Prime Minister's Office
India - Croatia Leaders’ Statement
19 JUN 2025 5:57PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of the Republic of Croatia, H.E. Mr. Andrej Plenković, the Prime Minister of the Republic of India, H.E. Mr. Narendra Modi, paid an official visit to Croatia on 18 June 2025. This marked the first-ever visit of an Indian Prime Minister to Croatia to strengthen the growing momentum of high-level exchanges between the two nations.
Prime Minister Plenković and Prime Minister Modi had a comprehensive exchange of views on further advancing bilateral relations, India-EU strategic partnership and cooperation in multilateral fora. Both agreed that India and Croatia enjoy close and friendly relations, rooted in shared values of democracy, rule of law, pluralism and equality.
The visit of Prime Minister Modi has injected a fresh impetus into the bilateral partnership, highlighting the complementarities of the two economies, particularly in the areas of tourism, trade and technology. The two Prime Ministers welcomed the signing of: (i) MoU on Agricultural Cooperation; (ii) Programme of Cooperation in Science and Technology; (iii) Cultural Exchange Programme (CEP); and (iv) MoU to establish a Hindi Chair at the University of Zagreb.
The two leaders noted the importance of improving connectivity, including through the India–Middle East–Europe Economic Corridor (IMEC) initiative. They agreed to expand cooperation in ports and shipping domains given the long maritime traditions of both countries. Both sides agreed to further explore the potential of Croatia serving as a Mediterranean gateway to Central Europe.
In this context, they also reaffirmed full respect for international law of the sea as reflected in UNCLOS, and for the principles of sovereignty, territorial integrity, and freedom of navigation, to the benefit of maritime security and international peace and stability.
In the area of science, technology and innovation, the two Prime Ministers highlighted the importance of connecting scientific institutions and universities of both countries for joint research and development. Both sides expressed their willingness to facilitate exchanges of young researchers for long-term research collaborations and encouraged networking within the scientific community to share best practices and develop applied technologies.
The two Prime Ministers noted the signing of the 2023 Memorandum of Understanding on Defence Cooperation and agreed to advancing defence ties. Further emphasis will be placed on seeking opportunities for cooperation between national defence industries through collaboration and regular interactions.
Digital technology was recognised as another key area for cooperation. Croatian and Indian scientific ecosystems could benefit from strategic collaborations between incubation centres and start-ups working in sectors such as Healthcare-tech, Agri-tech, Clean-tech, Artificial Intelligence, Machine learning and Cybersecurity. The two Prime Ministers agreed on the need for strengthening India-Croatia Start-up Bridge in order to foster innovation and collaboration amongst start-ups.
While acknowledging the strong cultural exchange, both sides underscored the importance of deepening engagement in the cultural sector during the period 2026-2030. They recognised culture as a powerful tool for strengthening people-to-people ties between the two countries.
They recognised the importance of skills development and the mobility of personnel in supporting expanded engagement across various sectors of bilateral cooperation, and agreed on the speedy conclusion of a memorandum of understanding on workforce mobility between the two countries.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Plenković and Croatia for the support and solidarity extended in the aftermath of the terrorist attack in Pahalgam, Jammu & Kashmir, India, on 22 April 2025. Both sides condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including transnational and cross-border terrorism. They reiterated their zero-tolerance approach to terrorism, rejecting any justification for such acts, under any circumstances. They emphasized that those responsible for the attacks should be held accountable and condemned the use of terrorists as proxies. They expressed their consistent position of supporting the full implementation of the UN Global Counterterrorism Strategy, key international conventions and protocols in this field, and relevant resolutions of the United Nations Security Council. They called for the disruption of terrorism financing networks, including through the UN, FATF and regional mechanisms, elimination of safe havens, dismantling of terrorist infrastructure, and bringing perpetrators of terrorism to justice swiftly. They also urged for concerted actions against all UN- and EU-designated terrorists and terrorist entities, associated proxy groups, facilitators and sponsors, including terrorists under 1267 UNSC Sanctions Committee.
The two Prime Ministers exchanged views on regional and global issues of mutual interest, including war in Ukraine. They expressed support for a just and lasting peace in Ukraine based on respect for international law, principles of the UN Charter and territorial integrity and sovereignty. The two leaders expressed concern about the deterioration of security situation in the Middle East and called for de-escalation between Israel and Iran. The leaders reaffirmed their commitment to promote a free, open, peaceful and prosperous Indo-Pacific built on international law and mutual respect for sovereignty and peaceful resolution of disputes underpinned by effective regional institutions.
The two sides reaffirmed their strong commitment to multilateralism and support for a rules-based international order. They emphasised the urgent need for reforms in the UN system, particularly the UN Security Council including its expansion in both permanent and non-permanent categories, to make it more inclusive, transparent, effective, accountable, efficient and better aligned with contemporary geopolitical realities.
The two leaders welcomed the renewed momentum in the strategic partnership between India and the EU, two of the largest democracies, open market economies, and pluralistic societies. They underscored the importance of concluding a mutually beneficial India-EU FTA within the course of the year, as agreed during the historic visit of the EU College of Commissioners to India in February 2025.
The Indian side expressed gratitude for the warm hospitality extended to them by the Croatian side. The two Prime Ministers expressed satisfaction at the outcomes of the visit, and reaffirmed their commitment to expanding the partnership between India and Croatia.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ - କ୍ରୋଏସିଆ ନେତାଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି
19 JUN 2025 5:57PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ରୋଏସିଆ ଗଣରାଜ୍ୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଆଣ୍ଡ୍ରେଜ୍ ପ୍ଲେନକୋଭିଚ୍‌ଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ, ଭାରତୀୟ ଗଣରାଜ୍ୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମାନ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୮ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ କ୍ରୋଏସିଆକୁ ଏକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କ୍ରୋଏସିଆ ଗସ୍ତ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ଲେନକୋଭିଚ୍ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବା, ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ଉଭୟେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଏବଂ କ୍ରୋଏସିଆ ଘନିଷ୍ଠ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି, ଯାହା ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଆଇନର ଶାସନ, ବହୁଳତା ଏବଂ ସମାନତାର ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ମୂଳ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାରେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ବିଶେଷକରି ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାହା ଦୁଇ ଅର୍ଥନୀତିର ପରିପୂରକତାକୁ ଉଦ୍ଭାସିତ କରିଛି। ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ (i) କୃଷି ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର; (ii) ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ; (iii) ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ସିଇପି); ଏବଂ (iv) ଜାଗ୍ରେବ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ହିନ୍ଦୀ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର (ଆଇଏମ୍‌ଇସି) ପଦକ୍ଷେପ ସମେତ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ଦେଶର ଦୀର୍ଘ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସେମାନେ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ୟୁରୋପକୁ ଭୂମଧ୍ୟସାଗରୀୟ ପ୍ରବେଶ ପଥ ଭାବରେ କ୍ରୋଏସିଆର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ୟୁଏନ୍‌ସିଏଲ୍‌ଓଏସ୍‌ ରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ସମୁଦ୍ରର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ପ୍ରତି ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ନୌଚାଳନା ସ୍ୱାଧୀନତା ନୀତି ପ୍ରତି ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଯୁବ ଗବେଷକଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣ୍ଟିବା ତଥା ପ୍ରାୟୋଗିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ନେଟୱାର୍କିଂକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ୨୦୨୩ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସହଯୋଗ ଏବଂ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ।
ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କ୍ଲିନ୍-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣି ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗରୁ କ୍ରୋଏସିଆନ୍ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ। ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-କ୍ରୋଏସିଆ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସେତୁକୁ ମଝବୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଦୃଢ଼ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୦୨୬-୨୦୩୦ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବିଡ଼ ସମ୍ପର୍କର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଜନ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଝବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିସ୍ତୃତ ସମ୍ପର୍କକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଗତିଶୀଳତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କର୍ମଶକ୍ତି ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୫ରେ ଭାରତର ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଏକତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ଲେନକୋଭିଚ୍ ଏବଂ କ୍ରୋଏସିଆକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ତଥା ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଶୂନ୍ୟ ସହିଷ୍ଣୁତା ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ କୌଣସି ଯଥାର୍ଥତାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାୟୀ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରକ୍ସି ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ନିନ୍ଦା କରାଯାଇଥିଲା। ସେମାନେ ଜାତିସଂଘର ବିଶ୍ୱ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ରଣନୀତି, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ, ପ୍ରୋଟୋକଲ ଏବଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପ୍ରସ୍ତାବର ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାର ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥିର ସ୍ଥିତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଜାତିସଂଘ, ଏଫ୍‌ଏଟିଏଫ୍‌ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ତନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ନେଟୱାର୍କକୁ ବାଧା ଦେବା, ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସମସ୍ତ ଜାତିସଂଘ (ୟୁଏନ୍‌) ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ (ଇୟୁ) ଦ୍ୱାରା ଘୋଷିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଓ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ, ସେମାନଙ୍କ ସହଭାଗୀ ପ୍ରକ୍ସି ଗୋଷ୍ଠୀ, ସହାୟକ ଓ ପୃଷ୍ଠପୋଷକଙ୍କ ବିରୋଧରେ, ୧୨୬୭ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ (ୟୁଏନ୍‌ଏସ୍‌ସି) ପ୍ରତିବନ୍ଧ କମିଟି ଅଧୀନରେ ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁକ୍ରେନରେ ଯୁଦ୍ଧ ସମେତ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ନୀତି ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ୟୁକ୍ରେନରେ ଏକ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷା ପରିସ୍ଥିତିର ଅବନତି ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲ ସ ଇରାନ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତେଜନା ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପ୍ରତି ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ।
ଦୁଇ ପକ୍ଷ ବହୁପାକ୍ଷିକତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମ ପ୍ରତି ସମର୍ଥନକୁ ପୁନଃ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଜାତିସଂଘ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାରର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ବର୍ଗରେ ଏହାର ବିସ୍ତାର ସହିତ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଉତ୍ତରଦାୟୀ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ବାସ୍ତବତା ସହିତ ଉତ୍ତମ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ।
ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ, ଦୁଇଟି ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଖୋଲା ବଜାର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବହୁଳ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାରେ ନବୀକରଣ ଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏଫ୍‌ଟିଏ ସମାପ୍ତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଯେପରିକି ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତକୁ ଇୟୁ କଲେଜ ଅଫ୍ କମିଶନର୍ସଙ୍କ ଐତିହାସିକ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲା।
ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ କ୍ରୋଏସିଆନ ପକ୍ଷ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗସ୍ତର ଫଳାଫଳରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ କ୍ରୋଏସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।