ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମଣିପୁରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ ପାଇଁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଆଗତ କରିଥିବା ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ଗୃହର ଅନୁମୋଦନ
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ପାଖରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଦସ୍ୟ ନ ଥିବାରୁ ମଣିପୁର ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅଣାଯାଇ ନଥିଲା
ଏହି ହିଂସା ଆତଙ୍କବାଦ, ସରକାରୀ ବିଫଳତା କିମ୍ବା ଧାର୍ମିକ ସଂଘର୍ଷ ନୁହେଁ, ବରଂ ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି କାରଣରୁ ଦୁଇ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଅସୁରକ୍ଷାର ଭାବନା କାରଣରୁ ହେଉଥିବା ଜାତିଗତ ହିଂସା
ମଣିପୁରରେ ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନରେ, ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ହାରାହାରି ୨୦୦ ଦିନରୁ ଅଧିକ ଧର୍ମଘଟ, ଅବରୋଧ ଏବଂ କର୍ଫ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଏନକାଉଣ୍ଟରରେ ୧୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବାବେଳେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଣିପୁର ଗସ୍ତ କରିନଥିଲେ
ଜାତିଗତ ହିଂସା ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ବିରୋଧୀମାନେ ଉଭୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି
ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସହିତ ସରକାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଠିଆ ହେଉଥିବା ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବାର ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଦୁଇ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଜାତିଗତ ହିଂସା ଭିନ୍ନ ଅଟେ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ବୈଠକ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆଉ ଏକ ବୈଠକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି
ଉଭୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବୁଝିବେ ଏବଂ ଆଲୋଚନାର ମାର୍ଗ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ
04 APR 2025 5:39PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ମଣିପୁରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ବୈଧାନିକ ସଙ୍କଳ୍ପ ଆଗତ କରିଥିଲେ । ଏହାପରେ ଉଚ୍ଚ ସଦନ ଦ୍ୱାରା ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପସ୍ଥାପନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମଣିପୁର ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅବିଶ୍ୱାସ ଅଣାଯାଇ ନଥିଲା କାରଣ ବିରୋଧୀଙ୍କ ପାଖରେ ଏପରି ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଦସ୍ୟ ନଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଦଳର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ପରେ ରାଜ୍ୟପାଳ ବିଜେପିର ୩୭ ଜଣ, ଏନପିପିର ୬ ଜଣ, ଏନପିଏଫର ୫ ଜଣ, ଜେଡିୟୁର ୧ ଜଣ ଏବଂ କଂଗ୍ରେସର ୫ ଜଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଅଧିକାଂଶ ସଦସ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସରକାର ଗଠନ କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ନାହାଁନ୍ତି, ସେତେବେଳେ କ୍ୟାବିନେଟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ସୁପାରିଶ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୫ ମସିହା ଫେବୃଆରୀ ୧୩ ତାରିଖରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପରଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଣିପୁରରେ କୌଣସି ହିଂସା ହୋଇନାହିଁ। ଏଭଳି ଭୁଲ ଧାରଣା ବିସ୍ତାର କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ସାତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା, ଯେତେବେଳେ ମଣିପୁରରେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ହାରାହାରି ୨୦୦ ଦିନର ଧର୍ମଘଟ, ଅବରୋଧ ଏବଂ କର୍ଫ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏନକାଉଣ୍ଟରରେ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଣିପୁର ଗସ୍ତ କରିନଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତିଗତ ହିଂସା ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦୁଇ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ହିଂସା ଘଟିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ସରକାର ତଥା ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ ସହ ମୁକାବିଲା କରିବା ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏହି ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ହିଂସା ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ରାଜନୀତି କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗଳାରେ ସନ୍ଦେଶଖାଲି ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବିରୋଧୀମାନେ କିଛି କରିନଥିଲେ, ଏବଂ ସେହିପରି ଆରଜି କର ମାମଲାରେ ମଧ୍ୟ କିଛି କରାଯାଇ ନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦ୍ୱୈତ ମାନଦଣ୍ଡ ଅଧିକ ଦିନ ତିଷ୍ଠି ରହିପାରିବ ନାହିଁ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମଣିପୁରରେ ଜାତିଗତ ହିଂସାରେ ୨୬୦ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି, କିନ୍ତୁ କେବଳ ବଙ୍ଗଳାରେ ନିର୍ବାଚନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ହିଂସାରେ ପ୍ରାୟ ୨୫୦ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦୁଇଟି ଆସନ ଜିତି ସେମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଗତ ତିନୋଟି ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୧୧,୩୨୭ଟି ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଘଟଣା ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇ ୩୪୨୮ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମୃତ୍ୟୁରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁରେ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୨୦ଟି ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ସେମାନଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଣିପୁରରେ ଜାତିଗତ ହିଂସାରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୬୦ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି ଏବଂ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମୃତ୍ୟୁ ପ୍ରଥମ ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଘଟିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରରେ ଜାତିଗତ ହିଂସା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହୋଇନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୧୯୯୩ ରୁ ୧୯୯୮ ମସିହା ମଧ୍ୟରେ ମଣିପୁରରେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଧରି ନାଗା-କୁକି ସଂଘର୍ଷ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୭୫୦ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିକ୍ଷିପ୍ତ ଘଟଣା ଜାରି ରହିଥିଲା। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟରେ ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିନଥିଲେ। ୧୯୯୭-୯୮ ରେ, କୁକି-ପାଇଟ୍ ବିବାଦ ଘଟିଥିଲା, ଯାହା ୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ଧ୍ୱଂସ, ୧୩ ହଜାର ଲୋକ ବିସ୍ଥାପିତ, ୩୫୨ ମୃତ୍ୟୁ, ଶହ ଶହ ଆହତ ଏବଂ ୫୦୦୦ ଘର ଜାଳି ଦେଇଥିଲା | ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୯୯୩ ମସିହାରେ ଛଅ ମାସ ଧରି ଚାଲିଥିବା ମୈତେଇ-ପଙ୍ଗଲ ସଂଘର୍ଷରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ଏପରିକି ଏହି ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଣିପୁର ଗସ୍ତ କରିନଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଦଳ ସେହି ସମୟରେ ହିଂସାକୁ ରାଜନୀତିକରଣ କରିନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ବିରୋଧୀମାନେ ରାଜନୀତିକରଣ କରି ମଣିପୁରର କ୍ଷତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁର ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପୂର୍ବରୁ ମଣିପୁରରେ ସାତ ବର୍ଷର ଶାସନ କାଳରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ମଧ୍ୟ ଧର୍ମଘଟ କିମ୍ବା କର୍ଫ୍ୟୁ ହୋଇନଥିଲା ଏବଂ କୌଣସି ହିଂସା ଘଟି ନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରରେ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଅଣ-ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଜାତିଗତ ହିଂସା ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି କାରଣରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ହିଂସା ସରକାରଙ୍କ ବିଫଳତା କିମ୍ବା ଆତଙ୍କବାଦ କିମ୍ବା ଧାର୍ମିକ ସଂଘର୍ଷ ନୁହେଁ, ବରଂ ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ବ୍ୟାଖ୍ୟା କାରଣରୁ ଦୁଇ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ଅସୁରକ୍ଷାର ଭାବନାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଜାତିଗତ ହିଂସା। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପରଦିନ ହିଁ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଏହି ଆଦେଶକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିଥିଲେ କାରଣ ଏହା ଅସାମ୍ବିଧାନିକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଣିପୁରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ କାହାକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କିମ୍ବା ଅବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରସ୍ତାବ କାରଣରୁ ଲାଗୁ କରାଯାଇନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ସଚିବ ଥିବା ଶ୍ରୀ ଅଜୟ କୁମାର ଭଲ୍ଲାଙ୍କୁ ମଣିପୁରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ରାଜ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ବୈଠକ ହୋଇସାରିଛି, ଏବଂ ଗୃହର ଅଧିବେଶନ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇଟି ବୈଠକ ହୋଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ଏକ ବୈଠକ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଉଭୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବୁଝିବେ ଏବଂ ଆଲୋଚନାର ମାର୍ଗ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଣିପୁରରେ ପରିସ୍ଥିତି ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବା ମାତ୍ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ତୁରନ୍ତ ଉଠାଇ ଦିଆଯିବ, କାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶାସନ ବଳବତ୍ତର ରଖିବା ତାଙ୍କ ଦଳର ନୀତି ନୁହେଁ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, moved a statutory resolution in the Rajya Sabha for the approval of the imposition of President's Rule in Manipur, house adopted the resolution
Home Minister clarifies that no-confidence was not brought against the Manipur government because the opposition didn’t have enough members
This violence is not terrorism, government failure, or religious conflict, but ethnic violence caused by the feeling of insecurity between two communities due to a decision of the High Court
Under the rule of opposition governments in Manipur, there were, on average, more than 200 days of strikes, blockades, and curfews in a year, and over 1,000 people were killed in encounters, the then Prime Minister did not visit Manipur
There is a difference between ethnic violence and Naxalism, but the opposition fails to see any distinction between the two
The methods of dealing with Naxalites, who stand against the government and the public with weapons, and the ethnic violence between two communities, are different
Several meetings have already taken place between both parties, and another meeting is soon going to be held in New Delhi
Home Minister expressed confidence that both communities would understand the situation and adopt the path of dialogue
04 APR 2025 5:39PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister, Shri Amit Shah, moved a statutory resolution in the Rajya Sabha for the approval of the imposition of President's Rule in Manipur. The resolution was thereafter adopted by the upper house.
Introducing the resolution, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah clarified that no-confidence was not brought against the Manipur government because the opposition did not have enough members to bring such a proposal. Shri Shah mentioned that the Chief Minister of his party resigned, after which the Governor held discussions with 37 Members of Legislative Assembly from BJP, 6 from NPP, 5 from NPF, 1 from JD(U), and 5 from Congress. When most of members expressed that they were not in a position to form a government, the Cabinet recommended the imposition of President's Rule, which was accepted by the President.
Shri Amit Shah mentioned that President's Rule was imposed on February 13, 2025 while there has been no violence in Manipur since December 2024 until today. He urged that such misconceptions should not be spread. Shri Shah pointed out that if we refer to the situation seven years ago, when the opposition government was in power in Manipur, on an average, the state experienced 200 days of strikes, blockades, and curfews in a year, and more than 1,000 people were killed in encounters. He also noted that during that time, the then Prime Minister had not visited Manipur.
Union Home Minister said that there is a difference between ethnic violence and Naxalism. He said that when violence occurs between two communities, the approach to dealing with it is different from dealing with Naxals, who are armed and stand against the government and the people of the country. He mentioned that the opposition fails to distinguish between these two forms of violence. Shri Shah emphasized that this is a very sensitive issue, and politics should not be happen on it. He pointed out that in Bengal, women in areas like Sandeshkhali had been mistreated for hundreds of years, but the opposition did nothing, and similarly, nothing was done in the RG Kar case. He said that this double standard cannot last for long. The Home Minister also mentioned that 260 people had died in ethnic violence in Manipur, but in Bengal, nearly 250 people were killed in election-related violence alone. He said that the opposition wants to teach them a lesson by winning two seats, but the people of the country have consistently taught the opposition a lesson in the last three general elections.
Shri Amit Shah noted that between 2004 and 2014, there were 11,327 violent incidents in the Northeast, but in the ten years of the Modi government, these incidents have reduced by 70 per cent, dropping to 3,428. He further mentioned that there has been a 70 per cent decrease in the death of security forces and an 85 per cent reduction in civilian casualties. Shri Shah highlighted that the Modi government has signed 20 peace agreements in the Northeast, and over 10,000 youths have surrendered their weapons and embraced peace.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that 260 people have been killed in the ethnic violence in Manipur so far and 70 per cent of the deaths occurred in the first 15 days. He emphasized that this is not the first time ethnic violence has occurred in Manipur. Shri Shah informed the House that between 1993 and 1998, there was a five-year Naga-Kuki conflict in Manipur, which resulted in 750 deaths, and sporadic incidents continued for a decade. He pointed out that the then Prime Minister did not visit the state during that period. In 1997-98, the Kuki-Paite conflict took place, which led to the destruction of more than 50 villages, the displacement of 13 thousand people, 352 deaths, hundreds of injuries, and the burning of 5,000 homes. Shri Shah further mentioned that in 1993, during the six-month-long Meitei-Pangal conflict, more than 100 people were killed. Even during these violent incidents, the then Prime Minister did not visit Manipur. He added that while his party did not politicize the violence at that time, today the opposition is exacerbating Manipur’s wounds by making political jabs.
Shri Amit Shah said that before the order of the Manipur High Court, there was not a single day of strikes or curfews in the seven years of governance in Manipur, and no violence had occurred. He said that the ethnic violence between the tribal and non-tribal communities in Manipur began due to a decision by the High Court. He said that this violence was neither a failure of the government nor terrorism or religious conflict, but rather ethnic violence arising from the sense of insecurity spread between two communities due to the interpretation of the High Court's decision. He further mentioned that the very next day, the Supreme Court stayed the order because it was deemed unconstitutional.
Union Home Minister stated that the imposition of President's Rule in Manipur was not done to save anyone or due to a no-confidence motion. He explained that after the imposition of President's Rule, Shri Ajay Kumar Bhalla, who was the Home Secretary to the Government of India, was appointed as the Governor of Manipur, and now there is peace in the state. Shri Shah informed the House that many meetings have already been held between both sides, and two meetings took place even during the ongoing session of the House. He also mentioned that another meeting between both communities is likely to take place soon in New Delhi. The Home Minister expressed confidence that both communities would understand the situation and adopt the path of dialogue. He further stated that as soon as the situation in Manipur normalizes, President's Rule will be lifted immediately, as it is not the policy of his party to keep President's Rule in place.