Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development projects worth over Rs. 53,400 crore in Bhuj, Gujarat
Today Kutch is a big centre of trade and tourism, In the coming times, this role of Kutch is going to become even bigger: PM
From seafood to tourism and trade, India is building a new ecosystem along the coastal regions: PM
Our policy is of zero tolerance against terrorism: PM
Operation Sindoor is a mission to protect humanity and end terrorism: PM
The headquarters of terrorism were on India's radar and we struck them with precision,This showcases the strength and discipline of our armed forces: PM
India's fight is against cross-border terrorism: PM
26 MAY 2025 7:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 53,400 crore in Bhuj, Gujarat today. Addressing the gathering, he extended heartfelt greetings to the people of Kutch and paid deep respects to revolutionaries and martyrs, particularly the great freedom fighter Shri Shyamji Krishna Varma. The Prime Minister conveyed his regards to the sons and daughters of Kutch, acknowledging their resilience and contributions.
Shri Modi paid homage to Ashapura Mata, acknowledging her divine presence on the sacred land of Kutch. He expressed gratitude for her continuous blessings upon the region and extended his respects to the people.
Reflecting on his deep connection with Kutch, Shri Modi recalled his frequent visits across the district and emphasized how the land had shaped his life’s direction. He remarked that while living conditions have improved significantly, the past presented considerable challenges. He also recalled how fortunate he was when the waters of River Narmada reached the Kutch region. Even before assuming the role of Chief Minister, he often visited Kutch, engaging in various programs at the district office. Shri Modi also highlighted the unwavering determination of the farmers in Kutch, noting that their spirit has always been remarkable. He stated that his years of experience in the region greatly contributed to his efforts toward its development.
Emphasizing that Kutch has demonstrated the power of hope and relentless effort in achieving remarkable success, the Prime Minister recalled the devastating earthquake that once led many to doubt the region’s future. However, he had unwavering faith that Kutch would rise from the ashes—and the people made it happen. “Today, Kutch stands as a major hub for trade, commerce, and tourism”, stated the Prime Minister, highlighting that in the coming years, the region’s role will expand further. He expressed his joy in witnessing Kutch’s rapid development and supporting its progress. During his visit, projects worth over ₹50,000 crore were inaugurated and launched, focusing on infrastructure and economic growth. The Prime Minister noted that these initiatives will contribute significantly to India’s emergence as a leading blue economy and a global center for green energy. He extended his congratulations to the people of Kutch for these transformative developments.
“Kutch is emerging as the world’s largest hub for green energy”, highlighted Shri Modi, stressing on the transformative potential of green hydrogen, describing it as the fuel of the future. He remarked that cars, buses, and streetlights will soon be powered by green hydrogen, revolutionizing India's energy landscape. Shri Modi noted that Kandla is one of the three designated green hydrogen hubs in the country. He announced the foundation stone-laying for a new green hydrogen plant in Kutch, underscoring that the technology used in this facility is entirely "Made in India." Furthermore, Shri Modi stressed Kutch’s central role in India’s solar revolution, pointing out that one of the world’s largest solar power projects is being developed in the region. With the establishment of the Khavda complex, Kutch has firmly positioned itself on the global energy map, he added.
Reaffirming the government's commitment to ensuring adequate electricity supply while reducing power costs for citizens, the Prime Minister highlighted the launch of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, which has already benefited lakhs of families in Gujarat. He emphasized the economic significance of coastal regions, noting that maritime prosperity has been a key factor in the growth of many nations. Citing Dhola Vira and Lothal—ancient port cities—as prime examples of India's rich heritage and their role in historical trade and development, the Prime Minister said, “inspired by this legacy, the government is advancing its vision for port-led development by expanding cities around ports”. He added that India is actively fostering a new coastal ecosystem encompassing seafood, tourism, and trade. The Prime Minister remarked that significant investments are being made to modernize and expand ports, yielding remarkable results. For the first time, major ports have collectively handled a record 15 crore tonnes of cargo in a year, with Kandla Port playing a crucial role. He noted that nearly one-third of India's maritime trade is managed by Kutch's ports. Recognizing the importance of infrastructure, the Prime Minister stated that capacity and connectivity at Kandla and Mundra ports are being continuously enhanced. On this occasion, multiple shipping-related facilities were inaugurated, including a new jetty and an expanded cargo storage facility to streamline operations. The Prime Minister further highlighted the government's increased focus on the maritime sector, announcing the creation of a special fund for its development in this year's budget. He also stressed the importance of shipbuilding, noting that India will manufacture large vessels not only for domestic needs but also for global demand. These initiatives, he remarked, will generate significant employment opportunities for the nation's youth in the maritime sector.
Emphasizing Kutch’s deep respect for its heritage, Shri Modi noted how this legacy has now become a driving force behind the region’s development. He highlighted the remarkable growth witnessed in the past two decades across various industries, including textiles, food processing, ceramics, and salt production in Bhuj. Shri Modi remarked on the widespread recognition of Kutch’s traditional crafts, such as Kutch embroidery, block printing, bandhani fabric, and leatherwork and praised Bhujodi village as a living museum of handloom artistry and acknowledged the unique tradition of Ajrakh printing, which has now secured a Geographical Indication (GI) tag, officially establishing its origin in Kutch. He underscored the significance of this recognition, particularly for tribal families and artisans, as it strengthens their cultural identity and craftsmanship. Additionally, Shri Modi highlighted key provisions in the Union Budget that support the leather and textile industries, reaffirming the government’s commitment to boosting these sectors.
Paying tribute to the hardworking farmers of Kutch, acknowledging their perseverance in overcoming challenges, the Prime Minister recalled a time when groundwater levels in Gujarat had drastically declined, posing severe difficulties. However, with the blessings of Narmada Ji and the dedicated efforts of the government, the situation has transformed. The Prime Minister highlighted the critical role of the canal extending from Kevadiya to Modkuba in reshaping Kutch’s fortunes. He noted that today, agricultural produce such as mangoes, dates, pomegranates, cumin and dragon fruit from Kutch are reaching global markets. Reflecting on the region’s past, PM remarked that Kutch once faced forced migration due to limited opportunities. However, with the remarkable progress achieved, local youth are now finding employment within Kutch itself, signifying the region’s growing prosperity.
Shri Modi reaffirmed that providing employment opportunities for India’s youth remains a key priority for their government. He emphasized that tourism is a sector capable of generating large-scale employment, and Kutch, with its rich history, cultural heritage, and natural beauty, is well-positioned for expansion in this field. Expressing satisfaction over the growing popularity of Kutch’s Rann Utsav, which continues to reach new heights, Shri Modi highlighted the Smriti Van memorial, noting that UNESCO has recognized it as one of the world’s most beautiful museums. He remarked that Kutch’s tourism industry will see further growth in the coming years and pointed out that Dhordo village has earned international recognition as one of the best tourism villages globally. Additionally, Mandvi’s sea beach is emerging as a major attraction for visitors, Shri Modi urged the Chief Minister of Gujarat to organize a Beach festival in Mandvi during the Rann Utsav to further enhance the potential of tourism. He also mentioned that the Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj will further boost tourism in the region.
Prime Minister remarked that May 26 holds special significance as it marks the day he first took the oath as Prime Minister in 2014, adding that today India has become the 4th largest economy in the world since 2014 when it was 11th largest. He reaffirmed India’s strong belief in tourism as a means to connect people, contrasting it with nations like Pakistan that foster terrorism instead of tourism. “Terrorism is a grave global threat and India has a zero-tolerance policy against it”, he reiterated. Highlighting Operation Sindoor, the Prime Minister stated that the mission underscores India's firm stance against terrorism. He asserted that any attempt to harm Indian citizens will be met with a resolute response in the same language and emphasized that those who dare to challenge India will face consequences at any cost.
“Operation Sindoor is a mission to protect humanity and eradicate terrorism”, described the Prime Minister. He recalled his words from a rally in Bihar after April 22 where he had vowed to destroy the terror outfits and infrastructure. He also mentioned that Indian Armed forces were given a free hand to respond when Pakistan did not initiate any action against the terror outfits even after a fortnight of Pahalgam attacks. He stated that India precisely targeted terrorist headquarters, demonstrating the capability and discipline of its armed forces. He remarked that India has shown the world that it can eliminate terrorist hideouts with precision. The Prime Minister further noted Pakistan’s panic following India’s decisive action, pointing out that Pakistan attempted attacks on Indian civilians, but India retaliated with double the strength, striking their military positions with remarkable precision. “India's destruction of Pakistan’s airbases and military installations stunned the world”, he added. He also lauded the armed forces for their exceptional professionalism, bravery and precision.
Recalling the historic 1971 war, during which the Pakistani army attacked Bhuj Air Base, Shri Modi hailed the exceptional bravery of the women of Bhuj, who played a crucial role in restoring the airbase under dire circumstances. He recounted how, amid relentless Pakistani bombings, the women of Bhuj rebuilt the airbase within 72 hours, enabling its swift operational recovery. He shared that he had the opportunity to meet these courageous women earlier, acknowledging their resilience and contribution.
“India’s fight is against cross-border terrorism and those who sponsor it”, exclaimed the Prime Minister, asserting that India's enmity lies with the forces nurturing terrorism, not with the people of any nation. Addressing the citizens of Pakistan from Kutch, the Prime Minister urged them to recognize the reality of their situation. He cautioned that their government and military actively support terrorism, using it as a means to generate revenue. He called upon the people of Pakistan to reflect on whether this path is truly in their best interests. He highlighted that power-driven agendas are putting Pakistani lives at risk and pushing their children’s future into darkness. The Prime Minister underscored that if Pakistan is to rid itself of the scourge of terrorism, its people must take a stand and contribute to its eradication.
Reaffirming India's clear direction and emphasizing that the nation has chosen the path of development, peace, and prosperity, Shri Modi expressed confidence that the spirit of Kutch will serve as an inspiration in India's journey towards becoming a developed nation. Looking ahead, Shri Modi extended his advance wishes for the upcoming Ashadhi Beej, marking the Kutchi New Year. He concluded by once again congratulating the people of Kutch for their remarkable progress and ongoing developmental achievements.
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Minister for Power and Housing and Urban Affairs, Shri Manohar Lal were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth over Rs 53,400 crore at Bhuj, Gujarat. The projects from the power sector include transmission projects for evacuating renewable power generated in the Khavda Renewable Energy Park, transmission network expansion, Ultra super critical thermal power plant unit at Tapi, among others. It also includes projects of the Kandla port and multiple road, water and solar projects of the Government of Gujarat, among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଭୁଜରେ ୫୩,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଜି କଚ୍ଛ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର, ଆଗାମୀ ସମୟରେ କଚ୍ଛର ଏହି ଭୂମିକା ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଠାରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ନୂତନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ନୀତି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ହେଉଛି ମାନବତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଅନ୍ତ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆତଙ୍କବାଦର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଭାରତର ରାଡାରରେ ଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ଭାବରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲୁ, ଏହା ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଲଢ଼େଇ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
26 MAY 2025 7:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭୁଜରେ ୫୩,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ସହିତ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ସେ କଚ୍ଛର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଲେ ଏବଂ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ତଥା ସହିଦମାନଙ୍କ, ବିଶେଷକରି ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ୟାମଜୀ କୃଷ୍ଣ ବର୍ମାଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଚ୍ଛର ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ତାଙ୍କର ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କଚ୍ଛର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଆଶାପୁରା ମାତାଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ତାଙ୍କର ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଥିଲେ।
କଚ୍ଛ ସହିତ ତାଙ୍କର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜିଲ୍ଲା ବ୍ୟାପୀ ତାଙ୍କର ବାରମ୍ବାର ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଏବଂ ଏହି ଭୂମି ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଦିଗକୁ କିପରି ଆକାର ଦେଇଛି ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୀବନଯାପନ ମାନରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି। ଅତୀତରେ ଅନେକ ଆହ୍ବାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ନର୍ମଦା ନଦୀର ଜଳ କଚ୍ଛ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ସମୟରେ ସେ କେତେ ଭାଗ୍ୟବାନ ଥିଲେ ତାହା ମଧ୍ୟ ସେ ମନେ ପକାଇଲେ। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ସେ ପ୍ରାୟତଃ କଚ୍ଛ ଗସ୍ତ କରୁଥିଲେ, ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କଚ୍ଛର କୃଷକମାନଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ଠା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସର୍ବଦା ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ତାଙ୍କର ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏହାର ବିକାଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ବହୁଳ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲା।
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାରେ କଚ୍ଛ ଆଶାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ବିନାଶକାରୀ ଭୂମିକମ୍ପକୁ ମନେ ପକାଇଲେ। ଏହି ଘଟଣା ପରେ କିଛି ଲୋକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ସନ୍ଦେହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ତଥାପି, ତାଙ୍କର ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ କଚ୍ଛ ପାଉଁଶରୁ ଉଠିବ - ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ସମ୍ଭବ କରିଥିଲେ। "ଆଜି, କଚ୍ଛ ବାଣିଜ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଭୂମିକା ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କଚ୍ଛର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଦେଖିବା ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଗତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ଘାଟନ ଏବଂ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତିର ଏକ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଦୟ ହେବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ସେ କଚ୍ଛର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
"କଚ୍ଛ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରି ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଏହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କାର, ବସ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ୍ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଦ୍ୱାରା ଚାଳିତ ହେବ, ଯାହା ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କାଣ୍ଡଲା ଦେଶର ତିନୋଟି ମନୋନୀତ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ହବ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ସେ କଚ୍ଛରେ ଏକ ନୂତନ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଏହି ସୁବିଧାରେ ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ "ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ" ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ସୌର ବିପ୍ଳବରେ କଚ୍ଛର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଖାଭଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ, କଚ୍ଛ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ମାନଚିତ୍ରରେ ନିଜକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି, ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ବିଦ୍ୟୁତ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜରାଟର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ଲାଭ ଦେଇଛି। ସେ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସମୃଦ୍ଧି ଅନେକ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହୋଇଛି। ପ୍ରାଚୀନ ବନ୍ଦର ସହର - ଧୋଲା ଭିରା ଏବଂ ଲୋଥାଲ - ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ବାଣିଜ୍ୟ ତଥା ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକାର ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ସରକାର ବନ୍ଦର ଚାରିପାଖରେ ସହର ବିସ୍ତାର କରି ବନ୍ଦର-ସହାୟତାରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି"। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ନେଇ ଏକ ନୂତନ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ବର୍ଷରେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ରେକର୍ଡ ୧୫ କୋଟି ଟନ୍ ସାମଗ୍ରୀ ପରିଚାଳନା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ କାଣ୍ଡଲା ବନ୍ଦର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ କଚ୍ଛ ବନ୍ଦର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ। ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଣ୍ଡଲା ଏବଂ ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦରରେ କ୍ଷମତା ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅବସରରେ, କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଜେଟି ଏବଂ ଏକ ବିସ୍ତାରିତ କାର୍ଗୋ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ସମେତ ଅନେକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁବିଧା ଉଦ୍ଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏହାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ କେବଳ ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଚାହିଦା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
କଚ୍ଛର ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଏବେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପଛରେ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି। ସେ ଭୁଜରେ ବୟନଶିଳ୍ପ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମାଟି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଲୁଣ ଉତ୍ପାଦନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପରେ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କଚ୍ଛର ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଯେପରିକି କଚ୍ଛ ଏମ୍ବ୍ରୋଡେରୀ, ବ୍ଲକ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ, ବନ୍ଧନୀ କପଡ଼ା ଏବଂ ଚମଡ଼ାକାର୍ଯ୍ୟର ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱୀକୃତି ବିଷୟରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭୁଜୋଡି ଗ୍ରାମକୁ ହସ୍ତତନ୍ତ କଳାକୃତିର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଜରାଖ ମୁଦ୍ରଣର ଅନନ୍ୟ ପରମ୍ପରାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଭୌଗୋଳିକ ସଙ୍କେତ (ଜିଆଇ) ଟ୍ୟାଗ୍ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ କଚ୍ଛରେ ଏହାର ଉତ୍ପତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ସେ ଏହି ସ୍ୱୀକୃତିର ମହତ୍ତ୍ବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷକରି ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ, କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ଏବଂ କାରିଗରୀଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ଏହା ସହିତ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଚମଡ଼ା ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
କଚ୍ଛର ପରିଶ୍ରମୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି, ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ଦୃଢ଼ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଭୂତଳ ଜଳ ସ୍ତର ଅତ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା, ଯାହା ଗୁରୁତର ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ତଥାପି, ନର୍ମଦା ଜୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ପରିସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଚ୍ଛର ଭାଗ୍ୟକୁ ପୁନଃ ଆକାର ଦେବାରେ କେଭାଡିଆରୁ ମୋଡକୁବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ କେନାଲର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କଚ୍ଛରୁ ଆମ୍ବ, ଖଜୁରି, ଡାଳିମ୍ବ, ଜିରା ଏବଂ ଡ୍ରାଗନ ଫଳ ଭଳି କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ରପ୍ତାନୀ ହେଉଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅତୀତକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କଚ୍ଛ ପୂର୍ବରୁ ସୀମିତ ସୁଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପ୍ରବାସର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲା। ତଥାପି, ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ସହିତ, ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନେ ଏବେ କଚ୍ଛ ଭିତରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସମୃଦ୍ଧିକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁନର୍ବାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ସେମାନଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ବହୁ ପରିମାଣରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ଏବଂ କଚ୍ଛ, ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ସହିତ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ। କଚ୍ଛର ରଣ ଉତ୍ସବର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି, ଯାହା ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଲାଗିଛି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମୃତି ବନ ସ୍ମାରକୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୟୁନେସ୍କୋ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସୁନ୍ଦର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କଚ୍ଛର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ ଆହୁରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଧୋର୍ଡୋ ଗ୍ରାମ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ହାସଲ କରିଛି। ଏହା ସହିତ, ମାଣ୍ଡଭିର ସମୁଦ୍ର ବେଳାଭୂମି ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ରଣ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ମାଣ୍ଡଭିରେ ଏକ ବେଳାଭୂମି ମହୋତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମେ ୨୬ ତାରିଖର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି କାରଣ ଏହା ୨୦୧୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଦିନକୁ ମନେ ପକାଇଥାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଭାରତ ୧୧ଶ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ପାକିସ୍ତାନ ପରି ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବଦଳରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି। "ଆତଙ୍କବାଦ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିଶ୍ୱ ବିପଦ ଏବଂ ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତର ଶୂନ୍ୟ-ସହନଶୀଳତା ନୀତି ରହିଛି", ବୋଲି ସେ ପୁନର୍ବାର କହିଛନ୍ତି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମିଶନ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ମନୋଭାବକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାର ଯେକୌଣସି ପ୍ରୟାସକୁ ସମାନ ଭାଷାରେ ଦୃଢ଼ ଜବାବ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାକୁ ସାହସ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାର ପରିଣାମ ଭୋଗ କରିବାକୁ ହେବ।
"ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ହେଉଛି ମାନବତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ମୂଳପୋଛ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏପ୍ରିଲ ୨୨ ପରେ ବିହାରରେ ଏକ ରାଲିରୁ ତାଙ୍କ କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣର ପନ୍ଦର ଦିନ ପରେ ମଧ୍ୟ ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ବିରୁଦ୍ଧରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ କରି ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଜବାବ ଦେବା ପାଇଁ ମୁକ୍ତ ହାତ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହାର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଆତଙ୍କବାଦୀ ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇଛି ଯେ ଏହା ସଠିକ ଭାବରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡାଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପରେ ପାକିସ୍ତାନର ଆତଙ୍କକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଶକ୍ତି ସହିତ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେଇଥିଲା, ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଠିକତା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସାମରିକ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା। "ଭାରତର ପାକିସ୍ତାନର ବାୟୁସେନା ଘାଟି ଏବଂ ସାମରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଧ୍ୱଂସ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା", ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଅସାଧାରଣ ବୃତ୍ତିଗତତା, ସାହସିକତା ଏବଂ ସଠିକତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
୧୯୭୧ ମସିହାର ଐତିହାସିକ ଯୁଦ୍ଧକୁ ମନେ ପକାଇ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଭୁଜ ବାୟୁସେନା ଘାଟି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭୁଜର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ସାହସିକତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ବାୟୁସେନା ଘାଟି ପୁନରୁଦ୍ଧାରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି, ନିରନ୍ତର ପାକିସ୍ତାନୀ ବୋମାମାଡ଼ ମଧ୍ୟରେ, ଭୁଜର ମହିଳାମାନେ ୭୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଏୟାରବେସକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରିକଭରିକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସାହସୀ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ଦୃଢ଼ତା ଏବଂ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
"ଭାରତର ଲଢ଼େଇ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଶତ୍ରୁତା କୌଣସି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ନୁହେଁ, ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପୋଷଣ କରୁଥିବା ଶକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହିତ। ପାକିସ୍ତାନର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିସ୍ଥିତିର ବାସ୍ତବତାକୁ ଚିହ୍ନିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଏବଂ ସାମରିକ ବାହିନୀ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି, ଏହାକୁ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏକ ଉପାୟ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। ସେ ପାକିସ୍ତାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପଥ ପ୍ରକୃତରେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ କି ନାହିଁ ତାହା ଉପରେ ଚିନ୍ତନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଶକ୍ତି-ଚାଳିତ ଏଜେଣ୍ଡା ପାକିସ୍ତାନୀ ଜୀବନକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅନ୍ଧାରକୁ ଠେଲି ଦେଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ପାକିସ୍ତାନ ନିଜକୁ ଆତଙ୍କବାଦର କବଳରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ତେବେ ଏହାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକ ପକ୍ଷ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହାର ମୂଳୋତ୍ପାଟନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ।
ଭାରତର ସ୍ପଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୁନର୍ବାର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏବଂ ଦେଶ ବିକାଶ, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ବାଛିଛି ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ କଚ୍ଛର ଆତ୍ମା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଗାମୀ ଆଷାଢ଼ି ବୀଜ, କୁଚ୍ଛି ନବବର୍ଷ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଆଗୁଆ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ପୁଣି ଥରେ କଚ୍ଛର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ବିକାଶମୂଳକ ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ଥିଲେ।
ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗୃହ ତଥା ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲଙ୍କ ସମେତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜୁରାଟର ଭୁଜରେ ୫୩,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଖାଭଡା ରିନିୱେବଲ୍ ଏନର୍ଜି ପାର୍କରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ, ପରିବହନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ତାପିରେ ଅଲ୍ଟ୍ରା ସୁପର କ୍ରିଟିକାଲ୍ ଥର୍ମାଲ୍ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ୟୁନିଟ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏଥିରେ କାଣ୍ଡଲା ବନ୍ଦରର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ବହୁବିଧ ସଡ଼କ, ଜଳ ଏବଂ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।