ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ରିଲିଫ କମିଶନର ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବାହିନୀର ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ବ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି
ଯେତେବେଳେ ବି ଭାରତର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଇତିହାସ ଲେଖାଯିବ, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଦଶନ୍ଧି ଭାବେ ଲିପିବଦ୍ଧ କରାଯିବ
ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗତି, ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତିତା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାରେ ସଠିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି
'ସର୍ବନିମ୍ନ କ୍ଷୟକ୍ଷତି "ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ମୋଦୀ ସରକାର ନିଜର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ' ଶୂନ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତି" ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଚକିତ କରିଦେଇଛି
ସମସ୍ତ ରିଲିଫ୍ କମିଶନର ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଯାହାର ସମୟ ସାରଣୀ ଉତ୍ତାପ ସ୍ଥିତିର ଅନୁଭବ ଉପରେ ଆଧାରିତ
ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ବିନା ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏଡ଼ାଇବା ଅସମ୍ଭବ; ଯଦି ଆମେ ପରିବେଶର ଯତ୍ନ ନ ନେବା, ତେବେ ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ରୋକିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ନାହିଁ
ଗୁଜରାଟର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବାତ୍ୟା ସମୟରେ ଶୂନ୍ୟ-କ୍ଷୟକ୍ଷତି ସଫଳତା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ, ସ୍ଥାନୀ
16 JUN 2025 3:56PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ରିଲିଫ କମିଶନର ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବାହିନୀର ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରିଲିଫ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିର କର୍ମଶାଳାକୁ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚକୁ ଅଣାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ 'ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାର' ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏକ ଥିଙ୍କ ଟ୍ୟାଙ୍କ୍ ଗଠନ କରାଯାଇ ଏକୀକୃତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ତ୍ରୁଟିର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏକ ବହୁ-ଅଂଶୀଦାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ଏଜେନ୍ସି ସମନ୍ୱୟ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବେ ହାସଲ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି କାରଣରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଜି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଡିଏମଏ), ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳ (ଏନଡିଆରଏଫ) ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ) ର ଯୋଗଦାନ କାରଣରୁ ଭାରତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତୃତ୍ବ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏନଡିଏମଏ ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚା, ଗବେଷଣା, ବିଭିନ୍ନ ତାଲିମ ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ରସାର, ଆପ୍ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସମନ୍ୱୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଡିଆରଏଫ୍ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱୀକୃତି ଅର୍ଜନ କରିଛି, ଏକ ଦୃଢ଼ ଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରିଛି ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଅର୍ଜନ କରିଛି। ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳ (ଏସଡିଆରଏଫ୍) ମଧ୍ୟ ଏହି ଢାଞ୍ଚାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏନଡିଆରଏଫ୍ ନିଜର ମାନକ ଅନୁସାରେ ଏସଡିଆରଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ଦିଗରେ ଯଥେଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଭାରତର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଇତିହାସ ଲେଖାଯିବ, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଦଶନ୍ଧି ଭାବେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗତି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାରେ ସଠିକତା ଆଦି ଚାରୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମର କ୍ଷମତା କେବଳ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇନାହିଁ, ବରଂ ଏହାକୁ ତହସିଲ ସ୍ତରକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି। ଗତି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି, କାରଣ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ବାହିନୀର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ସଠିକ୍ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚେତାବନୀ ପ୍ରଦାନ କରି, ସମାଜକୁ ସଚେତନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସଫଳତାପୂର୍ବକ ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରିଲିଫ୍-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି, 'ଶୂନ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତି' ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସଫଳତାର ସହ ହାସଲ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ରିଲିଫ୍-କୈନ୍ଦ୍ରିକରୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି। ଭବିଷ୍ୟତର ବିପର୍ଯ୍ୟୟଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା, ଆଗୁଆ ଗବେଷଣା କରିବା, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଶ୍ୱିକ ବିଚାରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂକଳିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁସାରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳରୁ ସକ୍ରିୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ୟୁନିଟ ଗୁଡ଼ିକ ସମନ୍ୱିତ ଢଙ୍ଗରେ ଏକାଠି ହେଉଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମାଜକୁ ସାମିଲ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ସହ କରାଯାଇଛି। ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ସେବା ଭାବନା ସହିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗୁଆ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅନେକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ସମୟୋଚିତ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି, ସକ୍ରିୟ ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ପ୍ରଶମନ ପାଇଁ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 'ସର୍ବନିମ୍ନ କ୍ଷୟକ୍ଷତି' ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ମୋଦୀ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 'ଶୂନ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତି' ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଚକିତ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୯୯ ମସିହାରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଏକ ସୁପର ସାଇକ୍ଲୋନ ଆସିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦,୦୦୦ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ବାତ୍ୟା ଫନି ସମୟରେ କେବଳ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ପରେ, ଗୁଜରାଟରେ ବାତ୍ୟା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ, କୌଣସି ମୃତାହତ ହୋଇନଥିଲେ-ଏପରିକି ଗୋଟିଏ ବି ପଶୁ ମରି ନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଯଦି ସ୍ଥାନୀୟ ୟୁନିଟ୍, ଜନସାଧାରଣ, ରାଜ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ର, ସମସ୍ତ ବିଭାଗ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ତେବେ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟରେ ବ୍ୟାପକ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଆମେ ସଂରଚନାତ୍ମକ ସଶକ୍ତିକରଣ ସହିତ ଜାଣିଶୁଣି ଏବଂ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ସଂସ୍ଥାଗତ ସଶକ୍ତିକରଣ ମଧ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରିଛୁ। ଏ ସବୁକୁ ମିଶାଇ ଆମେ ଏକ ନୀତି ଭାବେ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ଏସଡିଆରଏଫ୍ ର ବଜେଟ୍ ୩୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୪ ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧.୪୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥିଲା। ସେହିଭଳି, ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏନଡିଆରଏଫ୍ ର ବଜେଟ୍ ୨୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜି ୮୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ, ଆମେ ମୋଟ ବଜେଟକୁ ୬୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ କରି ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କରିଛୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରକୁ ଆଣିବା ଦିଗରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗରେ, ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶ ଆୟୋଗ ତୁଳନାରେ ଆମେ ବଜେଟକୁ ଚାରିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ୬୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହିତ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆପଦା ପରିଚାଳନା ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରିଲିଫ୍ କମିଶନର ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଜିଲ୍ଲାର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇନାହିଁ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ତୁରନ୍ତ ପଦେକ୍ଷପ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିଜୁଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘଟଣା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିନାହାଁନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଅଗ୍ନିଶମ ସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଭଲ ବଜେଟ ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏନଡିଏମଏ କ୍ରସ-କଟିଂ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ୩୮ ଟି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ୩୪ ଟି ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେଟିଂ ପ୍ରୋସିଜ୍ୟୁର୍ (ଏସ୍ଓପି) ଜାରି କରିଛି ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାର ସମୟ ସାରଣୀ ତାପମାତ୍ରାର ବାସ୍ତବ ଅନୁଭୂତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅନେକ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ କୁ ଏକ ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗ ବିନା ଏହା ସମ୍ଭବ ହେବ ନାହିଁ। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶ ସହିତ ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା। ଏହା ସହିତ, ଆମେ ୪୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ ସହିତ ଯୁବ ଆପଦା ମିତ୍ର (ଯୁବ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବନ୍ଧୁ) ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛୁ। ୨୦୧୮-୧୯ ରେ, ଆମେ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଆପଦା ପ୍ରବନ୍ଧନ ପୁରସ୍କାର (ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପୁରସ୍କାର) ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ନାମାଙ୍କନ ପତ୍ର ପଠାଇବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ବାତ୍ୟା ବିପଦ ପ୍ରଶମନ ପାଇଁ ଆମେ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଏନଡିଆରଏଫ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି-ଏହାର ଶକ୍ତି ୨୦୦୬ ରେ ୮ ବାଟାଲିୟନରୁ ଆଜି ୧୬ ବାଟାଲିୟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏନଡିଏମଏ ଲେହ-ଲଦାଖରେ ରାତ୍ରିକାଳୀନ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ଶୂନ୍ୟ-କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବାବେଳେ ଏହାର ମୂଳ କାରଣଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ପ୍ରାଥମିକ କାରଣ, ତେଣୁ ଆମକୁ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଭାବେ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପରିକଳ୍ପନା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମିଶନ ଲାଇଫ୍‍କୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ପୃଥିବୀ ଅନୁକୂଳ ବ୍ୟକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମଞ୍ଚ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମଞ୍ଚ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଏକ ୧୦ ସୂତ୍ରୀ ଏଜେଣ୍ଡାର ରୂପରେଖ ଦେଇଥିଲେ, ସିଡିଆରଆଇ (ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମଞ୍ଚ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜି-୨୦ ଅଧୀନରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ଉପରେ ଏକ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ବିନା ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଏଡ଼ାଇବା ଅସମ୍ଭବ, ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ପରିବେଶ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ନଦେବା, ତେବେ ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ରୋକିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ନାହିଁ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the Annual Conference of Relief Commissioners and Disaster Response Forces of States and Union Territories as the Chief Guest in New Delhi
India is moving towards becoming a global leader in the field of disaster management
Whenever the history of India’s disaster response is written, these 10 years of the Modi government will be recorded as a transformative decade
In these 10 years, the Modi government has achieved significant milestones in the areas of capacity building, speed, efficiency, and accuracy in disaster management
In pursuing the goal of 'Minimum Casualty,' Modi government has achieved the target of 'Zero Casualty' in its 10 years, which has amazed the entire world
All Relief Commissioners should prepare a District Disaster Management Plan for every district in their state within 90 days
An action plan should be made to tackle heat waves, with its timetable based on the experience of heat conditions
Without environmental conservation, it is impossible to completely avoid disasters; if we do not care for the environment, we will not be able to prevent disasters
The zero-casualty achievement during Gujarat’s Biparjoy cyclone demonstrates that the Centre, state, local units, scientists, security personnel, and the public can collectively achieve great successes
16 JUN 2025 3:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the annual conference of Relief Commissioners and Disaster Response Forces of States and Union Territories in New Delhi today as the chief guest. On this occasion, Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah stated that over the past two years, workshops of all agencies related to relief and disaster management have been brought under one platform, adopting a 'Whole of Government' approach to create a think tank to work in a unified manner. He said this has helped address shortcomings and prepare the entire country to fight the disasters. Additionally, a multi-stakeholder approach and inter-agency coordination have been effectively achieved. He emphasized that this tradition should be further strengthened.
Shri Amit Shah said that due to climate change and global warming, the entire world is grappling with disasters today. He said that in the past 10 years, because of the contributions of the National Disaster Management Authority (NDMA), the National Disaster Response Force (NDRF), and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), India is moving towards becoming a global leader in the field of disaster management. He highlighted that NDMA has done commendable work in policy frameworks, research, disseminating various training materials, developing apps, and overall coordination. He added that NDRF has earned nationwide recognition, built a strong reputation, and gained respect. The State Disaster Response Force (SDRF) has also played a significant role in this structure. Shri Shah mentioned that NDRF has done substantial work in training SDRF personnel at par with its own standards.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that whenever the history of India’s disaster response is written, these 10 years of the Modi government will be recorded as a transformative decade. He said that in the past 10 years, Modi government has achieved significant milestones in the four areas of capacity building, speed, efficiency, and accuracy in disaster management. He said, not only has our capacity to handle disasters been increased, but it has also been enhanced and extended to the tehsil level. Attention has been given to speed, as saving lives during a disaster is of utmost importance. Shri Shah noted that efficiency has been improved through the use of cutting-edge technology and the dedicated approach of disaster response forces. Additionally, by providing accurate forecasting and early warnings, society has been made aware and successfully engaged in relief and rescue operations.
Shri Amit Shah said that during the Modi government’s tenure, there has been a significant shift in the approach related to disaster management. Earlier, the approach was relief-centric, but today, the goal of 'zero casualty' has been successfully achieved, and the focus has shifted from relief-centric to a comprehensive and integrated approach. He emphasized the importance of anticipating future disasters, conducting advance research, compiling global ideas in this field, and adapting them to suit India’s geographical conditions. Shri Shah noted that the Modi government has transformed efforts from reactive to proactive and increased public participation. Now, the central government, state governments, and local units are coming together in an integrated manner to tackle disasters. He added that under Prime Minister Modi’s leadership, efforts to involve society have also been successfully undertaken. In the next 10 years, every young person in the country will be prepared to fight disasters with a spirit of service.
Union Home Minister said that India has achieved a great deal in the development of early warning systems. Timely preparedness has been integrated with the calendar, a scientific approach has been evolved for active prevention and mitigation, and we have also achieved significant success in disaster risk reduction. He said that by pursuing the goal of 'Minimum Casualty', the Modi government has amazed the entire world by achieving the target of 'Zero Casualty' in 10 years. He said that in 1999, a super cyclone hit Odisha in which 10,000 people lost their lives, whereas in 2019, during Cyclone Fani in Odisha, only one person died. Later, during Cyclone Biparjoy in Gujarat, there were zero casualties—not even a single animal died. He said this demonstrates that if local units, the public, the state, the Centre, all departments, scientists, and security personnel work together, great achievements can be attained. Shri Shah said that in the last decade, we have made significant efforts for financial empowerment and greatly increased the government’s budget. We have also pursued institutional empowerment deliberately and by design, along with structural empowerment. Combining all these, we have also adopted a multidimensional approach as a policy.
Shri Amit Shah said that from 2004 to 2014, the budget of the SDRF was ₹38,000 crore, which increased to ₹1.44 lakh crore from 2014 to 2024. Similarly, the budget of the NDRF was ₹28,000 crore from 2004 to 2014, which Prime Minister Modi increased to ₹84,000 crore today. Overall, we have nearly tripled the total budget from ₹66,000 crore to ₹2 lakh crore. Shri Shah said that this financial empowerment has been highly successful in bringing all our efforts to the village level. He said that in the 15th Finance Commission, compared to the 14th Commission, we have increased the budget fourfold. For the first time, we have also created a National Disaster Risk Management Fund at the national level with ₹68,000 crore.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that following this conference, every Relief Commissioner should prepare a District Disaster Management Plan for their districts in their state within 90 days, because until a district has its disaster management plan in place, we cannot respond swiftly in the face of a disaster. He said that a lightning action plan also needs to be formulated soon. The Home Minister noted that several states have yet to implement the Incident Response System. He said that the Government of India has allocated a good budget for the expansion and modernization of fire services as well. NDMA has issued 38 guidelines and 34 Standard Operating Procedures (SoPs) on cross-cutting areas, and it is important that these reach the district level. He said that a strong action plan should also be developed to tackle heat waves, and its timetable should be based on the actual experience of heat conditions. Shri Shah mentioned that the Government of India has also formulated several plans for the future. He said that we want to make inter-state mock drills an annual program, and this would not be possible without the cooperation of the states. We also want to link Start-up India with the development of disaster relief technology. We have undertaken the task of training one lakh community volunteers, 20 percent of whom are women. Alongside this, we have launched the Yuva Aapda Mitra (Young Disaster Friends) scheme with an investment of ₹470 crore.
Shri Amit Shah said that in the past 10 years of the Modi government, we have achieved several milestones in the field of disaster management. In 2018-19, we also announced the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar (Disaster Management Award). He said that every state should send nominations for this. Shri Shah stated that for National Cyclone Risk Mitigation, we have worked successfully in Odisha and Andhra Pradesh. The NDRF has also been strengthened—its strength has increased from 8 battalions in 2006 to 16 battalions today. In addition, the NDMA has also initiated night-time mock drills in Leh-Ladakh.
Union Home Minister said that in the coming days, we will move forward with a zero-casualty approach. He stated that while we are fully prepared to tackle disasters, we also need to address their root causes. Shri Shah said that climate change and global warming are the primary causes of disasters, and therefore, we must move forward with environmental conservation as a core component. He said that under the leadership of Prime Minister Modi, India has done remarkable work for environmental conservation over the past 11 years. Prime Minister Modi has presented a comprehensive vision before the country and also introduced the Mission LiFE to the world, proposed the creation of Pro-Planet People, and led the establishment of the International Solar Alliance and the Global Biofuel Alliance. In the field of disaster management, Prime Minister Modi outlined a 10-point agenda for disaster risk reduction, established the CDRI (Coalition for Disaster Resilient Infrastructure), and formed a task force on disaster risk reduction under the G-20. He emphasized that without environmental conservation, it is impossible to completely avoid disasters, and if we do not care for the environment, we will not be able to prevent the disasters.