প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী য়ুগম ইন্নোবেসন কনক্লেপতা ৱা ঙাংখ্রে
ঐখোয়গী থবক্তি মখোয় মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা নহারোলশিংদা স্কিলশিং লৈহনবা অমসুং ভারত মালেমগী ইন্নোবেসনগী মফম অমা ওইনা শেমগৎপনি: প্রধান মন্ত্রী
২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবা মতুংইন্না ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লাইরিক-লাইশু তম্বীবগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিদা অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি অমা হৌদোক্লে, মসিদা ইজুকেসন অসি মালেমগী থাকশিং য়ৌহন্নবা থৌরাং তৌরে: প্রধান মন্ত্রী
সরকারনা মখোয়গী দরকার ওইবশিং খঙলে হায়বগী থাজবা ৱান নেসন. ৱান সবস্ক্রিপসন্না নহারোলশিংদা পীরে. ঙসিদি অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্লিবা মহৈরোয়শিংনা মালেম থাক্কী চেফোঙশিং য়াম্না লাইনা ফংবা ঙম্লে: প্রধান মন্ত্রী
নহারোলশিংগী শক্তিনা অনৌবা থবকশিং পাংথোক্তুনা ভারতকী য়ুনিভর্সিতিশিংগী কেম্পসশিং অফবা মফমশিং ওইরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
তেলেন্ত, তেম্পেরামেন্ত অমসুং তেক্নোলোজি অহুম অসিনা ভারতকী তুংগী ফিবম লেপকনি: প্রধান মন্ত্রী
অনৌবা ৱাখলদগী প্রোতোতাইপ অমসুং পোৎথোক ফাওবা য়ৌরকপা অসি খ্বাইদগী তেনবা মফমদা পাংথোকপা অসি খোঙচৎ অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত্ত এ.আই পুথোক্নবা পান্দমদা ঐখোয় থবক তৌরি অমসুং ঐখোয়গী পান্দমদি ভারতকীদমক এ.আইগী থবক পায়খৎপনি: প্রধান মন্ত্রী
29 APR 2025 12:44PM by PIB Imphal
ঙসি ন্যু দিল্লিগী ভারত মন্দাপমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী য়ুগম ইন্নোবেসন কনক্লেপতা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারগী ওফিসিএলশিং, একাদেমিয়া, সাইন্স অমসুং রিছার্সগী মীওইশিং, মরী লৈনবশিংগী অপুনবা অমা ওইরিবা “য়ুগম” অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী তুংগী তেক্নোলোজিশিং চাউখৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা পান্দম থম্লি। থৌরম অসিগী খুৎথাংদা ভারতকী ইন্নোবেসনগী শক্তি হেনগৎহনগনি অমসুং অরুবা তেক্নোলোজি চাউখৎহনবদা লৈবাক অসিগী থৌদাং হেনগৎহনগনি। আই.আই.তি কানপুর অমসুং আই.আই.তি মুম্বাইদা সুপর হবশিং হাংদোক্লে, এ.আই, ইন্তিলিজেন্ত সিস্তেমশিং অমসুং বাইওসাইন্সশিং, বাইওতেক্নোলোজি, হকশেল অমসুং মেদিসিন্দা মীৎয়েং চঙলে। ৱাধৱানি ইন্নোবেসন নেতৱার্ক হাংদোকপা অসিনা নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসনগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্নদদুনা রিছার্সকী থবক চাউখৎহল্লগনি। থবকশিং অসিদা শরুক য়াবগীদমক ৱাধাৱানি ফাউন্দেসন, আই.আই.তিশিং অমসুং মরী লৈনবা খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। লনাই অমসুং সরকারগী সেক্তরশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা লৈবাক অসিগী ইজুকেসন্দা অহোংবা পুরক্নবা কৎথোকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী রোমেস ৱাধাৱানি থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অশেংবা পুন্সিগী ৱাহন্থোক্তি থবক শুবা অমসুং মশাগী ওইজবা থাদোকপনি। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি অসি মীয়ামগী থবক তৌনবা পাম্বৈশিং ওইনা থবক তৌগদবনি। ভারত্ত সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি অচুম্বা মাইকৈদা পুনবা শ্রী রোমেস ৱাধাৱানি অমসুং মহাক্কী কাংবুনা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং ৱাধাৱানি ফাউন্দেসনগুম্বা মহৈলোয়শঙশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ৱাধাৱানিনা পার্তিসন মতুংদা অৱাবা কয়া থেংনখি, মহাক্কী পোক্নফমদগী চেল্লকখি, অঙাং ওইরিঙৈদা পোলিও লান্থেংনখি অমসুং শিংনবা ময়াম অসি মায়োক্নদুনা ললোন-ইতিক্কী অচৌবা মফম অমা শেমগৎখি। ভারতকী লাইরিক তম্বা অমসুং থিজিনবগী থবকশিংদা ৱাধাৱানিনা মহাক্কী মাইপাকপা অদু কৎথোকখি অমসুং মসি তমজনফম ওইরবা থবক অমনি। ফাউন্দেসন অসিনা স্কুল, অঙ্গনৱাদি তেক্নোলোজিশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা থবক কয়া পায়খৎখি। ৱাধাৱানি ইন্সতিতুৎ ওফ আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স লিংখৎপগী থৌরমদা মহাক শরুক য়াখ্রে অমসুং তুংগীদমক ফাউন্দেসন অসিনা মখা তানা মাইপাকপা থবক কয়া পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি। মখোয়গী থবকশিংগীদমক মহাক্না ৱাধাৱানি ফাউন্দেসন্দা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমগী তুংলমচৎ অসি লৈবাক অদুগী নহারোলশিংগী মখা পোল্লি অমসুং তুংগীদমক মখোয় শেম শাবা অসি য়াম্না মরুওই। শেম-শাবা অসিদা ইজুকেসন সিস্তেম্ন মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং ২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবা মতুংইন্না ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লাইরিক-লাইশু তম্বীবগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলি। লৈবাক অসিদা অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি অমা হৌদোক্লে, মসিদা ইজুকেসন অসি মালেমগী থাকশিং য়ৌহন্নবা থৌরাং তৌরে। নেসনেল করিকুলম ফ্রেমৱার্ক, তাকপী তম্বীনবগী মচাকশিং শেমগৎলে অমসুং ক্লাস ১ দগী ক্লাস ৭ ফাওবগী অনৌবা তেক্সবুকশিং লৈরে। পি.এম ই-বিদ্যা অমসুং দিক্ষা প্লেতফোর্মশিংগী মখাদা এ.আইদা য়ুম্ফম ওইবা ওনবা য়ারবা দিজিতেল ইজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর- ৱান নেসন, ৱান দিজিতেল ইজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে। মসিনা ভারতকী লোল ৩০ হেনবা অমসুং মপান লৈবাকশিংগী লোল ৭ দা তেক্সবুকশিং পুথোকপা ঙমহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নেসনেল ক্রেদিদ ফ্রেমৱার্কনা সবজেক কয়া মতম অমতা তম্বদা মহৈরোয়শিং লাইহল্লে, অনৌবা ইজুকেসন ফংহল্লে অমসুং অনৌবা শীনফমগী লম্বীশিং শেম্লে। লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংনবা ভারতকী থিজিনবগী থবকশিং ফগৎহনবা য়াম্না মরুওই, রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী চাদিং শরুক অনি হেনগৎতুনা ২০১৩-১৪ দা লুপা করোর ৬০,০০০ ওইরম্বদগী লুপা করোর লাখ ১.২৫ দা হেনগৎলে, অনৌবা রিছার্স পার্কশিং লিংখৎলে অমসুং অৱাং থাক্কী মহৈলোয়শঙ ৬০০০ রোমদা রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্ত সেলশিং হাংদোক্লে। ভারত্ত ইন্নোবেসনগী চৎনবী য়াংনা চাউখৎলকপদগী পেতেন্ত ফাইল তৌবা ২০১৪ দা ৪০,০০০ রোম ওইরম্বদগী হৌজিক ৮০,০০০ হেল্লে, মসিদা নহারোলশিংদা ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তিগী থবকশিংদা মতেং পাংবগী মমি তারে। থিজিনবগী থবক চাউখৎনবা লুপা করোর ৫০,০০০ গী নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন লিংখৎলে অমসুং ৱান নেসন. ৱান সবস্ক্রিপসন্না নহারোলশিংদা মালেম থাক্কী চেফোঙশিং য়াম্না লাইনা ফংবা ঙম্লে। প্রাইম মিনিস্তরস রিছার্স ফেল্লোসিপনা হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিং মখোয়গী শীনফম চাউখৎনবা হোৎনবদা অপনবা অমতা পীদ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী নহারোলশিং রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তদা মাংজিল থাবা খক নত্তনা হিরম কয়াদা থিজিন্নবা ভারতকী নহারোলশিং থবক তৌনবা মতেং পাংলে। মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা হায়পরলুপ তেস্ত ত্রেক থবক হৌরে, ভারত রেলৱেজগা লোয়ননা আই.আই.তি মাদ্রাসতা মিতর ৪২২ শাংবা হায়পর লুপ অমা শেমগৎলে। নেনো-স্কেলদা মঙাল লাকশিন্নবা আই.আই.এস.সি বেঙ্গালোরদা সাইন্তিস্তশিংনা নেনোতেক্নোলোজি শেমগৎলে অমসুং মোলুক্যুলার ফিল্ম অমদা দেতা ১৬০০০ হেন্না থম্বা অমসুং প্রোসেস তৌবা ঙম্বা ‘ব্রোন ওন চিপ’ তেক্নোলোজি পুথোক্লে। চয়োল খরগী মমাঙদা ভারতনা শাজবা অহানবা এম.আর.আই মেছিন পুথোক্লে। নহারোলশিংগী শক্তিনা অনৌবা থবকশিং পাংথোক্তুনা ভারতকী য়ুনিভর্সিতিশিংগী কেম্পসশিং অফবা মফমশিং ওইরক্লে। অৱাংবা থাক্কী ইজুকেসনগী রেঙ্কিংশিংদা ভারতকী ফিবম ফগৎলক্লি, মালেমগী মহৈলোয়শঙ ২,০০০ গী মনুংদা ভারতকী য়ুনিভর্সিতি ৯০ হেন্না য়াওরে। ক্বিউ.এস রেঙ্কিংদা ভারতকী ফিবম ফগৎলে, ২০১৪ দা ভারতকী মহৈলোয়শঙ ৯ য়াওরম্বদগী হৌজিক ২০২৫ দা ৪৬ য়ৌরে অমসুং মসিগা লোয়ননা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মালেমগী মকোক থোঙবা অৱাং থাক্কী মহৈলোয়শঙ ৫০০গী মনুংদা ভারতকী মহৈলোয়শঙশিং য়াওবা মশিং হেনগৎলক্লি। অবু ধাবীদা আই.আই.তি দিল্লিগী কেম্পস, তাঞ্জানিয়াদা আই.আই.তি মাদ্রাস অমসুং দুবাইদা আই.আই.এম লিংখৎকদৌরিবা অসি য়াওনা মপান লৈবাকশিংদা ভারতকী মহৈলোয়শঙশিংগী কেম্পসশিং লিংখৎলে। মালেমগী মমিং লৈরিবা য়ুনিভর্সিতিশিংগী কেম্পসশিংশু ভারত্ত হাংদোক্লে, পুন্না থিজিনবা অমসুং ভারতকী মহৈরোয়শিংগী মরক্ত অমনা অমগী নাৎ অমসুং চৎনবীশিং তম্নবগী খুদোংচাবশিং পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তেলেন্ত, তেম্পেরামেন্ত অমসুং তেক্নোলোজি অহুম অসিনা ভারতকী তুংগী ফিবম লেপকনি। অতল তিনকরিং লেব ১০০০০ রোম থবক তৌরে অমসুং লেব ৫০,০০০ হেন্না লিংখৎনবা চহি অসিগী বজেত্ত লাউথোক্লে। পি.এম বিদ্য লক্ষমী স্কিম্না মহৈরোয়শিংদা শেন্থ্ং পীরে অমসুং মহৈরোয়শিং লাইরিক তম্বদা অওনবা পুরক্নবা মহৈলোয়শঙ ৭০০০ হেনবদা ইন্তর্নশিপ সেলশিং হাংদোক্লে। তেলেন্ত, তেম্পেরামেন্ত অমসুং তেক্নোলোজিগী অপুনবা মপাঙ্গল অসিনা ভারত মাইপাকপগী মতোল লোম্নবা নহারোলশিংদা স্কিলশিং লৈহন্নবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। মথং চহি ২৫ দা বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা হোৎনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই অমসুং অনৌবা ৱাখলদগী প্রোতোতাইপ অমসুং পোৎথোক ফাওবা য়ৌরকপা অসি খ্বাইদগী তেনবা মফমদা পাংথোকপা অসি খোঙচৎ অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবনি। লেবতগী কৈথেল ফাওবগী মরক্ত লৈরিবা অরাপ্পা হন্থহনবা অসিনা থিজিনবগী কান্নবশিং মীয়ামদা য়াংনা ফংহনবা ঙমগনি, থিজিল্লোয়শিং পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং মখোয়গী থবক্কী মতিক চাবা মনা ফংগনি। মসিনা থিজিনবা, ইন্নোবেসন অমসুং ভেলু এদিসনগী খোঙজেল য়াংখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা থিজিনবগী থবক লৈহনগদবনি অমসুং মহৈলোয়শঙশিং, ইনভেস্তরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিনা থিজিল্লোয়শিং মতেং পাংগদবনি অমসুং লমজিংগদবনি। নহারোলশিং লমজিংবা, শেন্থং পীবা অমসুং অনৌবা পাম্বৈশিংগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবদা ইন্দস্ত্রিগী লুচিংবশিংগী থৌদাং য়াম্না লৈরি। চৎন-কাংলোনশিং লাইথোকহন্নবা অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসিগীদমক অথুবা মতমদা অয়াবা পীনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এ.আই. ক্বান্তম কম্পুতিং, এদভান্স এনালাইতিক্স, স্পেস তেক, হেল্থ তেক অমসুং সিন্থেতিক বাইওলোজি য়োকখৎপা দরকার ওই। এ.আই পুথোকপা অমসুং শীজিন্নবদা ভারতনা মাঙজিল থারি। মালেম থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা, অফবা দেতাসেতশিং অমসুং রিছার্সকী খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা ইন্দিয়া-এ.আই মিসন হৌদোক্লে। শক্নাইরবা ইন্সতিতুসনশিং, ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং স্তার্দঅপশিংগী মতেংগা লোয়ননা এ.আই সেন্তরস ফোর এক্সলেন্স মশিং হেনগৎহল্লে। ভারত্ত এ.আই পুথোক্নবা পান্দমদা ঐখোয় থবক তৌরি অমসুং ঐখোয়গী পান্দমদি ভারতকীদমক এ.আইগী থবক পায়খৎপনি
আই.আই.তি সিত মশিং হেনগৎনবা অমসুং আই.আই.তিশিং অমসুং এ.আই.আই.এম.এসশিং পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মেদিতেক কোর্সশিং অমসুং মেদিকেল অমসুং তেক্নোলোজি ইজুকেসন পুনশিন্নবা বজেতকী ওইবা ৱারেপ লৌরে। তুংগী তেক্নোলোজিশিংদা মালেমদা খ্বাইদগী ফবগী মনুংদা ভারত য়াওনবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা হায়রিবা থবকশিং অসি মতম লোইশিনগদবনি। ইজুকেসন মিনিস্ত্রি অমসুং ৱাধাৱানি ফাউন্দেসনগী অপুনবা অমা ওইরিবা য়ুগমগুম্বা থবক অসিনা ভারত্ত ইন্নোবেসনগী থবক নৌনা ময়োল চোংহনগনি। মখোয়গী থবকশিং মখা চৎথবা অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিনা হায়রিবা পান্দমশিং অসি ফংনবা মতেং পাংবগীদমক মহাক্না ৱাধাৱানি ফাউন্দেসন থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ, শ্রী জয়ান্ত চৌধুরি, দোক্তর সুকান্ত মজুমদার য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
য়ুগম (সংস্কৃত লোলদা “ইতিনফম”) অসি সরকারগী ওফিসিএলশিং, একাদেমিয়া, সাইন্স অমসুং রিছার্সগী মীওইশিং অমসুং ইন্নোবেসনগী থবক্কী লুচিংবশিংগী অহানবা মখলগী মীফম অমনি। থৌরম অসিনা ভারতকী ইন্নোবেসনগী খোঙচৎতা মতেং পাংগনি, মসি ৱাধাৱানি ফাউন্দেসন অমসুং সরকারগী ইন্সতিতুসনশিংগী অপুনবা লুপা করোর ১.৪০০ রোমগী অপুনবা প্রোজেক অমনি।
মীফম অসিদা তোঙান তোঙানবা মরুওইবা প্রোজেকশিং হৌদোক্কনি। মখোয়গী মনুংদা আই.আই.তি কানপুর (এ.আই অমসুং ইন্তিলিজেন্ত সিস্তেমস) অমসুং আই.আই.তি মুম্বাই (বাইওসাইন্স, বাইওতেক্নোলোজি, হকশেল অমসুং মেদিসিন) দা সুপরহবশিং; মরুওইবা রিছার্স ইন্সতিতুসনশিংদা ৱাধাৱানি ইন্নোবেসন নেতৱার্ক; অমসুং লেত-স্তেজ ত্রান্সলেসন প্রোজেকশিংদা অনুসান্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসনগা লোয়ননা পুন্না শেন থাদবা অমসুং থিজিনবা অমসুং ইন্নোবেসন য়োখৎপা য়াওরি।
মীফম অদুদা সরকারগী ওফিসিএলশিং, ইন্দস্ত্রি অমসুং একাদেমিক লুচিংবশিং শরুক য়াবা অৱাংবা থাক্কী মীফমশিং; থিজিনবগী থবকশিং য়াংনা কান্নবা থবক ওন্থোক্নবা ৱারি শানবা; ভারত শীনবা থুংবগী অৱাংবা থাক্কী ইন্নোবেসন উৎপা দিপ তেক স্তার্দঅপ সোকেস অমা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎনবা সেক্তর কয়াগী অখন্নবা নেতৱার্ককী খুদোংচাবশিং য়াওরি।
ভারতকী ইন্নোবেসনগী থবকশিংদা পাক-চাউনা লনাই কাংবু শেন থাদবা হেনগৎনবা; মরুওইবা তেক্নোলোজিদা থিজিনবদগী শেন-থুম তানবগী থবকশিংদা লাকপা য়াংশিন্নবা; একাদেমিয়া-ইন্দস্ত্রি-সরকার পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা; এ.এন.আর.এফ অমসুং এ.আই.সি.তি.ই ইন্নোবেসনগুম্বা লৈবাক্কী থবকশিং চাউখৎহনবা; ইন্সতিতুসনশিংদা ইন্নোবেসনগী থবক পায়খৎহনবা অমসুং Viksit Bharat@2047 গীদমক লৈবাক্কী ইন্নোবেসনগী থবক হেনগৎহন্নবা মীফম অসিনা পান্দম থম্লি।
Addressing the YUGM Conclave. Our endeavour is to empower the youth with skills that make them self-reliant and position India as a global innovation hub. https://t.co/J8kaoynOo9
— Narendra Modi (@narendramodi) April 29, 2025
Modernising the country's education system to meet the needs of the 21st century. pic.twitter.com/zf2ap0ZQMr
— PMO India (@PMOIndia) April 29, 2025
Bringing world-class knowledge within every student's reach. pic.twitter.com/SbG4kC12Is
— PMO India (@PMOIndia) April 29, 2025
India's university campuses are emerging as dynamic centres where Yuvashakti drives breakthrough innovations. pic.twitter.com/Gi4MxYlvep
— PMO India (@PMOIndia) April 29, 2025
The trinity of Talent, Temperament and Technology will transform India's future. pic.twitter.com/wCStA45d90
— PMO India (@PMOIndia) April 29, 2025
It is crucial that the journey from idea to prototype to product is completed in the shortest time possible. pic.twitter.com/Y6iNOkHJts
— PMO India (@PMOIndia) April 29, 2025
Make AI in India.
Make AI work for India. pic.twitter.com/hfYRoBXj3F
— PMO India (@PMOIndia) April 29, 2025

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses YUGM Innovation conclave
Our endeavour is to empower the youth with skills that make them self-reliant and position India as a global innovation hub: PM
We are modernizing the country's education system according to the needs of the 21st century: PM
A new National Education Policy has been introduced in the country, It has been prepared keeping in mind the global standards of education: PM
One Nation, One Subscription has given the youth the confidence that the government understands their needs, today students pursuing higher education have easy access to world class research journals: PM
India's university campuses are emerging as dynamic centres where Yuvashakti drives breakthrough innovations: PM
The trinity of Talent, Temperament and Technology will transform India's future: PM
It is crucial that the journey from idea to prototype to product is completed in the shortest time possible: PM
We are working on the vision of Make AI in India, And our aim is- Make AI work for India: PM
29 APR 2025 12:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the YUGM Innovation Conclave at Bharat Mandapam in New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, he highlighted the significant gathering of government officials, academia, and science and research professionals, emphasizing the confluence of stakeholders as a "YUGM"—a collaboration aimed at advancing future technologies for a developed India. The Prime Minister expressed confidence that the efforts to enhance India's innovation capacity and its role in deep-tech would gain momentum through this event. He remarked on the inauguration of super hubs at IIT Kanpur and IIT Bombay, focusing on AI, intelligent systems, and biosciences, biotechnology, health, and medicine. He also mentioned the launch of the Wadhwani Innovation Network, which reaffirms the commitment to advancing research in collaboration with the National Research Foundation. The Prime Minister congratulated the Wadhwani Foundation, IITs, and all stakeholders involved in these initiatives. He also extended a special appreciation to Shri Romesh Wadhwani for his dedication and active role in fostering positive changes in the country's education system through collaboration between the private and public sectors.
Quoting the scriptures in Sanskrit meaning true life is lived in service and selflessness, Shri Modi remarked that science and technology should also serve as mediums for service. He expressed his satisfaction witnessing institutions like the Wadhwani Foundation, and the efforts of Shri Romesh Wadhwani and his team, steering science and technology in the right direction in India. He highlighted Mr. Wadhwani’s remarkable journey, marked by struggles, including the aftermath of partition, displacement from his birthplace, battling polio in childhood, and rising above these challenges to build a massive business empire. Shri Modi commended Shri Wadhwani for dedicating his success to India's education and research sectors, calling it an exemplary act. He acknowledged the foundation's contributions to school education, Anganwadi technologies, and Agri-Tech initiatives. He noted his earlier participation in events like the establishment of the Wadhwani Institute of Artificial Intelligence and expressed confidence that the foundation would continue achieving numerous milestones in the future and extended his best wishes to the Wadhwani Foundation for their endeavors.
Underlining that the future of any nation depends on its youth and marking the importance of preparing them for the future, the Prime Minister remarked that the education system plays a crucial role in this preparation and underscored efforts to modernize India's education system to meet 21st-century needs. He highlighted the introduction of the New National Education Policy, designed with global education standards in mind, and noted the significant changes it has brought to the Indian education system. He remarked on the development of the National Curriculum Framework, Learning Teaching Material, and new textbooks for classes one to seven. He highlighted the creation of AI-based and scalable digital education infrastructure platform - ‘One Nation, One Digital Education Infrastructure’ under PM e-Vidya and DIKSHA platforms, enabling the preparation of textbooks in over 30 Indian languages and seven foreign languages. The Prime Minister remarked that the National Credit Framework has made it easier for students to study diverse subjects simultaneously, providing modern education and opening new career paths. He stressed the importance of strengthening India's research ecosystem to achieve national goals, highlighting the doubling of gross expenditure on R&D from ₹60,000 crore in 2013-14 to over ₹1.25 lakh crore, the establishment of state-of-the-art research parks, and the creation of Research and Development Cells in nearly 6,000 higher education institutions. He remarked on the rapid development of an innovation culture in India, citing the increase in patent filings from around 40,000 in 2014 to over 80,000, reflecting the support provided by the intellectual property ecosystem to the youth. The Prime Minister further highlighted the establishment of the ₹50,000 crore National Research Foundation to promote research culture and the One Nation, One Subscription initiative, which has facilitated access to world-class research journals for higher education students. He emphasised on the Prime Minister’s Research Fellowship, which ensures that talented individuals face no obstacles in advancing their careers.
Shri Modi highlighted that the youth today excel not only in Research & Development but have become Ready and Disruptive themselves, emphasizing the transformative contributions of India’s young generation to research across various sectors. He cited milestones like the commissioning of the world’s longest hyperloop test track, a 422-meter hyperloop developed at IIT Madras in collaboration with Indian Railways. He remarked on groundbreaking achievements such as nanotechnology developed by scientists at IISc Bangalore to control light at the nano-scale and the ‘brain on a chip’ technology, capable of storing and processing data across 16,000+ conduction states in a molecular film. He further highlighted the development of India's first indigenous MRI machine just weeks ago. “India's university campuses are emerging as dynamic centres where Yuvashakti drives breakthrough innovations”, said Shri Modi, showcasing India's representation in Higher Education Impact Rankings, with over 90 universities listed among 2,000 institutions globally. He noted the growth in QS world rankings, where India moved from having nine institutions in 2014 to 46 in 2025, alongside the increasing representation of Indian institutions among the world’s top 500 higher education institutes over the past decade. He also remarked on Indian institutions establishing campuses abroad, such as IIT Delhi in Abu Dhabi, IIT Madras in Tanzania, and upcoming IIM Ahmedabad in Dubai. He underscored that leading global universities are also opening campuses in India, promoting academic exchange, research collaboration, and cross-cultural learning opportunities for Indian students.
“The trinity of Talent, Temperament and Technology will transform India's future”, stressed the Prime Minister, highlighting initiatives such as Atal Tinkering Labs, with 10,000 labs already operational, and the announcement of 50,000 more in this year’s budget to provide early exposure to children. He noted the launch of the PM Vidya Lakshmi scheme to provide financial support to students and the establishment of internship cells in over 7,000 institutions to transform students’ learning into real-world experience. He remarked that every effort is being made to develop new skills among the youth, whose combined talent, temperament, and technological strength will lead India to the pinnacle of success.
Underscoring the importance of meeting the goal of a developed India within the next 25 years, the Prime Minister said, “it is crucial that the journey from idea to prototype to product is completed in the shortest time possible”. He stressed that reducing the distance from lab to market ensures faster delivery of research outcomes to the people, motivates researchers, and provides tangible incentives for their work. This accelerates the cycle of research, innovation, and value addition. The Prime Minister called for a robust research ecosystem, urging academic institutions, investors, and industry to support and guide researchers. He highlighted the potential role of industry leaders in mentoring youth, providing funding, and collaboratively developing new solutions. He reaffirmed the government’s commitment to simplifying regulations and fast-tracking approvals to further these efforts.
Emphasising the need to consistently promote AI, quantum computing, advanced analytics, space tech, health tech, and synthetic biology, Shri Modi highlighted India’s leading position in AI development and adoption. He mentioned the launch of the India-AI Mission to build world-class infrastructure, high-quality datasets, and research facilities. He remarked on the increasing number of AI Centres of Excellence being developed with the support of leading institutions, industries, and startups. He reiterated the commitment to the vision of "Make AI in India" and the goal to "Make AI work for India." He further noted the budgetary decision to expand IIT seat capacities and introduce Meditech courses, combining medical and technology education, in collaboration with IITs and AIIMS. The Prime Minister urged the timely completion of these initiatives, with a focus on positioning India among the "best in the world" in future technologies. Concluding his address, the Prime Minister remarked that initiatives like YUGM, a collaboration between the Ministry of Education and Wadhwani Foundation, can revitalize India’s innovation landscape. He expressed gratitude to the Wadhwani Foundation for their continued efforts and highlighted the significant impact of today’s event in furthering these objectives.
Union Ministers Shri Dharmendra Pradhan, Dr. Jitendra Singh, Shri Jayant Chaudhary, Dr. Sukanta Majumdar were present among others at the event.
Background
YUGM (meaning “confluence” in Sanskrit) is a first-of-its-kind strategic conclave convening leaders from government, academia, industry, and the innovation ecosystem. It will contribute to India's innovation journey, driven by a collaborative project of around Rs 1,400 crore with joint investment from the Wadhwani Foundation and Government Institutions.
In line with Prime Minister’s vision of a self-reliant and innovation-led India, various key projects will be initiated during the conclave. They include Superhubs at IIT Kanpur (AI & Intelligent Systems) and IIT Bombay (Biosciences, Biotechnology, Health & Medicine); Wadhwani Innovation Network (WIN) Centers at top research institutions to drive research commercialization; and partnership with Anusandhan National Research Foundation (ANRF) for jointly funding late-stage translation projects and promoting research and innovation.
The conclave will also include High-level Roundtables and Panel Discussions involving government officials, top industry and academic leaders; action-oriented dialogue on enabling fast-track translation of research into impact; a Deep Tech Startup Showcase featuring cutting-edge innovations from across India; and exclusive networking opportunities across sectors to spark collaborations and partnerships.
The Conclave aims to catalyze large-scale private investment in India’s innovation ecosystem; accelerate research-to-commercialization pipelines in frontier tech; strengthen academia-industry-government partnerships; advance national initiatives like ANRF and AICTE Innovation; democratize innovation access across institutions; and foster a national innovation alignment toward Viksit Bharat@2047.