ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ G7 ଆଉଟରିଚ୍ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
18 JUN 2025 2:42PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନି,
ମହାମହିମ ,
ନମସ୍କାର!
G-7 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆମକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ନିଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। G-7 ଗୋଷ୍ଠୀର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣର ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ମୁଁ ଆମର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆମେ ଏହାକୁ କେବଳ ପ୍ରାଥମିକତା ନୁହେଁ ବରଂ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁ। ଉପଲବ୍ଧତା, ସୁଯୋଗ , ସୁଲଭତା ଏବଂ ଗ୍ରହଣୀୟତାର ମୌଳିକ ନୀତି ଉପରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଭାରତ ପଥ ପଦର୍ଶିତ କରିଛି ।
ଆଜି, ଭାରତର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ଅଛି। ଭାରତରେ ପ୍ରତି ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପିଛା ଖର୍ଚ୍ଚ ସବୁଠାରୁ କମ୍। ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ପ୍ୟାରିସ୍ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛି। ଆମେ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଆମର ମୋଟ ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତାର ପ୍ରାୟ ୫୦% ଅଟେ।
ଆମେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ GW ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଦୃଢ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି, ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ଏକ ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଯିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛୁ।
ଏଥିପାଇଁ, ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ, ମିଶନ ଲାଇଫ, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ, ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଚଳନ କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦିଗରେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଆମକୁ "ମୁଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମେ" ମନୋଭାବ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବ ସହିବାକୁ ପଡୁଛି। ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଉତ୍ତେଜନା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଥମେ ଖାଦ୍ୟ, ଇନ୍ଧନ, ସାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୁଅନ୍ତି।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ଜନସାଧାରଣ, ସାମଗ୍ରୀ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ। ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଚିନ୍ତାକୁ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚକୁ ଆଣିବାକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ମନେ କରେ। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ ଯେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ଦ୍ୱୈତ ମାନଦଣ୍ଡ ଜାରି ରହିବ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାନବତାର ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟି ଆତଙ୍କବାଦ ଭଳି ଆଉ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆତଙ୍କବାଦ ବିଷୟରେ ଦ୍ୱୈତ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସମ୍ପ୍ରତି, ଭାରତ ଏକ ନିଷ୍ଠୁର ଏବଂ କାପୁରୁଷ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି।
ଏପ୍ରିଲ ୨୨ ରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ କେବଳ ପହଲଗାମ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆତ୍ମା, ପରିଚୟ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରହାର ଥିଲା। ଏହା ସମଗ୍ର ମାନବତା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଥିଲା। ମୁଁ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଆକ୍ରମଣକୁ କଡ଼ା ଶବ୍ଦରେ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ସମବେଦନା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆତଙ୍କବାଦ ମାନବତାର ଶତ୍ରୁ। ଏହା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଜାୟ ରଖୁଥିବା ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିରୋଧ କରୁଛି। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବାରେ ଏକତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଆମର ନିଜ ପଡ଼ୋଶୀ ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରଜନନ ଭୂମି ପାଲଟିଛି। ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ, ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆମର ନୀତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ - ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଦେଶକୁ ଦାୟୀ କରାଯିବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, କିନ୍ତୁ, ବାସ୍ତବତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିପରୀତ। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମେ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ପସନ୍ଦ ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥ ଆଧାରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କଟକଣା ଲାଗୁ କରିବାରେ ଲାଗିଛୁ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଖୋଲାଖୋଲି ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଉଛି। ଏହି କୋଠରୀରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମୋର କିଛି ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି।
ଆମେ କ’ଣ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକୃତରେ ଦୃଢ଼ମନା? ଆମେ କ’ଣ ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ସେତେବେଳେ ବୁଝିପାରିବୁ ଯେତେବେଳେ ଏହା ଆମ ନିଜ ଦ୍ୱାରରେ ଠକ୍ ଠକ୍ କରିବ? ଯେଉଁମାନେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ବିସ୍ତାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏଥିରେ ପୀଡିତ ସେମାନଙ୍କୁ ସମାନ ମାପରେ ତୁଳନା କରାଯାଇପାରିବ? ଆମର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ହରାଇବାର ଆଶଙ୍କା ଅଛି କି?
ଯଦି ଆମେ ଆଜି ମାନବତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଏହି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ ନକରୁ, ତେବେ ଇତିହାସ ଆମକୁ କେବେ କ୍ଷମା କରିବ ନାହିଁ। ନିହିତ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଆଖି ବୁଜିବା, କିମ୍ବା ଆତଙ୍କବାଦ କିମ୍ବା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଦେବା, ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସଘାତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସର୍ବଦା ମାନବତାର ସ୍ୱାର୍ଥରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସିଛି, ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥରୁ ଉପରକୁ ଉଠି। ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ବିଷୟରେ G-7 ସହିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବୁ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, AI ଏବଂ ଶକ୍ତି ବିଷୟ ଉପରେ କିଛି ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ନିସନ୍ଦେହରେ, ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ AI ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ତଥାପି, AI ନିଜେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତି-ସଘନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଟେ । AI ଡାଟା ସେଣ୍ଟର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଆଜିର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ସମାଜର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ଚାହିଦାକୁ କେବଳ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ।
ସୁଲଭ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ସୌର ଶକ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ଚାହିଦା କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ରୀଡ୍, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି କରିଡର ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ, ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହୋଇଛି। ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରକୃତ ମୂଲ୍ୟ ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଲାଭ ଦେବା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ରହିଛି। ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣରେ କେହି ପଛରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯଦି ଆମେ ଏକ AI ଚାଳିତ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଆପ୍ ବିକଶିତ କରୁ, ତେବେ ଏହାର ପ୍ରକୃତ ସଫଳତା ସେତେବେଳେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଏହା ମୋ ଦେଶର ଏକ ଛୋଟ ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଜଣେ ଚାଷୀ କିମ୍ବା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ଭାରତରେ, ଆମେ 'ଭାଶିନି' ନାମକ ଏକ AI-ଆଧାରିତ ଭାଷା ଆପ୍ ବିକଶିତ କରିଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଭାଷା ସହିତ ସଂଯୋଗ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆଲୋଚନାର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୋଇପାରିବ। ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଛୁ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛୁ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ, ଆମକୁ ଏକ ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସମସ୍ତେ AI ର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଉପଯୋଗିତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି। ତଥାପି, ପ୍ରକୃତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ହେଉଛି AI ର ଶକ୍ତି , କ୍ଷମତା ନୁହେଁ, ବରଂ AI ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ମାନବ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଓ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମୃଦ୍ଧ ତଥ୍ୟ ହେଉଛି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ AI ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ। ଭାରତର ବିବିଧତା, ଏହାର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଜୀବନଶୈଳୀ, ଭାଷାର ବହୁଳତା ଏବଂ ବିଶାଳ ଭୂଗୋଳରେ ପ୍ରତିଫଳିତ, ଏହାକୁ ସମୃଦ୍ଧ ତଥ୍ୟର ସବୁଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉତ୍ସ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ତେଣୁ ଭାରତର ବିବିଧତାର ମାନଦଣ୍ଡ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିକଶିତ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷିତ AI ମଡେଲଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ଉପଯୋଗିତା ରଖିବାରେ ସକ୍ଷମ ଅଟେ ।
ଭାରତରେ, ଆମେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଡାଟା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ଥାପତ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛୁ। ଏହା ସହିତ, ଭାରତରେ ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରତିଭା ଭଣ୍ଡାର ଅଛି ଯାହା ଏହାର ପରିମାଣ, ଦକ୍ଷତା, ବିବିଧତା ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମାଧ୍ୟମରେ AI କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ AI ବିଷୟରେ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ। ପ୍ରଥମେ, ଆମକୁ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଶାସନ ଦିଗରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା AI ସହିତ ଜଡିତ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ସହିତ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ତେବେ ହିଁ ଆମେ AI କୁ ବିଶ୍ୱ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିପାରିବୁ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, AI ଯୁଗରେ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ସେଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ କିମ୍ବା ଏକ ଅସ୍ତ୍ର ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର ନ କରେ। ତୃତୀୟତଃ, ଡିପ୍ ଫେକ୍ ଚିନ୍ତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ, କାରଣ ଏହା ସମାଜରେ ବ୍ୟାପକ ଅବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ତେଣୁ, AI ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଜଳ-ଚିହ୍ନିତ କିମ୍ବା ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରକାଶନ ସହିତ ହେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଆମେ ଶକ୍ତି ଉପରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେଖିଛୁ। ଏହି ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଆମକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ, ଔର ସବକା ପ୍ରୟାସ' ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତର ଲୋକ, ଗ୍ରହ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ନୀତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା AI ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ସାଦର ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's address during the G7 Outreach Session on Energy Security (June 17, 2025)
18 JUN 2025 2:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Carney,
Your Excellencies,
Namaskar!
I express my heartfelt gratitude to Prime Minister Carney for extending us an invitation to the G-7 Summit and for our wonderful welcome. I congratulate all our friends on the historic occasion of the completion of 50 years of the G-7 group.
Friends,
Ensuring energy security for future generations is one of our biggest challenges. We consider it not only a priority but also as a responsibility towards our citizens. Moving forward on the basic principles of availability, accessibility, affordability and acceptability, India has chosen the path of inclusive development.
Today, almost all homes in India have an electricity connection. India has one of the lowest per unit electricity cost. Despite being the world's fastest growing major economy, India has completed its Paris Commitments ahead of time. We are also moving rapidly towards the goal of Net Zero by 2070. Currently, renewable energy accounts for about 50% of our total installed capacity.
We are moving steadfast towards the target of 500 GW of renewable energy by 2030. We are focusing on Green Hydrogen, Nuclear Energy, Ethanol Blending for clean energy. We are inspiring all the countries of the world to move towards a green and sustainable future.
Towards this, we have introduced global initiatives like the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Mission LiFE, Global Biofuels Alliance, One Sun One World One Grid.
Friends,
It is essential for all countries to move forward together towards energy transition. We must move forward with the spirit of "not I, but us". Unfortunately, the countries of the Global South are having to bear the maximum impact of uncertainty and conflicts. No matter where the tension is in the world, these countries are the first to be affected by food, fuel, fertiliser and financial crises.
Masses, materials, manufacturing, and mobility also get impacted. India considers it its responsibility to bring the priorities and concerns of the Global South to the world stage. We believe that as long as double standards persist in any form, sustainable and inclusive development of humanity shall remain out of reach.
Friends,
I would like to draw your attention to another grave issue - terrorism. There must be no place for double standards when it comes to terrorism. Recently, India faced a brutal and cowardly terrorist attack.
The terrorist attack that took place on April 22 was not just an assault on Pahalgam, but a direct attack on the soul, identity, and dignity of every Indian. It was an assault on all humanity. I express my sincere gratitude to all friends who condemned the attack in the strongest terms and extended their heartfelt condolences.
Friends,
Terrorism is the enemy of humanity. It stands in opposition to all nations that uphold democratic values. Unity in the fight against terrorism is imperative. Unfortunately, our own neighborhood has become a breeding ground for terrorism. For the sake of global peace and prosperity, our thinking and our policies must be extremely clear - any country that supports terrorism must be held accountable and made to pay the price.
Unfortunately, however, the reality is quite the opposite. On the one hand, we are quick to impose various sanctions based on our own preferences and interests. On the other hand, nations that openly support terrorism continue to be rewarded. I have some serious questions for those present in this room.
Are we truly serious about addressing terrorism? Will we understand the true meaning of terrorism only when it knocks on our own doors? Can those who spread terror and those who suffer from it be weighed on the same scale? Are our global institutions at risk of losing their credibility?
If we don’t take decisive action today against this terrorism that stands against humanity, history will never forgive us. Turning a blind eye towards terrorism for the sake of vested interests, or extending support to terror or terrorists, is a betrayal of all humanity.
Friends,
India has always acted in the interest of humanity, rising above its own self-interest. We will continue to engage in dialogue and cooperation with the G-7 on all matters in the future as well.
Thank you very much.
Friends,
I would like to share a few points on the subjects of Technology, AI, and Energy. Undoubtedly, AI is emerging as a powerful tool to enhance efficiency and foster innovation across all sectors. However, AI itself is a highly energy-intensive technology. The growing energy consumption driven by AI data centers, and the increasing energy demands of today’s technology-driven societies can only be sustainably addressed through renewable energy sources.
Ensuring affordable, reliable, and sustainable energy is a top priority for India. To achieve this, we are focusing on Solar Energy and Small Modular Reactors. We are also developing smart grids, energy storage systems, and green energy corridors to connect renewable energy production with demand centers.
Friends,
In India, all our efforts have been based on a human-centric approach. We believe that the true value of any technology lies in its ability to benefit the very last person. No one in the Global South should be left behind. For example, if we develop an AI powered weather prediction app, its real success shall be when it benefits a farmer or a fisherman living in a small village in my country.
In India, we have developed an AI-based language app called 'BHASHINI' to ensure that even a person from a remote village can connect with the languages of the world and become part of the global conversation. We have democratised technology and have empowered our economy and the common man through Digital Public Infrastructure.
At the international level as well, we must adopt a human-centric approach. Everyone recognises the potential and usefulness of AI. However, the real challenge is not the power and capability of AI itself, but ensuring that AI tools enhance human dignity and empowerment.
Friends,
Rich data is the foundation for inclusive, capable, and responsible AI. India’s diversity, reflected in its vibrant lifestyle, multitude of languages, and vast geography, makes it one of the most valuable and powerful sources of rich data. AI models developed and tested against the benchmark of India’s diversity will therefore hold immense relevance and utility for the entire world.
In India, we have stressed on building a robust data empowerment and protection architecture. Alongside this, India possesses a vast talent pool that can significantly contribute to global efforts in the field of AI, through its scale, skill, diversity, and commitment to democratic values.
Friends,
I would like to offer a few suggestions on the subject of AI. First, we must work towards governance at an international level that addresses concerns related to AI while also promoting innovation. Only then can we transform AI into a force for global good. Second, in the age of AI, close cooperation in the areas of critical minerals and technology is extremely important.
We must focus on securing and strengthening the resilience of their supply chains. We must also ensure that no country uses them solely for its own interests or as a weapon. Thirdly, deep fakes are a major cause for concern, as they can create widespread disorder in society. Therefore, AI generated content must be clearly water-marked or accompanied by a clear disclosure.
Friends,
In the last century, we witnessed competition over energy. In this century, we must embrace cooperation in the field of technology. We must move forward with the guiding principle of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, aur Sabka Prayas', i.e. India’s call for People, Planet, and Progress. With this spirit, I extend a cordial invitation to all of you for the AI Impact Summit to be held in India next year.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.