मन्त्रीमण्डल
मन्त्रिपरिषद्ले पुणे मेट्रो रेल परियोजना चरण-2 लाई अनुमोदन गर्यो: वनाजदेखि चाँदनी चोक (करिडोर 2ए) र रामवाडीदेखि वाघोली/विठ्ठलवाडी (करिडोर 2बी), विद्यमान पुणे मेट्रो चरण-1 (वनज-रामवाडी) को विस्तार
25 JUN 2025 3:08PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा बसेको केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले पुणे मेट्रो रेल परियोजना चरण-2: वनाजदेखि चाँदनी चोक (करिडोर 2ए) र रामवाडीदेखि वाघोली/विठ्ठलवाडी (करिडोर 2बी) लाई अनुमोदन गरेको छ, जुन चरण-1 अन्तर्गत विद्यमान वनाज-रामवाडी कोरिडोरको विस्तारको रूपमा रहेको छ। यी दुई उन्नत कोरिडोरहरू 12.75 किलोमिटर फैलिनेछन् र चाँदनी चोक, बावधन, कोथरुड, खराडी र वाघोली जस्ता द्रुत-विकासशील उपनगरहरूलाई जोड्ने 13 स्टेशनहरू सामेल हुनेछन्। यो परियोजना चार वर्षभित्र पूरा हुने योजना छ।
अनुमानित परियोजना लागत 3626.24 करोड रुपियाँ छ, जुन भारत सरकार, महाराष्ट्र सरकार र बाह्य द्विपक्षीय/बहुपक्षीय एजेन्सीहरूद्वारा समान रूपमा साझा गरिनेछ। यो रणनीतिक प्रस्ताव विद्यमान कोरिडोर-2 को तार्किक विस्तार हो र व्यापक गतिशीलता योजना (सीएमपी) सँग मिल्दोजुल्दो छ, जसले पुणेमा पूर्व-पश्चिम जन परिवहनलाई सुदृढ पार्नका लागि निरन्तर चाँदनी चोकदेखि वाघोली मेट्रो कोरिडोरको परिकल्पना गर्दछ।
यी विस्तारहरूले प्रमुख आईटी हब, व्यावसायिक क्षेत्रहरू, शैक्षिक संस्थान र आवासीय क्षेत्रहरूमा सेवा गर्नेछन्, जसले नेटवर्कभरि सार्वजनिक परिवहन र यात्रुहरूको हिस्सा बढाउनेछ। नयाँ करिडोरहरू जिल्ला अदालत इन्टरचेन्ज स्टेशनमा लाइन-1 (निगडी-कात्रज) र लाइन-3 (हिन्जेवाडी-जिल्ला अदालत) सँग पनि एकीकृत हुनेछन् जसले निर्बाध बहुविध शहरी यात्रालाई सक्षम पार्नेछ।
दीर्घकालीन गतिशीलता योजना अन्तर्गत, मुम्बई र बेङ्गलुरु जस्ता शहरहरूबाट अन्तरशहर बस सेवाहरूलाई चाँदनी चोकमा एकीकृत गरिनेछ, जबकि अहिल्या नगर र छत्रपति सम्भाजी नगरबाट वाघोलीमा जडान हुनेछन्, जसले यात्रुहरूलाई पुणेको मेट्रो प्रणालीमा सजिलै पहुँच गर्न मद्दत दिनेछ। यी विस्तारहरूले पौड रोड र नगर रोड जस्ता धमनी मार्गहरूमा भीडभाड कम गर्न पनि मद्दत गर्नेछन्, जसले सुरक्षित, छिटो र पर्यावरणमैत्री गतिशीलता विकल्पहरू प्रदान गर्दछ।
यी करिडोरहरू पूरा भएपछि सम्पूर्ण लाइन 2 को लागि अनुमानित दैनिक यात्रीहरूको सङ्ख्या 2027 मा 0.96 लाख, 2037 मा 2.01 लाख, 2047 मा 2.87 लाख र 2057 मा 3.49 लाख हुने अनुमान गरिएको छ। यो परियोजना महाराष्ट्र मेट्रो रेल कर्पोरेशन लिमिटेड (महा-मेट्रो) द्वारा कार्यान्वयन गरिनेछ, जसले सबै सिभिल, इलेक्ट्रो-मेकानिकल र सम्बन्धित कार्यहरू कार्यान्वयन गर्नेछ। स्थलाकृतिक सर्वेक्षण र विस्तृत डिजाइन परामर्श जस्ता पूर्व-निर्माण गतिविधिहरू पहिले नै शुरु भइसकेका छन्।
यो रणनीतिक विस्तार पुणेको आर्थिक सम्भावनालाई अनलक गर्न, यसको शहरी परिवहन पूर्वाधारलाई बढाउन र महानगरीय क्षेत्रमा सतत तथा समावेशी विकासमा महत्त्वपूर्ण योगदान पुऱ्याउन तयार छ।

Cabinet
Cabinet approves Pune Metro Rail Project Phase-2: Vanaz to Chandani Chowk (Corridor 2A) & Ramwadi to Wagholi/Vitthalwadi (Corridor 2B), extension of the Existing Pune Metro Phase–I (Vanaz-Ramwadi)
25 JUN 2025 3:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the Pune Metro Rail Project Phase-2: Vanaz to Chandani Chowk (Corridor 2A) and Ramwadi to Wagholi/Vitthalwadi (Corridor 2B), as extensions of the existing Vanaz–Ramwadi corridor under Phase-1. These two elevated corridors will span 12.75 km and include 13 stations, connecting fast-developing suburbs such as Chandani Chowk, Bavdhan, Kothrud, Kharadi, and Wagholi. The project is scheduled for completion within four years.
The estimated project cost is Rs.3626.24 crore, to be equally shared by the Government of India, Government of Maharashtra, and external bilateral/multilateral agencies. This strategic proposal is a logical extension of the existing Corridor-2 and aligns with the Comprehensive Mobility Plan (CMP), which envisions a continuous Chandani Chowk to Wagholi Metro corridor to strengthen East–West mass transit in Pune.
These extensions will serve key IT hubs, commercial areas, educational institutions, and residential pockets, increasing the share of public transport and ridership across the network. The new corridors will also integrate at the District Court Interchange Station with Line-1 (Nigdi–Katraj) and Line-3 (Hinjewadi–District Court) to enable seamless multimodal urban travel.
Under long-term mobility planning, intercity bus services from cities like Mumbai and Bengaluru will be integrated at Chandani Chowk, while those from Ahilya Nagar and Chhatrapati Sambhaji Nagar will connect at Wagholi, allowing passengers to easily access Pune’s Metro system. These extensions will also help decongest arterial routes such as Paud Road and Nagar Road, offering safe, fast, and eco-friendly mobility options.
After completion of these corridors, the projected incremental daily ridership for the entire Line 2 is estimated at 0.96 lakh in 2027, 2.01 lakh in 2037, 2.87 lakh in 2047, and 3.49 lakh in 2057. The project will be implemented by Maharashtra Metro Rail Corporation Limited (Maha-Metro), which will execute all civil, electro-mechanical, and related works. Pre-construction activities such as topographical survey and detailed design consultancy have already commenced.
This strategic expansion is poised to unlock Pune’s economic potential, enhance its urban transport infrastructure, and contribute significantly to sustainable and inclusive development across the metropolitan region.