কেবিনেট
উত্তৰপ্ৰদেশত অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিট স্থাপনত অনুমোদন কেবিনেটৰ
অৰ্ধপৰিবাহী মিছন: অদম্য গতি
14 MAY 2025 3:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী মিচনৰ অধীনত আৰু এটা অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিট স্থাপনত অনুমোদন জনাইছে।
ইতিমধ্যে পাঁচটা অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটৰ নিৰ্মাণে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। হাৰ্ডৱেৰ বিকাশ সাধন আৰু উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত এইচচিএলৰ ইতিহাস বহু পুৰণি। ইলেক্ট্ৰনিকছ সামগ্ৰী উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত ফক্সকন বিশ্বৰ আগশাৰীৰ প্ৰতিষ্ঠান। দুয়োটা প্ৰতিষ্ঠানে একেলগে যমুনা এক্সপ্ৰেছৱে ঔদ্যোগিক উন্নয়ন প্ৰাধিকৰণ বা য়েইডাত জেৱাৰ বিমানবন্দৰৰ সমীপত এটা উদ্যোগ স্থাপন কৰিব।
এই উদ্যোগটোত মোবাইল ফোন, লেপটপ, অটোম’বাইল, পিচি আৰু ডিছপ্লে থকা অন্যান্য ডিভাইচৰ বাবে ডিছপ্লে ড্ৰাইভাৰ চিপ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
প্ৰতিমাহে ২০ হাজাৰ ৱেফাৰ উৎপাদন কৰিব পৰাকৈ এই উদ্যোগটো ডিজাইন কৰা হৈছে। প্ৰতিমাহে ৩.৬ কোটি ইউনিট উৎপাদন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
সমগ্ৰ দেশতে এতিয়া অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ গঢ় লৈ উঠিছে। সমগ্ৰ দেশৰ কেইবাখনো ৰাজ্যত বিশ্বমানৰ সুবিধাসম্পন্ন উদ্যোগ স্থাপন কৰা হৈছে। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে এই ফাৰ্মসমূহক প্ৰচাৰৰ বাবে পুৰাদ্যোমে কাম কৰি আছে। ২৭০খন শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু ৭০টা ষ্টাৰ্টআপৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু উদ্যোগীয়ে নতুন সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰিবলৈ বিশ্বমানৰ শেহতীয়া ডিজাইন প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। এই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে প্ৰস্তুত কৰা ২০টা সামগ্ৰীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে এছচিএল মোহালীয়ে।
এই নতুন অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটে ৩,৭০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিব।
দেশখনে অৰ্ধপৰিবাহী যাত্ৰাত অগ্ৰসৰ হোৱাৰ লগে লগে এই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ অংশীদাৰসকলেও ভাৰতত নিজৰ সুবিধা স্থাপন কৰিছে। এপ্লাইড মেটেৰিয়েলছ আৰু লেম ৰিচাৰ্চ হৈছে দুটা বৃহৎ ডিভাইচ নিৰ্মাতা প্ৰতিষ্ঠান। দুয়োটা প্ৰতিষ্ঠানে এতিয়া ভাৰতত উৎপাদন কৰি আছে। মাৰ্ক, লিণ্ডে, এয়াৰ লিকুইড, ইনক্স আৰু আন বহুতো গেছ আৰু ৰাসায়নিক দ্ৰব্য যোগানকাৰীয়ে আমাৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবে সাজু হৈছে।
ভাৰতত লেপটপ, মোবাইল ফোন, চাৰ্ভাৰ, চিকিৎসা সঁজুলি, পাৱাৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ, প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আৰু উপভোক্তা ইলেক্ট্ৰনিকছ সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ দ্ৰুত বিকাশৰ লগে লগে অৰ্ধপৰিবাহীৰ চাহিদা বাঢ়িছে। এই নতুন ইউনিটে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক আৰু অধিক আগুৱাই নিব।

Cabinet
Cabinet approves semiconductor unit in Uttar Pradesh
Semiconductor mission: Consistent momentum
14 MAY 2025 3:06PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the establishment of one more semiconductor unit under India Semiconductor Mission.
Already five semiconductor units are in advanced stages of construction. With this sixth unit, Bharat moves forward in its journey to develop the strategically vital semiconductor industry.
The unit approved today is a joint venture of HCL and Foxconn. HCL has a long history of developing and manufacturing hardware. Foxconn is a global major in electronics manufacturing. Together they will set up a plant near Jewar airport in Yamuna Expressway Industrial Development Authority or YEIDA.
This plant will manufacture display driver chips for mobile phones, laptops, automobiles, PCs, and myriad of other devices that have display.
The plant is designed for 20,000 wafers per month. The design output capacity is 36 million units per month.
Semiconductor industry is now shaping up across the country. World class design facilities have come up in many states across the country. State governments are vigorously pursuing the design firms.
Students and entrepreneurs in 270 academic institutions and 70 startups are working on world class latest design technologies for developing new products. 20 products developed by the students of these academic students have been taped out by SCL Mohali.
The new semiconductor unit approved today will attract investment of Rs 3,700 crore.
As the country moves forward in semiconductor journey, the eco system partners have also established their facilities in India. Applied Materials and Lam Research are two of the largest equipment manufacturers. Both have a presence in India now. Merck, Linde, Air Liquide, Inox, and many other gas and chemical suppliers are gearing up for growth of our semiconductor industry.
With the demand for semiconductor increasing with the rapid growth of laptop, mobile phone, server, medical device, power electronics, defence equipment, and consumer electronics manufacturing in Bharat, this new unit will further add to Prime Minister Shri Narendra Modiji’s vision of Atmanirbhar Bharat.