ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛତିଶଗଡ଼ର ନ୍ୟୁ ରାୟପୁରରେ ଆଜି ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ
ଯେତେବେଳେ ଏକ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳର ପିଲା ବନ୍ଧୁକ ପରିବର୍ତ୍ତେ ପେନସିଲ୍‍ ଉଠାନ୍ତି, କେବଳ ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଥାଏ
ନକ୍ସଲ ହିଂସା ଗରିବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପାଲଟିଛି
ଯେତେବେଳେ ନକ୍ସଲବାଦ ଉପରେ ବିଜୟର କାହାଣୀ ଲେଖାଯିବ, ସେତେବେଳେ ଆମ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ବଳିଦାନ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଯିବ
ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ହେଉଛି, ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆମ ସରକାର ଖାଦ୍ୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, ବାସଗୃହ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି-ଲାଲ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଳପୋଛ କରୁଛନ୍ତି
23 JUN 2025 8:14PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ନ୍ୟୁ ରାୟପୁରରେ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ମତ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଜୟ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ବିଏସ୍ଏଫ୍ ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
​​​​​​​
ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ, କୋବ୍ରା ଦଳ, ଛତିଶଗଡ଼ ପୋଲିସ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ରିଜର୍ଭ ଗାର୍ଡ (ଡିଆରଜି) ର ସାହସ, ବୀରତ୍ୱ, ବଳିଦାନ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ସାହସିକତା ଏବଂ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ହିଁ ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ସଫଳ କରିଛି।"
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ବିପୁଳ ସାହସ, ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ ମାଓବାଦୀଙ୍କ ଗୁପ୍ତ ସ୍ଥାନକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀଙ୍କୁ ଚକିତ କରିଦେଇଛି। "ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଆମର ଯବାନମାନେ ଯାହା ହାସଲ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରନ୍ତି, ସେମାନେ ସର୍ବଦା ସଫଳ ହୁଅନ୍ତି", ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, "ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ମୁଁ ଦୋହରାଇବି ଯେ ଆମେ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ମୂଳପୋଛ କରିଦେବୁ।"
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗରିବ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ନକ୍ସଲବାଦ ଏକ ବଡ଼ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୩୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୪,୦୦୦ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଅକ୍ଷମ ହୋଇ ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶର କୌଣସି ସମ୍ଭାବନା କଥା ଛାଡ଼ନ୍ତୁ, ନକ୍ସଲ ହିଂସା ଗରିବ ଆଦିବାସୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ, ବିଦ୍ୟୁତ, ଶିକ୍ଷା, ବାସଗୃହ, ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଭଳି ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦାସତ୍ୱ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣାର ମୂଳ କାରଣ ଥିଲା ନକ୍ସଲବାଦ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେହେତୁ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ନକ୍ସଲବାଦ ସମାପ୍ତ ହେଉଛି, ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ଖାଦ୍ୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ବାସଗୃହ, ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି-ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କୁ ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଯେତେବେଳେ ଏକ ପିଲା ବନ୍ଧୁକ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ପେନସିଲ୍‍ ଉଠାଇ 'କ, ଖ, ଗ" ଲେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରେ, ଏହା କେବଳ ସେହି ପିଲାର ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବଦଳାଇ ଦିଏ। ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅତି ନିକଟତର । "
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ନକ୍ସଲବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ଇତିହାସ ଲେଖାଯିବ, ସେତେବେଳେ ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ବଳିଦାନ, ନିଷ୍ଠା ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଛତିଶଗଡ଼ର ନ୍ୟୁ ରାୟପୁରରେ 'ଲିଓର ଓଇନା "ପୁସ୍ତକର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ନକ୍ସଲ ହିଂସାରେ ପୀଡିତଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଏହା ସେହି ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ଏବଂ ନିରସ୍ତ୍ର ଲୋକଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ, ଯେଉଁମାନେ ନକ୍ସଲବାଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ନିଷ୍ଠୁର ହିଂସାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ମାନବ ଅଧିକାର ନାମରେ ଯେଉଁମାନେ ନକ୍ସଲବାଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସହାନୁଭୂତି ଦେଖାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଆଖି ମଧ୍ୟ ଏହା ଖୋଲିଦେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପଦାରେ ପକାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today interacted with security personnel in New Raipur, Chhattisgarh
When the country becomes free from Naxalism in March 2026 under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, it will be one of the most significant moments since Independence
When a child from a Naxal-affected area picks up a pencil instead of a gun, it is not just the future of that region but of the entire nation that is transformed
Naxal violence has been a grave catastrophe for the poor and tribal communities
When the saga of victory over Naxalism is written, the hard work, sacrifice, and dedication of our security personnel will be etched in golden letters
In the regions where Naxalism is being eradicated, our government is delivering food, healthcare, education, housing, and clean drinking water—completely uprooting the red terror
23 JUN 2025 8:14PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today interacted with security personnel in New Raipur, Chhattisgarh. During the interaction programme, the Chief Minister of Chhattisgarh, Shri Vishnu Deo Sai, Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, the Union Home Secretary, the Director of the Intelligence Bureau, the Director General of BSF, and other senior officials were present.
Addressing the security personnel, the Union Home Minister paid tribute to the courage, valor, sacrifice, and dedication of the Central Armed Police Forces, the CoBRA teams, Chhattisgarh Police, and the District Reserve Guard (DRG). He said, "I have full faith that it is the bravery and tireless efforts of our security forces that make the battle against Naxalism a success."
Union Home Minister said that the way security forces have dismantled Maoist hideouts with immense courage, patience, and commitment has astonished security forces across the world. "I know that what our jawans set out to achieve, they always accomplish," he added. Shri Shah further asserted, "It is the trust in our security forces inspired by which I keep reiterating that we will eradicate Naxalism before the 31st of March 2026."
Shri Amit Shah said that Naxalism has been a major catastrophe for poor tribal regions, leading to the deaths of nearly 40,000 people over the last 35 years, while many more have been left disabled. He said that Naxal violence deprived the poor tribal population of basic necessities such as food, electricity, education, housing, toilets, and clean drinking water — let alone any possibility of industrial development. Entire regions were forced to live in conditions akin to slavery for decades, and the root cause of this suffering was Naxalism. The Home Minister expressed satisfaction that as Naxalism is being eliminated from various regions, the Chhattisgarh government is ensuring the delivery of food, healthcare, education, electricity, housing, sanitation, and clean drinking water — thereby connecting people with the mainstream of development.
Union Home Minister said, “When a child picks up a pencil instead of a gun and begins writing 'Ka, Kha, Ga', it doesn’t just change the future of that child, but of the entire nation. That moment is very close.”
Shri Amit Shah stated that when the country becomes free from Naxalism in March 2026 under the leadership of PM Modi, it will be one of the most significant moments since Independence. He said that when the history of the eradication of Naxalism is written, the sacrifice, devotion, and hard work of our security forces will be inscribed in golden letters.
Shri Amit Shah also released the book ‘Leor Oyna’ in New Raipur, Chhattisgarh. The book is based on the lives of victims of Naxal violence. It will help in understanding the pain of those innocent and unarmed people who fell prey to the ruthless violence inflicted by Naxalites. It will also open the eyes of those who show sympathy towards Naxalites in the name of human rights and will be instrumental in exposing them.