ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୋପାଳରେ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ହେବା ପରଠାରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ଏବଂ ଏବେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ଅବଦାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ NDDB ଏବଂ MPCDF ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ସମିତି ବିସ୍ତାର କରିବ
ଗାଁରେ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ସମାଜ ସ୍ଥାପନ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ବହୁଗୁଣିତ ହେବ, ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ମୋଦି ସରକାର ରାଜ୍ୟର କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭବ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ
ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିଥିଲା, ରାଜ୍ୟରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର ଏହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ
ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ତିନୋଟି ବହୁ-ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପହଞ୍ଚିଯାଉଛି
ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥି
13 APR 2025 7:12PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜଧାନୀ ଭୋପାଳରେ ଆୟୋଜିତ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗଦେଇ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୋହନ ଯାଦବ, ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ସାରଙ୍ଗ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନିଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ସମବାୟ ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ କାମ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ମରଣାନ୍ତକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଦେଶ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ବିଭାଜିତ ହେଉଛି । ଏହାର କାରଣ ହେଲା ସମବାୟ ଆଇନ ସମୟ ଅନୁଯାୟୀ ବଦଳିନଥିଲା
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନରେ ବହୁରାଜ୍ୟ ସମବାୟକୁ ଛାଡ଼ି ଦେଲେ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସମବାୟ ରାଜ୍ୟ ଏକ ବିଷୟ ଅଟେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇନାହିଁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥିତି, ବୃଷ୍ଟିପାତ ସ୍ଥିତି, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ, କୃଷି ବିକାଶ ଓ ପଶୁପାଳନ ଦିଗକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କେବେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇନଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନଥିବାରୁ ଏହି ବିଷୟରେ କେବେ ବି ଚିନ୍ତା କରାଯାଇ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ପ୍ରଥମ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ପରଠାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନରେ ଯେଉଁ ସୀମା ଥିଲା ତାହା ଏବେ ବି ରହିଛି। ଆଜି ବି ସହଯୋଗ ଏକ ରାଜ୍ୟର ବିଷୟ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି ଆଇନଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ତେବେ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ)ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ, ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସୁରୁଖୁରୁରେ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରଥମେ ପ୍ୟାକ୍ସ ପାଇଁ ମଡେଲ ଉପ-ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ କାମ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟକୁ ପଠାଇଥିଲା ଆଜି ସମଗ୍ର ଭାରତ ଏହି ମଡେଲ ଉପନିୟମକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଆଦର୍ଶ ଉପନିୟମକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଜୀବନ ଆଣିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ସୁଦୃଢ଼ ନ କଲେ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ୟାକ୍ସ କେବଳ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ କୃଷି ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ ପ୍ରାୟ ଅଧା ପ୍ରତିଶତ ରୋଜଗାର କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ପ୍ୟାକ୍ସ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକାରର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ନୂତନ ସଂସ୍କାର ପାକ୍ସର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର, ଜଳ ବଣ୍ଟନ, ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପ୍ୟାକ୍ସ କମ୍ପ୍ୟୁଟରରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୋଜନା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି । ରେଳ ଟିକେଟ, ବିଜୁଳି ବିଲ୍, ପାଣି ବିଲ୍, ଜନ୍ମ ଓ ମୃତ୍ୟୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇବା ପାଇଁ ଗାଁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ଏସବୁ ସୁବିଧା ଏବେ ପ୍ୟାକ୍ସରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ପ୍ୟାକ୍ସ ଏହି ସେବାରୁ ରୋଜଗାର କରିଛନ୍ତି। ପ୍ୟାକ୍ସ ଏବେ ସାର ଡିଲର ହୋଇପାରିବ, ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବ, ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ କରିପାରିବ ଏବଂ 'ହର ଘର ନାଲ' ଯୋଜନାମଧ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଉପନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ୟାକ୍ସ, ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ମିଶାଇ ମଲ୍ଟି ପରପଜ୍ ପ୍ୟାକ୍ସ (ଏମପିଏସିଏସ) ଗଠନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ୨୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ୟାକ୍ସର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଏବେ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ନେଟୱର୍କ ଯୋଗୁଁ ନାବାର୍ଡ ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହା ସହ ଅନଲାଇନ୍ ଅଡିଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁଁ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆସିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକୃତ ପ୍ୟାକ୍ସ ଭାରତର ୧୩ଟି ଭାଷାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଭାରତ ସରକାର ପ୍ୟାକ୍ସ ପାଇଁ ଏଭଳି ସଫ୍ଟଓୟାର ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଭାଷାରେ କାମ କରିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ହିନ୍ଦୀ, ଗୁଜୁରାଟରେ ଗୁଜରାଟୀ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ସେଠାରେ କାମ କରିବ ।ତାମିଲନାଡୁରେ ତାମିଲ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଇଛି । କୃଷକମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ରପ୍ତାନି ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନ୍ସିଇଏଲ୍) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦର ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଜୈବିକ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନ୍ସିଓଏଲ୍) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ଆଗାମୀ ୨୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦୁଇ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଅମୁଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଠାରୁ ବଡ଼ ହୋଇଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ମିଠା ବିହନ ଏବଂ ଅଣ-ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବିହନର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବିଜ ସମବାୟ ସମିତି ଲିମିଟେଡ୍ (ବିବିଏସଏସଏଲ) ନାମକ ଏକ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ବଡ଼ ବଡ଼ ଚାଷୀ ବିହନ ଚାଷ କରିପାରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଅଢ଼େଇ ଏକର ଜମି ଥିବା ଚାଷୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ତିନୋଟି ବହୁରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଏନସିଇଏଲ, ଏନସିଓଏଲ ଏବଂ ବିବିଏସଏସଏଲ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ରପ୍ତାନି ଏବଂ ଲାଭ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆମେ ତ୍ରିଭୁବନ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ, ଯେଉଁଠାରୁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପେସାଦାରମାନେ ତାଲିମ ପାଇବେ । ଏଥିରେ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ, ଦୁଗ୍ଧ ଇଞ୍ଜିନିୟର, ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସକ ଓ କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକ ସାମିଲ ହେବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ସମବାୟ ଭିତ୍ତିକ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉନ୍ନୟନ ବୋର୍ଡ (ଏନଡିଡିବି) ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ମହାସଂଘ (ଏମପିସିଡିଏଫ) ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସାଢ଼େ ୫ କୋଟି ଲିଟର କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି, ଯାହା କି ଦେଶର ମୋଟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନର ୯ ପ୍ରତିଶତ। ଏଥିରେ ସମବାୟ ଡାଏରୀର ଭାଗ ଏକ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉନ୍ନୟନ ବୋର୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ଏହି ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଚାଷୀ ଖୋଲା ବଜାରରେ କ୍ଷୀର ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଶୋଷଣ କରାଯାଏ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କୁ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ସହିତ ଶୀଘ୍ର ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ କ୍ଷୀରରୁ ପନିର, ଦହି, ଛତୁ, ଛେନା ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ବିକ୍ରି କରିବା ଏବଂ କୃଷକ ଲାଭ ପାଇବା ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ, ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ, ପଶୁମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବାକୁ ହେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଜାତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ପଡିବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଶୁ ଅଧିକ କ୍ଷୀର ଦେବେ । କ୍ଷୀରକୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରି ଅଧିକ ଲାଭ ରେ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ବିକ୍ରିଯୋଗ୍ୟ କ୍ଷୀର ଅର୍ଥାତ୍ ବ୍ୟବହାର ପରେ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷୀର ୩.୫ କୋଟି ଲିଟର, ଯେଉଁଥିରୁ ମାତ୍ର ୨.୫ ପ୍ରତିଶତ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧକୁ ଯାଇଥାଏ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମାତ୍ର ୧୭ ପ୍ରତିଶତ ଗାଁରେ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗ୍ରହ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଆଜି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ରେ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧକୁ ୮୩ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମରେ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସହରରେ କ୍ଷୀରର ଚାହିଦା ଦୈନିକ ୧ କୋଟି ୨୦ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଲାଭ ମିଳୁନାହିଁ। ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଜରିଆରେ ଆମେ ପ୍ରଥମ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମରେ ସମବାୟ ପ୍ରାଥମିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ସମିତି ଗଠନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ। ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଗାଁରେ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଲେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ବହୁଗୁଣିତ ହେବା ସହ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ ହେବେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ମୋଦି ସରକାର ଏବଂ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉନ୍ନୟନ ବୋର୍ଡ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ପଥର ଭଳି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ମହାସଂଘ (ଏମପିସିଡିଏଫ)କୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଗୁଣବତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ସାପ୍ତାହିକ ଦେୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଉପରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନଡିଡିବି ଏବଂ ଏମପିସିଡିଏଫ ଆକ୍ରମଣାତ୍ମକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦୁଗ୍ଧ ଅତି କମରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏଥିପାଇଁ ଯଦି ଆର୍ଥିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼େ ତେବେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଲାଭ ଚାଷୀଙ୍କୁ ମିଳିବା ଦରକାର, ତା'ହେଲେ ହିଁ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ସରକାର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ରାଜ୍ୟର କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭବ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସୁଶାସନ ଚାଲିଛି । ବିରୋଧୀ ସରକାର ସମୟରେ ଏଠାରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିଥିଲା। ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ଏବେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶବାସୀ ଏହି ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ଉଚିତ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the State Level Cooperative Conference in Bhopal as the Chief Guest
Since the formation of the Ministry of Cooperation, there has been a significant change in the cooperative sector under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and now this sector is moving forward rapidly
MoU signed between NDDB and MPCDF to increase the contribution of cooperative dairy societies in milk production in Madhya Pradesh
MOU will expand cooperative dairy to every village of Madhya Pradesh
Setting up of cooperative milk producing societies in villages will increase milk processing capacity manifold, this will also make farmers prosperous
The Modi government, in collaboration with the Madhya Pradesh government, is committed to take every possible step for the welfare of the farmers of the state
During the time of opposition government, the cooperative sector in MP had collapsed, now it is a golden opportunity to revive the cooperative sector
Three multi-state cooperatives created by the Modi government are providing farmers a fair price for their produce, a platform for export and profits are reaching directly to their bank accounts
PACS, which earlier used to provide only short-term agricultural loans, are now providing more than 20 types of services, which has increased their income
13 APR 2025 7:12PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the State Level Cooperative Conference organized in Bhopal, the capital of Madhya Pradesh, as the Chief Guest. Many dignitaries including Madhya Pradesh Chief Minister Dr. Mohan Yadav, State Cooperation Minister Shri Vishwas Sarang and Secretary of the Union Ministry of Cooperation Dr. Ashish Kumar Bhutani were present on the occasion.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that there are a lot of possibilities in the three sectors of agriculture, animal husbandry and cooperatives in Madhya Pradesh and a lot of work is required to exploit them to the fullest. He said that for years the cooperative movement in the country was becoming moribund and was divided at different levels in the country. The reason for this was that the cooperative laws did not change as per the times.
Shri Amit Shah said that in our Constitution, except for multi-state cooperatives, all cooperatives are a state subject. He said that no initiative was ever taken to make laws according to the rapidly changing conditions in the country. Keeping in mind the geographical conditions, rainfall conditions, rural development, agricultural development and animal husbandry dimensions of each state, no thought was ever given at the national level. Shri Shah said that no thought was ever given, because there was no Cooperation ministry at the national level.
Shri Shah said 75 years after independence, the Prime Minister of the country, Shri Narendra Modi, established the Cooperation Ministry and he got the privilege of becoming the first Cooperation minister.
Union Minister of Cooperation said that Since the formation of the Ministry of Cooperation, there has been a significant change in the cooperative sector under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and now this sector is moving forward rapidly. He said that the limits that were in our Constitution are still there. Even today, cooperation is a state subject. Shri Shah said that the Government of India cannot make any legal changes in the field of cooperation. However, efforts have been made to revive the Primary Agricultural Credit Societies (PACS), promote the dairy sector, cooperation in the field of production, smooth management of urban cooperative banks, district cooperative banks and rural banks. He said that the Ministry of Cooperation first worked on creating model by-laws for PACS and sent it to the state governments for approval. Today the whole of India has accepted these model by-laws. Expressing gratitude to the states for accepting the model by-laws, Shri Shah said that this step has brought new life to the cooperative sector. He said that unless PACS is strengthened, the three-tier cooperative structure cannot be strengthened. He said that earlier PACS used to provide only short-term agricultural loans, in which they used to earn about half a percent income. But today PACS are providing more than 20 types of services and the new reforms will also increase the income of PACS.
Shri Amit Shah said that today PACS have been allowed to provide services like Jan Aushadhi Kendra, water distribution, common service centers. He said that today more than 300 schemes are available to the people on PACS computers. One does not need to go out of the village to get railway tickets, electricity bills, water bills, birth and death certificates, all these facilities are now available in PACS. Shri Shah said that many PACS have earned income from these services. PACS can now also become fertilizer dealers, start petrol pumps, distribute cooking gas and also manage the 'Har Ghar Nal' scheme.
Union Minister of Cooperation said that under the new bylaws, work was done to create Multi Purpose PACS (MPACS) by merging PACS, dairy cooperative societies and fishery cooperative societies. He said that the Government of India has computerized all the PACS in the country at a cost of Rs 2500 crore. Madhya Pradesh ranks first in the country in computerization of PACS. Now the District Cooperative Bank and State Cooperative Bank are connected to NABARD due to computer network. Along with this, transparency has also come in the field of cooperation due to the arrangement of online audit.
Shri Amit Shah said that the computerized PACS are working in 13 languages ​​of India. The Government of India has developed such software for PACS that will work for farmer in his language to open a bank account, i.e. it will work in Hindi in Madhya Pradesh, Gujarati in Gujarat, Bengali in West Bengal and in
Tamil in Tamil Nadu.
Union Minister of Cooperation said that three new national level cooperative societies have been formed. National Cooperative Export Limited (NCEL) was established to sell the farmers' produce in the global market and National Cooperative Organic Limited (NCOL) was established with the objective of getting farmers a higher price for their organic produce. He said that both these institutions will become bigger than Amul and other institutions in the next 20 years. Shri Shah said that a national cooperative institution named Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited (BBSSL) has been formed for the conservation and promotion of India's sweet seeds and non-hybrid seeds. He said that earlier only big farmers could do seed farming, but now even farmers with a landholding of 2.5 acres are being given an opportunity. He said that three multi-state cooperatives created by the Modi government - NCEL, NCOL and BBSSL - are providing farmers a fair price for their produce, a platform for export and profits are reaching directly to their bank accounts.
Shri Amit Shah said that we have established Tribhuvan Sahkari University for training in the cooperative sector, from where professionals working in the cooperative sector will receive training. These will include accountants, dairy engineers, veterinarians and agricultural scientists and their expertise will be cooperative-based.
Union Minister of Cooperation said that a MoU has been signed today between the National Dairy Development Board (NDDB) and Madhya Pradesh Cooperative Dairy Federation (MPCDF). He said that currently, five and a half crore liters of milk is produced in Madhya Pradesh, which is nine percent of the total milk production in the country. The share of cooperative dairies in this is less than one percent. This percentage will increase due to the contract between Madhya Pradesh and the National Dairy Development Board. He said that when a farmer goes to sell his milk in the open market, he is exploited. Our aim is to quickly connect every farmer of every village with the cooperative dairy, and also make such arrangements that cheese, curd, buttermilk, buttermilk etc. are made from milk and sold and the farmer gets the profit. He said that in the coming days, Madhya Pradesh has to expand the primary dairy, increase milk collection, provide good fodder to the animals, and improve their breed so that every animal gives more milk. A processing unit is also to be set up to process the milk and sell it with more profit.
Shri Amit Shah said that in Madhya Pradesh, the marketable milk i.e. the surplus milk after consumption is 3.5 crore liters, of which only 2.5 per cent goes to the cooperative dairy. Only 17 percent villages in Madhya Pradesh have a milk collection system. The MoU signed today has created the possibility of expanding the cooperative dairy to 83 percent villages. He said that the demand for milk in the city is 1 crore 20 lakh liters per day, but the farmer does not get proper profit. Shri Shah said that with this MoU, we should aim to establish cooperative primary milk producing committees in 50 per cent villages for the first five years. If cooperative milk producing committees are established in 50 per cent villages, then the milk processing capacity in the cooperative sector will increase manifold and this will also make the farmers prosperous. He said that in this effort, the Modi government and the National Dairy Development Board are standing like a rock with the farmers of Madhya Pradesh.
Union Minister of Cooperation said that Madhya Pradesh Cooperative Dairy Federation (MPCDF) will have to work on policy making and branding to ensure quality check and weekly payment to farmers. He said that NDDB and MPCDF should work aggressively so that dairy reaches at least 50 per cent villages and farmers benefit from it. For this, if finance is needed, National Cooperative Development Corporation of Government of India will definitely help. He said that farmers should get 100 per cent benefit of their milk production, only then milk production will increase. He said that the Modi government, in collaboration with the Madhya Pradesh government, is committed to take every possible step for the welfare of the farmers of the state.
Shri Amit Shah said that now there is good governance in Madhya Pradesh. During the time of the opposition government, the cooperative sector had collapsed here. Now is the golden opportunity to revive the cooperative sector. The people of Madhya Pradesh should take advantage of this opportunity.