହା କହିବି ଯେ, ସଫଳତାର କୌଣସି ଗୋଟିଏ ରାସ୍ତା ନ ଥାଏ। କେବେ ଆପଣ ଗୋଟିଏ ରାସ୍ତାରେ ଯାଆନ୍ତି ତ ଆଉ ଜଣେ ଆଉ କେଉଁ ରାସ୍ତା ବାଛିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତାର ଗୋଟିଏ ନିହାତି ସାଧାରଣ କଥା ହେଲା-ଆପଣ କେବେ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଛାଡନ୍ତୁ ନାହିଁ। ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିବା କେବେ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଯଦି ଆପଣ ଏହି ମୂଳମନ୍ତ୍ରକୁ ଆପଣେଇ ନେଲେ, ତେବେ ଆପଣ ଯେକୌଣସି ରାସ୍ତାରେ ଗଲେ ମଧ୍ୟ, ଆପଣ କେଉଁଠି ବି ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ଆପଣ କିନ୍ତୁ କେବେ ଆଶା ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ, ତେବେ ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ମିଳିବ। ଆଜି ନ ହେଲେ କାଲି ମିଳିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ମୋର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି କଥା ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିବ ଏବଂ ଆପଣ ତ ମତେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ବି କାହା ସହିତ ମୁଁ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରେ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହୋମଓ୍ୱାର୍କ ଦିଏ। ଆମକୁ ମିଶନ ଗଗନଯାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ନିଜର ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନ ତିଆରି କରିବାର ଅଛି ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶଚାରୀଙ୍କୁ ଓହ୍ଲାଇବାର ଅଛି। ଏହି ସବୁ ମିଶନ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବହୁତ କାମରେ ଆସିବ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଆପଣ ସେଠାରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ରେକର୍ଡ କରୁଥିବେ।
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା: ହଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ
ବିଲକୁ ଏହି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନର ଟ୍ରେନିଂ ନେବା ବେଳେ ଓ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବା ବେଳେ ମତେ ଯାହା ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ସେସବୁକୁ ଏକ ସ୍ପଞ୍ଜ ପରି ମୁଁ ଶୋଷି ନେଉଛି। ଏବଂ ମୋର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ମୁଁ ଫେରିବା ପରେ ଏସବୁ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟବାନ ପ୍ରମାଣ ହେବ, ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ଆମେ ଏସବୁକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ ନିଜ ମିଶନରେ ଏହି ସବୁ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିପାରିବା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ଶୀଘ୍ର ତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବା।
କାରଣ, ମୋ ସହିତ ଆସିଥିବା ମୋର ସାଥୀମାନେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ମତେ ପଚାରୁଥିଲେ ଯେ, ଆମେ କେବେ ଗଗନଯାନରେ ଯାଇପାରିବା। ତାହା ଶୁଣି ମତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା ଏବଂ ମୁଁ କହିଥିଲି ବହୁତ ଶୀଘ୍ର। ମତେ ଲାଗୁଛି କି ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ ହେବ ଏବଂ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଯାହା କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ମୁଁ ଫେରିବା ପରେ ତାକୁ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ମିଶନରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରୟୋଗ କରି ତାକୁ ଶୀଘ୍ରରୁ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଶୁଭାଂଶୁ
ମୋର ପକ୍କା ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଓ ଆପଣ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଯେଉଁ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇଥିଲା, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସମସ୍ତେ ସେତିକି ଭାବପ୍ରବଣ ହୋଇଥିଲେ, ଉଲ୍ଲସିତ ହୋଇଥିଲେ। ଶୁଭାଂଶୁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇ ମତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ, ଆପଣଙ୍କର ବହୁତ କାମ କରିବାର ଅଛି ଏବଂ ୨୮୦୦୦ କିଲୋମିଟର ବେଗରେ କାମ କରିବାର ଅଛି ଆପଣଙ୍କୁ, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକ ସମୟ ନେବି ନାହିଁ। ଆଜି ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିପାରିବି ଯେ, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଗଗନଯାନ ସଫଳତାର ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟାୟ। ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା କେବଳ ମହାକାଶ ଯାଏ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହା ହେଉଛି ଆମର ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତି ଓ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଭାରତ ଦୁନିଆ ପାଇଁ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନାର ବାଟ ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବେ ଭାରତ କେବଳ ଉଡ଼ାଣ ଭରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଉଡ଼ାଣ ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି, ଆହୁରି କିଛି ଶୁଣିବାର ଇଚ୍ଛା ଅଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହିଁ। ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଯେଉଁ ଭାବନା ଅଛି, ଯଦି ଆପଣ ତାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବେ, ତେବେ ସାରା ଦେଶବାସୀ ତାକୁ ଶୁଣିବେ, ଦେଶର ଯୁବ ପୀଢ଼ି ତାକୁ ଶୁଣି, ମୁଁ ବି ବହୁତ ଆତୁର ଅଛି, ଆପଣଙ୍କର ଆହୁରି କିଛି କଥା ଶୁଣିବା ପାଇଁ।
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା:ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ! ଏଠାକୁ ଆସିବାର ଯେଉଁ ପୁରା ଯାତ୍ରା-ଏହି ମହାକାଶକୁ ଆସିବାର, ଟ୍ରେନିଂ ନେବାର ଓ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନକୁ ପହଞ୍ଚିବାର-ଏଥିରେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଏଠାକୁ ପହଞ୍ଚିବାରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଏହା ତ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଫଳତା, ତା ସହିତ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ମତେ ଲାଗେ ଏହା ଆମର ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସାମଗ୍ରିକ ସଫଳତା। ଏହାକୁ ଦେଖୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା, ଏହାକୁ ଦେଖୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ମୁଁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ, ଯଦି ଆପଣ ମନ ଲଗାଇ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ, ଆପଣ ଭଲ ଭାବେ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ତ ନିହାତି ଭାବେ ଭଲ ହେବ, ତା ସହିତ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ହେବ। କେବଳ ଗୋଟିଏ କଥା ନିଜ ମନରେ ରଖନ୍ତୁ, ଆକାଶର ସୀମା ନାହିଁ-ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ, ମୋ ପାଇଁ, ଭାରତ ପାଇଁ। ଏହି କଥା ଯଦି ଆପଣ ସବୁବେଳେ ନିଜ ମନରେ ରଖିବେ, ତେବେ ଆପଣ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ଆପଣ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଆପଣ ଆମ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବେ। ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ମୋର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ- ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ବହୁତ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣ ହୋଇ ଯାଇଛି, ମୁଁ ଆଜି ବହୁତ ଖୁସି ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାକୁ, ଆପଣଙ୍କ ଜରିଆରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାକୁ ମତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ମୋ ପଛରେ ଥିବା ଯେଉଁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକାକୁ ଆପଣ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି, ଏହା ଆଗରୁ ନ ଥିଲା। ଗତକାଲି ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏହି ପତାକା ଲଗାଯାଇଛି। ଏହା ମତେ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣ କରିଦେଇଛି ଏବଂ ଏହା ଦେଖି ମତେ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ, ଭାରତ ଆଜି ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଶୁଭାଂଶୁ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଓ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କ ଆପଣମାନଙ୍କ ମିଶନର ସଫଳତା ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି। ଶୁଭାଂଶୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛୁ। ଆପଣ ନିଜର ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ, ଭାରତ ମାତାର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥାନ୍ତୁ। ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶୁଭକାମନା ଓ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଆପଣ ଯେଉଁ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି। ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା :ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମହାକାଶରୁ ଧନ୍ୟବାଦ। ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Interaction with Captain Shubhanshu Shukla from the International Space Station
28 JUN 2025 8:24PM by PIB Delhi
Prime Minister: Shubhanshu Namaskar!
Shubhanshu Shukla: Namaskar!
Prime Minister: Today you are far away from your motherland, from Bharat Bhumi, but you are closest to the hearts of Indians. There is auspiciousness in your name and your journey is also the beginning of a new era. At this time, we two are talking, but the sentiments of 140 crore Indians are also with me. My voice reflects the enthusiasm and excitement of all Indians. I extend my heartiest congratulations and best wishes to you for hoisting the flag of India in space. I am not taking much time, so first of all tell me, is everything fine there? Are you feeling well?
Shubhanshu Shukla: Yes, Prime Minister Ji! Thank you very much for your wishes and the wishes of my 140 crore countrymen. I am absolutely fine and safe here. Because of your blessings and love… I am feeling very good. This is a very new experience and somewhere or the other, many such things are happening which show in which direction I and many people like me in our country and our India are moving. This journey of mine, this small journey of 400 kilometers from the earth to the orbit, is not just mine. I feel that somewhere this is also the journey of our country because when I was young, I could never imagine that I could become an astronaut. But I believe that today's India under your leadership provides this opportunity and also gives a chance to realize those dreams. So, this is a great achievement for me and I feel very proud that I am able to represent my country here. Thank you, Prime Minister Ji!
Prime Minister: Shubh, you are out in space, where gravity is next to nothing, but every Indian is seeing how down to earth you are. Did you feed the Gajar ka halwa you carried with you to your friends?
Shubhanshu Shukla: Yes, Prime Ministerji! I had brought some food items from my country, like Gajar ka Halwa, Moong Dal Halwa and Aam Ras and I wanted my other friends, who have come from other countries, to also taste it and experience the rich culinary heritage of India. So, we all sat together and tasted it and everyone liked it very much. Some people asked when they would come down and visit our country and taste it with us…
Prime Minister: Shubh, Parikrama is a centuries old tradition of India. You have got the good fortune of doing Parikrama of Mother Earth. Which part of the Earth will you be passing over right now?
Shubhanshu Shukla: Yes, Prime Minister Ji! I don't have that information right now, but a little while ago I was looking out the window, we were passing over Hawaii, and we orbit 16 times a day. We see 16 sunrises and 16 sunsets from orbit and this entire process is very amazing. In this orbit, at this fast speed, we are moving at the speed of about 28000 kilometers per hour
while talking to you and this speed is not known because we are inside, but somewhere this speed definitely shows at what speed our country is progressing.
Prime Minister: Great!
Shubhanshu Shukla: At this moment we have reached here and now we have to go further from here.
Prime Minister: Well, what was the first thought that came to your mind after seeing the vastness of space?
Shubhanshu Shukla: Prime Minister ji, to be honest, when we reached the orbit for the first time, reached space, the first view was of the Earth and the first thought after seeing the Earth from outside, the first thought that came to mind was that the Earth looks completely uniform, I mean no boundary line, no border is visible from outside. And the second thing that was very noticeable was when we saw India for the first time, when we study India on the map, we see how big the size of other countries is, what is our size, we see that on the map, but it is not correct because we draw a 3D object in 2D, that is, on paper. India really looks very grand, looks very big. It is much bigger than what we see on the map and the feeling of oneness, the feeling of oneness of the earth, which is also our motto that unity in diversity, its importance is understood in such a way when seen from outside that it seems that no border exists, no state exists, no countries exist, finally we all are a part of humanity and the earth is our home and all of us are its citizens.
Prime Minister: Shubhanshu, you are the first Indian to go to the space station. You have worked very hard. You have gone through a long training. Now you are in a real situation, you are actually in space, how different are the conditions there? How are you adapting?
Shubhanshu Shukla: Everything is different here Prime Minister Ji, we did training for the last one year, I knew about all the systems, I knew about all the processes, I knew about the experiments. But as soon as I came here, suddenly everything changed, because our body gets so used to living in gravity that everything is decided by it, but after coming here, since gravity is microgravity and is absent, even small things become very difficult. Right now, while talking to you, I have tied my legs, otherwise I would go up and the mike too, these are small things, that is, even if I leave it like this, it keeps floating like this. Drinking water, walking, sleeping is a big challenge, you can sleep on the roof, you can sleep on the walls, you can sleep on the ground.
So, Prime Minister Ji, everything happens, the training is good, but the environment changes, so it takes a day or two to get used to it, but then it becomes fine, then it becomes normal.
Prime Minister: Shubh, India's strength lies in both science and spirituality. You are on a space journey, but the journey of India must also be going on. India must be running inside you. Do you get the benefit of meditation and mindfulness in that environment?
Shubhanshu Shukla: Yes, Prime Minister Ji, I completely agree. I believe that India is already running and this mission is just the first step of that big race and we are definitely moving ahead and we will have our own stations in space and many people will reach there and mindfulness also makes a lot of difference. There are many situations during normal training or even during launch, which are very stressful and with mindfulness you are able to keep yourself calm in those situations and if you keep yourself calm, you are able to take good decisions. It is said that no one can eat while running, so the calmer you remain, the better you will be able to take decisions. So, I think mindfulness plays a very important role in these things, so if both things are practiced together, then in such a challenging environment or challenging atmosphere, I think it will be very useful and will help people adapt very quickly.
Prime Minister: You are doing many experiments in space. Is there any experiment that will benefit the agriculture or health sector in the future?
Shubhanshu Shukla: Yes, Prime Minister Ji, I can say with great pride that for the first time Indian scientists have designed 7 unique experiments, which I have brought with me to the station and the first experiment that I am going to do, which is scheduled today, is on Stem
Cells. So, what happens on going to space is that because gravity is absent, the load goes away and hence muscle loss occurs. So, my experiment is looking at whether we can stop or delay this muscle loss by giving some supplement. It has a direct implication on Earth too that these supplements can be used on people who suffer muscle loss due to old age. So, I think it can definitely be used there. Along with this, the other experiment is on the growth of microalgae. These microalgae are very small but very nutritious, so if we can see their growth here and invent a process so that we can grow them in large numbers and provide nutrition, then somewhere it will be very useful for food security on earth. The biggest advantage of space is that the process here happens very quickly. So, we do not need to wait for months or years, so the results that we get here can be used by us and…
Prime Minister: Shubhanshu, after the success of Chandrayaan, a new interest in science was born among the children and youth of the country, the passion to explore space increased. Now this historic journey of yours is further strengthening that resolve. Today children do not just look at the sky, they think, I too can reach there. This thinking, this feeling is the real foundation of our future space missions. What message would you give to the young generation of India?
Shubhanshu Shukla: Prime Minister Ji, if I want to give a message to our young generation today, then first of all I will tell you that in the direction in which India is moving, we have seen very bold and very high dreams and to fulfil those dreams, we need all of you, so to fulfil that need, I would say that there is no one path to success that sometimes you take one path, sometimes someone takes the other path, but one thing that is common in every path is that you should never give up trying, Never Stop Trying. If you adopt this basic mantra that no matter what path you are on, where you are, but you will never give up, then success may come today or tomorrow, but it will definitely come.
Prime Minister: I am sure that the youth of the country will like these words of yours and you know me very well. Whenever I talk to anyone, I always give them homework. We have to take Mission Gaganyaan forward, we have to build our own space station, and also have to land Indian astronauts on the moon. Your experiences will be very useful in all these missions. I am sure you must be recording your experiences there.
Shubhanshu Shukla: Yes, Prime Minister Ji, absolutely, while undergoing the training and experiencing this entire mission, the lessons that I have received, the learnings that I have gained, I am absorbing them all like a sponge and I am sure that all these things will prove to be very valuable, very important for us when I come back and we will be able to apply these lessons effectively in our missions and complete them as quickly as possible. Because my friends who had come with me, somewhere they also asked me when we can go on Gaganyaan, which I felt very happy to hear and I said that soon. So, I think that this dream will be fulfilled very soon and the lessons that I am learning here; after coming back, I will try to apply them 100% in my mission and complete it as soon as possible.
Prime Minister: Shubhanshu, I am sure that this message of yours will inspire and when we met before you left, I also got the opportunity to meet your family members and I saw that all your family members are equally emotional and full of enthusiasm. Shubhanshu, today I really enjoyed talking to you. I know you have a lot of work and you have to work at a speed of 28000 kilometers, so I will not take much of your time. Today I can say with confidence that this is the first chapter of the success of India's Gaganyaan mission. This historic journey of yours is not just limited to space, it will give speed and new strength to our journey towards developed India. India is going to open the doors of new possibilities of space for the world. Now India will not just fly, it will prepare the platform for new flights in future. I want to hear something more in your mind because I do not want to ask a question. If you express the feelings that are in your mind, the countrymen will listen, the young generation of the country will listen, then I myself am very eager to hear some more things from you.
Shubhanshu Shukla: Thank you, Prime Minister Ji! This entire journey of coming to space and training here and reaching here, I have learnt a lot in this, Prime Minister Ji, but after reaching
here, it is a personal accomplishment for me, but somewhere I feel that this is a very big collective achievement for our country. And I want to give a message to every child who is watching this, to every youth who is watching this and that is that if you try and you make your future well, then your future will be good and the future of our country will be good and keep only one thing in your mind, that sky has never the limits, neither for you, nor for me, nor for India and if you always keep this thing in your mind, then you will move ahead, you will illuminate your future and you will illuminate the future of our country and this is my message, Prime Minister and I am very, very emotional and very happy that I got the opportunity to talk to you today and through you to talk to 140 crore countrymen, who are able to see, this tricolor that you are seeing behind me, it was not here, before yesterday when I came here, then we have hoisted it here for the first time. So, this makes me very emotional and I feel very good to see that India has reached the International Space Station today.
Prime Minister: Shubhanshu, I wish you and all your colleagues the very best for the success of your mission. Shubhanshu, we are all waiting for your return. Take care of yourself, keep raising the respect of Maa Bharati. Many many best wishes, best wishes of 140 crore countrymen and I thank you very much for working so hard and reaching this height. Bharat Mata ki Jai!
Shubhanshu Shukla: Thank you, Prime Minister, thank you and thank you to all 140 crore countrymen and Bharat Mata Ki Jai for everyone from space!