ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପାରାଗୁଏ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିନିଧି ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବିବୃତ୍ତିର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
02 JUN 2025 3:55PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ। ପାରାଗୁଏ ଦକ୍ଷିଣ ଆମେରିକାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର। ଆମର ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥିତି ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସମାନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବାଣ୍ଟିଥାଉ, ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଯତ୍ନବାନ।
ମହାମହିମ,
ଆପଣଙ୍କ ଗସ୍ତ ପ୍ରକୃତରେ ଐତିହାସିକ; ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପାରାଗୁଏ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ନୁହେଁ ବରଂ ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟ ଗସ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ଗଠନ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏକାଠି କାମ କରି ଆମେ ସହଭାଗୀ ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା।
ମହାମହିମ,
ଆମେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଶକ୍ତି, କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ରେଳବାଇ, ମହାକାଶ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଦେଖୁଛୁ।
ମର୍କୋସୁର ସହିତ ଆମର ଏକ ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅଛି। ଏହାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକାଠି କାମ କରିପାରିବା।
ମହାମହିମ,
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଭାରତ ଏବଂ ପାରାଗୁଏ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛନ୍ତି। ସାଇବର ଅପରାଧ, ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ନିଶା କାରବାର ଭଳି ସମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ମହାମହିମ,
ଭାରତ ଏବଂ ପାରାଗୁଏ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ। ଆମର ଆଶା, ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆହ୍ବାନ ସମାନ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଆମେ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପରସ୍ପରର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଶିଖିପାରିବା।
ଆମେ ଖୁସି ଯେ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ଏହାର ଟୀକା ବାଣ୍ଟି ପାରାଗୁଏକୁ ସମର୍ଥନ ଦେଇପାରିବ। ଆମର ଅଧିକ କ୍ଷମତା ବାଣ୍ଟି ଏହି ସହଯୋଗ ଭାବନାକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ।
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଗସ୍ତ ଆମର ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ୱାସ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗର ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଭାରତ-ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଗତ ବର୍ଷ ମୁଁ ଗୁଆନାରେ କ୍ୟାରିକମ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି। ଆମେ ଅନେକ ବିଷୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଆମେ ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରାଗୁଏ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକୀୟ ଦେଶ ସହିତ ଏକାଠି କାମ କରିପାରିବା।
ପୁଣିଥରେ, ଭାରତରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ।
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English Translation of Opening Statement by Prime Minister during Delegation Level Talks with the President of Paraguay
02 JUN 2025 3:55PM by PIB Delhi
Excellency,
We extend a very warm welcome to you and your delegation to India. Paraguay is an important partner in South America. Our geographies may be different, but we share the same democratic values, and care for the well-being of people.
Excellency,
Your visit is truly historic; marking the second time a President of Paraguay has visited India.
Excellency,
I am pleased that you are accompanied by senior ministers and a strong delegation. You are visiting not just Delhi but also Mumbai, which shows your commitment to building stronger ties between the two countries. I believe that by working together, we can create a path to shared growth and prosperity.
Excellency,
We see new opportunities for cooperation in areas such as digital technology, critical minerals, energy, agriculture, healthcare, defence, railways, space, and overall economic partnership.
We have a Preferential Trade Agreement with MERCOSUR. We can work together to further expand it.
Excellency,
India and Paraguay stand united in the fight against terrorism. There is immense possibility of cooperation to fight against shared challenges such as cybercrime, organized crime, and drug trafficking.
Excellency,
India and Paraguay are integral parts of the Global South. Our hopes, aspirations and challenges are similar. And this is why we can learn from each others’ experiences to deal with these challenges effectively.
We are pleased that India could extend support to Paraguay by sharing its vaccines during the COVID pandemic. We look forward to continuing this spirit of cooperation by sharing more of our capabilities.
Excellency,
I am confident that your visit will add new strength to the pillars of trust, trade, and close cooperation in our relations. It will also add new dimensions to India-Latin America relations.
Last year I attended the CARICOM Summit in Guyana. We discussed enhancing cooperation on many subjects. I think that we can work together with Paraguay and all Latin American countries in all these areas.
Once again, a very warm welcome to India.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.