প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা G7 আউৎরীচ সেসনদা ৱা ঙাংখ্রে
18 JUN 2025 11:13AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কানানাস্কিসতা G7 সম্মিৎকী আউৎরীচ সেসনদা শরুক য়াখ্রে। মহাক্না "ইনর্জি সেক্যুরিতী: অহোংবা লাক্লিবা মালেম অসিদা এক্সেস অমসুং এফোর্দেবিলিতী লৈহন্নবা দাইভর্সিফিকেসন, তেক্নোলোজী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর" হায়বা সেসন অমদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না কানাদাগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. মিস্তর মার্ক কার্নীনা বর্তন তৌরকপা অমসুং G7না চহি 50 মপুং ফারকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইনর্জী সেক্যুরিতী অসি তুংলমচৎকী মীরোলশিংনা থেংনগদবা মরুওইবা শিংনবশিংগী মরক্তা অমনি। ইনক্লুসিব গ্রোথকীদমক ভারতনা লৌরিবা অচেৎপা ফিরেপ অদু শন্দোক্না তাক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি, এভাইলেবিলিতী, এক্সেসিবিলিতী, এফোর্দেবিলিতী অমসুং এসেপ্তেবিলিতী অসি ভারতকী ইনর্জী সেক্যুরিতীগী থৌওংগী য়ুম্ফম ওইরিবা প্রিন্সিপলশিংনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা মরুওইবা ইকোনোমী অমা ওইরবসু, মসিনা মতমগী মাংওইননা মাগী পেরিসকী অচেৎপা ৱাফমশিং মায় পাক্না মপুং ফাহনখ্রে। তুং কোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং গ্রীন ওইবা তুংলমচৎ অমগীদমক ভারতনা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স, কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, গ্লোবেল বাইওফু্‌এল্স এলাইন্স, মিসন লাইফ অমসুং ৱান সন- ৱান ৱার্ল্দ- ৱান গ্রিদ অসিনচিংবা মালেমগী ওইবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলে।
মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লৈরক্লিবা অকিবা অমসুং চয়েৎনবা অসিনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা অকায়বা পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মালেমগী থাক্তা গ্লোবেল সাউথকী ভোইস তাহন্নবা ভারতনা থৌদাং লৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী কম্ম্যুনিতীনা তুং কোইবা তুংলমচৎ অমগীদমক অখন্নবা মীৎয়েং থম্লবদি মালেম অসিনা গ্লোবেল সাউথকী প্রাইওরিতিশিং অমসুং খন্ননিংঙাই ওইবা ৱাফমশিং অদু খঙবা য়াম্না মরু ওই। সেক্যুরিতীগী শিংনবশিংদা মরুওইবা পীরদুনা, মহাক্না লৈবাকশিংদা তেরোরিজমগা লান্থেংননবা মালেমগী থাক্তা হোৎননবা হায়খি। তেরোরিজমগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মালেমগী মীয়াম্না ভারতপু চাউনা মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না পহলগাম তেরোরিস্ত এতেক অসি ভারত খক্তদা নত্তনা মীওইবা খুন্নাই পুম্বদা খুদোংথীবা অমা ওইখি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না তেরোরিজমবু মতেং পাংলিবা অমসুং শৌগৎলিবা লৈবাকশিংগী মায়োক্তা অকনবা থবক লৌখৎনবা হায়খি। তেরোরিজমগা মরী লৈনবা থবকশিংদা দবল স্তেন্দর্দশিং লৈহন্দবা অমসুং তেরোরিজমবু শৌগৎপশিংবু থৌগৎতনবা হায়না মহাক্না মখা তানা পনখি। তেরোরিজম অসি মীওইবা খুন্নাইগীদমক অচৌবা খুদোংথীবা অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী মীয়ামদা খন্থনবা তঙাইফদবা ৱাহংশিং থমখি:
- লৈবাক অমনা তার্গেৎ ওইরবা মতমদা খক্তা তেরোরিজমনা পীবা শাথিবা খুদোংথিবশিং অসি লৈবাকশিংনা খঙগদোইরা?
- তেরর চত্থরিবশিং অমসুং মাগী ভিক্তিমশিং অসি করম্না মান্নৈ হায়না লৌগনি?
- তেরোরিজম অসি মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা তুমিন্না য়েংদুনা লৈরদ্রা?
প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নোলোজী, AI অমসুং ইনর্জীগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদুগী মতাংদসু ৱা ঙাংখি। AIনা ইফিসিএন্সী অমসুং ইন্নোবেসন প্রমোৎ তৌবদা য়াম্না মরু ওইবা খুৎলাই অমা ওইরক্লবসু, তেক্নোলোজী অসি মশাদা ইনর্জী য়াম্না চংই অমসুং মসি ক্লিন অমসুং গ্রীন ইনিসিয়েতিবশিংগী থোংদা মতৌ করম্না তুং কোইনা চৎকদগে হায়বদু স্ত্রেতেজী শেম্বা মরু ওই। তেক্নোলোজী প্রমোৎ তৌবদা ভারতকী হ্যুমেন-সেন্ত্রিক এপ্রোচকী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি তেক্নোলোজী অমহেক্তনা ইফেক্তিব ওইনবগীদমক মীচম প্রজাগী পুন্সিদা ভেল্যু পুরকপা তাই। মহাক্না হায়খি মদুদি AIগা মরী লৈনবা গ্লোবেল গভর্নান্সকী ইসুশিং অসি AIগী খন্ন-নৈনবা অমসুং লম অসিদা ইন্নোবেসন প্রমোৎ তৌবদা মরু ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি AIগী মতম অসিদা মরুওইবা মিনরেলশিংগী সেক্যুরিতী অমসুং রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেন লৈবা অসি য়াম্না মরু ওই। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভারত্তা মগুন লৈবা অমসুং তোঙান তোঙানবা দেতা মরাং কাইনা লৈরি, মসি রেস্পোন্সিবল AIগীদমক মরু ওই।
তেক্নোলোজীনা লমজিংবা মালেম অসিনা তুং কোইবা তুংলমচৎ অমা ফংনবগীদমক লৈবাকশিংগী মরক্তা হেন্না নকশিন্ননা তেংবাং পীনবা মথৌ তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মসি ফংনবগীদমক, মীওইবা অমসুং গ্রহ অসি চাউখৎপগী ময়াইদা থমগদবনি। সেসন অসিদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল মফমসিদা য়েংবা য়াগনি [Link]

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the G7 Outreach Session
18 JUN 2025 11:13AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the Outreach Session of the G7 Summit in Kananaskis. He addressed a Session on ‘Energy Security: diversification, technology and infrastructure to ensure access and affordability in a changing world'. He thanked the Prime Minister of Canada H.E. Mr. Mark Carney for his invitation and congratulated the G7 on marking 50 years of its journey.
In his address, Prime Minister highlighted that energy security was among the leading challenges facing future generations. While elaborating on India’s commitment to inclusive growth, he noted that availability, accessibility, affordability and acceptability were the principles that underpinned India’s approach to energy security. He further emphasised that even though India is the fastest growing major economy in the world, it has successfully met its Paris commitments ahead of time. Highlighting India’s commitment to a sustainable and green future, he underscored that India has undertaken several global initiatives such as the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Global Biofuels Alliance, Mission LiFE and One Sun- One World- One Grid, and called upon the international community to further strengthen them.
Prime Minister expressed that uncertainty and conflicts in various parts of the world have had a debilitating impact on the countries of the Global South, and India took it as its responsibility to make the voice of the Global South heard at the world stage. He underlined that it was important for the world to understand the priorities and concerns of the Global South if the international community was serious about a sustainable future. Emphasising on security challenges, he called upon countries to strengthen the global fight against terrorism. Thanking the global community for their strong support to India in its fight against terrorism, he expressed that the Pahalgam terror attack was not just an assault on India but on the entire humanity. He called for strict action against countries who support and promote terrorism. He further noted that there should be no double standards in dealing with terrorism and those who support terrorism should never be rewarded.Calling terrorism a grave threat to humanity, Prime Minister put forth pressing questions for the international community to ponder over :
-will countries understand the grave threat posed by terrorism only when they become a target ?
-how can perpetrators of terror and its victims be equated ?
-will global institutions be mute spectators to terrorism ?
Prime Minister also spoke on the nexus between technology, AI and energy. Noting that while AI has become a critical tool to promote efficiency and innovation, the technology itself was energy intensive, and it was important to strategize how to make it sustainable through clean and green initiatives. Elaborating on India’s human-centric approach to promoting technology, he noted that any technology to be effective must bring value to the lives of common people. He suggested that addressing AI related global governance issues was key to tackling the concerns of AI and to promoting innovation in the field. He underlined that in the age of AI it was important to have secured and resilient supply chains of critical minerals. Prime Minister further stated that quality and diverse data, which abounds in India, is critical for responsible AI.
Prime Minister emphasised that a technology-led world calls for closer cooperation among countries for realising a sustainable future, and to achieve it, people and planet must be kept at the centre of progress. Address of PM in the Session may be seen here [Link]