ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୪-୨୦୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ରେ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପରିଚାଳନାଗତ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ
ବନ୍ଦର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଶିଳ୍ପାୟନ ପାଇଁ ୭୫୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୯୬୨ ଏକର ବନ୍ଦର ଜମି ଆବଣ୍ଟିତ ହୋଇଛି , ଏଥିରେ ୬୮,୭୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି
କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ୮୧୯ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୮୫୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହୋଇଛି ଯାହା ବାର୍ଷିକ ୪.୩ ଶତକଡା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
13 MAY 2025 11:59AM by PIB Bhubaneswar
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ନିରନ୍ତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା, ପରିଚାଳନାଗତ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବର୍ଷ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି।
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ, ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନାରେ ,୪.୩ ଶତକଡା ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୮୧୯ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୮୫୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ପରିମାଣକୁ ସମାୟୋଜନ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ କ୍ଷମତାକୁ ଉଜାଗର କରେ। ପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ କଣ୍ଟେନର ଥ୍ରୁପୁଟ୍ (୧୦%), ସାର କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା (୧୩%), ପିଓଏଲ୍ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା (୩%) ଏବଂ ବିବିଧ ସାମଗ୍ରୀ ପରିଚାଳନା (୩୧%) ଯୋଗୁଁ ଟ୍ରାଫିକ୍ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ପରିଚାଳିତ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରେ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍, ତୈଳ ଏବଂ ଲୁବ୍ରିକେଣ୍ଟ (ପିଓଏଲ) - ଅଶୋଧିତ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜି/ଏଲଏନଜି ସମେତ - ୨୫୪.୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ (୨୯.୮%) ପରିମାଣ ସହିତ ଚାର୍ଟରେ ଆଗୁଆ ରହିଛି, ଏହା ପରେ ୧୯୩.୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ (୨୨.୬ %), କୋଇଲା ୧୮୬.୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ (୨୧.୮%) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଗୋ ବର୍ଗ ଯେପରିକି ଲୁହାପଥର, ପେଲେଟ୍, ସାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଗୋ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସର୍ବାଧିକ ହୋଇଛି।
ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ପିପିଏ) ଏବଂ ଦୀନଦୟାଲ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଡିପିଏ) ୧୫୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ମାର୍କକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଉତ୍କର୍ଷତାର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି। ଏହି ସମୟରେ, ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଜେଏନପିଏ )୭.୩ ନିୟୁତ ଟିଇୟୁ ପରିଚାଳନା କରି ଏକ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛି, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ୧୩.୫ ଶତକଡା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ, ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରମାନେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ବନ୍ଦର-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଶିଳ୍ପାୟନ ପାଇଁ ୯୬୨ଏକର ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୭,୫୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଲିଜଧାରୀମାନେ ଆବଣ୍ଟିତ ଜମିରେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ୬୮,୭୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ବନ୍ଦର-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶରେ ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଥାଏ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ପିପିପି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନିବେଶ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୨-୨୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧,୩୨୯ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୩,୯୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ନିବେଶକଙ୍କ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଉନ୍ନତି ଜାରି ରହିଛି, ପୂର୍ବ-ବର୍ଥିଂ ଡିଟେନସନ୍ (ପିବିଡ଼ି ) ସମୟ (ପୋର୍ଟ ଆକାଉଣ୍ଟରେ) ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୩୬ ଶତକଡା ଉନ୍ନତି କରିଛି। ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ଆୟ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୮ ଶତକଡା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୨,୪୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୪,୨୦୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ସେହିପରି, ପରିଚାଳନା ବଳକା ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୧,୫୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୨,୩୧୪ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ନିଜର ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରି, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ କହିଛନ୍ତି:
"୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ, ଏହି ବର୍ଷଟି ଆମର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ ଅଟେ । ତାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଛି, ଯାହା ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି।
ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସ ବିନା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିନଥାନ୍ତା, ଯାହାଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏହି ଦଶନ୍ଧିର ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି । ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବା ,ମାଲ ପରିବହନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପାରାମିଟର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ସଫଳତା ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବାଣିଜ୍ୟ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଆରୋହଣ କରିଚାଲିଛୁ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଟଳ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଅବଦାନ ପାଇଁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମିଳିମିଶି , ଆମେ ଜାତୀୟ ରୂପରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି , ସ୍ଥିର ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ବନ୍ଦର ଗଢ଼ୁଛୁ, ଯାହା ଆସନ୍ତା ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟପାର ଉନ୍ନତିକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ।
୨୦୧୪-୧୫ ଏବଂ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କାର୍ଗୋ ପରିମାଣ ୫୮୧ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରୁ ପ୍ରାୟ ୮୫୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୪% ର ଏକ ଦୃଢ଼ ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର (ସିଏଜିର )କୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। କଣ୍ଟେନରାଇଜଡ୍ କାର୍ଗୋ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ୭୦% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି - ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୭.୯ ନିୟୁତ ଟିଇୟୁସ ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୩.୫ ନିୟୁତ ଟିଇୟୁସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କୋଇଲା, ସାର, ଲୁହା ପଥର ଏବଂପିଓଏଲ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଯାଇଛି ।
ଉତ୍ପାଦନ ସୂଚକଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଦେଖାଇଛନ୍ତି:
• ପ୍ରତି ଜାହାଜ ବର୍ଥଡେ (ଓଏସବିଡି ) ଦଶନ୍ଧିରେ ୧୨,୪୫୮ ଟନ୍ ରୁ ୧୮,୩୦୪ ଟନ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ହାରାହାରି ଟର୍ଣ୍ଣଆରାଉଣ୍ଡ ସମୟ (ଟିଆରଟି ) ୪୮ ଶତକଡା ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୯୬ ଘଣ୍ଟା ଥିଲା ଏବଂ ୨୦୨୪-୨୫ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୪୯.୫ ଘଣ୍ଟାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
• ପୂର୍ବ ବର୍ଥିଂ ଡିଟେନସନ୍ (ପିବିଡ଼ି) ସମୟ (ପୋର୍ଟ ଆକାଉଣ୍ଟରେ) ~୨୪ ଶତକଡା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫.୦୨ ଘଣ୍ଟାରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୩.୮ ଘଣ୍ଟା ହୋଇଛି।
ନିଷ୍କ୍ରିୟ ସମୟ (%) ୨୯ ଶତକଡା ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୩.୧ ଶତକଡାରୁ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୬.୩ ଶତକଡା ହୋଇଛି।
ଏହି ଉନ୍ନତିଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଚଳନ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଛି, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ମୋଟ ଆୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତରୁ ଅଧିକ ହୋଇ ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୧,୭୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୪,୨୦୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି, ଯାହା ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭.୫ ଶତକଡା ସିଏଜିଆର ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛି। ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୩% ସିଏଜିଆର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳନାଗତ ବଳକା ପ୍ରାୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ୧୨,୩୧୪ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତାରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଅନୁପାତ ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୬୪.୭% ରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୪୨.୩% ହୋଇଛି, ଯାହା ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି।
ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ, ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୁନଃଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ବନ୍ଦର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବହୁ-ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମନ୍ୱୟରେ ନିରନ୍ତର ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଫଳରେ କାର୍ଗୋ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଜାହାଜ ଅପେକ୍ଷା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, କ୍ଷମତା ଉପଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଭାରତ ଏହାର ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ପଦଚିହ୍ନକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛି, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ସରକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଘରୋଇ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ ରହିଛି। ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ, ଡିଜିଟାଲ୍ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଦର ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
India’s Major Ports Achieve Historic Milestones in FY 2024-25, Driving Growth and Global Competitiveness
FY 2024-25 Marks New Highs in Cargo Throughput and Operational Performance.
962 acres of Port Land valued at ₹7565 crore allocated for Port led Industrialisation with investment potential of ₹68,780 crore.
Cargo handled increased from 819 million tonnes in FY 2023-24 to ~855 million tonnes in FY 2024-25 with an annual growth of 4.3%.
13 MAY 2025 11:59AM by PIB Delhi
India’s Major Ports have consistently demonstrated remarkable progress over the past decade, with FY 2024-25 emerging as a milestone year in terms of cargo handling, operational efficiency, and infrastructure modernisation.
In FY 2024-25, Major Ports registered an impressive annual growth rate of 4.3% in cargo handling, increasing from 819 million tonnes in FY 2023-24 to ~855 million tonnes in FY 2024-25. This growth highlights the resilience and capacity of Major Ports in accommodating rising trade volumes. The increase in traffic was driven by higher container throughput (10%), fertilizer cargo handling (13%), POL cargo handling (3%), and handling of miscellaneous commodities (31%) compared to the previous fiscal year.
Among commodities handled at Major Ports, Petroleum, Oil, and Lubricants (POL)—including crude, petroleum products, and LPG/LNG—led the charts with a volume of 254.5 million tonnes (29.8%), followed by container traffic at 193.5 million tonnes (22.6%), coal at 186.6 million tonnes (21.8%), and other cargo categories such as iron ore, pellets, fertilizers, and more in FY 2024-25.
For the first time in the history of Major Ports, the Paradip Port Authority (PPA) and Deendayal Port Authority (DPA) surpassed the 150-million-tonne cargo handling mark, reinforcing their status as key hubs of maritime trade and operational excellence. Meanwhile, Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA) set a record by handling 7.3 million TEUs, reflecting a 13.5% year-on-year growth.
In FY 2024-25, Indian ports collectively allocated 962 acres of land for port-led industrialization, projected to generate an income of ₹7,565 crore in FY 2024-25. Furthermore, lessees are expected to make future investments of ₹68,780 crore on the allotted land, reaffirming investor confidence in port-led development. Private sector participation has been instrumental in this transformation, with investments in PPP projects at Major Ports increasing threefold, from ₹1,329 crore in FY 2022-23 to ₹3,986 crore in FY 2024-25, highlighting strong investor confidence.
Operational performance continued to improve in FY 2024-25, with Pre-Berthing Detention (PBD) Time (on port account) improving by ~36% compared to FY 2023-24. Financially, Major Ports witnessed an 8% increase in total income in FY 2024-25, rising to ₹24,203 crore from ₹22,468 crore in FY 2023-24. Similarly, operating surplus grew 7% to ₹12,314 crore in FY 2024-25 from ₹11,512 crore in FY 2023-24.
Expressing his joy and pride, the Hon’ble Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal stated:
"I am immensely proud of the remarkable achievements of India's Major Ports in FY 2024-25, a year that stands as a testament to the transformative vision and leadership of our Hon’ble Prime Minister. Under his guidance, the Ministry has worked tirelessly to modernize port infrastructure, enhance operational efficiency, and foster private sector participation, paving the way for unprecedented growth in India's maritime sector.
These milestones would not have been possible without the collaborative efforts of the Ministry, port authorities, officials, and employees, whose dedication and commitment have been instrumental in driving this decade of progress. From record-breaking cargo handling to significant improvements in operational parameters and financial performance, the achievements of FY 2024-25 reflect the resilience and readiness of our ports to support India's growing trade ambitions.
As we continue to scale new heights, I extend my heartfelt gratitude to all stakeholders for their unwavering support and contributions. Together, we are building globally competitive, sustainable, and future-ready ports that will power India's economic growth and global trade footprint in the years to come."
Between FY 2014-15 and FY 2024-25, cargo volumes surged from 581 million tonnes to approximately 855 million tonnes, reflecting a robust Compound Annual Growth Rate (CAGR) of ~4%. Containerized cargo saw a remarkable 70% increase over the decade—from 7.9 million TEUs in FY 2014-15 to 13.5 million TEUs in FY 2024-25. Conventional commodities such as coal, fertilizers, iron ore, and POL also witnessed significant growth over the last 10 years.
Productivity indicators have also shown significant improvement:
• Output per Ship Berth Day (OSBD) rose from 12,458 tonnes to 18,304 tonnes over the decade.
• Average Turnaround Time (TRT) improved by 48%, reducing from 96 hours in FY 2014-15 to 49.5 hours in FY 2024-25.
• Pre-Berthing Detention (PBD) Time (on port account) improved by ~24%, decreasing from 5.02 hours in FY 2014-15 to 3.8 hours in FY 2024-25.
• Idle Time (%) dropped by ~29%, from 23.1% in FY 2014-15 to 16.3% in FY 2024-25.
These advancements reflect the Ministry's commitment to enhancing cargo handling processes, upgrading infrastructure, and introducing mechanisation initiatives.
Major Ports' financial performance has been equally impressive, with total income more than doubling over the past decade from ₹11,760 crore in FY 2014-15 to ₹24,203 crore in FY 2024-25, registering a 7.5% CAGR over 10 years. Operating surplus nearly tripled to ₹12,314 crore, driven by a 13% CAGR over the same period. Operational efficiency also improved significantly, with the operating ratio declining from 64.7% in FY 2014-15 to 42.3% in FY 2024-25, reinforcing the ports’ financial sustainability.
India’s Major Ports are now poised to take their competitiveness to the next level, supported by continuous investment in mechanisation, process reengineering, port community systems, and multi-modal logistics integration. These initiatives have resulted in higher cargo volumes, reduced vessel wait times, optimized capacity utilization, and increased investor confidence.
As India expands its global trade footprint and modernises logistics infrastructure, FY 2024-25 stands as a testament to the Ministry’s strategic vision and collaborative efforts of public authorities and private stakeholders. The Ministry of Ports, Shipping, and Waterways remains dedicated to sustaining this momentum and developing globally competitive, digitally enabled, and environmentally sustainable ports that will drive India’s trade and economic ambitions into the future.