লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৈবাক শীনবা থুংনা মে 29দগী ‘ভিক্সিৎ কৃশি সঙ্কল্প অভিয়ান’ হৌরগনি: কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান
চাউখৎপা ভারত অমগীদমক চাউখৎলবা লৌউ-শিংউ, এদভান্স ফার্মিং অমসুং ইন্নোভেতিব ওইবা লৌমীশিং তঙাই ফদে: শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান
লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয় অমসুং ICARগী ইনিসিয়েতিবকী খুত্থাংদা লৈবাক শীনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমীশিংদা রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীনা য়ৌশিল্লগনি
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘লেব তু লেন্দ’ ভিজন থুংহন্নবা মাইকৈদা কান্নবা ফংগদবা খোঙথাং অমা: শ্রী চৌহান
কেম্পেন অসি খারিফ অমসুং রবিগী মহৈ মরোংশিং হুন্দ্রিঙৈ মমাংদা চহি খুদিংগী পাংথোক্কনি: কেন্দ্রগী মন্ত্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান
19 MAY 2025 4:18PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না ঙসি নই দিল্লীগী নেস্নেল মীদিয়া সেন্তরদা পাংথোকপা প্রেস কনফরেন্স অমদা 2025গী মে 29দগী জুন 12 ফাওবা লৈবাক শীনবা থুংনা হৌদোক্কদৌরিবা 'ভিক্সিৎ কৃশি সঙ্কল্প অভিয়ান'গী মতাংদা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অসি থবক ওইনা পাংথোক্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী পান্দম অসি ফংনবগীদমক, চাউখৎলবা লৌউ-শিংউ, মোদর্ন ফার্মিং প্রেক্তিস অমসুং চাউখৎলবা লৌমীশিংগী য়ুম্ফম অমা শেমগৎপা অসি তঙাইফদে। ভারতকী শেন্মিৎলোনগী য়াংলেন শরূ ওইরিবা লৌউ-শিংউবনা মীশিংগী শরুক তঙ্খাইগী ময়াগী হিংনবগী লম্বী পীবতা নত্তনা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতীগী য়ুম্ফমসু ওইরি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী মরুওইবা পান্দমদি মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহন্নবা, লৌমীশিংগী ইনকম ফগৎহন্নবা অমসুং তুংগী মীরোলশিংগীদমক মহৌশাগী রিসোর্সশিং ঙাক-শেন্দুনা থমবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মীওই বিল্লিয়ন 1.45 গীদমক ফুদ সেক্যুরিতী লৈহনবনি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। হায়রিবা পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক, মন্ত্রালয় অসিনা পোইন্ত তরুক্না শাবা স্ত্রেতেজী অমা শেম্লে: পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহনবা, পোত্থোক পুথোকপগী মমল হন্থহনবা, পোত্থোক্কী অচুম্বা মমল ফংহনবা, মহৌশাগী খুদোংথিবশিংদগী থোকপা অমাং-অতাশিং কম্পেনসেৎ তৌবা, ভেল্যু এদিসন অমসুং ফুদ প্রোসেসিংগী মতেংনা ক্রোপ দাইভর্সিফিকেসন থৌগৎপা অমসুং নেচরেল অমসুং ওর্গানিক ফার্মিং পুক্নিং থৌগৎপা।
শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি ভারতনা চহি অসিদা রেকোর্দ ওইবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক পুথোকখ্রে: খারিফকী চেং পুথোকপা অসি মেত্রিক তন লাখ 1206.79, গেহু মেত্রিক তন লাখ 1154.30, খারিফকী চুজাক মেত্রিক তন লাখ 248.11, লৈবাক হৱাই মেত্রিক তন লাখ 104.26 অমসুং নুং হৱাই মেত্রিক তন লাখ 151.32 ওইখি। মতম পুম্নমক্তা খ্বাইদগী ৱাংবা মশীংশিং অসিনা নেস্নেল ফুদ রিজর্বশিং মপুং ফহন্নবা পুথোকপদা মশক থোক্না হেনগৎলকপা অদু তাক্লি। ভারতপু “মালেমগী ফুদ বাস্কেৎ” ওইহন্নবা পান্দম থমদুনা, কেম্পেন অসিনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং অহেনবা পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্দুনা মালেমগী ওইবা ফুদ কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি।
'ভিক্সিৎ কৃশি সঙ্কলপ অভিয়ান'না ICARগী রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ 113, এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতীশিং, রাজ্য সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং, ইন্নোবেতিব ফার্মরশিং অমসুং ফার্মর-প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FPOশিং) য়াওনা তোঙান তোঙানবা এগ্রিকলচরগী বোদীশিংবু পুনশিন্নগনি। কোলাবোরেতিব এপ্রোচ অসিনা সাইন্তিফিক রিসর্চপু রিয়েল-তাইম ফার্মিংগী মথৌ তাবশিংগা চান্নহন্নবা পান্দম থম্লি। মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি অপুনবা চিঞ্জাক্কী মহৈ-মরোং পুথোকপা অসি 2023–24দা তন লাখ 3157.74 দগী 2024–25দা তন লাখ 3309.18দা হেনগৎলে। মসিগী মথক্তা, হৱাইগী পোত্থোক্তি লাখ তন 221.71দগী লাখ তন 230.22দা হেনগৎখি। অদুগা থাও শুংনবা মরুগী পোত্থোক্তি লাখ তন 384দগী লাখ তন 416দা হেনগৎখি।
কেম্পেন অসি চহি খুদিংগী খারিফ অমসুং রবি মহৈ-মরোং অনিমক্কী মরু হুনবগী পন্থাগী মমাংদা হৌদোক্কনি। রাজ্যশিংগী লৌউ-শিংউগী মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখিবা হৌখিবা খারিফ কনফরেন্সকী মনুংদা, লৌউ-শিংউগী লমদা রিসর্চ পায়খৎনবা থৌরাং অসি হৌদোক্নবা ৱারেপ লৌখি। হৌজিক্কী ওইনা, এগ্রিকলচরেল সাইন্তিস্ত 16,000 রোম্না রিসর্চতা শরুক য়ারি, অমসুং কেম্পেন অসিনা মখোয়গী থবকশিং অসি লৌমীশিংদা হকথেংননা ফংহনবা অমসুং কান্নবা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
ইনিসিএতিব অসিগী শরুক অমা ওইনা, এক্সপর্ত তীম 2,170না য়ামদ্রবদা সাইন্তিস্ত মরি অমমম্না মে 29দগী জুন 12ফাওবগী মনুংদা জিলা 723গী খুঙ্গং 65,000 হেন্না চৎকনি। তীমশিং অসিদা এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতীশিং, রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং, সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং, ইন্নোবেতিব ফার্মরশিং অমসুং FPOশিং য়াওগনি। মখোয়না নুমিৎ খুদিংগী অয়ুক, নুংথিল, অমসুং নুমিদাংৱাইরমদা লৌমীশিংগা হকথেংননা ৱারী শানগনি। তীমশিংনা লোকেল এগ্রো-ক্লাইমেতিক কন্দিসনশিং, লৈহাউগী ন্যুত্রিএন্ত প্রোফাইলশিং, ঈশিং ফংহনবা অমসুং নোংগী চাং য়েংশিনগনি। সোইল হেল্থ কার্দশিং শীজিন্নদুনা, মখোয়না চুনবা মহৈ-মরোংশিং, পোত্থোক লৈবা মরুগী ময়াৎশিং, মতিক চাবা সোৱিং তেক্নিকশিং, অমসুং ফর্তিলাইজর খল কাইদনা শীজিন্নবা, মমল হন্থহন্নবা অমসুং সোইল হেলথ ফগৎহন্নবা সাইন্তিফিক ফার্মিংদা মরুওইনা পুক্নিং চিংশিনগনি।
মরুওইনা, কেম্পেন অসি নাকল অনিগী ওইবা ইন্তরেক্সন অমা ওইনা দিজাইন তৌরি। লৌমীশিংনা মখোয়গী শীংনবশিং, ৱাহংশিং হংগনি, অমসুং তুংগী রিসর্চকী লমদা ইনফর্মেসন পীরগনি। খোঙথাং অসিনা সাইন্স অমসুং লৌউ-শিংউগী খোঙজেল অসি অমত্তা ওইনা চৎমিন্নবা ঙম্নবা, কৃশি বিজ্ঞান কেন্দ্র (KVK) 731 অমসুং ICARগী সাইন্তিস্তশিংগী অপুনবা পাঙ্গল অদু শীজিন্নগনি। লৌমী করোর 1.3 হেনবনা হকথেংননা শরুক য়াগনি হায়না পানরিবা, অনৌবা অমসুং ইনক্লুসিব কেম্পেন অসিনা ভারত্তা লৌউ-শিংউগী অহোংবা পুরকপা অমসুং এৱeরনেসতা অনৌবা বেঞ্চমার্ক অমা শেমগৎলগনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Nationwide ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ to Begin from May 29: Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan
Developed Agriculture, Advanced Farming, and Innovative Farmers are Essential for a Developed India: Shri Shivraj Singh Chouhan
Research and technology will reach farmers across the country through the initiative of the Ministry of Agriculture and ICAR
An effective step towards fulfilling Prime Minister Narendra Modi’s vision of ‘Lab to Land’: Shri Chouhan
The campaign will be conducted every year before the sowing of both Kharif and Rabi crops : Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan
19 MAY 2025 4:18PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, today addressed a press conference at the National Media Centre, New Delhi, to brief about the launch of the nationwide “Viksit Krishi Sankalp Abhiyan”, starting from May 29, to 12 June 2025. He emphasized that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the vision of a developed India is being actively pursued, and to realize this goal, it is essential to build a foundation of developed agriculture, modern farming practices, and prosperous farmers. Agriculture, which remains the backbone of the Indian economy, not only provides livelihood to nearly half of the population but also underpins national food security.
The Minister highlighted that the primary objective of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare is to ensure food security for the country’s 1.45 billion people, while also guaranteeing availability of nutritious food, improving farmer incomes, and conserving natural resources for future generations. To meet these targets, the Ministry has laid out a six-point strategy: increasing production, reducing production costs, ensuring fair pricing for produce, compensating losses due to natural disasters, promoting crop diversification with value addition and food processing, and encouraging natural and organic farming.
Shri Chouhan stressed that India achieved record agricultural outputs this year: Kharif rice production stands at 1206.79 lakh metric tonnes, wheat at 1154.30 lakh metric tonnes, Kharif maize at 248.11 lakh metric tonnes, groundnut at 104.26 lakh metric tonnes, and soybean at 151.32 lakh metric tonnes. These all-time high figures reflect a significant rise in production, which has filled national food reserves. With a vision of making India the “Food Basket of the World,” the campaign seeks to strengthen international food cooperation by boosting sustainable and surplus production.
The “Viksit Krishi Sankalp Abhiyan” will unify efforts from various agricultural bodies, including ICAR’s 113 research institutes, agriculture universities, state government departments, innovative farmers, and farmer-producer organizations (FPOs). This collaborative approach aims to align scientific research with real-time farming needs. The Minister revealed that total food grain output increased from 3157.74 lakh tonnes in 2023–24 to 3309.18 lakh tonnes in 2024–25. Additionally, pulse production rose from 221.71 to 230.22 lakh tonnes, while oilseeds increased from 384 to 416 lakh metric tonnes.
The campaign will be rolled out annually before the sowing seasons of both Kharif and Rabi crops. During a recent Kharif Conference attended by state agriculture ministers, it was resolved to launch this initiative to ensure field-level implementation of agricultural research. Currently, around 16,000 agricultural scientists are engaged in research, and the campaign aims to make their work directly accessible and useful to farmers.
As part of the initiative, 2,170 expert teams each comprising at least four scientists will visit over 65,000 villages across 723 districts between May 29 - June 12. These teams will include personnel from agricultural universities, research institutions, government departments, innovative farmers, and FPOs. They will conduct daily sessions morning, afternoon, and evening engaging directly with farmers. The teams will assess local agro-climatic conditions, soil nutrient profiles, water availability, and rainfall patterns. Using Soil Health Cards, they will recommend appropriate crops, high-yield seed varieties, ideal sowing techniques, and balanced fertilizer use, emphasizing scientific farming to lower costs and improve soil health.
Importantly, the campaign is designed as a two-way interaction. Farmers will share their challenges, ask questions, and report field-level problems such as pest infestations, which will inform future research directions. The initiative will harness the collective strength of 731 Krishi Vigyan Kendras (KVKs) and ICAR scientists, ensuring that science and farming progress hand-in-hand. With an expected direct engagement of over 1.3 crore farmers, this innovative and inclusive campaign is poised to set a new benchmark in agricultural transformation and awareness in India.