ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେବଳ ଆଧାର ଥିବା ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଜୁଲାଇ ୧ରୁ ଆଇଆରସିଟିସି ୱେବସାଇଟ୍ ଏବଂ ଆପରେ ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍ ବୁକିଂ କରିପାରିବେ
ଏସି ଏବଂ ଅଣ-ଏସି ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ୩୦ ମିନିଟରେ କୌଣସି ଏଜେଣ୍ଟ ବୁକିଂ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ
ଜୁଲାଇ ୧୫ ରୁ ପିଆରଏସ୍ କାଉଣ୍ଟରରେ ଏବଂ ପ୍ରାଧିକୃତ ଏଜେଣ୍ଟମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନ୍ ତଥା ତତ୍କାଳ ବୁକିଂ ପାଇଁ ଓଟିପି ଆଧାରିତ ପରିଚୟ ପ୍ରମାଣ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ
11 JUN 2025 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ତତ୍କାଳ ଟିକେଟକୁୁଲଭ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍ ବୁକିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘୋଷଣା କରିଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପ୍ରାମାଣିକତାକୁ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଯୋଜନାର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ।
ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
୧. ଅନଲାଇନ୍ ତତ୍କାଳ ବୁକିଂ ପାଇଁ ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ :
ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ଠାରୁ ଆଇଆରସିଟିସି ର ଅଫିସିଆଲ୍ ୱେବସାଇଟ୍ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବୁକ୍ ହୋଇଥିବା ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍ କେବଳ ଆଧାର ସହିତ ପ୍ରାମାଣିକ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ଏଥି ସହିତ ୧୫ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୫ ଠାରୁ ଅନଲାଇନରେ କରାଯାଇଥିବା ତତ୍କାଳ ବୁକିଂ ପାଇଁ ଆଧାର ଆଧାରିତ ଓଟିପି ପ୍ରମାଣୀକରଣ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହେବ।
୨. ପିଆରଏସ୍ କାଉଣ୍ଟର ଏବଂ ଏଜେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ସିଷ୍ଟମ୍-ଆଧାରିତ ଓଟିପି ପ୍ରମାଣୀକରଣ :
କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକୃତ ପାସେଞ୍ଜର ରିଜର୍ଭେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ପିଆରଏସ୍) କାଉଣ୍ଟରରେ ଏବଂ ପ୍ରାଧିକୃତ ଏଜେଣ୍ଟମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ବୁକ୍ କରାଯାଇଥିବା ତତ୍କାଳ ଟିକେଟ୍ ବୁକିଂ ସମୟରେ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବରକୁ ପଠାଯାଇଥିବା ଓଟିପି ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକ କରିବ।
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ୧୫ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
୩. ପ୍ରାଧିକୃତ ଏଜେଣ୍ଟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବୁକିଂ ସମୟ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ :
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅବଧିରେ ବୃହତ୍ ବୁକିଂକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଅଧିକୃତ ଟିକେଟ୍ ଏଜେଣ୍ଟମାନଙ୍କୁ ବୁକିଂ ୱିଣ୍ଡୋର ପ୍ରଥମ ୩୦ ମିନିଟ ମଧ୍ୟରେ ଉଦଘାଟନୀ ଦିନର ତତ୍କାଳୀନ ଟିକେଟ୍ ବୁକ୍ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ।
ଏସି ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ, ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୦.୦୦ ରୁ ୧୦.୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଅଣ-ଏସି ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ, ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧.୦୦ ରୁ ୧୧.୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ।
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ତତ୍କାଳ ବୁକିଂରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପ୍ରକୃତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
ସିଆରଆଇଏସ ଏବଂ ଆଇଆରସିଟିସି କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣନ୍ତୁ ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗକୁ ଅବଗତ କରାନ୍ତୁ।
ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି ଏବଂ ଅସୁବିଧାକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆଇଆରସିଟିସି ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ସହିତ ଆଧାର ସଂଯୋଗ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି।

Ministry of Railways
Only Aadhaar authenticated user can book Tatkal tickets on IRCTC Website and App from July 1
No Agent Bookings in First 30 Minutes for AC & Non-AC Classes
OTP based identity authentication Must for online as well as Tatkal Bookings at PRS Counters & Through authorised Agents from July 15
11 JUN 2025 4:27PM by PIB Delhi
With an aim to ensure fair and transparent access to Tatkal tickets and to safeguard the interests of genuine passengers, Indian Railways has announced key modifications in the Tatkal ticket booking system. These changes are aimed at enhancing user authentication and reducing misuse of the scheme.
The new provisions are as follows:
1. Aadhaar Authentication for Online Tatkal Bookings:
Effective 1st July 2025, Tatkal tickets booked through IRCTC’s official website and mobile app will be available only to users authenticated with Aadhaar.
Further, Aadhaar-based OTP authentication will become mandatory for Tatkal bookings made online starting 15th July 2025.
2. System-Based OTP Authentication at PRS Counters and Agents:
Tatkal tickets booked at computerised Passenger Reservation System (PRS) counters and through authorised agents will require OTP authentication sent to the mobile number provided by the user at the time of booking.
This provision will also come into effect from 15th July 2025.
3. Booking Time Restriction for Authorised Agents:
To prevent bulk bookings during the critical opening period, authorised ticketing agents of Indian Railways will not be permitted to book opening-day Tatkal tickets during the first 30 minutes of the booking window.
For AC classes, this restriction applies from 10:00 AM to 10:30 AM, and for non-AC classes, from 11:00 AM to 11:30 AM.
These changes are being implemented to improve transparency in Tatkal bookings and to ensure that the benefits of the scheme reach genuine end users.
CRIS and IRCTC have been instructed to make necessary system modifications and inform all Zonal Railways and concerned departments accordingly.
The Ministry of Railways urges all passengers to take note of these changes and encourages everyone to ensure Aadhaar linkage with their IRCTC user profiles to avoid inconvenience.