গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ নিউ ৰায়পুৰত নিৰাপত্তাৰক্ষীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ২০২৬-ৰ মাৰ্চত দেশখন নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ ক্ষণটো স্বাধীনতাৰ পিছৰ অন্যতম উল্লেখযোগ্য মুহূৰ্ত হৈ উঠিব
নক্সাল-প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰ শিশুৱে বন্দুকৰ সলনি পেঞ্চিল তুলি লোৱা মাত্ৰেকে কেৱল অঞ্চলটোৰ ভৱিষ্যতেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰৰ ভৱিষ্যতেই ৰূপান্তৰিত হয়
দৰিদ্ৰ আৰু জনজাতীয় সমাজৰ বাবে নক্সাল হিংসাই এক ভয়াৱহ বিপৰ্য্যয়ৰ সৃষ্টি কৰিছে
নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে জয়ৰ কাহিনী লিখা মাত্ৰেকে আমাৰ নিৰাপত্তাৰক্ষীসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, ত্যাগ আৰু নিষ্ঠাৰ মনোভাৱ সোণালী আখৰেৰে খোদিত হ’ব
নক্সালবাদ নিৰ্মূল কৰা অঞ্চলসমূহত আমাৰ চৰকাৰে খাদ্য, স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা, গৃহ নিৰ্মাণ, বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ ব্যৱস্থা কৰিছে
23 JUN 2025 8:14PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ নিউ ৰায়পুৰত নিৰাপত্তাৰক্ষীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে। এই মত-বিনিময় কাৰ্য্যসূচীত ছত্তীশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণু দেৱ সাই, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, ইন্টেলিজেন্স ব্যুৰ’ৰ সঞ্চালক, বিএছএফ-ৰ সঞ্চালক প্ৰধানকে প্ৰমুখ্য কৰি আন-আন উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
নিৰাপত্তাৰক্ষীসকলক সম্বোধনেৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী, কোব্ৰা টীম, ছত্তীশগড় আৰক্ষী আৰু জিলা সংৰক্ষিত গাৰ্ড (DRG)-ৰ সাহসিকতা, বীৰত্ব, ত্যাগ আৰু নিষ্ঠাৰ মনোভাৱৰ শলাগ লয়। তেওঁ কয়, “আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহৰ সাহসিকতা আৰু অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাই নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনক সফল কৰি তুলিছে।“
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে কয় যে নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহে মাওবাদীৰ আত্মগোপন স্থানসমূহ অসীম সাহস, ধৈৰ্য্য আৰু দায়বদ্ধতাৰে ধ্বংস কৰা কাৰ্য্যই সমগ্ৰ বিশ্বৰ নিৰাপত্তা বাহিনীকে আচৰিত কৰি তুলিছে। তেওঁ লগতে কয়, “মই জানো যে আমাৰ জোৱানসকলে যিখিনি লাভ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে, সেইখিনি তেওঁলোকে সদায় সম্পন্ন কৰে।“ শ্ৰী শ্বাহে আৰু কয়, "আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহৰ ওপৰত থকা আস্থাৰে অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি ২০২৬-ৰ ৩১ মাৰ্চৰ পূৰ্বে নক্সালবাদ নিৰ্মূল কৰিম বুলি দোহাৰিব খুজিছোঁ।"
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দৰিদ্ৰ আৰু জনজাতীয় সমাজৰ বাবে নক্সাল হিংসাই এক ভয়াৱহ বিপৰ্য্যয়ৰ সৃষ্টি কৰিছে, ইয়াৰ পৰিণতিত বিগত ৩৫ বছৰত প্ৰায় ৪০ হাজাৰ লোকৰ মৃত্যু হৈছে, আনহাতে একাধিক লোক অক্ষম হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে নক্সাল হিংসাই দৰিদ্ৰ জনজাতীয় জনসাধাৰণক খাদ্য, বিদ্যুৎ সংযোগ, শিক্ষা, বাসগৃহ, শৌচাগাৰ, বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ দৰে মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা ৰাজিৰপৰা বঞ্চিত কৰে — এনে পৰিস্থিতিত ঔদ্যোগিক উন্নয়ন সুদূৰ-পৰাহত হৈ পৰে। সমগ্ৰ অঞ্চলসমূহে দশক-দশক ধৰি দাসত্বৰ দৰে পৰিস্থিতিত জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য হৈছিল আৰু এই দুখৰ মূল কাৰণ আছিল নক্সালবাদ। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশেৰে কয় যে নক্সালবাদ নিৰ্মূল কৰা অঞ্চলসমূহত ছত্তীশগড় চৰকাৰে খাদ্য, স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা, গৃহ নিৰ্মাণ, বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ ব্যৱস্থা কৰিছে — ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত জনসাধাৰণ উন্নয়নৰ মূলসুঁতিৰে সংযুক্ত হৈ পৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয়, “নক্সাল-প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰ শিশুৱে বন্দুকৰ সলনি পেঞ্চিল তুলি লোৱা মাত্ৰেকে কেৱল অঞ্চলটোৰ ভৱিষ্যতেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰৰ ভৱিষ্যতেই ৰূপান্তৰিত হয়। সেই মুহূৰ্তটো অতি ওচৰ চাপিছে।”
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ২০২৬-ৰ মাৰ্চত দেশখন নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ ক্ষণটো স্বাধীনতাৰ পিছৰ অন্যতম উল্লেখযোগ্য মুহূৰ্ত হৈ উঠিব। তেওঁ কয় যে নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে জয়ৰ কাহিনী লিখা মাত্ৰেকে আমাৰ নিৰাপত্তাৰক্ষীসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, ত্যাগ আৰু নিষ্ঠাৰ মনোভাৱ সোণালী আখৰেৰে খোদিত হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে ছত্তীশগড়ৰ নিউ ৰায়পুৰত ‘লিঅ’ৰ অয়না’ নামৰ গ্ৰন্থখনিও উন্মোচন কৰে। এই গ্ৰন্থখন নক্সাল হিংসাৰ বলি হোৱা লোকসকলৰ জীৱন-আধাৰিত। নক্সালবাদীয়ে কৰা নিৰ্দয় হিংসাৰ বলি হোৱা সেই নিৰীহ আৰু নিৰস্ত্ৰ লোকসকলৰ যন্ত্ৰণা উপলব্ধি কৰিবলৈ গ্ৰন্থখনে সহায় কৰিব। মানৱ অধিকাৰৰ নামত নক্সালবাদীৰ প্ৰতি সহানুভূতি প্ৰকাশ কৰা বোৰৰ চকুও মুকলি কৰিব আৰু নক্সালবাদীক উদঙাই দিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো সহায়ক হ’ব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today interacted with security personnel in New Raipur, Chhattisgarh
When the country becomes free from Naxalism in March 2026 under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, it will be one of the most significant moments since Independence
When a child from a Naxal-affected area picks up a pencil instead of a gun, it is not just the future of that region but of the entire nation that is transformed
Naxal violence has been a grave catastrophe for the poor and tribal communities
When the saga of victory over Naxalism is written, the hard work, sacrifice, and dedication of our security personnel will be etched in golden letters
In the regions where Naxalism is being eradicated, our government is delivering food, healthcare, education, housing, and clean drinking water—completely uprooting the red terror
23 JUN 2025 8:14PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today interacted with security personnel in New Raipur, Chhattisgarh. During the interaction programme, the Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Vishnu Deo Sai, Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, the Union Home Secretary, the Director of the Intelligence Bureau, the Director General of BSF, and other senior officials were present.
Addressing the security personnel, the Union Home Minister paid tribute to the courage, valor, sacrifice, and dedication of the Central Armed Police Forces, the CoBRA teams, Chhattisgarh Police, and the District Reserve Guard (DRG). He said, "I have full faith that it is the bravery and tireless efforts of our security forces that make the battle against Naxalism a success."
Union Home Minister said that the way security forces have dismantled Maoist hideouts with immense courage, patience, and commitment has astonished security forces across the world. "I know that what our jawans set out to achieve, they always accomplish," he added. Shri Shah further asserted, "It is the trust in our security forces inspired by which I keep reiterating that we will eradicate Naxalism before the 31st of March 2026."
Shri Amit Shah said that Naxalism has been a major catastrophe for poor tribal regions, leading to the deaths of nearly 40,000 people over the last 35 years, while many more have been left disabled. He said that Naxal violence deprived the poor tribal population of basic necessities such as food, electricity, education, housing, toilets, and clean drinking water — let alone any possibility of industrial development. Entire regions were forced to live in conditions akin to slavery for decades, and the root cause of this suffering was Naxalism. The Home Minister expressed satisfaction that as Naxalism is being eliminated from various regions, the Chhattisgarh government is ensuring the delivery of food, healthcare, education, electricity, housing, sanitation, and clean drinking water — thereby connecting people with the mainstream of development.
Union Home Minister said, “When a child picks up a pencil instead of a gun and begins writing 'Ka, Kha, Ga', it doesn’t just change the future of that child, but of the entire nation. That moment is very close.”
Shri Amit Shah stated that when the country becomes free from Naxalism in March 2026 under the leadership of PM Modi, it will be one of the most significant moments since Independence. He said that when the history of the eradication of Naxalism is written, the sacrifice, devotion, and hard work of our security forces will be inscribed in golden letters.
Shri Amit Shah also released the book ‘Leor Oyna’ in New Raipur, Chhattisgarh. The book is based on the lives of victims of Naxal violence. It will help in understanding the pain of those innocent and unarmed people who fell prey to the ruthless violence inflicted by Naxalites. It will also open the eyes of those who show sympathy towards Naxalites in the name of human rights and will be instrumental in exposing them.