Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of Madhav Netralaya Premium Centre in Nagpur, Maharashtra
30 MAR 2025 2:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai,
Bharat Mata ki Jai,
Bharat Mata ki Jai,
I heartily wish you all the best for the Gudi Padwa and the New Year! The most revered Sarsanghchalak Ji, Dr. Mohan Bhagwat Ji, Swami Govind Giri Ji Maharaj, Swami Avdheshanand Giri Ji Maharaj, the popular Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis Ji, my colleagues in the Union Cabinet Nitin Gadkari Ji, Dr. Avinash Chandra Agnihotri Ji, other dignitaries and all the senior colleagues present here, today I have got the privilege of being here in this holy ritual of Rashtra Yagna. Today, this day of Chaitra Shukla Pratipada is very special. The holy festival of Navratri is starting from today. The festivals of Gudi-Padwa, Ugadi and Navreh are also being celebrated in different parts of the country today. Today is also the birth anniversary of Lord Jhulelal Ji and Guru Angad Dev Ji. This is also the occasion of the birth anniversary of our inspiration, the most revered Doctor Saheb. And this year, the 100 years of the glorious journey of the Rashtriya Swayamsevak Sangh are also being completed. Today on this occasion, I have got the privilege of visiting Smriti Mandir and paying tribute to revered Doctor Saheb and revered Guruji.
Friends,
During this period, we have also celebrated 75 years of our Constitution. Next month is the birth anniversary of the architect of the Constitution, Baba Saheb Ambedkar. Today, I bowed down to Baba Saheb at Deekshabhoomi and took his blessings. I bow down to these great personalities and extend my heartfelt greetings to the countrymen on Navratri and all the festivals.
Friends,
Today, in Nagpur, this holy pilgrimage of Sangh service, we are becoming the evidence of the expansion of a pious resolution. Just now we heard in the Kulgeet of Madhav Netralaya, this is a wonderful school of spirituality, knowledge, pride and guruta, this service temple devoted to humanity is a temple in every particle. Madhav Netralaya is such an institution, which has been serving lakhs of people on the ideals of Pujya (revered) Guruji for many decades. Light has returned to people's lives, today the foundation stone of its new campus has been laid. Now after this new campus, these service works will gain more momentum. This will spread light in the lives of thousands of new people, the darkness of their lives will also be removed. I appreciate all the people associated with Madhav Netralaya for their work, their spirit of service and extend my best wishes to them.
Friends,
From the Red Fort, I had spoken about everyone's efforts. The way the country is working in the field of health today, Madhav Netralaya is enhancing those efforts. It is our priority that all the citizens of the country get better health facilities. Even the poorest of the poor should get the best treatment in the country, no citizen of the country should be deprived of the dignity of living, the elderly who have devoted their lives for the country should not be worried about treatment, they should not have to live in that situation, and this is the policy of the government. And that is why today crores of people are getting free treatment facilities due to Ayushman Bharat. Thousands of Jan Aushadhi Kendras are providing low price medicines to the poor and middle-class families of the country. These days there are about a thousand dialysis centers in the country, which are running a Yagna of providing free dialysis services, due to which thousands of crores of rupees of the countrymen are being saved and they are getting health benefits. In the last 10 years, lakhs of Ayushman Arogya Mandirs have been built in villages, where people get telemedicine consultation from the best doctors of the country, get primary treatment and further help. They do not have to travel hundreds of kilometers for disease checkup.
Friends,
We have not only doubled the number of medical colleges, but we have also tripled the number of operational AIIMS in the country. Medical seats in the country have also doubled. The effort is to have more and more good doctors available to serve the people in the coming times. We have taken a very bold decision, this happened for the first time since independence. So that even a poor child of this country can become a doctor and his dreams can be fulfilled, we have provided the facility to students to become doctors in their mother tongue. Along with these efforts related to modern medical science, the country is also advancing its traditional knowledge. Our Yoga and Ayurveda have also got a new identity in the whole world today, India's respect is increasing.
Friends,
The existence of any nation depends on the expansion of its culture, the expansion of the consciousness of that nation, generation after generation. If we look at the history of our country, there were hundreds of years of slavery, so many invasions, so many cruel attempts to erase the social structure of India, but the consciousness of India never ended, its flame kept burning. How did this happen? Because even in the most difficult times, new social movements kept happening in India to keep this consciousness alive. Bhakti movement is an example of this, which we are all well aware of. In that difficult period of the medieval period, our saints gave new energy to our national consciousness with the ideas of devotion. Guru Nanak Dev Ji, Kabirdas, Tulsidas, Surdas, Sant Tukaram here in our Maharashtra, Sant Eknath, Sant Namdev, Sant Dnyaneshwar, so many saints breathed life into our national consciousness with their original ideas. These movements broke the trap of discrimination and tied the society in the thread of unity.
Similarly, there were great saints like Swami Vivekananda. He shook the society, sinking in despair, and reminded it of its true nature, instilled self-confidence in it and did not let our national consciousness die out. In the last decades of slavery, great personalities like Doctor Saheb and Guruji worked to give it new energy. Today we see that the seed of thought that was sown 100 years ago for the preservation and promotion of national consciousness is in front of the world today in the form of a great banyan tree. Principles and ideals give height to this banyan tree, millions of volunteers (Swayamsevak) are its branches, this is not an ordinary banyan tree, the Rashtriya Swayamsevak Sangh is the modern Akshay Vat of India's immortal culture. This Akshay Vat is continuously energizing the Indian culture, the consciousness of our nation.
Friends,
Today, when we are starting the work of the new premises of Madhav Netralaya, it is natural to talk about vision. Vision gives us direction in our lives. That is why, the Vedas also wish - Pashyem Sharadah Shatam! (पश्येम शरदः शतम्!) That is, we should see for a hundred years. This vision should be of the eyes, that is, external vision, and there should also be internal vision. When we talk about internal vision, it is natural to remember the great saint of Vidarbha, Shri Gulabrao Maharaj Ji. He was called Pragyachakshu. He lost his eyesight at a very young age, but he still wrote many books. And now anyone can ask that when one cannot see with eyes, how can one write so many books? The answer to this is that even though he did not have eyes, he had vision. This vision comes from knowledge, it appears from wisdom. This vision gives immense power to the individual as well as the society. Our Rashtriya Swayamsevak Sangh is also such a Sanskar Yagna, which is working for both inner vision and outer vision. As outer vision we see Madhav Netralaya and inner vision has made the Sangh synonymous with service.
Friends,
It is said here - Paropakaraya phalanti vriksha, paropakaraya vahanthi nadya. Paropkaaraay Duhanti Gaavah, Paropkarartha-midam shariram. (परोपकाराय फलन्ति वृक्षाः, परोपकाराय वहन्ति नद्यः। परोपकाराय दुहन्ति गावः, परोपकारार्थ-मिदं शरीरम्।। ) Our body is only for charity, for service. And when this service becomes part of our sanskars, then service itself becomes sadhana. This sadhana is the life air of every volunteer's (Swayamsevak’s) life. This service sanskar, this sadhana, this vital air, is inspiring every volunteer from generation to generation for penance. This service keeps every volunteer constantly moving, never lets him get tired, never lets him stop. Pujya Guru ji often used to say, it is not the duration of life, but its usefulness that is important. We have taken the life mantra of country from Dev and nation from Ram, and keep performing our duty. And that is why we see, no matter how big or small the work is, any field of work, border villages, hilly areas, forest areas, the volunteers of the Sangh keep working selflessly. Somewhere someone is engaged in the work of Vanvasi Kalyan Ashram by making it his aim, somewhere someone is teaching tribal children through Ekal Vidyalaya, somewhere someone is engaged in the mission of cultural awakening. Somewhere someone is serving the poor and deprived by joining Seva Bharti.
We recently saw how volunteers helped lakhs of people at the Netra Kumbh in Prayag. That is, wherever there is service, there is Swayamsevak. Whenever there is a calamity, be it the devastation of floods or the horror of an earthquake, volunteers reach the spot like disciplined soldiers. No one looks at their problems, no one looks at their pains; we simply get busy with the work with a sense of service. Service is in our hearts, it is Yagna kund, let us burn like sacrificial fire and let us merge in the ocean in the form of a river.
Friends,
Once in an interview, the most revered Guru Ji was asked, why does he call the Sangh omnipresent? Guru Ji's answer was very inspiring. He compared the Sangh to light. He said that light is omnipresent, it may not do all the work alone, but by removing the darkness, it shows the way to others to work. This teaching of Guru Ji is a life mantra for us. We have to become light and remove darkness, remove obstacles, make a way. We keep hearing that feeling throughout our life, everyone keeps trying to live it in more or less quantity. I am not you, I am not we, “Idam Rashtraaya Idam Na Mam” (“It is for the nation, it is not for me”).
Friends,
When during the efforts, when the focus is on we than I, when the spirit of nation first is paramount, when the interest of the people of the country is paramount in policies, decisions, then everywhere its influence and light is visible. For a developed India, it is most important that we break the shackles in which the country was entangled. Today we are seeing how India is moving forward from the mindset of slavery. The scars of slavery in which they had been carried for 70 years are now being replaced by new chapters of national pride. Those British laws, which were made to demean the people of India, have been changed by the country. The Penal Code, which was created with the idea of ​​slavery, has now been replaced by the Bharatiya Nyay Samhita. In the courtyard of our democracy, it is no longer the Rajpath, but the Kartavyapath. The symbol of slavery was also printed on the flag of our Navy, in its place now the symbol of Chhatrapati Shivaji Maharaj is fluttering on the flag of the Navy. The islands of Andaman, where Veer Savarkar suffered torture for the nation, where Netaji Subhash Babu blew the trumpet of freedom, the names of those islands have also been kept in the memory of the heroes of freedom.
Friends,
Our mantra of Vasudhaiva Kutumbakam is reaching every corner of the world today. And the world is seeing and feeling it in our actions as well. When a pandemic like Covid comes, India considers the world as a family and provides vaccines. Wherever there is a natural disaster in the world, India stands up to serve with full dedication. You have seen just yesterday that such a big earthquake has struck Myanmar, India has reached there first to help the people there under Operation Brahma. When there was an earthquake in Turkiye, when there was an earthquake in Nepal, when there was a water crisis in Maldives, India did not waste a moment in helping. In situations like war, we evacuate citizens from other countries safely. The world is watching that today when India is progressing, it is also becoming the voice of the entire Global South. This spirit of world brotherhood is an extension of our own values.
Friends,
Today, India's biggest asset is our youth. And we see how confident the youth of India is today. Their risk-taking capacity has increased manifold compared to earlier. They are doing new innovations, waving their flag in the world of start-ups and most importantly, today's youth of India is proud of their heritage, proud of their culture. We recently saw in the Prayagraj Maha Kumbh, today's young generation reached the Maha Kumbh in millions and were filled with pride by connecting with this sanatan (eternal) tradition. Today, the youth of India is working keeping in mind the needs of the country. The youth of India has made Make in India a success, the youth of India has become vocal for local. A passion has been formed, we have to live for the country, we have to do something for the country, from the playground to the heights of space, our youth, filled with the spirit of nation building, are moving forward, moving forward. These same youth are holding the flag of the goal of developed India in 2047, when it will be 100 years of independence and I am confident that this triveni of organization, dedication and service will continue to give energy and direction to the journey of developed India. The hard work of the Sangh for so many years is bearing fruit, the penance of the Sangh for so many years is writing a new chapter of developed India.
Friends,
When the Sangh was established, the condition of India was different and the circumstances were also different. From 1925 to 1947, that was a time of struggle. The country had the big goal of independence. Today, after the 100-year journey of the Sangh, the country is again at an important stage. The important period from 2025 to 2047, once again we have big goals before us in this period. Once revered Guruji had written in a letter, I want to be a small stone in the foundation of our grand nation, we have to keep our resolve of service always burning. We have to maintain our hard work. We have to realize the dream of a developed India and as I had said on the construction of the new temple of Lord Shri Ram in Ayodhya, we also have to lay the foundation of a strong India for the next one thousand years. I am confident that the guidance of great personalities like revered Doctor Saheb and revered Guruji will continue to give us strength. We will fulfill the resolution of a developed India. We will make the sacrifices of our generations worthwhile. With this resolution, once again many best wishes to all of you for this auspicious New Year. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁରରେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟ ପ୍ରିମିୟମ୍ ସେଣ୍ଟରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
30 MAR 2025 2:34PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ,
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୁଡ଼ି ପାଡ଼ୱା ଏବଂ ନୂତନ ବର୍ଷର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା! କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ପରମ ପୂଜ୍ୟ ସରସଂଘ ଚାଳକ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ମୋହନ ଭାଗବତ ଜୀ, ସ୍ୱାମୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗିରି ଜୀ ମହାରାଜ, ସ୍ୱାମୀ ଅବଧେଶାନନ୍ଦ ଗିରି ଜୀ ମହାରାଜ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନବୀସ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ନୀତିନ ଗଡକରୀ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ଅଭିନାଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଅଗ୍ନିହୋତ୍ରୀ ଜୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ସହକର୍ମୀ, ଆଜି ମୁଁ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରଯଜ୍ଞର ପବିତ୍ର ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଯୋଗଦେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଆଜି, ଚୈତ୍ର ଶୁକ୍ଳ ପ୍ରତିପଦାର ଏହି ଦିନଟି ବହୁତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଆଜିଠାରୁ ନବରାତ୍ରିର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଆଜି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୋଣରେ ଗୁଡ଼ି ପଡ଼ୱା, ଉଗାଦି ଏବଂ ନଭରେହ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭଗବାନ ଝୁଲେଲାଲ ଜୀ ଏବଂ ଗୁରୁ ଅଙ୍ଗଦ ଦେବ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ । ଏହା ଆମର ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ, ପରମ ପୂଜ୍ୟ ଡାକ୍ତର ସାହେବଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ମଧ୍ୟ ଅବସର। ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘର ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହେଉଛି। ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ ସ୍ମୃତି ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ଡାକ୍ତର ସାହେବ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଭିତରେ ଆମେ ଆମର ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିଛୁ। ଆସନ୍ତା ମାସରେ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣେତା ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଆଜି ମୁଁ ଦୀକ୍ଷାଭୂମିରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇଛି। ଏହି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହିତ, ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନବରାତ୍ରି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ପାଇଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ନାଗପୁରରେ ସଂଘ ସେବାର ଏହି ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥାନରେ, ଆମେ ଏକ ପବିତ୍ର ସଂକଳ୍ପର ବିସ୍ତାର ସଖି ହେଈଛୁ । ଏବେ ଆମେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟର ପାରିବାରିକ ଗୀତରେ ଶୁଣିଲୁ, ଏହା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଜ୍ଞାନ, ଗର୍ବ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାକର୍ଷଣର ଏକ ସୁନ୍ଦର ବିଦ୍ୟାଳୟ, ମାନବତା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଏହି ସେବା ମନ୍ଦିର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକାରେ ଏକ ମନ୍ଦିର। ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯାହା ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିଆସୁଛି। ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଲୋକ ଫେରି ଆସିଛି, ଆଜି ଏହାର ନୂତନ ସଂକଳନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି। ଏବେ ଏହି ନୂତନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପରେ, ଏହି ସେବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ଗତି ପାଇବ। ଏହା ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଲୋକ ବିସ୍ତାର କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଅନ୍ଧକାରକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିବ। ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କର ଏହି ସେବା ପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି। ଆଜି ଦେଶ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ କାମ କରୁଛି, ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟ ସେହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ଲୋକକୁ ମଧ୍ୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ମିଳିବା ଉଚିତ, କୌଣସି ନାଗରିକଙ୍କୁ ଜୀବନଯାପନର ସମ୍ମାନରୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଦେଇଥିବା ବୃଦ୍ଧାବୃଦ୍ଧମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ସରକାରଙ୍କ ନୀତି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଗୁଁ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ମିଳୁଛି। ହଜାର ହଜାର ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଦେଶର ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆଜିକାଲି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ହଜାର ଡାଏଲିସିସ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ମାଗଣାରେ ଡାଏଲିସିସ୍ ସେବା ଯୋଗାଇବାର ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ଏହା ଯୋଗୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି ଏବଂ ସେମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡାକ୍ତରଙ୍କଠାରୁ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ପରାମର୍ଶ ପାଆନ୍ତି, ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଅଧିକ ସହାୟତା ପାଆନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ରୋଗ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡୁ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ କେବଳ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିନାହୁଁ, ବରଂ ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ AIIMS ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଦେଶରେ ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଭଲ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଭଲ ଡାକ୍ତର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ହେଉଛି ପ୍ରୟାସ। ଆମେ ଏକ ବହୁତ ସାହସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ, ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଘଟିଲା। ଏହି ଦେଶର ଜଣେ ଗରିବ ପିଲା ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ। ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଦେଶ ଏହାର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ଆମର ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ନୂତନ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି, ଭାରତର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଏହାର ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରସାର, ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ସେହି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଚେତନାର ପ୍ରସାର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଯଦି ଆମେ ଆମ ଦେଶର ଇତିହାସ ଉପରେ ନଜର ପକାଇବା, ତେବେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ, ଏତେ ଆକ୍ରମଣ, ଭାରତର ସାମାଜିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାଇଁ ଏତେ ନିଷ୍ଠୁର ପ୍ରୟାସ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଚେତନା କେବେ ଶେଷ ହୋଇନଥିଲା, ଏହାର ଅଗ୍ନି ଜଳୁଥିଲା। ଏହା କିପରି ହେଲା? କାରଣ ସବୁଠାରୁ କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ମଧ୍ୟ, ଏହି ଚେତନାକୁ ଜୀବିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ନୂତନ ସାମାଜିକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଜାରି ରହିଥିଲା। ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ, ଏହା ଏକ ଉଦାହରଣ ଯାହା ସହିତ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବରେ ପରିଚିତ। ମଧ୍ୟଯୁଗର ସେହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ, ଆମର ସନ୍ଥମାନେ ଭକ୍ତିର ଧାରଣା ସହିତ ଆମର ଜାତୀୟ ଚେତନାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ। ଆମ ଦେଶ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ, କବିରଦାସ, ତୁଳସୀଦାସ, ସୁରଦାସ, ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ, ସନ୍ଥ ଏକନାଥ, ସନ୍ଥ ନାମଦେବ, ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର, ଅନେକ ସନ୍ଥ ସେମାନଙ୍କର ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆମ ଜାତୀୟ ଚେତନାରେ ଜୀବନ ଫୁଙ୍କି ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନଗୁଡ଼ିକ ଭେଦଭାବର ଶିକୁଳି ଭାଙ୍ଗି ସମାଜକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥିଲା।
ସେହିପରି, ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପରି ମହାନ ସନ୍ଥ ଥିଲେ। ସେ ହତାଶାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ସମାଜକୁ ହଲାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଏହାର ପ୍ରକୃତ ପରିଚୟ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଏଥିରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆମର ଜାତୀୟ ଚେତନାକୁ ମରିଯିବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ। ଦାସତ୍ୱର ଶେଷ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଡାକ୍ତର ସାହେବ ଏବଂ ଗୁରୁ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଏହାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବୀଜ ବୁଣାଯାଇଥିଲା, ତାହା ଆଜି ଏକ ମହାନ ବଟବୃକ୍ଷ ରୂପରେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି। ନୀତି ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଏହି ବଟବୃକ୍ଷକୁ ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ ଏହାର ଶାଖା, ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ ବଟବୃକ୍ଷ ନୁହେଁ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ ହେଉଛି ଭାରତର ଅମର ସଂସ୍କୃତିର ଆଧୁନିକ ଅକ୍ଷୟ ବଟ। ଆଜି ଏହି ଅକ୍ଷୟ ବଟ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ, ଆମ ଜାତିର ଚେତନାକୁ ନିରନ୍ତର ଉର୍ଜ୍ଜିତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟର ନୂତନ ସଂକଳନର କାମ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଆଲୋଚନା ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ । ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହିଁ ଆମ ଜୀବନରେ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ, ବେଦରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଛି - ପଶ୍ୟେମ ଶାରଦଃ ଶତମ୍! ଅର୍ଥାତ୍, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଶହେ ବର୍ଷ ଦେଖିବା। ଏହି ଦୃଷ୍ଟି ଆଖିର ହେବା ଉଚିତ, ଅର୍ଥାତ୍, ବାହ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଦୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ବିଷୟରେ କଥା ହେଉ, ବିଦର୍ଭର ମହାନ ସନ୍ଥ ଶ୍ରୀ ଗୁଲାବରାଓ ମହାରାଜ ଜୀଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଜ୍ଞାଚକ୍ଷୁ କୁହାଯାଉଥିଲା। ସେ ବହୁତ କମ୍ ବୟସରେ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ହରାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତଥାପି ସେ ଅନେକ ପୁସ୍ତକ ଲେଖିଥିଲେ। ଆଉ ଏବେ କେହି ପଚାରିପାରନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କିଛି ଆଖିକୁ ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ, ତେବେ ତା' ସତ୍ତ୍ୱେ କେହି ଏତେ ଲେଖା କିପରି ଲେଖିପାରିବେ? ଏହାର ଉତ୍ତର ହେଉଛି ଯେ ତାଙ୍କର ଆଖି ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟି ଥିଲା। ଏହି ଦର୍ଶନ ବୁଝାମଣାରୁ ଆସେ, ଏବଂ ଜ୍ଞାନରୁ ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସମାଜକୁ ବହୁତ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂସେବକ ସଂଘ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଏକ ସଂସ୍କାର ଯଜ୍ଞ, ଯାହା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବାହ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଉଭୟ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆମେ ମାଧବ ନେତ୍ରାଳୟକୁ ଏକ ବାହ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାବରେ ଦେଖୁ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସଂଘକୁ ସେବାର ସମାର୍ଥକ କରିଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ କୁହାଯାଏ- -परोपकाराय फलन्ति वृक्षाः, परोपकाराय वहन्ति नद्यः। परोपकाराय दुहन्ति गावः, परोपकारार्थ-मिदं शरीरम्। ଆମର ଶରୀର କେବଳ ଦାନ ପାଇଁ, କେବଳ ସେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସେବା ଆମର ସଂସ୍କାରର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ ସେବା ନିଜେ ଏକ ସାଧନା ହୋଇଯାଏ। ଏହି ସାଧନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରାଣବାୟୁ। ଏହି ସେବା ବିଧି, ଏହି ସାଧନା, ଏହି ଜୀବନ ନିଶ୍ୱାସ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ତପସ୍ୟା ଏବଂ ତପସ୍ୟା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି। ଏହି ସେବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ଗତିଶୀଳ ରଖେ, ଏହା ତାଙ୍କୁ କେବେ କ୍ଳାନ୍ତ ହେବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ, କେବେ ଅଟକିବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ। ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଜୀ ପ୍ରାୟତଃ କହୁଥିଲେ, ଜୀବନର ଅବଧି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାର ଉପଯୋଗୀତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ଦେବଙ୍କଠାରୁ ଦେଶର ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ ରାମଙ୍କଠାରୁ ଜାତିର ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର ନେଇଛୁ ଏବଂ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିଚାଲିଛୁ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ କାମ ଯେତେ ବଡ଼ ହେଉ କି ଛୋଟ, କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ବି ହେଉ, ସୀମାନ୍ତ ଗାଁ, ପାହାଡିଆ ଅଞ୍ଚଳ, ଜଙ୍ଗଲ ଅଞ୍ଚଳ, ସଂଘର ସ୍ଵେଚ୍ଛାସେବକମାନେ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବରେ କାମ କରିଚାଲିଛନ୍ତି। କେଉଁଠି କେହି ବନବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ଆଶ୍ରମକୁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, କେଉଁଠି କେହି ଏକଲ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି, କେଉଁଠି କେହି ସାଂସ୍କୃତିକ ଜାଗରଣ ମିଶନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି କେହି ସେବା ଭାରତୀ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ସେବା କରୁଛନ୍ତି।
ନିକଟରେ ଆମେ ପ୍ରୟାଗର ମହାକୁମ୍ଭରେ ଦେଖିଲୁ, କିପରି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକମାନେ ସେଠାରେ ନେତ୍ର କୁମ୍ଭରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍, ଯେଉଁଠାରେ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ଅଛି, ସେଠାରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକମାନେ ଅଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଘଟେ, ତାହା ବନ୍ୟାର କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହେଉ କିମ୍ବା ଭୂମିକମ୍ପର ଭୟାବହତା, ସ୍ୱୟଂସେବକମାନେ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ସୈନିକ ପରି ତୁରନ୍ତ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚି ଯାଆନ୍ତି। କେହି ନିଜ ସମସ୍ୟାକୁ ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ, କେହି ନିଜ ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ; ଆମେ କେବଳ ସେବା ମନୋଭାବ ସହିତ କାମରେ ସାମିଲ ହେଉ। ଏହା ଆମ ହୃଦୟରେ ବାସ କରେ, ସେବା ହେଉଛି ବଳିଦାନ ଅଗ୍ନି, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଯଜ୍ଞ ଅଗ୍ନି ପରି ଜଳିବା ଏବଂ ନଦୀ ରୂପରେ ସମୁଦ୍ରରେ ମିଶିଯିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଥରେ ଏକ ସାକ୍ଷାତକାରରେ, ସବୁଠାରୁ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଜୀଙ୍କୁ ପଚରାଯାଇଥିଲା, ସେ ସଂଘକୁ ସର୍ବବ୍ୟାପୀ କାହିଁକି କୁହନ୍ତି? ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ଉତ୍ତର ବହୁତ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଥିଲା। ସେ ସଂଘକୁ ଆଲୋକ ସହିତ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତା ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଲୋକ ସର୍ବବ୍ୟାପୀ, ଏହା ଏକା ସମସ୍ତ କାମ କରିପାରିବ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଅନ୍ଧାରକୁ ଦୂର କରି ଏହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କାମ କରିବାର ପଥ ଦେଖାଏ। ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ଏହି ଶିକ୍ଷା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର। ଆମକୁ ଆଲୋକ ହେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଅନ୍ଧକାରକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପଡିବ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏକ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମେ ସାରା ଜୀବନ ସେହି ଭାବନା ଶୁଣିଥାଉ, ସମସ୍ତେ କମ୍ କିମ୍ବା ଅଧିକ ସହିତ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଚାଲିଥାନ୍ତି। ମୁଁ ତୁମେ ନୁହେଁ, ମୁଁ ଅହଂକାର ନୁହେଁ, ମୁଁ ଆମେ ନୁହେଁ, "ଇଦମ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟ, ଇଦମ୍ ନା ମାମ୍"।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ପ୍ରୟାସ ସମୟରେ, ଧ୍ୟାନ ଆମ ଉପରେ ଥାଏ, ମୁଁ ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାବନା ସର୍ବୋପରି ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଆଲୋକ ସବୁଠି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇଥାଏ। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ, ଦେଶ ଯେଉଁ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଫସି ରହିଥିଲା ତାହାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଭାରତ କିପରି ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ୭୦ ବର୍ଷ ଧରି ବହନ କରାଯାଉଥିବା ଦାସତ୍ୱର ଚିହ୍ନ ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ହୀନମନ୍ୟତା ସ୍ଥାନରେ, ଏବେ ଜାତୀୟ ଗର୍ବର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖାଯାଉଛି। ଦେଶ ସେହି ଇଂରାଜୀ ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ଯାହା ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ତିଆରି କରାଯାଇଥିଲା। ଦାସ ମାନସିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଦଣ୍ଡ ସଂହିତା ସ୍ଥାନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟିକ ସଂହିତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ଏବେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରାଙ୍ଗଣରେ, କୌଣସି ରାଜପଥ ନାହିଁ, ବରଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ପଥ ଅଛି। ଆମ ନୌସେନାର ପତାକାରେ ମଧ୍ୟ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ ମୁଦ୍ରିତ ହୋଇଥିଲା, ଏହା ସ୍ଥାନରେ ଏବେ ନୌସେନାର ପତାକାରେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରତୀକ ଉଡୁଛି। ଆଣ୍ଡାମାନ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ, ଯେଉଁଠାରେ ବୀର ସାଭରକର ଜାତି ପାଇଁ ନିର୍ଯାତନା ସହିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବାବୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ବିଗୁଲ୍ ବଜାଇଥିଲେ, ସେହି ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ନାମ ମଧ୍ୟ ଏବେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ବୀରମାନଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ରଖାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ ମନ୍ତ୍ର ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଯେତେବେଳେ କୋଭିଡ୍ ଭଳି ମହାମାରୀ ଘଟେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ପରିବାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ ଏବଂ ଟୀକା ପ୍ରଦାନ କରେ। ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଲେ, ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୃଦୟର ସହିତ ସେବା ପାଇଁ ଠିଆ ହୁଏ। ତୁମେ ଗତକାଲି ଦେଖିଛ ଯେ ମିଆଁମାରରେ ଏତେ ବଡ଼ ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଛି। ଅପରେସନ୍ ବ୍ରହ୍ମା ଅଧୀନରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ସେଠାକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ତୁର୍କୀରେ ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ନେପାଳରେ ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ମାଳଦ୍ୱୀପରେ ଜଳ ସଙ୍କଟ ହୋଇଥିଲା, ଭାରତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରିନଥିଲା। ଯୁଦ୍ଧ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିଥାଉ। ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରଗତି କରୁଥିବାରୁ, ଏହା ସମଗ୍ର ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ର ସ୍ୱର ମଧ୍ୟ ପାଲଟିଯାଉଛି। ବିଶ୍ୱ ଭାଇଚାରାର ଏହି ଭାବନା ଆମ ନିଜସ୍ୱ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ବିସ୍ତାର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ହେଉଛି ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି। ଏବଂ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି କେତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ତାଙ୍କର ବିପଦ ଗ୍ରହଣ କ୍ଷମତା ବହୁ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ କରୁଛନ୍ତି, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଜଗତରେ ନିଜର ପତାକା ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଆଜିର ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏହାର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଗର୍ବିତ ହୋଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ନିକଟରେ, ଆମେ ପ୍ରୟାଗରାଜ ମହାକୁମ୍ଭରେ ଦେଖିଲୁ ଯେ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ମହାକୁମ୍ଭରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଚିରନ୍ତନ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇ ଗର୍ବରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ସଫଳ କରିଛନ୍ତି, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ସ୍ଥାନୀୟ ପାଇଁ ସ୍ୱରକାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ, ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ଏକ ଆଗ୍ରହ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଖେଳ ପଡ଼ିଆରୁ ମହାକାଶର ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଭାବନାରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ, ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଏହି ଯୁବକମାନେ ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟର ପତାକା ଧରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବୁ, ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସଂଗଠନ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସେବାର ଏହି ସଙ୍ଗମ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାକୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଚାଲିବ। ସଂଘର ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଫଳ ଦେଉଛି, ସଂଘର ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି କଠୋରତା ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବାରେ ଲାଗିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ସଂଘ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଭାରତର ଅବସ୍ଥା ଭିନ୍ନ ଥିଲା ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ଥିଲା। ୧୯୨୫ ରୁ ୧୯୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହା ସଂଘର୍ଷର ସମୟ ଥିଲା। ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା। ଆଜି, ସଂଘର ଯାତ୍ରାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପରେ, ଦେଶ ପୁଣିଥରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୨୫ ରୁ ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ, ଏହି ସମୟରେ ପୁଣି ଥରେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ଥରେ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଜୀ ଏକ ଚିଠିରେ ଲେଖିଥିଲେ, ମୁଁ ଆମର ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମୂଳଦୁଆରେ ଏକ ଛୋଟ ପଥର ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଆମକୁ ସର୍ବଦା ସେବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ଆମର କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ମୁଁ ଯେପରି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ମନ୍ଦିର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି, ଆମକୁ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ମଧ୍ୟ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ପୂଜ୍ୟ ଡାକ୍ତର ସାହେବ, ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ଦେବ। ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବୁ। ଆମେ ଆମର ପିଢ଼ିର ବଳିଦାନକୁ ସାର୍ଥକ କରିବୁ। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପବିତ୍ର ନବବର୍ଷ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା। ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!