ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଗାଇଡଲାଇନ ଓ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଶିଳ୍ପକୁ ୬ ଟି ସିଗ୍ମା ମାନକ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଟିମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅନୁରୋଧ
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଆଇ ମୌଳିକ ମଡେଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସର୍ବମ୍ ଏଆଇ ଚୟନ
26 APR 2025 7:46PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ସ୍କିମ୍ (ଇସିଏମ୍ଏସ୍) ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଏବଂ ପୋର୍ଟାଲ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ପଷ୍ଟ ରଣନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିମାଣ ଏବଂ ମୌଳିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ମାଣ କରି ନିଜର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଏହା ପରେ ମଡ୍ୟୁଲ ସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ, ପରେ ଉପାଦାନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଥିଲା । ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ୮୦ରୁ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀର ଅଂଶ ରହିଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ସ୍କେଲ୍ ଅଭୂତପୂର୍ବ ରହିଛି।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ରପ୍ତାନି ୬ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ରପ୍ତାନୀ ସିଏଜିଆର ୨୦% ରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ସିଏଜିଆର ୧୭% ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍, ସର୍ଭର, ଲାପଟପ୍ ଏବଂ ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେୟାରରେ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ଶିଳ୍ପ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଇସିଏମଏସକୁ ଏକ ହରିଜଣ୍ଟାଲ୍‌ ଯୋଜନା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହା କେବଳ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ନୁହେଁ ବରଂ ଶିଳ୍ପ, ଶକ୍ତି, ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବ । ସାରା ଦେଶରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଅଭିନବତା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଜାଇନ୍ ଟିମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏଭଳି ଦଳ ବିକଶିତ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଛଅ ସିଗ୍ମା ମାନଦଣ୍ଡ ହାସଲ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେବା ସହ ଯେଉଁମାନେ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଳନ କରିବେ ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ। ଡିଜାଇନ୍ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍କର୍ଷତା ଉପରେ ଦ୍ବିତୀୟ ଧ୍ୟାନ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ଡାଟା ଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ଏଆଇ କୋଶରେ ୩୫୦ଟି ଡାଟାସେଟ୍ ଅପଲୋଡ୍ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ୪ଟି ଏଆଇ ଟୁଲ୍ ଖୁବଶୀଘ୍ର ରିଲିଜ୍ ହେବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋ-ଲିଗାଲ୍ ସଲ୍ୟୁସନ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଇସିଏମଏସରେ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ମଜବୁତ ପାଇପଲାଇନ ଅଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ହବ୍ ଭାବରେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଏମ୍ଇଆଇଟିୱାଇର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଏସ୍ କ୍ରିଷ୍ଣନ୍ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦନ ମହାଶକ୍ତି ଭାବରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଇସିଏମ୍ଏସର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ କାମ କରିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଆଇ ମୌଳିକ ମଡେଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସର୍ବମ୍ ଏଆଇକୁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦେଶର ଏଆଇ ଇନୋଭେସନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ।
ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶିଳ୍ପ, ସରକାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉତ୍ସବରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ଦୂତାବାସ ପ୍ରତିନିଧି, ବରିଷ୍ଠ ଘରୋଇ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଳ୍ପ ନେତା, ଘରୋଇ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ପରାମର୍ଶଦାତା ସଂସ୍ଥା, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଇତ୍ୟାଦି ସାମିଲ ଥିଲେ।
ଇସିଏମଏସ ପାଇଁ ଗାଇଡଲାଇନ ଏବଂ ପୋର୍ଟାଲ ଉନ୍ମୋଚନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଥିଲା, ଯାହା ବିଶିଷ୍ଟ ଶିଳ୍ପ ନେତା, ସମ୍ମାନିତ ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, ଅଗ୍ରଣୀ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଦୂତାବାସର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା । ଏହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମୁଖ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା । ଏଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଦେଶରେ ଉପାଦାନ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା।
ଏହି ଯୋଜନା ଏବଂ ଏହାର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉପରେ ଉପସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଏହି ଅନନ୍ୟ ଯୋଜନାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଉପସ୍ଥାପନାରେ ଯୋଜନାକୁ ଆକାର ଦେଇଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିଷୟରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଭିନ୍ନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଏହାର ଅଭିନବ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରି ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରତି ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ଏହି ଯୋଜନା ଉପ-ଉପାଦାନ ଏବଂ ଉପାଦାନଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଠାରୁ ଅଧିକ - ଏହା ଏହି ଉପାଦାନଗୁଡିକ ସହିତ ଜଡିତ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରେ । ଉପାଦାନ ଏବଂ ଉପ-ଉପକରଣର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ, ଏହା ପୁଞ୍ଜି ଉପକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଚଳାଇଥିବା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହା ଉତ୍ପାଦନରେ ବ୍ୟବହୃତ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ଉପ-ସମାବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଏକ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ ଯାହା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି, ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ସୁଦୃଢ଼, ପରସ୍ପର ସହ ଜଡ଼ିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା କି ପ୍ରଥମ ଆସ, ପ୍ରଥମ ସେବା ପଦ୍ଧତି ଆଧାରରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଆବଣ୍ଟନ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ଏହି ଢାଞ୍ଚା ଦକ୍ଷତା, ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଆବେଦନ ଦାଖଲକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ଯାହା ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ତଥା ନିରପେକ୍ଷ ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ଯୋଜନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀଗୁଡିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ସଠିକତା ସହିତ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ସେମାନେ ସରଳ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ରହିବେ । ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି, ଯାହା ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନକୁ ସରଳ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ କରିବ । ଅନାବଶ୍ୟକ ଜଟିଳତାକୁ ଦୂର କରି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରି, ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ଦକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଏମ୍ଇଆଇଟିୱାଇ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଉତ୍ପାଦନ-ଲିଙ୍କ୍ଡ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲ୍ଆଇ) ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷ ରୂପାୟନ ପାଇଁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସୁନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକ କିପରି ସୁରୁଖୁରୁରେ ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିତରଣରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ନିକଟରେ ପହଲଗାମରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ ପୀଡ଼ିତଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଏକ ମିନିଟ୍ ନୀରବତା ଅବଲମ୍ବନ କରିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ସ୍କିମ୍ (ଇସିଏମ୍ଏସ୍)କୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଥିଲା, ଯାହାକୁ ଗେଜେଟ୍ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ସିଜି-ଡିଏଲ୍-ଇ-୦୮୦୪୨୦୨୫-୨୬୨୩୪୧ ତାରିଖ ୦୮.୦୪.୨୦୨୫ ରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ବୃହତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ (ଗ୍ଲୋବାଲ/ଘରୋଇ) ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରି ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ (ଡିଭିଏ) ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ଭାଲ୍ୟୁ ଚେନ୍ (ଜିଭିସି) ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଉପାଦାନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିକଶିତ କରିବା ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ଗୋଲର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସାମଗ୍ରୀର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧.୯୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୧୭%ରୁ ଅଧିକ ସିଏଜିଆର୍ ରେ ୯.୫୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ୨୦୧୪-୧୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୦.୩୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୨୦%ରୁ ଅଧିକ ସିଏଜିଆର୍ ରେ ୨.୪୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଭାରତରୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ରପ୍ତାନି ସାମଗ୍ରୀ ପାଲଟିଛି।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ, ବିଶେଷ କରି ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ଯୋଜନା ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟବରାଦ: ୨୨,୯୧୯ କୋଟି
ସ୍କିମ୍ ଅବଧି: ୬ ବର୍ଷ (ଗେଷ୍ଟେସନ ଅବଧି ୧ ବର୍ଷ) ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୩୧-୩୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ।
ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଢାଞ୍ଚା
ଏହି ଯୋଜନାରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ଯଥା କ) କାରବାର-ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଖ) କ୍ୟାପେକ୍ସ-ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଗ) ହାଇବ୍ରିଡ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ଅର୍ଥାତ୍ ଉଭୟ (କ) ଏବଂ (ଖ)ର ମିଶ୍ରଣ)
ନିଯୁକ୍ତି ସହ ଜଡିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ: କାରବାର ସହ ଜଡିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ କ୍ୟାପେକ୍ସ ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ଏକ ଅଂଶ ନିଯୁକ୍ତି ସହିତ ଜଡିତ।
ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ବିଭାଗ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
S.No.
Target segments
Cumulative investment
(₹)
Turnover linked incentive
(%)
Capex incentive
(%)
A
Sub-assemblies
1
Display module sub-assembly
250 crore
4/4/3/2/2/1
NA
2
Camera module sub-assembly
250 crore
5/4/4/3/2/2
NA
B
Bare components
3
Non-SMD passive components
50 crore
8/7/7/6/5/4
NA
4
Electro-mechanicals
50 crore
8/7/7/6/5/4
NA
5
Multi-layer PCB
50 crore
≤ 6 layers 6/6/5/5/4/4
≥ 8 layers 10/8/7/6/5/5
NA
6
Li-ion Cells for digital application (excluding storage and mobility)
500 crore
6/6/5/5/4/4
NA
7
Enclosures for Mobile, IT Hardware products and related devices
500 crore
7/6/5/4/4/3
NA
C
Selected bare components
8
HDI/MSAP/Flexible PCB
1000 crore
8/7/7/6/5/4
25%
9
SMD passive components
250 crore
5/5/4/4/3/3
25%
S.No.
Target segments
Minimum investment
(₹)
Turnover linked incentive
(%)
Capex incentive
(%)
D
Supply chain ecosystem and Capital equipment
10
Supply chain of sub-assemblies (A) & bare components (B) & (C)
10 crore
NA
25%
11
Capital goods used in electronics manufacturing including their sub-assemblies and components
10 crore
NA
25%
ଆବେଦନ ୱିଣ୍ଡୋ : ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ (www.ecms.meity.gov.in) ମାଧ୍ୟମରେ ମେ ୧, ୨୦୨୫ରୁ ଆବେଦନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍କିମ୍ ଖୋଲା ରହିବ।
- ଟାର୍ଗେଟ୍ ସେଗମେଣ୍ଟ (ଏ), (ବି) ଏବଂ (ସି) ପାଇଁ: ୩ ମାସ
- ଟାର୍ଗେଟ୍ ସେଗମେଣ୍ଟ (ଡି) ପାଇଁ: ୨ ବର୍ଷ
ଆଶାନୁରୂପ ଫଳାଫଳ
ଏହି ଯୋଜନାରେ ୫୯,୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ, ଫଳରେ ୪,୫୬,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ଏବଂ ୯୧,୬୦୦ ଲୋକଙ୍କ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ:
ୱେବସାଇଟ୍: www.ecms.meity.gov.in; www.meity.gov.in
ଇମେଲ୍: ecms-meity@meity.gov.in
ଯୋଗାଯୋଗ ନମ୍ବର: +91-11-24360886

Ministry of Electronics & IT
Union Minister Ashwini Vaishnaw Launches Guidelines and Portal for Electronics Component Manufacturing Scheme
Union Minister Urges Electronics Industry to Achieve Six Sigma Standards and Establish Design Teams
Sarvam AI selected to build India’s first indigenous AI foundational model
26 APR 2025 7:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw today launched the guidelines and portal for the Electronics Component Manufacturing Scheme (ECMS), marking a major step towards strengthening India’s electronics manufacturing ecosystem.
Speaking at the launch, Union Minister outlined the Government’s clear strategy for electronics manufacturing. He said India started its journey by manufacturing finished products to build volume and basic confidence, enabling downward integration. This was followed by module-level manufacturing, then component manufacturing, and now manufacturing of materials that build components. Highlighting that finished goods account for 80 to 85 percent of the value chain, he noted that the scale achieved in electronics manufacturing has been phenomenal.
The Minister stated that electronics production has grown five-fold and exports have grown more than six-fold, with export CAGR exceeding 20% and production CAGR over 17%. He added that mobile phones, servers, laptops, and IT hardware have seen very strong progress and that the industry is poised to take off significantly.
Shri Vaishnaw described ECMS as a horizontal scheme that will support not just electronics but also industrial, power, automobile sectors and more. He emphasized that a complete ecosystem for electronics manufacturing is coming into place across the country.
Underscoring the importance of innovation and quality, the Minister said that many companies have now established design teams, and it is essential that every participant develops such teams. Stressing on quality, he called for achieving Six Sigma standards across the sector, warning that those not adhering to quality benchmarks would be cut short. He said the twin focus on design capability and quality excellence would drive India's leadership in electronics.
Shri Vaishnaw also spoke about India’s advances in AI and data-driven solutions. He informed that 350 datasets have already been uploaded on AI Kosh, and four AI tools developed by IITs will soon be released. He further stated that techno-legal solutions are being developed to strengthen the electronics ecosystem.
The Minister informed that ECMS has a strong pipeline of projects ready for approval and expressed confidence that this marks just the beginning of India’s rapid growth as a global electronics hub.
Addressing the session, Secretary, MeitY, Shri S Krishnan said that ECMS aims to firmly establish India as electronic manufacturing superpower in the world. He added the MeitY will work with all the stakeholders to make the scheme a great success.
During the event, Sarvam AI was selected to build India’s first indigenous AI foundational model, marking a major milestone in the country’s AI innovation ecosystem.
Strong Industry, Government, and Global Participation
The launch event was witnessed by 200+ participants which includes Senior GoI officials, Senior State Government officials, Embassy representatives, Senior Domestic and Global Industry leaders, Domestic and Global Industry Associations, Financial institutions, consulting firms, media, etc.
The unveiling of the guidelines and portal for the ECMS was a significant milestone, drawing the attention of prominent industry leaders, esteemed industry associations, leading financial institutions, and representatives from various embassies. This landmark event underscored the importance of collaboration between key stakeholders. The presence of such distinguished individuals highlighted the widespread interest in and commitment to advancing the component manufacturing in county.
Presentation was made on the scheme and its guidelines, highlighting the journey of its formulation and the distinctive features of this unique scheme. The presentation provided a comprehensive overview of the thought process and strategic considerations that shaped the scheme, emphasizing its innovative approach to differentiated incentivization. Notably, it marks the first-ever offering of hybrid incentives, introducing a direct linkage between incentives and employment generation, reinforcing its commitment to economic growth and job creation.
This scheme goes beyond incentivizing subassemblies and components—it adopts a comprehensive approach by encompassing the entire supply chain associated with these elements. In addition to fostering the development of components and subassemblies, it also extends support to capital equipment, ensuring the inclusion of essential machinery that drives manufacturing processes. Moreover, it incentivizes the subassembly of equipment used in manufacturing, reinforcing an integrated system that enhances efficiency and production capabilities. By incorporating these critical aspects, the scheme promotes a robust, interconnected ecosystem, strengthening domestic manufacturing.
The scheme places a strong emphasis on the performance of applicants, ensuring that incentives are allocated based on a first-come, first-served approach. This structure encourages efficiency, proactive participation, and timely application submissions, fostering a competitive yet fair environment.
Furthermore, the scheme guidelines that govern the implementation process have been designed with clarity and precision, ensuring they remain simple and unambiguous. The guidelines uphold the ease of doing business, making compliance straightforward and accessible for all stakeholders. By eliminating unnecessary complexities and streamlining procedural requirements, the guidelines facilitate efficient execution while fostering a conducive environment.
During the event, industry leaders applauded the seamless implementation of the Production-Linked Incentive (PLI) schemes rolled out by MeitY. They expressed appreciation for efficient execution of these initiatives, emphasizing how the well-defined processes have facilitated smooth and prompt disbursement of incentives.
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw, along with all participants, observed a minute of silence at the start of the event in memory of the victims of the recent terrorist attack in Pahalgam.
Background
The Union Cabinet, chaired by Hon’ble Prime Minister, had approved the Electronics Component Manufacturing Scheme (ECMS), which was notified vide Gazette Notification CG-DL-E-08042025-262341 dated 08.04.2025.
The scheme aims to develop a robust component ecosystem by attracting large investments (global/domestic) in electronics component manufacturing ecosystem, increasing Domestic Value Addition (DVA) by developing capacity and capabilities, and integrating Indian companies with Global Value Chains (GVCs).
With various initiatives of Gol, the electronics manufacturing sector has witnessed remarkable growth in the last decade. The domestic production of electronic goods has increased from Rs.1.90 lakh crore in FY 2014-15 to Rs.9.52 lakh crore in FY 2023-24 at a CAGR of more than 17%. The exports of electronic goods have also increased from Rs.0.38 lakh crore in FY 2014-15 to Rs.2.41 lakh crore in FY 2023-24 at a CAGR of more than 20%. In FY 2024-25, Electronics became the 3rd largest exported commodity from India.
India has made significant progress in electronics manufacturing, especially in mobile manufacturing and become the world’s 2nd largest mobile manufacturing country.
Scheme Budget Outlay: ₹ 22,919 crore
Scheme Tenure: 6 years (1 year of gestation period) i.e. from FY2025-26 to FY2031-32.
Incentive Structure
The scheme offers differentiated fiscal incentives viz. a) Turnover-linked incentive b) Capex-linked incentive c) Hybrid incentive [i.e. combination of both (a) and (b)]
Employment linked incentive: A part of turnover linked incentive and capex incentive is linked with employment.
Target Segment-wise Incentives Offered
S.No.
Target segments
Cumulative investment
(₹)
Turnover linked incentive
(%)
Capex incentive
(%)
A
Sub-assemblies
1
Display module sub-assembly
250 crore
4/4/3/2/2/1
NA
2
Camera module sub-assembly
250 crore
5/4/4/3/2/2
NA
B
Bare components
3
Non-SMD passive components
50 crore
8/7/7/6/5/4
NA
4
Electro-mechanicals
50 crore
8/7/7/6/5/4
NA
5
Multi-layer PCB
50 crore
≤ 6 layers 6/6/5/5/4/4
≥ 8 layers 10/8/7/6/5/5
NA
6
Li-ion Cells for digital application (excluding storage and mobility)
500 crore
6/6/5/5/4/4
NA
7
Enclosures for Mobile, IT Hardware products and related devices
500 crore
7/6/5/4/4/3
NA
C
Selected bare components
8
HDI/MSAP/Flexible PCB
1000 crore
8/7/7/6/5/4
25%
9
SMD passive components
250 crore
5/5/4/4/3/3
25%
S.No.
Target segments
Minimum investment
(₹)
Turnover linked incentive
(%)
Capex incentive
(%)
D
Supply chain ecosystem and Capital equipment
10
Supply chain of sub-assemblies (A) & bare components (B) & (C)
10 crore
NA
25%
11
Capital goods used in electronics manufacturing including their sub-assemblies and components
10 crore
NA
25%
Application Window: Scheme shall be open to receive application from 1st May 2025 through the online portal (www.ecms.meity.gov.in).
1. For target segment (A), (B) & (C): 3 months
2. For target segment (D): 2 years
Expected Outcomes
The scheme envisages to attract investment of ₹ 59,350 crore, result in production of ₹ 4,56,500 crore and generate additional direct employment of 91,600 persons and many indirect jobs as well during its tenure.
For more info:
Website: www.ecms.meity.gov.in; www.meity.gov.in
Email: ecms-meity@meity.gov.in
Contact number: +91-11-24360886