Ministry of Labour & Employment
Centre Writes to Chief Secretaries/Administrators of all States/UTs on Measures for Effective Management and mitigation of Adverse Effects of Extreme Heat Waves on Workers and Labourers
22 APR 2025 5:02PM by PIB Delhi
The Ministry of Labour and Employment has advised all States and UTs to ensure effective measures to reduce the impact of extreme heat waves on workers and labourers engaged in different sectors.
In a letter addressed to Chief Secretaries /Administrators of all States/UTs, Secretary, Ministry of of Labour & Employment emphasized upon the need to issue directions to the occupiers / employers / construction companies / industries to undertake necessary steps to mitigate the adverse effects of extreme heatwave on workers/labourers.
The letter recommended for a coordinated, multi-sectoral approach listing out various steps including rescheduling of working hours, ensuring adequate drinking water facilities, ventilation and cooling of work places, rest areas, conducting regular health check-ups for workers and providing emergency ice packs and heat illness prevention materials to construction workers etc.
The letter also advised for instructions to be issued to mine and factory managements to allow slower work pace, flexible schedules, two-person crews during extreme heat, proper ventilation in underground mines. In addition to factories and mines, it stressed upon special attention to be given for construction and brick kiln workers and the need for widespread dissemination of information to workers about ways to protect themselves from extreme heat conditions through awareness camps, posters and banners at labour chowks etc.
The ministry has also issued instructions to its organisations (DGLW, CLC, DTNBWED, VVGNLI, DGFASLI, DGMS, ESIC) to conduct awareness sessions and to include specific modules in their training programmes focusing on educating workers about causes and impact of heat wave, recognising heat stress, preventive strategies and ways to mitigate adverse effects of heatwave.
Hospitals and dispensaries under DGLW and ESIC have also been asked to set up dedicated desks to take care of heat stroke cases and ensure adequate supply of ORS, ice packs and other heat illness prevention material.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଗ୍ରୀଷ୍ମପ୍ରବାହର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବରୁ କର୍ମଜୀବୀ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରଶମନ ପଦକ୍ଷେପ ଲାଗି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ/ପ୍ରଶାସକଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
22 APR 2025 5:02PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ କର୍ମଜୀବୀ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଗ୍ରୀଷ୍ମପ୍ରବାହରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି।
ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ / ପ୍ରଶାସକଙ୍କୁ ଏକ ଚିଠିରେ, କର୍ମଜୀବୀ / ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ତାପମାତ୍ରାର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ପ୍ରତିକାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ / ନିଯୁକ୍ତିଦାତା / ନିର୍ମାଣ କମ୍ପାନୀ / ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ, ବହୁ-କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପଦ୍ଧତି ସୁପାରିଶ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟର ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଧାରଣ, କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ବିଶ୍ରାମସ୍ଥଳରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାନୀୟ ଜଳ ସୁବିଧା, ବାୟୁଚଳନ ଏବଂ ଶୀତଳୀକରଣ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ନିୟମିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ବରଫ ପ୍ୟାକ୍ ଏବଂ ଗରମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ନିବାରଣ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଚିଠିରେ ଖଣି ଏବଂ କାରଖାନା ପରିଚାଳନାକୁ କାମର ଗତିକୁ ଧୀର କରିବା, ଅନୁକୂଳ କାର୍ଯ୍ୟ ସୂଚୀ ରଖିବା, ଅତ୍ୟଧିକ ଗ୍ରୀଷ୍ମପ୍ରବାହରେ ଦୁଇ ଜଣିଆ ଦଳ ଗଠନ କରିବା ଏବଂ ଭୂତଳ ଖଣିରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବାୟୁଚଳାଚଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। କାରଖାନା ଏବଂ ଖଣି ବ୍ୟତୀତ, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଇଟା ଭାଟିରେ କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଏବଂ ସଚେତନତା ଶିବିର, ଶ୍ରମିକ ଛକ ଇତ୍ୟାଦିରେ ପୋଷ୍ଟର ଏବଂ ବ୍ୟାନର ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଗରମରୁ ସୁରକ୍ଷାର ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ସଂଗଠନ (ଡିଜିଏଲଡବ୍ଲୁ, ସିଏଲସି, ଡିଟିଏନବିଡବ୍ଲୁଇଡି, ଭିଭିଜିଏନଏଲଆଇ, ଡିଜିଏଫ୍ଏଏସଏଲଆଇ, ଡିଜିଏମଏସ, ଇଏସଆଇସି)କୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମପ୍ରବାହ ସଂପର୍କରେ ସଚେତନତା ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହର କାରଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଚାପ, ପ୍ରତିଷେଧକ ରଣନୀତି ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବାର ଉପାୟ ବିଷୟରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି।
ଡିଜିଏଲଡବ୍ଲୁ ଏବଂ ଇଏସ୍ଆଇସି ଅଧୀନରେ ଥିବା ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ଡିସ୍ପେନସରିଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୁଘାତ ମାମଲାର ଯତ୍ନ ନେବା ଏବଂ ଓଆରଏସ୍, ଆଇସ୍ ପ୍ୟାକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ରୀଷ୍ମପ୍ରବାହ ଜନିତ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ସାମଗ୍ରୀର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଡେସ୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।