প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ নাগপুৰত মাধৱ নেত্ৰালয় প্ৰিমিয়াম চেন্টাৰৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
30 MAR 2025 2:34PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
মই গুড়ি-পড়ৱা আৰু নৱবৰ্ষৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ! শ্ৰদ্ধাৰ সৰ সংঘচালক ডঃ মোহন ভাগৱত ডাঙৰীয়া, স্বামী গোবিন্দ গিৰি জী মহাৰাজ, স্বামী অবধেশানন্দ গিৰি জী মহাৰাজ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফডণবীছ জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সতীৰ্থ নীতিন গাডকাৰী জী, ডঃ অবিনাশ চন্দ্ৰ অগ্নিহোত্ৰী জী, আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু ইয়াত উপস্থিত থকা সকলো জ্যেষ্ঠ সতীৰ্থ, আজি ৰাষ্ট্ৰযজ্ঞৰ এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠানত ইয়াত উপস্থিত থকাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ। আজি চৈত্ৰ শুক্ল প্ৰতিপদৰ এই দিনটো অতিশয় বিশেষ। আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে নৱৰাত্ৰিৰ পবিত্ৰ উৎসৱ। আজি দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তত গুড়ি-পড়ৱা, উগাড়ী আৰু নভৰেহ উৎসৱো উদযাপন কৰা হৈছে। আজি ভগৱান ঝুলেলাল জী আৰু গুৰু অংগদ দেৱ জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকীও। আমাৰ প্ৰেৰণা, অতি শ্ৰদ্ধাৰ ডাঃ চাহেবৰ জন্ম বাৰ্ষিকীও। আৰু এই বছৰ ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘৰ গৌৰৱময় যাত্ৰাৰ ১০০ বছৰো পূৰ্ণ হৈছে। আজি এই উপলক্ষে স্মৃতি মন্দিৰ পৰিদৰ্শন কৰি শ্ৰদ্ধাৰ ডাঃ চাহেব আৰু শ্ৰদ্ধাৰ গুৰুজীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
এই সময়ছোৱাত আমি আমাৰ সংবিধানৰ ৭৫ বছৰো উদযাপন কৰিছোঁ। অহা মাহত সংবিধান প্ৰণেতা বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ জন্ম বাৰ্ষিকী আছে। আজি দীক্ষাভূমিত বাবা চাহেবক প্ৰণাম জনাই তেওঁৰ আশীৰ্বাদ লওঁ। এই মহান ব্যক্তিসকলৰ ওচৰত প্ৰণাম জনাই নৱৰাত্ৰি আৰু সকলো উৎসৱ উপলক্ষে দেশবাসীলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি নাগপুৰত সংঘ সেৱাৰ এই পবিত্ৰ যাত্ৰাত আমি এক পূণ্য সংকল্পৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সাক্ষী হৈছোঁ। এইমাত্ৰ আমি মাধৱ নেত্ৰালয়ৰ কুলগীত শুনিলোঁ, এয়া আধ্যাত্মিকতা, জ্ঞান, গৌৰৱ আৰু গুৰুতাৰ এক আশ্চৰ্য্যকৰ বিদ্যালয়, মানৱতাৰ প্ৰতি নিবেদিত এই সেৱা মন্দিৰ প্ৰতি ক্ষেত্ৰতে এটি মন্দিৰ। মাধৱ নেত্ৰালয় এনে এক অনুষ্ঠান, যিয়ে বহু দশক ধৰি পূজ্য (শ্ৰদ্ধাৰ) গুৰুজীৰ আদৰ্শেৰে লাখ-লাখ লোকক সেৱা আগবঢ়াই আহিছে। মানুহৰ জীৱনলৈ পোহৰ ঘূৰি আহিছে, আজি ইয়াৰ নতুন চৌহদৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এতিয়া এই নতুন চৌহদৰ পিছত উক্ত সেৱাই অধিক গতি লাভ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা হাজাৰ-হাজাৰ নতুন লোকৰ জীৱনত পোহৰ বিয়পিব, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ অন্ধকাৰো আঁতৰি যাব। মাধৱ নেত্ৰালয়ৰ সৈতে জড়িত সকলো লোককে তেওঁলোকৰ কাম, সেৱাৰ মনোভাৱৰ বাবে শলাগ লৈ তেওঁলোকৰ প্ৰতি মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
মই লালকিল্লাৰ পৰা সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ কথা কৈছিলোঁ। আজি দেশে স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত যিদৰে কাম কৰি আছে, মাধৱ নেত্ৰালয়ে সেই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ বৰ্ধন ঘটাইছে। দেশৰ সকলো নাগৰিকে উন্নত স্বাস্থ্য সুবিধা লাভ কৰাটো আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়। দৰিদ্ৰৰ ভিতৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলেও দেশৰ সৰ্বোত্তম চিকিৎসা লাভ কৰিব লাগে, দেশৰ কোনো নাগৰিকে জীয়াই থকাৰ মৰ্য্যাদাৰ পৰা বঞ্চিত হ’ব নালাগে, দেশৰ বাবে জীৱন উৎসৰ্গা কৰা বৃদ্ধসকলে চিকিৎসাৰ বাবে চিন্তা কৰিব নালাগে, তেনে পৰিস্থিতিত জীয়াই থাকিব নালাগে আৰু এয়া চৰকাৰৰ নীতি। আৰু সেইবাবেই আজি আয়ুষ্মান ভাৰতৰ বাবে কোটি-কোটি লোকে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। দেশৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালক সাশ্ৰয়ী মূল্যত ঔষধ যোগান ধৰিছে হাজাৰ-হাজাৰ জন ঔষধি কেন্দ্ৰই। আজিকালি দেশত প্ৰায় এহাজাৰ ডায়েলাইছিছ চেন্টাৰ আছে, যিয়ে বিনামূলীয়া ডায়েলাইছিছ সেৱা প্ৰদান কৰি আছে, যাৰ ফলত দেশবাসীৰ হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে আৰু তেওঁলোকে স্বাস্থ্য সুবিধা লাভ কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত গাঁৱে-ভূঞে লাখ-লাখ আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ স্থাপন কৰা হৈছে, য’ত জনতাই দেশৰ শ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসকসকলৰ পৰা টেলিমেডিচিনৰ পৰামৰ্শ লাভ কৰে, প্ৰাথমিক চিকিৎসা আৰু অধিক সহায় লাভ কৰে। ৰোগ পৰীক্ষাৰ বাবে শ-শ কিলোমিটাৰ যাত্ৰা কৰিব নালাগে।
বন্ধুসকল,
আমি কেৱল চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা দুগুণ কৰাই নহয়, বৰঞ্চ দেশৰ কাৰ্য্যক্ষম এইমছৰ সংখ্যাও তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰিছোঁ। দেশত চিকিৎসা পাঠ্যক্ৰমৰ আসনো দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। আগন্তুক সময়ত ৰাইজৰ সেৱাৰ বাবে অধিক সংখ্যক দক্ষ চিকিৎসক উপলব্ধ কৰাৰ অৰ্থে প্ৰচেষ্টা প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছোঁ। আমি এটা অতিশয় সাহসী সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছোঁ, স্বাধীনতাৰ পিছত পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে এয়া সম্ভৱ হৈছে। যাতে এই দেশৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ এটি সন্তানেও ডাক্তৰ হ’ব পাৰে আৰু তেওঁৰ সপোন পূৰণ হ’ব পাৰে, তাৰ অৰ্থে আমি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ মাতৃভাষাত অধ্যয়নেৰে ডাক্তৰ হোৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছোঁ। আধুনিক চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ সৈতে জড়িত এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সমান্তৰালকৈ দেশখনে নিজৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞানকো আগুৱাই লৈ গৈছে। আমাৰ যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদেও আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে এক নতুন পৰিচয় লাভ কৰিছে, ভাৰতৰ সন্মান বাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এখন ৰাষ্ট্ৰৰ অস্তিত্ব নিৰ্ভৰ কৰে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি ইয়াৰ সংস্কৃতিৰ সম্প্ৰসাৰণ, সেই ৰাষ্ট্ৰৰ চেতনাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত। আমাৰ দেশৰ বুৰঞ্জীলৈ চালে শ-শ বছৰৰ দাসত্ব, ইমানবোৰ আগ্ৰাসন, ভাৰতৰ সামাজিক গাঁথনি মচি পেলোৱাৰ ইমান নিষ্ঠুৰ অপচেষ্টা চলোৱা হৈছিল যদিও ভাৰতৰ চেতনা কেতিয়াও শেষ নহ’ল, ইয়াৰ শিখা জ্বলি থাকিছিল। এয়া কেনেকৈ সম্ভৱ হ’ল? কাৰণ অতি কঠিন সময়তো এই চেতনাক জীয়াই ৰাখিবলৈ ভাৰতত নতুন-নতুন সামাজিক আন্দোলন অব্যাহত থাকিল। ভক্তি আন্দোলন ইয়াৰ উদাহৰণ, যাৰ বিষয়ে আমি সকলোৱেই ভালদৰে জানোঁ। মধ্যযুগৰ সেই কঠিন সময়ছোৱাত আমাৰ সন্তসকলে ভক্তিৰ ধাৰণাৰে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছিল। গুৰু নানক দেৱজী, কবীৰদাস, তুলসীদাস, সুৰদাস, সন্ত টুকাৰাম, আমাৰ মহাৰাষ্ট্ৰত সন্ত একনাথ, সন্ত নামদেৱ, সন্ত জ্ঞানেশ্বৰ, ইমানখিনি সাধুয়ে নিজৰ মৌলিক ধাৰণাৰে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাত প্ৰাণ উশাহ প্ৰদান কৰিছিল। এই আন্দোলনসমূহে বৈষম্যৰ বাধা ভাঙি সমাজখনক ঐক্যৰ দোলেৰে বান্ধি ৰাখিছিল।
একেদৰে স্বামী বিবেকানন্দৰ দৰে মহান লোকো আছিল। তেওঁ সমাজখনক ভবাই তুলিছিল, হতাশাত মজি থকা সমাজখনক ইয়াৰ প্ৰকৃত স্বৰূপৰ কথা সোঁৱৰাই দিছিল, আত্মবিশ্বাস জগাই তুলিছিল আৰু আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাৰ বিলোপ হ’বলৈ নিদিছিল। দাসত্বৰ শেষ দশক কেইটাত ডাক্তৰ চাহেব আৰু গুৰুজীৰ দৰে মহান ব্যক্তিয়ে ইয়াক নতুন শক্তি প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰিছিল। আজি আমি দেখিবলৈ পাইছোঁ যে ১০০ বছৰ আগতে ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰসাৰৰ বাবে যি চিন্তাৰ বীজ সিঁচা হৈছিল, সেই বীজে আজি বিশ্বৰ সন্মুখত এজোপা বটবৃক্ষৰ ৰূপ ধাৰণ কৰিছে। নীতি আৰু আদৰ্শই এই বটবৃক্ষক উচ্চতা প্ৰদান কৰিলে, লাখ-লাখ স্বেচ্ছাসেৱক (স্বয়ংসেৱক) ইয়াৰ ডাল, এয়া সাধাৰণ বট গছ নহয়, ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘ ভাৰতৰ অমৰ সংস্কৃতিৰ আধুনিক অক্ষয় বট। এই অক্ষয় বটে ভাৰতীয় সংস্কৃতি, আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ চেতনাক অহৰহভাৱে শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি মাধৱ নেত্ৰালয়ৰ নতুন চৌহদৰ কাম আৰম্ভ কৰোঁতে দৃষ্টিৰ কথা কোৱাটো স্বাভাৱিক। দৃষ্টিশক্তিয়ে আমাক জীৱনৰ দিশ প্ৰদান কৰে। সেইবাবেই, বেদেও কামনা কৰে - পশ্যেম শাৰদঃ শতম! (पश्येम शरदः शतम्!) অৰ্থাৎ আমি এশ বছৰ ধৰি চোৱা উচিত। এই দৃষ্টি চকুৰ অৰ্থাৎ বাহ্যিক দৃষ্টিৰ হ’ব লাগে আৰু অভ্যন্তৰীণ দৃষ্টিও থাকিব লাগে। অভ্যন্তৰীণ দৃষ্টিৰ কথা কওঁতে বিদৰ্ভৰ মহান সাধু শ্ৰী গুলাবৰাও মহাৰাজ জীক স্মৰণ কৰাটো স্বাভাৱিক। তেওঁক প্ৰজ্ঞাচক্ষু বুলি কোৱা হৈছিল। তেওঁ অতি কম বয়সতে দৃষ্টিশক্তি হেৰুৱাইছিল যদিও তেওঁ বহু কিতাপ লিখিছিল। আৰু এতিয়া এই প্ৰশ্নৰ উদয় হ’ব পাৰে যে চকুৰে দেখা নোপোৱাকৈয়ে ইমানখিনি কিতাপ কেনেকৈ লিখিব পাৰিলে? ইয়াৰ উত্তৰ হ’ল তেওঁৰ চকু নাছিল যদিও তেওঁৰ দৃষ্টিশক্তি আছিল। এই দৰ্শন জ্ঞানৰ পৰাই আহে, প্ৰজ্ঞাৰ পৰাই আবিৰ্ভাৱ হয়। এই দৃষ্টিভংগীয়ে ব্যক্তিৰ লগতে সমাজখনকো অপৰিসীম শক্তি প্ৰদান কৰে। আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘও এনে সংস্কাৰ যজ্ঞ, যিয়ে অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু বাহ্যিক দৃষ্টি উভয়ৰে বাবে কাম কৰি আছে। বাহ্যিক দৃষ্টি হিচাপে আমি মাধৱ নেত্ৰালয়ক দেখিবলৈ পাওঁ আৰু অন্তৰ্দৃষ্টিয়ে সংঘৰ সেৱাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কোৱা হয় - পৰোপকাৰায় ফলন্তি বৃক্ষ, পৰোপকাৰায় বহন্তি নাদ্যা। পৰোপকাৰায় দুহন্তী গাৱহ, পৰোপকাৰাৰ্থ-মিদম শৰীৰম। (परोपकाराय फलन्ति वृक्षाः, परोपकाराय वहन्ति नद्यः। परोपकाराय दुहन्ति गावः, परोपकारार्थ-मिदं शरीरम्।।) আমাৰ শৰীৰ কেৱল দান-বৰঙণিৰ বাবে, সেৱাৰ বাবে। আৰু যেতিয়া এই সেৱা আমাৰ সংস্কাৰৰ অংশ হৈ পৰে, তেতিয়া সেৱা নিজেই সাধনা হৈ পৰে। এই সাধনা প্ৰতিজন স্বেচ্ছাসেৱকৰ (স্বয়ংসেৱকৰ) জীৱনৰ উশাহ। এই সেৱা সংস্কাৰ, এই সাধনা, এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বায়ু, প্ৰজন্মৰ পৰা প্ৰজন্মলৈ প্ৰতিজন স্বেচ্ছাসেৱকক তপস্যাৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰি আছে। এই সেৱাই প্ৰতিজন স্বেচ্ছাসেৱকক অহৰহ গতিশীল কৰি ৰাখে, কেতিয়াও ভাগৰিবলৈ নিদিয়ে, কেতিয়াও ক্ষান্ত হ’বলৈ নিদিয়ে। পূজ্য গুৰু জীয়ে প্ৰায়ে কৈছিল, জীৱনৰ সময়সীমা নহয়, ইয়াৰ উপযোগিতাহে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি দেৱৰ পৰা দেশ আৰু ৰামৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰৰ জীৱন মন্ত্ৰ লৈ, নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰি যাওঁ। আৰু সেইবাবেই আমি দেখিবলৈ পাওঁ, কাম যিমানেই ডাঙৰ বা সৰু নহওঁক কিয়, পথাৰ, সীমান্তৰ গাওঁ, পাহাৰীয়া অঞ্চল, বনাঞ্চল সংঘৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলে সকলো স্থানতে নিস্বাৰ্থভাৱে কাম কৰি থাকে। ক’ৰবাত কোনোবাই বনবাসী কল্যাণ আশ্ৰমৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছে, ক’ৰবাত কোনোবাই একলব্য বিদ্যালয়ৰ জৰিয়তে জনজাতীয় শিশুক পঢ়ুৱাইছে, ক’ৰবাত কোনোবাই সাংস্কৃতিক জাগৰণৰ অভিযানত নিয়োজিত হৈ আছে। ক’ৰবাত কোনোবাই সেৱা ভাৰতীত যোগদান কৰি দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিত লোকসকলক সেৱা আগবঢ়াই আছে।
শেহতীয়াকৈ আমি দেখিলোঁ প্ৰয়াগৰ নেত্ৰ কুম্ভত স্বেচ্ছাসেৱকসকলে লাখ-লাখ লোকক সহায় কৰিছিল। অৰ্থাৎ য'ত সেৱা আছে তাতেই স্বয়ংসেৱক আছে। যেতিয়াই কোনো দুৰ্য্যোগ হয়, সেয়া বানপানীৰ ধ্বংসলীলাই হওঁক বা ভূমিকম্পৰ ভয়াবহতাই হওঁক, অনুশাসিত সৈনিকৰ দৰে স্বেচ্ছাসেৱকসকলে সেই স্থানত উপস্থিত হয়। কোনেও তেওঁলোকৰ সমস্যালৈ নাচায়, কোনেও তেওঁলোকৰ বেদনালৈ নাচায়; আমি কেৱল সেৱাৰ ভাৱনাৰে কামত ব্যস্ত হৈ পৰোঁ। সেৱাৰ মনোভাৱ আমাৰ অন্তৰত আছে, ই যজ্ঞ কুণ্ড, অগ্নিৰ দৰে জ্বলি যাওঁ আৰু নদীৰ ৰূপত সাগৰত বিলীন হওঁ আহক।
বন্ধুসকল,
এবাৰ সাক্ষাৎকাৰত পৰম পূজনীয় গুৰুজীক সোধা হৈছিল, সংঘক সৰ্বব্যাপী বুলি কিয় কয়? গুৰু জীৰ উত্তৰটো বৰ প্ৰেৰণাদায়ক আছিল। তেওঁ সংঘক পোহৰৰ লগত তুলনা কৰিছিল। তেওঁ কয় যে পোহৰ সৰ্বব্যাপী, আন্ধাৰ আঁতৰাই আনক কাম কৰাৰ পথ দেখুৱায়। গুৰুজীৰ এই শিক্ষা আমাৰ বাবে এক জীৱন মন্ত্ৰ। আমি পোহৰ হৈ আন্ধাৰ আঁতৰাব লাগিব, বাধা আঁতৰাব লাগিব, বাট এটা বান্ধিব লাগিব। আমি ওৰেটো জীৱন এই অনুভৱ শুনিছোঁ, সকলোৱে কম-বেছি পৰিমাণে এই মনোভাৱেৰে জীয়াই থাকিবলৈ চেষ্টা কৰিছোঁ। “জাতিৰ বাবে, মোৰ বাবে নহয়”।
বন্ধুসকল,
প্ৰচেষ্টাৰ সময়ত, যেতিয়া মোতকৈ আমাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হয়, যেতিয়া প্ৰথমে ৰাষ্ট্ৰৰ আত্মা সৰ্বোচ্চ হয়, যেতিয়া নীতি, সিদ্ধান্তত দেশৰ জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থ সৰ্বোচ্চ হয়, তেতিয়া সকলোতে ইয়াৰ প্ৰভাৱ আৰু পোহৰ দেখা যায়। এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে দেশখন পূৰ্বে যি শিকলিৰ বান্ধত আবদ্ধ হৈ আছিল, সেই শিকলি আমি ছিঙি পেলোৱাটোৱেই আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি আমি দেখিবলৈ পাইছোঁ ভাৰতে কেনেকৈ দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্ত হৈ আগবাঢ়িছে। ৭০ বছৰ ধৰি যি দাসত্বৰ দাগ কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছিল, তাৰ ঠাইত এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱৰ নতুন অধ্যায় আহি পৰিছে। ভাৰতৰ জনসাধাৰণক হেয়জ্ঞান কৰিবলৈ যি বৃটিছ আইন প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল, সেইসমূহক দেশে সলনি কৰিছে। দাসত্বৰ ধাৰণাৰে যুগুত কৰা দণ্ডবিধিৰ ঠাইত এতিয়া ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। আমাৰ এতিয়া ৰাজপথ নহয়, কৰ্তব্যপথ আছে। আমাৰ নৌসেনাৰ পতাকাতো দাসত্বৰ প্ৰতীক ছপা হৈছিল, তাৰ ঠাইত এতিয়া নৌসেনাৰ পতাকাত উৰি আছে ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ প্ৰতীক। বীৰ সাৱৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰখনৰ বাবে অত্যাচাৰ ভোগ কৰা আন্দামান দ্বীপ, য’ত নেতাজী সুভাষ বাবুৱে স্বাধীনতাৰ শিঙা বজাইছিল, সেই দ্বীপসমূহৰ নামো স্বাধীনতাৰ বীৰসকলৰ স্মৃতিত নামকৰণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বসুধৈৱ কুটুম্বকম মন্ত্ৰ আজি বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণত বিয়পি পৰিছে। আৰু বিশ্বখনে আমাৰ কৰ্মতো এই মনোভাৱ দেখিছে আৰু অনুভৱ কৰিছে। ক’ভিডৰ দৰে মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতে বিশ্বক পৰিয়াল হিচাপে গণ্যৰে ভেকচিন যোগান ধৰিছিল। বিশ্বৰ য’তেই প্ৰাকৃতিক দুৰ্য্যোগ হয়, ভাৰতে সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে সেৱা আগবঢ়াবলৈ থিয় দিয়ে। আপোনাসৱৰ জ্ঞাত যে কালি ম্যানমাৰত ইমান ডাঙৰ ভূমিকম্প হৈছে, ভাৰত প্ৰথমে তাত উপস্থিত হৈ অপাৰেচন ব্ৰহ্মৰ অধীনত জনসাধাৰণক সহায় কৰিছে। যেতিয়া তুৰস্কত ভূমিকম্প হৈছিল, যেতিয়া নেপালত ভূমিকম্প হৈছিল, যেতিয়া মালদ্বীপত জল সংকট হৈছিল, তেতিয়া ভাৰতে সহায় কৰিবলৈ এক মুহূৰ্তও অবাবত খৰচ কৰা নাছিল। যুদ্ধৰ দৰে পৰিস্থিতিত আমি আন দেশৰ নাগৰিকক নিৰাপদে উদ্ধাৰ কৰোঁ। বিশ্বই চকু ৰাখিছে যে আজি ভাৰতে অগ্ৰগতি লাভৰ সমান্তৰালকৈ দেশখন সমগ্ৰ গ্ল’বেল চাউথৰ কণ্ঠও হৈ পৰিছে। বিশ্ব ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ এই মনোভাৱ আমাৰ নিজৰ প্ৰমূল্যবোধৰেই পৰিচয়।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ আটাইতকৈ পৰম সম্পদ হৈছে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল। আৰু আমি দেখিবলৈ পাইছোঁ, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল আজি কিমান আত্মবিশ্বাসী হৈ উঠিছে। পূৰ্বৰ তুলনাত তেওঁলোকৰ ৰিস্ক লোৱা ক্ষমতা বহুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁলোকে নতুন-নতুন উদ্ভাৱন কৰিছে, ষ্টাৰ্ট-আপৰ জগতখনত নিজৰ ধ্বজা উৰুৱাইছে আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল নিজৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱান্বিত, নিজৰ সংস্কৃতিৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। শেহতীয়াকৈ আমি প্ৰয়াগৰাজৰ মহাকুম্ভত দেখিলোঁ, আজিৰ যুৱ প্ৰজন্ম মহাকুম্ভলৈ গৈছে আৰু এই সনাতন (চিৰন্তন) পৰম্পৰাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনেৰে গৌৰৱেৰে ভৰি পৰিছে। আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাক মনত ৰাখি কাম কৰি আছে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে মেক ইন ইণ্ডিয়াক সফল কৰি তুলিছে, ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল ভকেল ফৰ লোকেল হৈ পৰিছে। এটা আবেগ গঢ় লৈ উঠিছে, আমি দেশৰ বাবে জীয়াই থাকিব লাগিব, আমি দেশৰ বাবে কিবা এটা কৰিব লাগিব, খেলপথাৰৰ পৰা মহাকাশৰ উচ্চতালৈকে, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ মনোভাৱেৰে ভৰা আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকল আগবাঢ়িছে, আগবাঢ়িছে। এই একেখিনি যুৱক-যুৱতীয়ে ২০৪৭ত উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ পতাকা হাতত লৈছে, যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ হ’ব আৰু মই নিশ্চিত যে সংগঠন, নিষ্ঠা আৰু সেৱাৰ এই মনোভাৱে উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাক শক্তি আৰু দিশ প্ৰদান কৰি যাব। সংঘই ইমান বছৰে কৰা কষ্টৰ ফল দেখা গৈছে, সংঘৰ ইমান বছৰৰ তপস্যাই উন্নত ভাৰতৰ এক নতুন অধ্যায় লিখিছে।
বন্ধুসকল,
সংঘ প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ সময়ত ভাৰতৰ অৱস্থা বেলেগ আছিল আৰু পৰিস্থিতিও বেলেগ আছিল। ১৯২৫ৰ পৰা ১৯৪৭লৈকে সেই সময় আছিল সংগ্ৰামৰ। দেশৰ স্বাধীনতাৰ ডাঙৰ লক্ষ্য আছিল। আজি সংঘৰ ১০০ বছৰীয়া যাত্ৰাৰ অন্তত দেশখন পুনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্য্যায়ত উপনীত হৈছে। ২০২৫ৰ পৰা ২০৪৭লৈকে গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ছোৱা, আকৌ এবাৰ আমাৰ সন্মুখত এই সময়ছোৱাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ লক্ষ্য আছে। এবাৰ শ্ৰদ্ধাৰ গুৰুজীয়ে এখন চিঠিত লিখিছিল, মই আমাৰ ভৱিষ্যৎ ৰাষ্ট্ৰৰ ভেটিত সৰু শিল হ’ব বিচাৰোঁ, আমি আমাৰ সেৱাৰ সংকল্প সদায় অক্ষুণ্ণ ৰাখিব লাগিব। আমি আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম অক্ষুণ্ণ ৰাখিব লাগিব। আমি এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিব লাগিব আৰু অযোধ্যাত ভগৱান শ্ৰীৰামৰ নতুন মন্দিৰ নিৰ্মাণ সন্দৰ্ভত মই কোৱাৰ দৰে আমিও আগন্তুক এহেজাৰ বছৰৰ বাবে এখন শক্তিশালী ভাৰতৰ ভেটি স্থাপন কৰিব লাগিব। শ্ৰদ্ধাৰ ডাক্তৰ চাহেব আৰু শ্ৰদ্ধাৰ গুৰুজীৰ দৰে মহান ব্যক্তিৰ পথ প্ৰদৰ্শনে আমাক শক্তি প্ৰদান কৰি যাব বুলি মোৰ বিশ্বাস। এখনি উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প আমি পূৰণ কৰিম। আমি আমাৰ প্ৰজন্মৰ ত্যাগক মূল্য প্ৰদান কৰিম। এই সংকল্পৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোলৈকে এই শুভ নৱবৰ্ষৰ অলেখ শুভেচ্ছা জনালোঁ। আপোনাসৱক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of Madhav Netralaya Premium Centre in Nagpur, Maharashtra
30 MAR 2025 2:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai,
Bharat Mata ki Jai,
Bharat Mata ki Jai,
I heartily wish you all the best for the Gudi Padwa and the New Year! The most revered Sarsanghchalak Ji, Dr. Mohan Bhagwat Ji, Swami Govind Giri Ji Maharaj, Swami Avdheshanand Giri Ji Maharaj, the popular Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis Ji, my colleagues in the Union Cabinet Nitin Gadkari Ji, Dr. Avinash Chandra Agnihotri Ji, other dignitaries and all the senior colleagues present here, today I have got the privilege of being here in this holy ritual of Rashtra Yagna. Today, this day of Chaitra Shukla Pratipada is very special. The holy festival of Navratri is starting from today. The festivals of Gudi-Padwa, Ugadi and Navreh are also being celebrated in different parts of the country today. Today is also the birth anniversary of Lord Jhulelal Ji and Guru Angad Dev Ji. This is also the occasion of the birth anniversary of our inspiration, the most revered Doctor Saheb. And this year, the 100 years of the glorious journey of the Rashtriya Swayamsevak Sangh are also being completed. Today on this occasion, I have got the privilege of visiting Smriti Mandir and paying tribute to revered Doctor Saheb and revered Guruji.
Friends,
During this period, we have also celebrated 75 years of our Constitution. Next month is the birth anniversary of the architect of the Constitution, Baba Saheb Ambedkar. Today, I bowed down to Baba Saheb at Deekshabhoomi and took his blessings. I bow down to these great personalities and extend my heartfelt greetings to the countrymen on Navratri and all the festivals.
Friends,
Today, in Nagpur, this holy pilgrimage of Sangh service, we are becoming the evidence of the expansion of a pious resolution. Just now we heard in the Kulgeet of Madhav Netralaya, this is a wonderful school of spirituality, knowledge, pride and guruta, this service temple devoted to humanity is a temple in every particle. Madhav Netralaya is such an institution, which has been serving lakhs of people on the ideals of Pujya (revered) Guruji for many decades. Light has returned to people's lives, today the foundation stone of its new campus has been laid. Now after this new campus, these service works will gain more momentum. This will spread light in the lives of thousands of new people, the darkness of their lives will also be removed. I appreciate all the people associated with Madhav Netralaya for their work, their spirit of service and extend my best wishes to them.
Friends,
From the Red Fort, I had spoken about everyone's efforts. The way the country is working in the field of health today, Madhav Netralaya is enhancing those efforts. It is our priority that all the citizens of the country get better health facilities. Even the poorest of the poor should get the best treatment in the country, no citizen of the country should be deprived of the dignity of living, the elderly who have devoted their lives for the country should not be worried about treatment, they should not have to live in that situation, and this is the policy of the government. And that is why today crores of people are getting free treatment facilities due to Ayushman Bharat. Thousands of Jan Aushadhi Kendras are providing low price medicines to the poor and middle-class families of the country. These days there are about a thousand dialysis centers in the country, which are running a Yagna of providing free dialysis services, due to which thousands of crores of rupees of the countrymen are being saved and they are getting health benefits. In the last 10 years, lakhs of Ayushman Arogya Mandirs have been built in villages, where people get telemedicine consultation from the best doctors of the country, get primary treatment and further help. They do not have to travel hundreds of kilometers for disease checkup.
Friends,
We have not only doubled the number of medical colleges, but we have also tripled the number of operational AIIMS in the country. Medical seats in the country have also doubled. The effort is to have more and more good doctors available to serve the people in the coming times. We have taken a very bold decision, this happened for the first time since independence. So that even a poor child of this country can become a doctor and his dreams can be fulfilled, we have provided the facility to students to become doctors in their mother tongue. Along with these efforts related to modern medical science, the country is also advancing its traditional knowledge. Our Yoga and Ayurveda have also got a new identity in the whole world today, India's respect is increasing.
Friends,
The existence of any nation depends on the expansion of its culture, the expansion of the consciousness of that nation, generation after generation. If we look at the history of our country, there were hundreds of years of slavery, so many invasions, so many cruel attempts to erase the social structure of India, but the consciousness of India never ended, its flame kept burning. How did this happen? Because even in the most difficult times, new social movements kept happening in India to keep this consciousness alive. Bhakti movement is an example of this, which we are all well aware of. In that difficult period of the medieval period, our saints gave new energy to our national consciousness with the ideas of devotion. Guru Nanak Dev Ji, Kabirdas, Tulsidas, Surdas, Sant Tukaram here in our Maharashtra, Sant Eknath, Sant Namdev, Sant Dnyaneshwar, so many saints breathed life into our national consciousness with their original ideas. These movements broke the trap of discrimination and tied the society in the thread of unity.
Similarly, there were great saints like Swami Vivekananda. He shook the society, sinking in despair, and reminded it of its true nature, instilled self-confidence in it and did not let our national consciousness die out. In the last decades of slavery, great personalities like Doctor Saheb and Guruji worked to give it new energy. Today we see that the seed of thought that was sown 100 years ago for the preservation and promotion of national consciousness is in front of the world today in the form of a great banyan tree. Principles and ideals give height to this banyan tree, millions of volunteers (Swayamsevak) are its branches, this is not an ordinary banyan tree, the Rashtriya Swayamsevak Sangh is the modern Akshay Vat of India's immortal culture. This Akshay Vat is continuously energizing the Indian culture, the consciousness of our nation.
Friends,
Today, when we are starting the work of the new premises of Madhav Netralaya, it is natural to talk about vision. Vision gives us direction in our lives. That is why, the Vedas also wish - Pashyem Sharadah Shatam! (पश्येम शरदः शतम्!) That is, we should see for a hundred years. This vision should be of the eyes, that is, external vision, and there should also be internal vision. When we talk about internal vision, it is natural to remember the great saint of Vidarbha, Shri Gulabrao Maharaj Ji. He was called Pragyachakshu. He lost his eyesight at a very young age, but he still wrote many books. And now anyone can ask that when one cannot see with eyes, how can one write so many books? The answer to this is that even though he did not have eyes, he had vision. This vision comes from knowledge, it appears from wisdom. This vision gives immense power to the individual as well as the society. Our Rashtriya Swayamsevak Sangh is also such a Sanskar Yagna, which is working for both inner vision and outer vision. As outer vision we see Madhav Netralaya and inner vision has made the Sangh synonymous with service.
Friends,
It is said here - Paropakaraya phalanti vriksha, paropakaraya vahanthi nadya. Paropkaaraay Duhanti Gaavah, Paropkarartha-midam shariram. (परोपकाराय फलन्ति वृक्षाः, परोपकाराय वहन्ति नद्यः। परोपकाराय दुहन्ति गावः, परोपकारार्थ-मिदं शरीरम्।। ) Our body is only for charity, for service. And when this service becomes part of our sanskars, then service itself becomes sadhana. This sadhana is the life air of every volunteer's (Swayamsevak’s) life. This service sanskar, this sadhana, this vital air, is inspiring every volunteer from generation to generation for penance. This service keeps every volunteer constantly moving, never lets him get tired, never lets him stop. Pujya Guru ji often used to say, it is not the duration of life, but its usefulness that is important. We have taken the life mantra of country from Dev and nation from Ram, and keep performing our duty. And that is why we see, no matter how big or small the work is, any field of work, border villages, hilly areas, forest areas, the volunteers of the Sangh keep working selflessly. Somewhere someone is engaged in the work of Vanvasi Kalyan Ashram by making it his aim, somewhere someone is teaching tribal children through Ekal Vidyalaya, somewhere someone is engaged in the mission of cultural awakening. Somewhere someone is serving the poor and deprived by joining Seva Bharti.
We recently saw how volunteers helped lakhs of people at the Netra Kumbh in Prayag. That is, wherever there is service, there is Swayamsevak. Whenever there is a calamity, be it the devastation of floods or the horror of an earthquake, volunteers reach the spot like disciplined soldiers. No one looks at their problems, no one looks at their pains; we simply get busy with the work with a sense of service. Service is in our hearts, it is Yagna kund, let us burn like sacrificial fire and let us merge in the ocean in the form of a river.
Friends,
Once in an interview, the most revered Guru Ji was asked, why does he call the Sangh omnipresent? Guru Ji's answer was very inspiring. He compared the Sangh to light. He said that light is omnipresent, it may not do all the work alone, but by removing the darkness, it shows the way to others to work. This teaching of Guru Ji is a life mantra for us. We have to become light and remove darkness, remove obstacles, make a way. We keep hearing that feeling throughout our life, everyone keeps trying to live it in more or less quantity. I am not you, I am not we, “Idam Rashtraaya Idam Na Mam” (“It is for the nation, it is not for me”).
Friends,
When during the efforts, when the focus is on we than I, when the spirit of nation first is paramount, when the interest of the people of the country is paramount in policies, decisions, then everywhere its influence and light is visible. For a developed India, it is most important that we break the shackles in which the country was entangled. Today we are seeing how India is moving forward from the mindset of slavery. The scars of slavery in which they had been carried for 70 years are now being replaced by new chapters of national pride. Those British laws, which were made to demean the people of India, have been changed by the country. The Penal Code, which was created with the idea of ​​slavery, has now been replaced by the Bharatiya Nyay Samhita. In the courtyard of our democracy, it is no longer the Rajpath, but the Kartavyapath. The symbol of slavery was also printed on the flag of our Navy, in its place now the symbol of Chhatrapati Shivaji Maharaj is fluttering on the flag of the Navy. The islands of Andaman, where Veer Savarkar suffered torture for the nation, where Netaji Subhash Babu blew the trumpet of freedom, the names of those islands have also been kept in the memory of the heroes of freedom.
Friends,
Our mantra of Vasudhaiva Kutumbakam is reaching every corner of the world today. And the world is seeing and feeling it in our actions as well. When a pandemic like Covid comes, India considers the world as a family and provides vaccines. Wherever there is a natural disaster in the world, India stands up to serve with full dedication. You have seen just yesterday that such a big earthquake has struck Myanmar, India has reached there first to help the people there under Operation Brahma. When there was an earthquake in Turkiye, when there was an earthquake in Nepal, when there was a water crisis in Maldives, India did not waste a moment in helping. In situations like war, we evacuate citizens from other countries safely. The world is watching that today when India is progressing, it is also becoming the voice of the entire Global South. This spirit of world brotherhood is an extension of our own values.
Friends,
Today, India's biggest asset is our youth. And we see how confident the youth of India is today. Their risk-taking capacity has increased manifold compared to earlier. They are doing new innovations, waving their flag in the world of start-ups and most importantly, today's youth of India is proud of their heritage, proud of their culture. We recently saw in the Prayagraj Maha Kumbh, today's young generation reached the Maha Kumbh in millions and were filled with pride by connecting with this sanatan (eternal) tradition. Today, the youth of India is working keeping in mind the needs of the country. The youth of India has made Make in India a success, the youth of India has become vocal for local. A passion has been formed, we have to live for the country, we have to do something for the country, from the playground to the heights of space, our youth, filled with the spirit of nation building, are moving forward, moving forward. These same youth are holding the flag of the goal of developed India in 2047, when it will be 100 years of independence and I am confident that this triveni of organization, dedication and service will continue to give energy and direction to the journey of developed India. The hard work of the Sangh for so many years is bearing fruit, the penance of the Sangh for so many years is writing a new chapter of developed India.
Friends,
When the Sangh was established, the condition of India was different and the circumstances were also different. From 1925 to 1947, that was a time of struggle. The country had the big goal of independence. Today, after the 100-year journey of the Sangh, the country is again at an important stage. The important period from 2025 to 2047, once again we have big goals before us in this period. Once revered Guruji had written in a letter, I want to be a small stone in the foundation of our grand nation, we have to keep our resolve of service always burning. We have to maintain our hard work. We have to realize the dream of a developed India and as I had said on the construction of the new temple of Lord Shri Ram in Ayodhya, we also have to lay the foundation of a strong India for the next one thousand years. I am confident that the guidance of great personalities like revered Doctor Saheb and revered Guruji will continue to give us strength. We will fulfill the resolution of a developed India. We will make the sacrifices of our generations worthwhile. With this resolution, once again many best wishes to all of you for this auspicious New Year. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.