কেবিনেট
কেবিনেটে জৰুৰীকালীন অৱস্থা ঘোষণাৰ ৫০ বছৰ পালন সন্দৰ্ভত প্ৰস্তাৱ গৃহীত কৰে
25 JUN 2025 4:10PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে জৰুৰীকালীন অৱস্থা আৰু ইয়াৰ ভাৰতীয় সংবিধানৰ মনোভাৱক উফৰাই পেলোৱাৰ অপচেষ্টাক সাহসেৰে প্ৰতিহত কৰা অগণিত জনতাৰ ত্যাগক স্মৰণ আৰু সন্মান জনোৱাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰে। নৱনিৰ্মাণ আন্দোলন আৰু সম্পূৰ্ণ ক্ৰান্তি অভিযানক মষিমূৰ কৰিবলৈ ১৯৭৪-ত এই অৱস্থা আৰম্ভ হৈছিল।
এই উপলক্ষে আজি কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ বৈঠকত দুই-মিনিট মৌনতা অৱলম্বনেৰে সাংবিধানিকভাৱে নিশ্চিত কৰা গণতান্ত্ৰিক অধিকাৰ কাঢ়ি লোৱা আৰু তাৰ পিছত কল্পনাতীত ভয়াৱহতাৰ বলি হোৱা লোকসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰা হয়। কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ অতিমাত্ৰা প্ৰভাৱৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দৃষ্টান্তমূলক অকুতোভয়তা আৰু সাহসী প্ৰতিৰোধ কাৰ্য্যক শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰে।
২০২৫-ত সংবিধান হত্যা দিৱসৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হয় – যি হৈছে ভাৰতৰ ইতিহাসৰ এক অবিস্মৰণীয় অধ্যায়। এই অপচেষ্টাৰ জৰিয়তে সংবিধানক উফৰাই পেলাই ভাৰতৰ গণৰাজ্য আৰু গণতান্ত্ৰিক মনোভাৱক আক্ৰমণ কৰা হৈছিল, ফেডাৰেলিজমক ভেঙুচালি কৰা হৈছিল তথা মৌলিক অধিকাৰ, মানৱ স্বাধীনতা আৰু মৰ্য্যাদা কাঢ়ি নিয়া হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে ভাৰতীয় সংবিধান আৰু দেশখনৰ গণতান্ত্ৰিক নীতি-নিয়মৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ প্ৰতি গভীৰ বিশ্বাসৰ মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে। একনায়কত্ববাদী প্ৰৱণতাক প্ৰতিহতকৰণেৰে আমাৰ সংবিধান আৰু ইয়াৰ গণতান্ত্ৰিক গঠনক ৰক্ষাৰ বাবে দৃঢ়তাৰে থিয় দিয়াসকলৰ পৰা প্ৰেৰণা গ্ৰহণ কৰাটো যুৱক-যুৱতীসকলৰ সমান্তৰালকৈ জ্যেষ্ঠসকলৰ বাবেও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতে সাংবিধানিক প্ৰমূল্যৰাজিক সংৰক্ষণ, প্ৰতিপালন আৰু সুৰক্ষা প্ৰদানৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰি আহিছে।
আমি এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আমাৰ সংবিধান আৰু ইয়াৰ গণতান্ত্ৰিক তথা ফেডাৰেল মনোভাৱক অক্ষুণ্ণ ৰাখিবলৈ পুনৰ এবাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰোঁ আহক।

Cabinet
Cabinet passes resolution on the observance of 50 years since the Proclamation of Emergency
25 JUN 2025 4:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi, resolved to commemorate and honour the sacrifices of countless individuals who valiantly resisted the Emergency and its attempt at subversion of the spirit of Indian Constitution, a subversion which began in 1974 with a heavy-handed attempt at crushing the Navnirman Andolan and Sampoorna Kranti Abhiyan.
To mark the occasion, a two-minute silence was observed in today's meeting of the Union Cabinet as a tribute to those whose constitutionally guaranteed democratic rights were taken away and who were then subjected to unimaginable horrors. The Union Cabinet paid tributes to their exemplary courage and valiant resistance to the Emergency's excesses.
The year 2025 marks 50 years of the Samvidhan Hatya Diwas - an unforgettable chapter in the history of India where the Constitution was subverted, the Republic and democratic spirit of India was attacked, federalism was undermined, and fundamental rights, human liberty and dignity were suspended.
The Union Cabinet reaffirmed that the people of India continue to repose unflinching faith in the Indian Constitution and the resilience of the country's democratic ethos. It is as important for the young as it is for the old to draw inspiration from those who resisted dictatorial tendencies and stood firm to defend our Constitution and its democratic fabric.
India, as the Mother of Democracy, stands as an example of preserving, protecting and safeguarding constitutional values.
Let us, as a Nation, renew our resolve to uphold our Constitution and its democratic, and federal spirit.