रक्षा मन्त्रालय
पाकिस्तानको आक्रामक कोशिशलाई भारतले बेअसर बनायो - भारतले उचित जवाब दियो
08 MAY 2025 2:34PM by PIB Gangtok
दिल्ली, 08 मई 2025
07 मई 2025 मा अपरेशन सिन्दूरमाथि प्रेस ब्रीफिङको क्रममा, भारतले आफ्नो प्रतिक्रियालाई केन्द्रित, मापन गरिएको र गैर-उग्र बनाउने बताएको छ। विशेष रूपमा के उल्लेख गरिएको थियो भने पाकिस्तानी सैन्य प्रतिष्ठानहरूलाई निशाना गरिएको थिएन। यो पनि दोहोर्याइएको थियो कि भारतमा सैन्य ठेगानाहरूमा कुनै पनि हमलाले उपयुक्त प्रतिक्रिया आमन्त्रित गर्नेछ।
07-08 मई 2025 को रातमा, पाकिस्तानले अवन्तीपुरा, श्रीनगर, जम्मू, पठानकोट, अमृतसर, कपुरथला, जालन्धर, लुधियाना, आदमपुर, भटिण्डा, चण्डीगढ, नाल, फलोदी, उत्तरलाई र भुज सहित उत्तरी र पश्चिमी भारतमा ड्रोन र मिसाइल प्रयोग गरेर धेरै सैन्य लक्ष्यहरूमा आक्रमण गर्ने प्रयास गर्यो। यी एकीकृत काउन्टर यूएएस ग्रिड र एयर डिफेन्स प्रणालीहरूद्वारा निष्क्रिय पारिएको थियो। यी आक्रमणहरूको भग्नावशेष अहिले धेरै स्थानहरूबाट बरामद भइरहेको छ, जसले पाकिस्तानी आक्रमणको पुष्टि गर्दछन्।
आज बिहान भारतीय सशस्त्र बलहरूले पाकिस्तानका धेरै स्थानहरूमा वायु रक्षा रडार र प्रणालीहरूलाई निशाना बनाए। भारतले पनि पाकिस्तानको जस्तै उसरी नै तीव्रताका साथ जवाब दियो। लाहोरमा रहेको वायु रक्षा प्रणालीलाई निष्क्रिय पारिएको विश्वसनीय रूपमा थाहा लागेको छ।
पाकिस्तानले जम्मू तथा कश्मीरका कुपवाडा, बारामुल्ला, उरी, पञ्छ, मेन्ढर र राजौरी सेक्टरमा मोर्टार र भारी क्यालिबर आर्टिलरीको प्रयोग गरेर नियन्त्रण रेखा पार आफ्नो अकारण गोलीबारीको तीव्रता बढाएको छ।
पाकिस्तानी गोलीबारीका कारण तीन महिला र पाँच बच्चा सहित सोह्र निर्दोषको ज्यान गएको छ। यहाँ पनि, भारतलाई पाकिस्तानको तर्फबाट मोर्टार र आर्टिलरीको गोलीबारी रोक्नका लागि जवाबी कारबाही गर्नका लागि बाध्य बनाइएको थियो।
भारतीय सशस्त्र बलहरूले तनाउ नबढाउने आफ्नो प्रतिबद्धता दोहोऱ्याएका छन्, बरु पाकिस्तानी सेनाले यसलाई सम्मान गर्नुपर्छ।

Ministry of Defence
PAKISTAN’S BID TO ESCALATE NEGATED - PROPORTIONATE RESPONSE BY INDIA
08 MAY 2025 2:34PM by PIB Delhi
During the Press Briefing on Operation SINDOOR on 07 May 2025, India had called its response as focused, measured and non-escalatory. It was specifically mentioned that Pakistani military establishments had not been targeted. It was also reiterated that any attack on military targets in India will invite a suitable response.
On the night of 07-08 May 2025, Pakistan attempted to engage a number of military targets in Northern and Western India including Awantipura, Srinagar, Jammu, Pathankot, Amritsar, Kapurthala, Jalandhar, Ludhiana, Adampur, Bhatinda, Chandigarh, Nal, Phalodi, Uttarlai, and Bhuj, using drones and missiles. These were neutralised by the Integrated Counter UAS Grid and Air Defence systems. The debris of these attacks is now being recovered from a number of locations that prove the Pakistani attacks.
Today morning Indian Armed Forces targeted Air Defence Radars and systems at a number of locations in Pakistan. Indian response has been in the same domain with same intensity as Pakistan. It has been reliably learnt that an Air Defence system at Lahore has been neutralised.
Pakistan has increased the intensity of its unprovoked firing across the Line of Control using Mortars and heavy calibre Artillery in areas in Kupwara, Baramulla, Uri, Poonch, Mendhar and Rajouri sectors in Jammu and Kashmir.
Sixteen innocent lives have been lost, including three women and five children, due to Pakistani firing. Here too, India was compelled to respond to bring Mortar and Artillery fire from Pakistan to a halt.
Indian Armed Forces reiterate their commitment to non-escalation, provided it is respected by the Pakistani military.