प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीले जी7 आउटरिच सत्रलाई सम्बोधन गरे
18 JUN 2025 11:13AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज कनानास्किसमा जी7 शिखर सम्मेलनको आउटरिच सत्रमा भाग लिए। उनले ‘ऊर्जा सुरक्षाः परिवर्तनशील संसारमा पहुँच र सामर्थ्य सुनिश्चित गर्नका लागि विविधीकरण, प्रविधि र बुनियादी ढाँचा’ विषयक एक सत्रलाई सम्बोधन गरे। उनले क्यानडाका प्रधानमन्त्री महामहिम श्री मार्क कार्नीलाई निमन्त्रणाको लागि धन्यवाद दिए तथा जी7 लाई आफ्नो यात्राको 50 वर्ष पूरा भएको अवसरमा बधाई दिए।
आफ्नो सम्बोधनमा प्रधानमन्त्रीले ऊर्जा सुरक्षा भविष्यका पिँढ़ीहरूले सामना गर्ने प्रमुख चुनौतीहरू मध्ये एक रहेको कुरामाथि प्रकाश पारे। समावेशी विकासप्रति भारतको प्रतिबद्धताको बारेमा विस्तारले चर्चा गर्दै उनले भने अनुसार उपलब्धता, पहुँच, सामर्थ्य र स्वीकार्यता त्यो सिद्धान्त हो, जसले ऊर्जा सुरक्षाप्रति भारतको दृष्टिकोणलाई रेखाङ्कित गरे। उनले थप जोड दिँदै भारत विश्वको सबैभन्दा छिटो बढ्दो प्रमुख अर्थतन्त्र भए पनि यसले समय अगावै पेरिस प्रतिबद्धताहरूलाई सफलतापूर्वक पूरा गरेको बताए। टिकाऊ र हरियो भविष्यप्रति भारतको प्रतिबद्धतालाई उजागर गर्दै उनले भारतले अन्तर्राष्ट्रिय सौर्य गठबन्धन, आपदा प्रतिरोधी पूर्वाधारको लागि गठबन्धन, वैश्विक जैव ईन्धन गठबन्धन, मिशन लाइफ र एक सूर्य - एक विश्व - एक ग्रिड जस्ता धेरै वैश्विक पहलहरू गरेको कुरामा जोड दिए अनि अन्तर्राष्ट्रिय समुदायलाई तिनीहरूलाई अझ मजबुत बनाउन आह्वान गरे।
प्रधानमन्त्रीले विश्वका विभिन्न हिस्साहरूमा अनिश्चितता र सङ्घर्षले ग्लोबल साउथका देशहरूमा एकदमै नराम्रो प्रभाव पारेको बताए अनि भारतले ग्लोबल साउथको आवाजलाई विश्व मञ्चमा बुलन्द गर्ने आफ्नो जिम्मेवारीको रूपमा लिएको बताए। उनले जोड दिए अनुसार यदि अन्तर्राष्ट्रिय समुदाय टिकाऊ भविष्यको बारेमा गम्भीर छ भने ग्लोबल साउथका प्राथमिकता र चिन्ताहरूलाई बुझ्नु विश्वको लागि महत्त्वपूर्ण छ। सुरक्षा चुनौतीहरूमा जोड दिँदै उनले देशहरूलाई आतङ्कवाद विरुद्धको वैश्विक लडाईँलाई मजबुत बनाउन आह्वान गरे। आतङ्कवाद विरुद्धको लडाईँमा भारतलाई मजबुत समर्थन गरेकोमा विश्व समुदायलाई धन्यवाद दिँदै उनले पहलगाम आतङ्कवादी हमला भारतमाथि मात्र नभई सम्पूर्ण मानवतामाथि हमला भएको बताए। उनले आतङ्कवादलाई समर्थन र प्रवर्द्धन गर्ने देशहरू विरुद्ध कडा कारबाही गर्न आह्वान गरे। उनले आतङ्कवादसँग व्यवहार गर्दा दोहोरो मापदण्ड हुनुहुँदैन र आतङ्कवादलाई समर्थन गर्नेहरूलाई कहिल्यै पुरस्कृत गर्नु नहुने कुरामा जोड दिए। आतङ्कवादलाई मानवताको लागि गम्भीर खतराको सं5ा दिँदै प्रधानमन्त्रीले अन्तर्राष्ट्रिय समुदाय समक्ष विचार गर्नका लागि महत्त्वपूर्ण प्रश्न राखे:
- के देशहरूले आतङ्कवादबाट उत्पन्न गम्भीर खतरालाई तब बुझ्नेछन्, जब उनीहरू यसको निशाना बन्नेछन्?
- आतङ्कवादका अपराधीहरू र यसका पीडितहरूको तुलना कसरी गर्न सकिन्छ?
- के वैश्विक संस्थाहरू आतङ्कवादको लागि मौन दर्शक बनिरहनेछन्?
प्रधानमन्त्रीले प्रविधि, एआई र ऊर्जा बीचको सम्बन्धको बारेमा पनि कुरा उठाए। उनले भने, एआई दक्षता र नवाचारलाई बढ़ावा दिनका लागि एक महत्त्वपूर्ण उपकरण बनेको छ, तर प्रविधि आफैंमा ऊर्जा गहन छ र यसलाई स्वच्छ तथा हरित पहलहरूको माध्यमद्वारा यसलाई कसरी टिकाऊ बनाउन सकिन्छ भनेर यसको रणनीति बनाउनु महत्त्वपूर्ण छ। प्रविधिलाई बढ़ावा दिनका लागि भारतको मानव-केन्द्रित दृष्टिकोणको बारेमा विस्तारले बताउँदै उनले प्रभावकारी हुनको लागि कुनै पनि प्रविधिले आम जनताको जीवनमा मूल्य ल्याउनुपर्ने उल्लेख गरे। उनले सुझाउ दिए कि एआईसँग सम्बन्धित वैश्विक शासनका मुद्दाहरूलाई सम्बोधन गर्नु एआईको चिन्ताबाट मुक्ति र क्षेत्रमा नवाचारलाई बढ़ावा दिनका लागि महत्त्वपूर्ण छ। उनले के कुरामा जोड दिए भने एआईको युगमा महत्त्वपूर्ण खनिजहरूको सुरक्षित र लचिलो आपूर्ति शृङ्खला हुनु महत्त्वपूर्ण छ। प्रधानमन्त्रीले अघि भने, भारतमा प्रचुर मात्रामा उपलब्ध गुणवत्तापूर्ण तथा विविधतापूर्ण डेटा जिम्मेवार एआईको लागि महत्त्वपूर्ण छ।
प्रधानमन्त्रीले के कुरामा जोड दिए भने प्रविधि आधारित विश्वको लागि एक स्थायी भविष्यलाई साकार गर्नका लागि देशहरू बीच घनिष्ठ सहयोगको आवश्यकता छ र यसलाई प्राप्त गर्नका लागि मानिस र ग्रहलाई प्रगतिको केन्द्रमा राख्नुपर्छ। सत्रमा प्रधानमन्त्रीको सम्बोधनलाई यहाँ हेर्न सकिन्छ (लिङ्क)

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the G7 Outreach Session
18 JUN 2025 11:13AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the Outreach Session of the G7 Summit in Kananaskis. He addressed a Session on ‘Energy Security: diversification, technology and infrastructure to ensure access and affordability in a changing world'. He thanked the Prime Minister of Canada H.E. Mr. Mark Carney for his invitation and congratulated the G7 on marking 50 years of its journey.
In his address, Prime Minister highlighted that energy security was among the leading challenges facing future generations. While elaborating on India’s commitment to inclusive growth, he noted that availability, accessibility, affordability and acceptability were the principles that underpinned India’s approach to energy security. He further emphasised that even though India is the fastest growing major economy in the world, it has successfully met its Paris commitments ahead of time. Highlighting India’s commitment to a sustainable and green future, he underscored that India has undertaken several global initiatives such as the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Global Biofuels Alliance, Mission LiFE and One Sun- One World- One Grid, and called upon the international community to further strengthen them.
Prime Minister expressed that uncertainty and conflicts in various parts of the world have had a debilitating impact on the countries of the Global South, and India took it as its responsibility to make the voice of the Global South heard at the world stage. He underlined that it was important for the world to understand the priorities and concerns of the Global South if the international community was serious about a sustainable future. Emphasising on security challenges, he called upon countries to strengthen the global fight against terrorism. Thanking the global community for their strong support to India in its fight against terrorism, he expressed that the Pahalgam terror attack was not just an assault on India but on the entire humanity. He called for strict action against countries who support and promote terrorism. He further noted that there should be no double standards in dealing with terrorism and those who support terrorism should never be rewarded.Calling terrorism a grave threat to humanity, Prime Minister put forth pressing questions for the international community to ponder over :
-will countries understand the grave threat posed by terrorism only when they become a target ?
-how can perpetrators of terror and its victims be equated ?
-will global institutions be mute spectators to terrorism ?
Prime Minister also spoke on the nexus between technology, AI and energy. Noting that while AI has become a critical tool to promote efficiency and innovation, the technology itself was energy intensive, and it was important to strategize how to make it sustainable through clean and green initiatives. Elaborating on India’s human-centric approach to promoting technology, he noted that any technology to be effective must bring value to the lives of common people. He suggested that addressing AI related global governance issues was key to tackling the concerns of AI and to promoting innovation in the field. He underlined that in the age of AI it was important to have secured and resilient supply chains of critical minerals. Prime Minister further stated that quality and diverse data, which abounds in India, is critical for responsible AI.
Prime Minister emphasised that a technology-led world calls for closer cooperation among countries for realising a sustainable future, and to achieve it, people and planet must be kept at the centre of progress. Address of PM in the Session may be seen here [Link]