ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଯୁଗ୍ମ ଇନୋଭେସନ କନକ୍ଲେଭକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏପରି କୌଶଳରେ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଶିକ୍ଷାର ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘ଓ୍ବାନ ନେସନ-ଓ୍ବାନ ସବସ୍କ୍ରିପସନ’ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝନ୍ତି, ଏହା ଆଜି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ପତ୍ରିକା ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସହଜ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସଗୁଡ଼ିକ ଗତିଶୀଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବପିଢ଼ି ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ନବସୃଜନକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରତିଭା, ମନୋଭାବ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଇଡିଆରୁ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଏବଂ ତା’ପରେ ପ୍ରଡକ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ ହେବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଭାରତରେ ‘ମେକ୍ ଏଆଇ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ ଓ ଆମର ଲ
29 APR 2025 12:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଯୁଗ୍ମ ଇନୋଭେସନ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମିଳନୀ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସମେତ ବିକଶିତ ଭାରତର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଏକ ମିଳନସ୍ଥଳୀ - ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରକାର। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ନବସୃଜନ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଡିପ୍-ଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ଭୂମିକାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ସେ ଆଇଆଇଟି କାନପୁର ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେରେ ଏଆଇ, ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଜୈବ ବିଜ୍ଞାନ, ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ସୁପର ହବ୍ସର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱାଧୱାନୀ ଇନୋଭେସନ୍ ନେଟୱାର୍କର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯାହା ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ ସହିତ ସହଯୋଗରେ ଗବେଷଣାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକରେ ସାମିଲ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ବିଶେଷ କରି ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ରୋମେଶ ୱାଧୱାନୀଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଥିବା କେତେକ ସଂସ୍କୃତ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକୃତ ଜୀବନ ସେବା ଏବଂ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପରତା ମାଧ୍ୟମରେ ବଞ୍ଚାଯାଇଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସେବାର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିବା ଉଚିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ରୋମେଶ ୱାଧୱାନୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳର ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଭାରତରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସଠିକ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। ସେ ଶ୍ରୀ ୱାଧୱାନୀଙ୍କ ସଂଘର୍ଷରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭାଜନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିସ୍ଥିତି, ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରୁ ବିସ୍ଥାପନ, ଶୈଶବରେ ପୋଲିଓ ସହିତ ଲଢ଼ିବା ଏବଂ ଏକ ବିଶାଳ ବ୍ୟବସାୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସଫଳ ଗସ୍ତକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ୱାଧୱାନୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଅନୁକରଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା, ଅଙ୍ଗନୱାଡି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପଦକ୍ଷେପରେ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ଅବଦାନ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ପୂର୍ବରୁ ୱାଧୱାନୀ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରଚଳନ ହୋଇଥିବା ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ବିଶ୍ୱ ଶିକ୍ଷା ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଜାତୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଢାଞ୍ଚା, ଶିକ୍ଷାଦାନ-ଶିକ୍ଷଣ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀ ୧ ରୁ ୭ ପାଇଁ ନୂତନ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ-ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଦୀକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଧୀନରେ ଏଆଇ-ଆଧାରିତ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମି' ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୩୦ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ସାତଟି ବିଦେଶୀ ଭାଷାରେ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ କ୍ରେଡିଟ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ସହଜ କରିଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ନୂତନ କ୍ୟାରିଅରର ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛି। ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ଗବେଷଣା ପରିବେଶ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ମୋଟ ବ୍ୟୟ ୨୦୧୩-୧୪ରେ ୬୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୬,୦୦୦ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କୋଷ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ନବସୃଜନ ସଂସ୍କୃତିର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୮୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଏହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଦେଶର ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସମର୍ଥନର ଏକ ଝଲକ ଦିଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗବେଷଣା ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଓ୍ବାନ ନେସନ-ଓ୍ବାନ ସବସ୍କ୍ରିପସନପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗବେଷଣା ଫେଲୋସିପ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାରିଅର ଗଢ଼ିବାରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି କେବଳ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନେ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ସେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଅବଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସହଯୋଗରେ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସରେ ବିକଶିତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦୀର୍ଘ ୪୨୨ ମିଟର ହାଇପରଲୁପ୍ ପରୀକ୍ଷଣ ଟ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥାନ (ଆଇଆଇଏସସି)ର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଲୌକିକ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯେପରିକି ନାନୋ-ସ୍ତରରେ ଆଲୋକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ବିକଶିତ ନାନୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଏକ ଆଣବିକ ଫିଲ୍ମରେ ୧୬୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସଂରଚନାମୂଳକ ଅବସ୍ଥାରେ ତଥ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ 'ବ୍ରେନ ଅନ୍ ଏ ଚିପ୍' ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା। ସେ କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏମଆରଆଇ ମେସିନ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରଭାବ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସଗୁଡ଼ିକ ଗତିଶୀଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବପିଢ଼ି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନବସୃଜନକୁ ଆଗେଇ ନିଅନ୍ତି"। ଏହି ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ୨୦୦୦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ୯୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ। ସେ କ୍ୟୁଏସ ବିଶ୍ୱ ରାଙ୍କିଂରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ, ଏଥିରେ ଭାରତର ନଅଟି ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ୪୬ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦୦ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ବିଦେଶରେ କ୍ୟାମ୍ପସ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି ଯେପରିକି ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ, ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ, ଯାହା ଆବୁଧାବି, ତାଞ୍ଜାନିଆରେ ସେମାନଙ୍କର କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଇଆଇଏମ୍ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଦୁବାଇରେ ଏହାର କ୍ୟାମ୍ପସ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ସହିତ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶୈକ୍ଷିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆନ୍ତଃସାଂସ୍କୃତିକ ଶିକ୍ଷା ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ପ୍ରତିଭା, ମନୋଭାବ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ।୧୦,୦୦୦ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି, ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶିକ୍ଷା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଆହୁରି ୫୦,୦୦୦ ଲ୍ୟାବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଲକ୍ଷ୍ମୀ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ବାସ୍ତବ ଜୀବନର ଶିକ୍ଷା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ୭୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ସେଲ୍ ସ୍ଥାପନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଶକ୍ତି ମିଳିତ ଭାବରେ ଭାରତକୁ ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, " ଆଇଡିଆରୁ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଏବଂ ତା'ପରେ ପ୍ରଡକ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବା ବେଶ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ।" ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗବେଷଣା ଫଳାଫଳ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ, ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଠୋସ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଏହା ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ମିଳନର ଚକ୍ରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ନିବେଶକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା, ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ନୂତନ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ନିୟମାବଳୀକୁ ସରଳ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକର ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେ ପୁନଃଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏଆଇ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ଆଡଭାନ୍ସଡ ଆନାଲିଟିକ୍ସ, ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଜୀବବିଜ୍ଞାନର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏଆଇର ବିକାଶ ଏବଂ ଗ୍ରହଣରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି। ସେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉଚ୍ଚମାନର ଡାଟାସେଟ୍ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-ଏଆଇ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଏଆଇ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ମେକ୍ ଏଆଇ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ମେକ୍ ଏଆଇ ଓ୍ବାର୍କ ଫର ଇଣ୍ଡିଆଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଆସନ ବୃଦ୍ଧି କରି ଆଇଆଇଟିର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଏମ୍ସ ସହଯୋଗରେ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଶିକ୍ଷାକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି ମେଡଟେକ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ବିଷୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ବଜେଟ ନିଷ୍ପତ୍ତି କଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଭାରତକୁ "ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ" ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ସହଯୋଗରେ ଯୁଗ୍ମ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ନବସୃଜନ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବ। ସେ ଏହି ଦିଗରେ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଭାବ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ, ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଚୌଧୁରୀ, ଡକ୍ଟର ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଯୁଗ୍ମ (ସଂସ୍କୃତରେ ଅର୍ଥ "ସମ୍ମିଶ୍ରଣ") ହେଉଛି ଏହି ଧରଣର ପ୍ରଥମ ସମ୍ମିଳନୀ, ଯାହା ସରକାର, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ତନ୍ତ୍ରର ନେତାମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥାଏ। ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାୟ ୧୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମିଳିତ ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏହି ସହଯୋଗୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ନବସୃଜନ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ନବସୃଜନଶୀଳ ଭାରତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏଥିରେ ରହିଛି ଆଇଆଇଟି କାନପୁର (ଏଆଇ ଏବଂ ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ସ) ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେ (ଜୈବ ବିଜ୍ଞାନ, ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ)ରେ ସୁପରହବ୍, ଗବେଷଣାର ବ୍ୟବସାୟୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ୱାଧୱାନୀ ଇନୋଭେସନ୍ ନେଟୱାର୍କ (ଓ୍ବିନ) କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁସନ୍ଧାନ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ (ଏଏନଆରଏଫ) ସହିତ ସହଭାଗୀତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଶିଳ୍ପ ନେତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗୋଲଟେବୁଲ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା, ଗବେଷଣା ପ୍ରଭାବକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଆଲୋଚନା, ସାରା ଭାରତରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ନବସୃଜନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଡିପ୍ ଟେକ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନେଟୱାର୍କିଂ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହେବ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ବଡ଼ ପରିମାଣର ଘରୋଇ ନିବେଶକୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା, ଅଗ୍ରଣୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଗବେଷଣାରୁ ବ୍ୟବସାୟୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଶିକ୍ଷା-ଶିଳ୍ପ-ସରକାରୀ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଏଏନଆରଏଫ ଏବଂ ଏଆଇସିଟିଇ ନବସୃଜନ ଭଳି ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସହ ତାଳ ଦେଇ ଜାତୀୟ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses YUGM Innovation conclave
Our endeavour is to empower the youth with skills that make them self-reliant and position India as a global innovation hub: PM
We are modernizing the country's education system according to the needs of the 21st century: PM
A new National Education Policy has been introduced in the country, It has been prepared keeping in mind the global standards of education: PM
One Nation, One Subscription has given the youth the confidence that the government understands their needs, today students pursuing higher education have easy access to world class research journals: PM
India's university campuses are emerging as dynamic centres where Yuvashakti drives breakthrough innovations: PM
The trinity of Talent, Temperament and Technology will transform India's future: PM
It is crucial that the journey from idea to prototype to product is completed in the shortest time possible: PM
We are working on the vision of Make AI in India, And our aim is- Make AI work for India: PM
29 APR 2025 12:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the YUGM Innovation Conclave at Bharat Mandapam in New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, he highlighted the significant gathering of government officials, academia, and science and research professionals, emphasizing the confluence of stakeholders as a "YUGM"—a collaboration aimed at advancing future technologies for a developed India. The Prime Minister expressed confidence that the efforts to enhance India's innovation capacity and its role in deep-tech would gain momentum through this event. He remarked on the inauguration of super hubs at IIT Kanpur and IIT Bombay, focusing on AI, intelligent systems, and biosciences, biotechnology, health, and medicine. He also mentioned the launch of the Wadhwani Innovation Network, which reaffirms the commitment to advancing research in collaboration with the National Research Foundation. The Prime Minister congratulated the Wadhwani Foundation, IITs, and all stakeholders involved in these initiatives. He also extended a special appreciation to Shri Romesh Wadhwani for his dedication and active role in fostering positive changes in the country's education system through collaboration between the private and public sectors.
Quoting the scriptures in Sanskrit meaning true life is lived in service and selflessness, Shri Modi remarked that science and technology should also serve as mediums for service. He expressed his satisfaction witnessing institutions like the Wadhwani Foundation, and the efforts of Shri Romesh Wadhwani and his team, steering science and technology in the right direction in India. He highlighted Mr. Wadhwani’s remarkable journey, marked by struggles, including the aftermath of partition, displacement from his birthplace, battling polio in childhood, and rising above these challenges to build a massive business empire. Shri Modi commended Shri Wadhwani for dedicating his success to India's education and research sectors, calling it an exemplary act. He acknowledged the foundation's contributions to school education, Anganwadi technologies, and Agri-Tech initiatives. He noted his earlier participation in events like the establishment of the Wadhwani Institute of Artificial Intelligence and expressed confidence that the foundation would continue achieving numerous milestones in the future and extended his best wishes to the Wadhwani Foundation for their endeavors.
Underlining that the future of any nation depends on its youth and marking the importance of preparing them for the future, the Prime Minister remarked that the education system plays a crucial role in this preparation and underscored efforts to modernize India's education system to meet 21st-century needs. He highlighted the introduction of the New National Education Policy, designed with global education standards in mind, and noted the significant changes it has brought to the Indian education system. He remarked on the development of the National Curriculum Framework, Learning Teaching Material, and new textbooks for classes one to seven. He highlighted the creation of AI-based and scalable digital education infrastructure platform - ‘One Nation, One Digital Education Infrastructure’ under PM e-Vidya and DIKSHA platforms, enabling the preparation of textbooks in over 30 Indian languages and seven foreign languages. The Prime Minister remarked that the National Credit Framework has made it easier for students to study diverse subjects simultaneously, providing modern education and opening new career paths. He stressed the importance of strengthening India's research ecosystem to achieve national goals, highlighting the doubling of gross expenditure on R&D from ₹60,000 crore in 2013-14 to over ₹1.25 lakh crore, the establishment of state-of-the-art research parks, and the creation of Research and Development Cells in nearly 6,000 higher education institutions. He remarked on the rapid development of an innovation culture in India, citing the increase in patent filings from around 40,000 in 2014 to over 80,000, reflecting the support provided by the intellectual property ecosystem to the youth. The Prime Minister further highlighted the establishment of the ₹50,000 crore National Research Foundation to promote research culture and the One Nation, One Subscription initiative, which has facilitated access to world-class research journals for higher education students. He emphasised on the Prime Minister’s Research Fellowship, which ensures that talented individuals face no obstacles in advancing their careers.
Shri Modi highlighted that the youth today excel not only in Research & Development but have become Ready and Disruptive themselves, emphasizing the transformative contributions of India’s young generation to research across various sectors. He cited milestones like the commissioning of the world’s longest hyperloop test track, a 422-meter hyperloop developed at IIT Madras in collaboration with Indian Railways. He remarked on groundbreaking achievements such as nanotechnology developed by scientists at IISc Bangalore to control light at the nano-scale and the ‘brain on a chip’ technology, capable of storing and processing data across 16,000+ conduction states in a molecular film. He further highlighted the development of India's first indigenous MRI machine just weeks ago. “India's university campuses are emerging as dynamic centres where Yuvashakti drives breakthrough innovations”, said Shri Modi, showcasing India's representation in Higher Education Impact Rankings, with over 90 universities listed among 2,000 institutions globally. He noted the growth in QS world rankings, where India moved from having nine institutions in 2014 to 46 in 2025, alongside the increasing representation of Indian institutions among the world’s top 500 higher education institutes over the past decade. He also remarked on Indian institutions establishing campuses abroad, such as IIT Delhi in Abu Dhabi, IIT Madras in Tanzania, and upcoming IIM Ahmedabad in Dubai. He underscored that leading global universities are also opening campuses in India, promoting academic exchange, research collaboration, and cross-cultural learning opportunities for Indian students.
“The trinity of Talent, Temperament and Technology will transform India's future”, stressed the Prime Minister, highlighting initiatives such as Atal Tinkering Labs, with 10,000 labs already operational, and the announcement of 50,000 more in this year’s budget to provide early exposure to children. He noted the launch of the PM Vidya Lakshmi scheme to provide financial support to students and the establishment of internship cells in over 7,000 institutions to transform students’ learning into real-world experience. He remarked that every effort is being made to develop new skills among the youth, whose combined talent, temperament, and technological strength will lead India to the pinnacle of success.
Underscoring the importance of meeting the goal of a developed India within the next 25 years, the Prime Minister said, “it is crucial that the journey from idea to prototype to product is completed in the shortest time possible”. He stressed that reducing the distance from lab to market ensures faster delivery of research outcomes to the people, motivates researchers, and provides tangible incentives for their work. This accelerates the cycle of research, innovation, and value addition. The Prime Minister called for a robust research ecosystem, urging academic institutions, investors, and industry to support and guide researchers. He highlighted the potential role of industry leaders in mentoring youth, providing funding, and collaboratively developing new solutions. He reaffirmed the government’s commitment to simplifying regulations and fast-tracking approvals to further these efforts.
Emphasising the need to consistently promote AI, quantum computing, advanced analytics, space tech, health tech, and synthetic biology, Shri Modi highlighted India’s leading position in AI development and adoption. He mentioned the launch of the India-AI Mission to build world-class infrastructure, high-quality datasets, and research facilities. He remarked on the increasing number of AI Centres of Excellence being developed with the support of leading institutions, industries, and startups. He reiterated the commitment to the vision of "Make AI in India" and the goal to "Make AI work for India." He further noted the budgetary decision to expand IIT seat capacities and introduce Meditech courses, combining medical and technology education, in collaboration with IITs and AIIMS. The Prime Minister urged the timely completion of these initiatives, with a focus on positioning India among the "best in the world" in future technologies. Concluding his address, the Prime Minister remarked that initiatives like YUGM, a collaboration between the Ministry of Education and Wadhwani Foundation, can revitalize India’s innovation landscape. He expressed gratitude to the Wadhwani Foundation for their continued efforts and highlighted the significant impact of today’s event in furthering these objectives.
Union Ministers Shri Dharmendra Pradhan, Dr. Jitendra Singh, Shri Jayant Chaudhary, Dr. Sukanta Majumdar were present among others at the event.
Background
YUGM (meaning “confluence” in Sanskrit) is a first-of-its-kind strategic conclave convening leaders from government, academia, industry, and the innovation ecosystem. It will contribute to India's innovation journey, driven by a collaborative project of around Rs 1,400 crore with joint investment from the Wadhwani Foundation and Government Institutions.
In line with Prime Minister’s vision of a self-reliant and innovation-led India, various key projects will be initiated during the conclave. They include Superhubs at IIT Kanpur (AI & Intelligent Systems) and IIT Bombay (Biosciences, Biotechnology, Health & Medicine); Wadhwani Innovation Network (WIN) Centers at top research institutions to drive research commercialization; and partnership with Anusandhan National Research Foundation (ANRF) for jointly funding late-stage translation projects and promoting research and innovation.
The conclave will also include High-level Roundtables and Panel Discussions involving government officials, top industry and academic leaders; action-oriented dialogue on enabling fast-track translation of research into impact; a Deep Tech Startup Showcase featuring cutting-edge innovations from across India; and exclusive networking opportunities across sectors to spark collaborations and partnerships.
The Conclave aims to catalyze large-scale private investment in India’s innovation ecosystem; accelerate research-to-commercialization pipelines in frontier tech; strengthen academia-industry-government partnerships; advance national initiatives like ANRF and AICTE Innovation; democratize innovation access across institutions; and foster a national innovation alignment toward Viksit Bharat@2047.