Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development projects in Yamuna Nagar, Haryana
Viksit Haryana for Viksit Bharat, this is our resolve: PM
Our effort is to increase the production of electricity in the country, lack of electricity should not become an obstacle in nation building: PM
PM Suryagarh Muft Bijli Yojana started by us can reduce electricity bill to zero by installation of solar panels : PM
Our effort is to increase the potential of the farmers of Haryana: PM
14 APR 2025 3:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of various development projects in Yamuna Nagar, Haryana today. Extending his greetings to the people of Haryana, he paid homage to the sacred land of Haryana, acknowledging it as the origin of Maa Saraswati, the abode of Mantra Devi, the site of Panchmukhi Hanuman Ji, and the blessed Kapalmochan Sahib. “Haryana is a confluence of culture, devotion, and dedication”, he described. He also conveyed his heartfelt wishes to all citizens on the 135th birth anniversary of Babasaheb Ambedkar, highlighting Babasaheb’s vision and inspiration, which continue to guide India’s journey toward development.
“Yamunanagar is not just a city but a vital part of India’s industrial landscape, contributing significantly to the economy with its industries ranging from plywood to brass and steel”, said Shri Modi, highlighting the cultural and historical significance of the region, mentioning the Kapal Mochan Mela, the sacred land of Rishi Ved Vyas, and the site of Guru Gobind Singh Ji’s weaponry. He shared his personal connection with Yamunanagar, recalling his frequent visits from Panchkula during his tenure as Haryana’s in-charge. He expressed gratitude for the dedicated workers he collaborated with and acknowledged the enduring tradition of hard work and commitment in the region.
Underlining that Haryana is witnessing the double speed of development under the Union and State governments for the third consecutive term, the Prime Minister emphasized the commitment to a developed Haryana as part of the vision for a developed India. He highlighted the government’s dedication to serving the people of Haryana and fulfilling the aspirations of its youth by working at greater speed and scale. He pointed to the development projects launched today as a testament to this commitment and extended his congratulations to the people of Haryana for these new development initiatives.
Expressing pride in his government’s commitment to advancing the vision of Babasaheb Ambedkar, Shri Modi highlighted Babasaheb’s belief that industrial development was a pathway to social justice. He noted that Babasaheb identified the issue of small landholdings in India and emphasized that Dalits, lacking sufficient agricultural land, would benefit the most from industrialization. He shared Babasaheb’s vision that industries would provide greater employment opportunities for Dalits, improving their standard of living. He also acknowledged Babasaheb’s significant role in India’s industrialization efforts, working alongside the country’s first Industry Minister, Dr. Syama Prasad Mukherjee, to drive progress in this direction.
Remarking that the synergy between industrialization and manufacturing was also recognized by Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram Ji as the foundation for rural prosperity, the Prime Minister highlighted Chhotu Ram Ji’s belief that true prosperity in villages would come when farmers enhance their income through small industries alongside agriculture. He further noted that Chaudhary Charan Singh Ji, who dedicated his life to the welfare of villages and farmers, shared a similar vision, emphasizing Charan Singh Ji’s perspective that industrial development should complement agriculture, as both are pillars of the economy.
Emphasising that the essence of ‘Make in India’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’ lies in fostering manufacturing, Shri Modi underscored the government’s focus on manufacturing, as reflected in this year’s budget announcement of ‘Mission Manufacturing’. “The mission aims to create maximum employment opportunities for Dalit, backward, underprivileged, and marginalized youth, provide them with essential training, reduce business costs, strengthen the MSME sector, equip industries with modern technology, and ensure Indian products are world-class”, he stated. Underscoring the importance of uninterrupted power supply to achieve these goals and highlighting the significance of today’s event, he announced the commencement of work on the third unit of the Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram Thermal Power Plant, which will benefit Yamunanagar and Haryana. The Prime Minister noted that Yamunanagar produces half of India’s plywood and is a hub for manufacturing aluminum, copper, and brass utensils. He added that petrochemical plant equipment from Yamunanagar is exported to several countries. He emphasized that increased power production will benefit these industries and support ‘Mission Manufacturing’.
Underlining the critical role of electricity in building a developed India, the Prime Minister highlighted the government’s multifaceted efforts to enhance power availability, including initiatives like One Nation-One Grid, new coal power plants, solar energy projects, and the expansion of the nuclear sector. “Increasing electricity production is essential to ensure that power shortages do not hinder nation-building”, he stressed recalling the frequent blackouts before 2014 under previous dispensation’s rule, stating that such crises would have persisted if Congress had remained in power. He noted that during those times, factories, railways, and irrigation systems were severely affected. He shared that over the past decade, India has nearly doubled its electricity production capacity and now exports power to neighboring countries. He highlighted the benefits of their government’s focus on electricity production for Haryana, which currently generates 16,000 MW of power. He also announced the goal of increasing this capacity to 24,000 MW in the coming years.
Highlighting the government’s dual approach of investing in thermal power plants while empowering citizens to become power generators themselves, Shri Modi mentioned the launch of the PM Suryagarh Muft Bijli Yojana, enabling individuals to install solar panels on their rooftops, eliminate electricity bills, and even earn by selling surplus power. He noted that over 1.25 crore people across the country have registered under this scheme, with lakhs from Haryana applying to join. He expressed satisfaction with the scheme’s expansion, which is fostering a growing service ecosystem. He emphasized that the solar sector is creating new skills, generating opportunities for MSMEs, and opening numerous avenues for youth employment.
Prime Minister underscored the government’s focus on ensuring adequate electricity and financial resources for small industries in smaller towns. He mentioned that during the COVID-19 pandemic, the government provided financial assistance worth lakhs of crores to support MSMEs. He further said that the definition of MSMEs has been revised to allow small industries to expand without fear of losing government support as they grow, while mentioning the introduction of special credit cards for small industries and an increase in credit guarantee coverage. He noted the recent 10-year milestone of the Mudra Yojana, under which ₹33 lakh crore in collateral-free loans have been disbursed. He emphasized that over 50% of the beneficiaries of this scheme are from SC, ST, and OBC families. He expressed the government’s commitment to enabling small industries to fulfill the big dreams of India’s youth.
Lauding the hard work of Haryana’s farmers, which contributes to every Indian’s plate, the Prime Minister emphasized that the governments at Center and state stands as a steadfast partner in the joys and challenges of farmers. He highlighted efforts to empower Haryana’s farmers, noting that the state government now procures 24 crops at MSP. He shared that lakhs of farmers in Haryana have benefited from the PM Fasal Bima Yojana, with claims exceeding ₹9,000 crore under the scheme. Additionally, he mentioned that ₹6,500 crore has been disbursed to Haryana’s farmers through the PM Kisan Samman Nidhi, further supporting their livelihoods and growth.
Underlining the Haryana government’s decision to abolish the colonial-era water tax, relieving farmers from paying taxes on canal water, Shri Modi noted that over ₹130 crore in outstanding dues under this tax have also been waived. He emphasized the efforts of the Union and state government in providing new income opportunities for farmers and livestock owners. He mentioned the Gobardhan Yojana, which enables farmers to manage waste and generate income by producing biogas from cow dung, agricultural residues, and other organic waste. He shared that this year’s budget includes the announcement of 500 Gobardhan plants across the country. He highlighted the foundation stone laying of a new Gobardhan plant in Yamunanagar, which will save ₹3 crore annually for the municipal corporation. “Gobardhan Yojana is also contributing to the Swachh Bharat Abhiyan, furthering the mission of cleanliness and sustainability”, he further said.
Prime Minister underlined Haryana’s rapid progress on the path of development, mentioning his earlier visit to Hisar, where direct flight services to Ayodhya Dham were inaugurated. He also announced the new bypass for Rewari, which will ease traffic congestion in markets, intersections, and railway crossings, allowing vehicles to bypass the city smoothly. He noted that the four-lane bypass will reduce travel time between Delhi and Narnaul by an hour and congratulated the people on this achievement.
Emphasising that for them, politics is a medium of service—service to the people and the nation, Shri Modi stated, “our party delivers on its promises, as evident in Haryana”, where the government is fulfilling commitments made after being elected for the third term. He contrasted this with opposition-ruled states, citing betrayal of public trust. He pointed to the struggles faced by people in Himachal Pradesh, where development and welfare projects have stalled. In Karnataka, he highlighted rising costs of essentials like electricity, milk, bus fares, and seeds under current dispensation’s rule. He mentioned public dissatisfaction with the incumbent government in Karnataka, as seen on social media, and noted allegations of corruption, with even close associates of the Chief Minister acknowledging Karnataka’s ranking as number one in corruption.
Shri Modi criticized the current government in Telangana for neglecting its promises to the people and focusing on bulldozing forests, causing harm to nature and wildlife. He contrasted two models of governance and described his party’s model as genuine and dedicated to building a developed India, while the opposition’s as deceitful and focused solely on power. He highlighted the ongoing efforts in Yamunanagar as an example of his party’s commitment to progress.
Reflecting on the significance of Baisakhi and the 106th anniversary of the Jallianwala Bagh massacre, the Prime Minister honored the memory of the patriots who sacrificed their lives and highlighted the cruelty of the British regime. He emphasized another aspect of the massacre—the unwavering spirit of standing for humanity and the nation, exemplified by Shri Shankaran Nair. He further shared that Shankaran Nair, a renowned lawyer and high-ranking official in the British government, chose to resign and raise his voice against the atrocities of foreign rule. He fought the Jallianwala Bagh case single-handedly, shaking the foundations of the British Empire and holding it accountable in court. He described Shankaran Nair’s actions as a remarkable example of "Ek Bharat, Shreshtha Bharat," showcasing how a man from Kerala stood against British power for a massacre in Punjab. He remarked that this spirit of unity and resistance was the true inspiration behind India’s freedom struggle and remains a driving force in the journey toward a developed India.
The Prime Minister concluded by urging everyone to learn about Shankaran Nair’s contributions and emphasized the Union and state governments continuous efforts to empower the pillars of society—poor, farmers, youth, and women. He expressed confidence that collective efforts will lead Haryana toward development.
The Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Ministers, Shri Manohar Lal, Shri Rao Inderjit Singh, Shri Krishan Pal Gurjar were present among other dignitaries at the event.
Background
Boosting power infrastructure in the region along with the vision of electricity reaching the last mile, Prime Minister laid the foundation stone of 800 MW modern thermal power unit of Deenbandhu Chhotu Ram Thermal Power Plant at YamunaNagar. This unit, spread across 233 acres, worth around Rs 8,470 crore, will significantly boost Haryana's energy self-sufficiency and provide uninterrupted power supply across the state.
Taking forward the vision of GOBARDhan, i.e. Galvanising Organic Bio-Agro Resources Dhan, Prime Minister also laid the foundation stone of a Compressed Biogas Plant in Mukarabpur, in YamunaNagar. The plant will have an annual production capacity of 2,600 metric tonnes and will help in effective organic waste management, while contributing to clean energy production and environmental conservation.
Prime Minister also inaugurated the 14.4 km Rewari Bypass project, worth around Rs 1,070 crore under the Bharatmala Pariyojana. It will decongest Rewari city, reduce Delhi–Narnaul travel time by around one hour, and boost economic and social activity in the region.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হরিয়ানাগী যমুনা নগরদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
বিকসিত ভারতকীদমক বিকসিত হরিয়ানা, মসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী থবক্তি লৈবাক অসি ইলেক্ত্রিসিতি পুথোকপা হেনগৎহনবনি, মৈ ৱাৎপনা লৈবাক শেমগৎপদা খুরৌ থাংহল্লোইদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না হৌদোকখিবা পি.এম সুর্য়া ঘর মুফ বিজলি য়োজননা সোলার পেনেলশিং খিন্দুনা মৈগী বিল জিরোদা হন্থহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী থবক্তি হরিয়ানাগী লৌমীশিংগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনবনি: প্রধান মন্ত্রী
14 APR 2025 3:12PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হরিয়ানাগী যমুনা নগরদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হরিয়ানাগী মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি, মহাক্না হরিয়ানাগী শেংলবা লমদমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি, লমদম অসি ইমা সরশ্বতি, মান্ত্র দেবী, পঞ্চমুখি হনুমান জিগী লমদমনি অমসুং কপলমোচান সাহিবকী থৌজাল ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি হরিয়ানা অসি নাৎ, কৎথোকপা অমসুং ভক্তিগী ইতিনফমনি। বাবাসাহেব অম্বেদকারগী ১৩৫ শুবা মপোক নুমিত্ত মহাক্না মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। বাবাসাহেবকী মীৎয়েং অমসুং ইথিলনা মখা তানা চাউখৎপগী মাইকৈদা ভারতকী খোঙচৎ লমজিংগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি যমুনগর অসি সহর খক নত্তে, ভারতকী উদ্যোগকী মরুওইবা শরুক অমনি, প্লাইৱুদতগী হৌরগা ব্রাস অমসুং ষ্টিল ফাওবগী মসিগী উদ্যোগশিংনা শেন্মিৎলোন্দা চাউনা মতেং পাংলি। লমদম অসি কপাল মোচান মেলা, রিষি বেদ ব্যাসকী শেংলবা লমদমনি অমসুং গুরু গোবিন্দ সিংহ জিগী খুৎলায়গী মফমনি। মহাক্না হরিয়ানাগী ইন-চার্জ ওইরিঙৈ মনুংদা মহাক্না পঞ্চকুলাদগী যমুনগর ফাওবা তোইনা চৎখি। লমদম অসিগী থবক শুবা-নোম্বা কনবা অমসুং কৎথোকপগী চৎনবী অমা লৈরি অমসুং মহাক্কা পুন্না থবক তৌমিন্নখিবা কৎথোক্লবা থৌমীশিংগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থংন থংননা অহুমসুবা তার্মদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মখাদা ইঞ্জিন অনিগী খোঙজেলদা হরিয়ানা চাউখৎপা উরে। বিকসিত হরিয়ানা অসি বিকসিত ভারত অমগী মঙলানগী শরুক অমনি। হরিয়ানাগী মীয়ামগী সেবা তৌনবা অমসুং হরিয়ানাগী নহারোলশিংগী অনিংবশিং থুংহন্নবা হেন্না য়াংবা খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবগা লোয়ননা সরকারনা থবক পায়খৎলি। ঙসি হৌদোক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসি থাজবা অসিগী শরুক অমনি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক মহাক্না হরিয়ানাগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা উদ্যোগ চাউখৎহনবা হায়বসি লম্বী অমনি হায়বা বাবাসাহেবনা থাজখি। ভারত্ত লম পীক্না ফংবগী খুদোংচাদবশিং বাবাসাহেবনা খঙদোকখি অমসুং লৌ উনবা লম মরাংকাইনা ফংদ্রবা দলিতশিং উদ্যোগ চাউখৎলকপগী কান্নবশিং হেন্না ফংনবা বাবাসাহেবনা তকশিনখি। উদ্যোগশিংনা দলিতশিংদা থবক হেন্না ফংনবা খুদোংচাবশিং পীনবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং ৱাংখৎনবা বাবাসাহেবনা মঙ মঙখি। ভারতকী উদ্যোগ চাউখৎনবা থবকশিংদা বাবাসাহেবনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি অমসুং মাইকৈ অসিদা লৈবাক অসিগী অহানবা ইন্দষ্ট্রি মিনিষ্টর দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুখর্জিগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উদ্যোগ অমসুং মেনুফেকচরিং পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসি খুঙ্গং চাউখৎনবা য়ুম্ফমনি হায়বা দিনবন্ধু চৌধুরি ছোতু রাম জিনা খঙখি। লৌ উবগী মথক্ত অপীকপা উদ্যোগশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎলবা মতমদা খুঙ্গংশিং নুংঙাইগনি হায়না ছোতু রাম জিনা থাজখি। খুঙ্গংশিং অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবা চৌধুরি চরন সিংহ জিনা মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখি। শেন্মিৎলোনগী য়ুম্বীশিং ওইনা উদ্যোগ চাউখৎপা অমসুং লৌউ-শিংউ অমনা অমগী মতেং পাংনগদবনি হায়বা চরন সিংহনা থাজখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেনুফেকচরিং চাউখৎহনবা মতমদা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসুং ‘অত্মনির্ভর ভারত’ চাউখৎকনি। চহি অসিগী বজেত্ত ‘মিসন মেনুফেকচরিং’ কী লাউথোক্লে। তঙাইফদবা ত্রেনিংশিং পীদুনা দলিত, তোল্লবা, লায়রবা নহারোলশিং থবক ফংনবা খুদোংচাবা পীনবা, ললোন-ইতিক্ত চঙবা শেনফম হন্থহন্নবা, এম.এস.এম.ই সেক্তর চাউখৎনবা অমসুং উদ্যোগশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা ঙম্নবা মিসন অসিনা পান্দম থম্লি। পান্দমশিং অসি ফংনবা মুৎপা নাইদনা মৈ ফংহনবা য়াম্না মরুওই। দিনবন্ধু চৌধুরি ছোতু রাম থর্মেল পৱার প্লান্তগী অহুমশুবা য়ুনিত থবক হৌরে অমসুং মসিনা যমুনানগর অমসুং হরিয়ানাদা কান্নবশিং পীগনি। ভারতকী প্লাইৱুদকী তঙ্খায় অমা যমুনানগরনা পুথোক্লি অমসুং এলুমিনিয়ম, কোরি অমসুং ব্রাসকী কোন-লিক শাফমনি। যমুনানগরগী পেত্রোকেমিকেল প্লান্তগী অতোপ্পা লৈবাক কয়া থাদোক্লে। পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎলকপা অসিনা হায়রিবা উদ্যোগকশিং কান্নবা পীগনি অমসুং মিসন মেনুফেকচরিং শৌগৎকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা ইলেক্ত্রিসিতিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ৱান নেসন-ৱান গ্রিদ, অনৌবা কয়লাগী পৱার প্লান্তশিং, সোলার ইনর্জি প্রোজেকশিং অমসুং ন্যুক্লিয়ার সেক্তর চাউখৎহনবা য়াওনা মৈ ফংবা হেনগৎহন্নবা থবক কয়া সরকারনা পায়খৎলে। ঐখোয়গী থবক্তি লৈবাক অসি ইলেক্ত্রিসিতি পুথোকপা হেনগৎহনবনি, মৈ ৱাৎপনা লৈবাক শেমগৎপদা খুরৌ থাংহল্লোইদবনি। মমাঙ সরকারশিংগী মখাদা ২০১৪ গী মমাঙদা য়াম্না তোইনা মৈ মুৎপা থেংনখি অমসুং করিগুম্বা কংগ্রেসনা মখা তানা সরকার পায়রবদি অসিগুম্বা খুদোংচাদবা থেংনগনি। মতম অদুদা ফেক্তরিশিং, রেলৱেজ অমসুং ইথৈ ফংহনবগী থবকশিং চাউনা অৱাবা মায়োক্নখি। হৌখিবা চহি ১০ দা ভারতনা মৈ পুথোকপা শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং হৌজিক য়ুমথংনবা লৈবাকশিংদা মৈ য়োল্লে। হরিয়ানাদা মৈ পুথোক্নবা মখোয়গী সরকারনা মীৎয়েং চঙবদগী হৌজিক মৈ মেগাৱাত ১৬,০০ পুথোক্লে। লাক্লিবা চহিশিংদা মৈ মেগাৱাত ২৪,০০০ পুথোক্নবা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম সু্র্য়া ঘর মুফ বিলজি য়োজনা হৌদোকপদগী লনাই মীওইশিংনা মখোয়গী য়ুম মথকশিংদা সোলার পেনেলশিং থমদুনা মৈগী বিলশিং থিদ্রে অমসুং অহেনবা মৈ য়োন্দুনা শেন ফাওবা তাল্লে। স্কিম অসিদা লৈবাক শীনবা থুংবগী মীওই করোর ১.২৫ রেজিষ্টার তৌরে অমসুং মসিদা হরিয়ানাদগী লাখ কয়া য়াওরি। সোলার সেক্তরনা অনৌবা স্কিলশিং শেমগৎলে, এম.এস.এম.ইশিংগী খুদোংচাবশিং পীরে অমসুং নহারোল কয়া থবক ফংনবা খুদোংচাবা পীরে। অপীকপা সহরশিংদা লৈবা অপীকপা উদ্যোগশিংদা মৈ মরাংকাইনা ফংহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। কোবিদ-১৯ মনুংদা সরকারনা এম.এস.এম.ইশিংদা লুপা করোর লাখ কয়াগী শেন্থং পীখি। মখোয়না চাউখৎলকপা মতমদা সরকারগী মতেং পীবা লেপখিবগী অকিবা লৈতনা অপীকপা উদ্যোগশিং চাউখৎপা ঙম্নবা এম.এস.এম.ইশিংগী দিফিনিসন শেমদোক্লে। অপীকপা উদ্যোগশিংদা অখন্নবা ক্রেদিদ কার্দশিং পীরে। মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা গরেন্তি য়াওদনা লুপা করোর লাখ ৩৩ গী লোনশিং ফংহনখ্রে। স্কিম অসিগী বেনিফিসরিশিংগী চাদা ৫০ এস.সি. এস.তি অমসুং ও.বি.সি ইমুংশিংনা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংগী হরাওবা অমসুং অৱাবশিংদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী সরকারশিংনা লেংদবা মরুপ ওইরি। হৌজিক রাজ্য সরকারনা মহৈ-মরোং ২৪ এম.এস.পিদা লৈরে। হরিয়ানাগী লৌমী লাখ কয়া পি.এম ফাসাল বিমা য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ৯,০০০ গী কান্নবা ফংলে। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা হরিয়ানাগী লৌমীশিংদা লুপা করোর ৬,৫০০ য়েন্থোকখ্রে। লোয়লম লৈঙাক মতমগী অরিবা আইনশিং হরিয়ানা সরকারনা মুৎথৎনবা ৱারেপ লৌবদগী লৌমীশিং ইথৈ-লৌখোংগী তেক্স থিদ্রে। তেক্স অসিগী মখাদা তোনবা লুপা করোর ১৩০ গী শেনফম কোক্লে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা লৌমীশিং অমসুং শা-ষন লোইরিবশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। গোবর্ধন য়োজনাগী মখাদা লৌমীশিংনা ষন্থী, লৌউ-শিংউগী অরেমখাকশিং অমসু অতোপ্পা ওর্গনিক অমোৎপশিংদগী বাইওগ্যাস পুথোক্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা গোবর্ধন প্লান্ত ৫০০ লিংখৎনবা হন্দক্কী বজেত্ত লাউথোক্লে। যমুনানগরদা অনৌবা গোবর্ধন প্লান্ত অমা শানবা উরেপ-উয়ুং তমখিবা অসিনা ম্যুনিসিপাল কোওপরেসনশিংগী চহি অমদা লুপা করোর ৩ কনবা ঙমগনি। গোবর্ধন য়োজননা শ্বাছ ভারত অভিয়ানদা মতেং পাংদুনা লু-নানবা হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হরিয়ানা চাউখৎপগী লম্বীদা য়াংনা চঙশিল্লি। মমাঙদা মহাক্না হিসারদগী অয়োধ্যা ধামগী মরক্ত ফ্লাইত সর্বিস হৌদোকখ্রে। রেৱারিগী অনৌবা ফ্লাইওভর অসিনা কৈথেলশিং, লম্বী ফাংনবা মফমশিং অমসুং রেলৱে ক্রোসিংশিং য়াম্না চিনবা ফহনগনি অমসুং গারিশিং য়াম্না নুংঙাইনা সহর অসি ফাওদুনা চৎপা য়ারগনি। লেন মরিগী বাইপাস অসিনা দিল্লি অমসুং নারনাওল অনিগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন্দা চঙবা মতম পুং ১ দা হন্থরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী ওইনা রাজনিতি অসি মীয়ামগী থবক তৌনবা পাম্বৈ অমনি। ঐখোয়গী দলনা মসিগী ৱাশক অসি ঙাক্লে অমসুং মসি হরিয়নানা শাখিনি। অহুমশুবা ওইনা সরকার পায়রবা মতুংদা ৱাশকখিবশিং সরকারনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। ওপোজিসন্না পানবা রাজ্যশিংদা মীয়ামগী থাজবা লৈত্রে। চাউখৎ-থৌরাং অমসুং য়াইফ থৌরাংগী প্রোজেকশি পন্দুনা লৈবদগী হিমাচল প্রদেসকী মীয়াম অৱাবা মায়োক্নরে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী মখাদা কর্নাতকাদা মৈ, শঙ্গোম, বস ভারা অমসুং মরুশিংগী মমল হেনগৎলে। কর্নাতকাদা মীয়াম্না সরকারগী মথক্ত পেন্দবা সোসিএল মেদিয়াদা উবা ফংলে। শেঞ্জা-থুমজাদা কর্নাতকা মকোক্ত লৈরে হায়বা চীফ মিনিষ্টরগা নক্নবা মীওইশিং ফাওবনা ফোঙদোরক্লে। তেলঙ্গানাগী হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মীয়ামদা শকখিবা ৱাশকশিং মীরাইরে অমসুং উমংশিং কোকথোক্নবা মীৎয়েং চঙবদগী মহৌশা অমসুং লম্লক্কী শা-উচেকশিংদা অকায়বা পীরে। মখোয়গী সরকারনা বিকসিত ভারত অমগীদমক কৎথোক্লে অমসুং ওপোজিসন্না শক্তি পায়নবগীদমক নমথাক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জালিয়ানৱালা বাগ মীহাৎকী ১০৬ শুবা কুমওন থৌরম লাকপদা মখোয়গী থৱায়শিং কৎখ্রবা অথৌবশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। মীহাৎ অসিগী অতোপ্পা শক্তম অমনা- মীওইবা খুন্নাই অমসুং লৈবাক্কীদমক অকিবা লৈতনা লেপখিবগী শ্রী সঙ্কর নাইয়রগী থৌনা অদুনি। বৃতিস সরকারগী শক্নাইরবা উকিল অমসুং অৱাংবা থাক্কী ওফিসিএল সঙ্কর নায়রনা ফম থাদোক্নবা ৱারেপ লৌখি অমসুং মপান লৈবাক্কী লৈঙাক্কী মীওৎ-মীনৈগী মায়োক্ত লৈখি।
মহাক্না জালিয়ানৱালা বাগ কেস মথন্থতা থেংনখি, বৃতিস লৈঙাকগী য়ুম্ফমশিং নিকহনখি অমসুং কোর্ততা পুখৎখি। সঙ্কর নায়রগী থবকশিং অসি “এক ভারত, শ্রেস্থা ভারত” কী খুদম অমনি। মসিদা পঞ্জাবতা থোকখিবা মীহাৎ অমগীদমক কেরলাদগী মীওই অমনা কমদৌনা বৃতিসকী মায়োক্ত লৈখিবগে হায়বা উৎলি। মসিগী অপুনবা অমসুং লান্থেংনবগী থৌনা অসি ভারতকী নিংতম লালহৌগী অশেংবা ইথিল ওইখি অমসুং বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চৎলিবা খোঙচৎকী শাফু অমা ওইরি। সঙ্কর নায়রনা পাংথোকখিবা থবকশিং মীয়াম্না খঙনবা হোৎনগদবনি। লায়রবা, লৌমীশিং, নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারনা লেপ্তনা থবকশিং পায়খৎলি। অপুনবা থবকশিং অসিনা হরিয়ানা চাউখৎপগী লম্বীদা লমজিংগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা হরিয়ানাগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী নয়াব সিংহ সাইনি, য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং শ্রী মনোহর লাল, শ্রী রাও ইন্দরজিৎ সিংহ, শ্রী কৃষ্ণন পাল গুরজার য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
অথাপ্পা মফমদা ইলেক্ত্রিসিতি য়ৌহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা লমদম অসিদা পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা যমুনাগরদা দীবন্ধু ছোতু রাম থর্মেল পৱার প্লান্তগী মেগাৱাত ৬০০গী মোদর্ন থর্মেল পৱার য়ুনিত উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। য়ুনিত অসি লম একর ২৩৩ রোমদা লৈগনি, চাউরাক্না লুপা করোর ৮,৪৭০ রোম চংগনি, মসিনা হরিয়ানাগী মশাগী ওক্নবা মৈ পুথোকপা শিংথাবা য়ানা হেনগৎহনগনি অমসুং রাজ্য অসিদা মৈ মুৎপা নাইদনা ফংহনগনি।
গোবর্ধান (গালভানাইজিং ওর্গানিক বাইও-এগ্রো রিছোর্সেস ধন) গী পান্দম মাঙলোমদা পুখৎলদুনা, যমুনাগরগী মুকারাবপুরদা প্রধান মন্ত্রীনা কমপ্রেস বাইওগ্যাস প্লান্ত অমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্লান্ত অসিনা চহি অমদা মেত্রিক তন ২,৬০০ পুথোকপা ঙমগনি অমসুং মৈখু থাংদবা ইনর্জি পুথোকপা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবদা মতেং পাংবগা লোয়ননা, ওর্গানিক ওইবা অমোৎপা লোইশিনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতমালা পরিয়োজনাগী মখাদা লুপা করোর ১,০৭০ রোম চংবা কিমি ১৪.৪ শাংবা রেৱারি বাইপাস প্রোজকশু শঙ্গাখ্রে। মসিনা রেৱারি সহরদা চিনবা হন্থহনগনি, দিল্লি-নারনাউল চৎপগী মতম চাউরাক্না পুং ১ দা হন্থহনগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী থবকশিং ফগৎহনগনি।