Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of Madhav Netralaya Premium Centre in Nagpur, Maharashtra
30 MAR 2025 2:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai,
Bharat Mata ki Jai,
Bharat Mata ki Jai,
I heartily wish you all the best for the Gudi Padwa and the New Year! The most revered Sarsanghchalak Ji, Dr. Mohan Bhagwat Ji, Swami Govind Giri Ji Maharaj, Swami Avdheshanand Giri Ji Maharaj, the popular Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis Ji, my colleagues in the Union Cabinet Nitin Gadkari Ji, Dr. Avinash Chandra Agnihotri Ji, other dignitaries and all the senior colleagues present here, today I have got the privilege of being here in this holy ritual of Rashtra Yagna. Today, this day of Chaitra Shukla Pratipada is very special. The holy festival of Navratri is starting from today. The festivals of Gudi-Padwa, Ugadi and Navreh are also being celebrated in different parts of the country today. Today is also the birth anniversary of Lord Jhulelal Ji and Guru Angad Dev Ji. This is also the occasion of the birth anniversary of our inspiration, the most revered Doctor Saheb. And this year, the 100 years of the glorious journey of the Rashtriya Swayamsevak Sangh are also being completed. Today on this occasion, I have got the privilege of visiting Smriti Mandir and paying tribute to revered Doctor Saheb and revered Guruji.
Friends,
During this period, we have also celebrated 75 years of our Constitution. Next month is the birth anniversary of the architect of the Constitution, Baba Saheb Ambedkar. Today, I bowed down to Baba Saheb at Deekshabhoomi and took his blessings. I bow down to these great personalities and extend my heartfelt greetings to the countrymen on Navratri and all the festivals.
Friends,
Today, in Nagpur, this holy pilgrimage of Sangh service, we are becoming the evidence of the expansion of a pious resolution. Just now we heard in the Kulgeet of Madhav Netralaya, this is a wonderful school of spirituality, knowledge, pride and guruta, this service temple devoted to humanity is a temple in every particle. Madhav Netralaya is such an institution, which has been serving lakhs of people on the ideals of Pujya (revered) Guruji for many decades. Light has returned to people's lives, today the foundation stone of its new campus has been laid. Now after this new campus, these service works will gain more momentum. This will spread light in the lives of thousands of new people, the darkness of their lives will also be removed. I appreciate all the people associated with Madhav Netralaya for their work, their spirit of service and extend my best wishes to them.
Friends,
From the Red Fort, I had spoken about everyone's efforts. The way the country is working in the field of health today, Madhav Netralaya is enhancing those efforts. It is our priority that all the citizens of the country get better health facilities. Even the poorest of the poor should get the best treatment in the country, no citizen of the country should be deprived of the dignity of living, the elderly who have devoted their lives for the country should not be worried about treatment, they should not have to live in that situation, and this is the policy of the government. And that is why today crores of people are getting free treatment facilities due to Ayushman Bharat. Thousands of Jan Aushadhi Kendras are providing low price medicines to the poor and middle-class families of the country. These days there are about a thousand dialysis centers in the country, which are running a Yagna of providing free dialysis services, due to which thousands of crores of rupees of the countrymen are being saved and they are getting health benefits. In the last 10 years, lakhs of Ayushman Arogya Mandirs have been built in villages, where people get telemedicine consultation from the best doctors of the country, get primary treatment and further help. They do not have to travel hundreds of kilometers for disease checkup.
Friends,
We have not only doubled the number of medical colleges, but we have also tripled the number of operational AIIMS in the country. Medical seats in the country have also doubled. The effort is to have more and more good doctors available to serve the people in the coming times. We have taken a very bold decision, this happened for the first time since independence. So that even a poor child of this country can become a doctor and his dreams can be fulfilled, we have provided the facility to students to become doctors in their mother tongue. Along with these efforts related to modern medical science, the country is also advancing its traditional knowledge. Our Yoga and Ayurveda have also got a new identity in the whole world today, India's respect is increasing.
Friends,
The existence of any nation depends on the expansion of its culture, the expansion of the consciousness of that nation, generation after generation. If we look at the history of our country, there were hundreds of years of slavery, so many invasions, so many cruel attempts to erase the social structure of India, but the consciousness of India never ended, its flame kept burning. How did this happen? Because even in the most difficult times, new social movements kept happening in India to keep this consciousness alive. Bhakti movement is an example of this, which we are all well aware of. In that difficult period of the medieval period, our saints gave new energy to our national consciousness with the ideas of devotion. Guru Nanak Dev Ji, Kabirdas, Tulsidas, Surdas, Sant Tukaram here in our Maharashtra, Sant Eknath, Sant Namdev, Sant Dnyaneshwar, so many saints breathed life into our national consciousness with their original ideas. These movements broke the trap of discrimination and tied the society in the thread of unity.
Similarly, there were great saints like Swami Vivekananda. He shook the society, sinking in despair, and reminded it of its true nature, instilled self-confidence in it and did not let our national consciousness die out. In the last decades of slavery, great personalities like Doctor Saheb and Guruji worked to give it new energy. Today we see that the seed of thought that was sown 100 years ago for the preservation and promotion of national consciousness is in front of the world today in the form of a great banyan tree. Principles and ideals give height to this banyan tree, millions of volunteers (Swayamsevak) are its branches, this is not an ordinary banyan tree, the Rashtriya Swayamsevak Sangh is the modern Akshay Vat of India's immortal culture. This Akshay Vat is continuously energizing the Indian culture, the consciousness of our nation.
Friends,
Today, when we are starting the work of the new premises of Madhav Netralaya, it is natural to talk about vision. Vision gives us direction in our lives. That is why, the Vedas also wish - Pashyem Sharadah Shatam! (पश्येम शरदः शतम्!) That is, we should see for a hundred years. This vision should be of the eyes, that is, external vision, and there should also be internal vision. When we talk about internal vision, it is natural to remember the great saint of Vidarbha, Shri Gulabrao Maharaj Ji. He was called Pragyachakshu. He lost his eyesight at a very young age, but he still wrote many books. And now anyone can ask that when one cannot see with eyes, how can one write so many books? The answer to this is that even though he did not have eyes, he had vision. This vision comes from knowledge, it appears from wisdom. This vision gives immense power to the individual as well as the society. Our Rashtriya Swayamsevak Sangh is also such a Sanskar Yagna, which is working for both inner vision and outer vision. As outer vision we see Madhav Netralaya and inner vision has made the Sangh synonymous with service.
Friends,
It is said here - Paropakaraya phalanti vriksha, paropakaraya vahanthi nadya. Paropkaaraay Duhanti Gaavah, Paropkarartha-midam shariram. (परोपकाराय फलन्ति वृक्षाः, परोपकाराय वहन्ति नद्यः। परोपकाराय दुहन्ति गावः, परोपकारार्थ-मिदं शरीरम्।। ) Our body is only for charity, for service. And when this service becomes part of our sanskars, then service itself becomes sadhana. This sadhana is the life air of every volunteer's (Swayamsevak’s) life. This service sanskar, this sadhana, this vital air, is inspiring every volunteer from generation to generation for penance. This service keeps every volunteer constantly moving, never lets him get tired, never lets him stop. Pujya Guru ji often used to say, it is not the duration of life, but its usefulness that is important. We have taken the life mantra of country from Dev and nation from Ram, and keep performing our duty. And that is why we see, no matter how big or small the work is, any field of work, border villages, hilly areas, forest areas, the volunteers of the Sangh keep working selflessly. Somewhere someone is engaged in the work of Vanvasi Kalyan Ashram by making it his aim, somewhere someone is teaching tribal children through Ekal Vidyalaya, somewhere someone is engaged in the mission of cultural awakening. Somewhere someone is serving the poor and deprived by joining Seva Bharti.
We recently saw how volunteers helped lakhs of people at the Netra Kumbh in Prayag. That is, wherever there is service, there is Swayamsevak. Whenever there is a calamity, be it the devastation of floods or the horror of an earthquake, volunteers reach the spot like disciplined soldiers. No one looks at their problems, no one looks at their pains; we simply get busy with the work with a sense of service. Service is in our hearts, it is Yagna kund, let us burn like sacrificial fire and let us merge in the ocean in the form of a river.
Friends,
Once in an interview, the most revered Guru Ji was asked, why does he call the Sangh omnipresent? Guru Ji's answer was very inspiring. He compared the Sangh to light. He said that light is omnipresent, it may not do all the work alone, but by removing the darkness, it shows the way to others to work. This teaching of Guru Ji is a life mantra for us. We have to become light and remove darkness, remove obstacles, make a way. We keep hearing that feeling throughout our life, everyone keeps trying to live it in more or less quantity. I am not you, I am not we, “Idam Rashtraaya Idam Na Mam” (“It is for the nation, it is not for me”).
Friends,
When during the efforts, when the focus is on we than I, when the spirit of nation first is paramount, when the interest of the people of the country is paramount in policies, decisions, then everywhere its influence and light is visible. For a developed India, it is most important that we break the shackles in which the country was entangled. Today we are seeing how India is moving forward from the mindset of slavery. The scars of slavery in which they had been carried for 70 years are now being replaced by new chapters of national pride. Those British laws, which were made to demean the people of India, have been changed by the country. The Penal Code, which was created with the idea of ​​slavery, has now been replaced by the Bharatiya Nyay Samhita. In the courtyard of our democracy, it is no longer the Rajpath, but the Kartavyapath. The symbol of slavery was also printed on the flag of our Navy, in its place now the symbol of Chhatrapati Shivaji Maharaj is fluttering on the flag of the Navy. The islands of Andaman, where Veer Savarkar suffered torture for the nation, where Netaji Subhash Babu blew the trumpet of freedom, the names of those islands have also been kept in the memory of the heroes of freedom.
Friends,
Our mantra of Vasudhaiva Kutumbakam is reaching every corner of the world today. And the world is seeing and feeling it in our actions as well. When a pandemic like Covid comes, India considers the world as a family and provides vaccines. Wherever there is a natural disaster in the world, India stands up to serve with full dedication. You have seen just yesterday that such a big earthquake has struck Myanmar, India has reached there first to help the people there under Operation Brahma. When there was an earthquake in Turkiye, when there was an earthquake in Nepal, when there was a water crisis in Maldives, India did not waste a moment in helping. In situations like war, we evacuate citizens from other countries safely. The world is watching that today when India is progressing, it is also becoming the voice of the entire Global South. This spirit of world brotherhood is an extension of our own values.
Friends,
Today, India's biggest asset is our youth. And we see how confident the youth of India is today. Their risk-taking capacity has increased manifold compared to earlier. They are doing new innovations, waving their flag in the world of start-ups and most importantly, today's youth of India is proud of their heritage, proud of their culture. We recently saw in the Prayagraj Maha Kumbh, today's young generation reached the Maha Kumbh in millions and were filled with pride by connecting with this sanatan (eternal) tradition. Today, the youth of India is working keeping in mind the needs of the country. The youth of India has made Make in India a success, the youth of India has become vocal for local. A passion has been formed, we have to live for the country, we have to do something for the country, from the playground to the heights of space, our youth, filled with the spirit of nation building, are moving forward, moving forward. These same youth are holding the flag of the goal of developed India in 2047, when it will be 100 years of independence and I am confident that this triveni of organization, dedication and service will continue to give energy and direction to the journey of developed India. The hard work of the Sangh for so many years is bearing fruit, the penance of the Sangh for so many years is writing a new chapter of developed India.
Friends,
When the Sangh was established, the condition of India was different and the circumstances were also different. From 1925 to 1947, that was a time of struggle. The country had the big goal of independence. Today, after the 100-year journey of the Sangh, the country is again at an important stage. The important period from 2025 to 2047, once again we have big goals before us in this period. Once revered Guruji had written in a letter, I want to be a small stone in the foundation of our grand nation, we have to keep our resolve of service always burning. We have to maintain our hard work. We have to realize the dream of a developed India and as I had said on the construction of the new temple of Lord Shri Ram in Ayodhya, we also have to lay the foundation of a strong India for the next one thousand years. I am confident that the guidance of great personalities like revered Doctor Saheb and revered Guruji will continue to give us strength. We will fulfill the resolution of a developed India. We will make the sacrifices of our generations worthwhile. With this resolution, once again many best wishes to all of you for this auspicious New Year. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহারাস্ত্রাগী নাগপুরদা মাধব নেত্রালয় প্রিমিয়ম সেন্তরগী উরেপ-উয়ুং তম্বদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
30 MAR 2025 2:34PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়,
ভারত মাতা কি জয়,
ভারত মাতা কি জয়,
গুদী পরৱা অমসুং অনৌবা চহিগীদমক্তা অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি! খ্বাইদগী ইকাই খুম্নরবা সরসংঘচালক জী, দা. মোহন ভাগৱত জী, স্বামী গোবিন্দ গিরি জী মহারাজ, স্বামীর অবধেশানন্দ গিরি জী মহারাজ, মহারাস্ত্রাগী মীয়ামনা পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী দেবেন্দ্র ফদনবিসজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপশিং নিতিন গদকরী জী, দোক্তর অবিনাশ চন্দ্র অগ্নিহোত্রি জী, মফম অসিদা লৈরিবা অতৈ দিগনিতরীশিং অমসুং মকোক থোংবা মরুপশিং, ঙসি ঐহাক্না রাস্ত্রা য়জ্ঞগী শেংলবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংজরে। ঙসি, চৈত্র শুক্লা প্রতিপদাগী নুমিৎ অসি য়াম্না অখন্নবা নুমিৎ অমনি। ঙসিদগী নবরাত্রিগী থৌরম হৌরে। ঙসি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা গুদী-পরৱা, উগাদী অমসুং নভরেহগী কুহ্মৈশিংসু পাংথোক্লি। ঙসি অসি লোর্দ ঝুলেলালজী অমসুং গুরু অঙ্গদ দেবজীগী মপোক কুমওনসুনি। মসি ঐখোয়গী ইথিল পীরিবা, খ্বাইদগী শক্নাইরবা দোক্তর সাহেবকী মপোক কুমওনসু ওইরি। অমসুং চহি অসিদা, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘকী শিংথানীংঙাই ওইরবা খোঙচৎকী চহি 100 মপুং ফারক্লি। ঙসি, মসিগী থৌরম অসিদা ঐহাক্না স্মৃতি মন্দিরদা চৎপা অমসুং ইকাই খুম্নরবা দোক্তর সাহেব অমসুং ইকাই খুম্নরবা গুরুজীদা ইকাই খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা ফংলে।
মরুপশিং,
মতম অসিগী মনুংদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী সংবিধানগী চহি 75শুবগী কুমওনসু পাংথোক্লি। লাক্কদৌরিবা থা অসি সংবিধানগী আর্কিতেক্ত, বাবা সাহেব অম্বেদকরগী মপোক কুমওননি। ঙসি ঐহাক্না দীক্ষাভুমিদা বাবা সাহেবকী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি অমসুং মহাক্কী য়াইফ মঙ্গোল নীজরি। ঐহাক্না অসিগুম্বা অথোইবা মীওইশিং অসিগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি অমসুং নবরাত্রি অমসুং কুহ্মৈ পুম্নমক্তা লৈবাক মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, নাগপুরদা, সংঘ সর্ভিসকী মসিগী অশেংবা খোঙচৎ অসিদা, ঐখোয়না অফবা ৱারেপ অমগী পাকথোক চাউথোকপগী খুদম অমা ওইরক্লি। হৌজিক ঐখোয়না মাধব নেত্রালয়গী কুলগিৎতা তাখি, মসি স্পিরিচুএলিতি, লৌশিং, ইকাই খুম্নবা অমসুং গুরুতাগী অফবা স্কুল অমনি, মীওইবা খুন্নাইদা কত্থোকপা মসিগী সর্ভিস তেম্পল অসি কান্নবা খুদিংমক্কী মন্দির অমনি। মাধব নেত্রালয় অসি অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসন অমনি, মসিনা পুজ্যা গুরুজীগী ৱাখল্লোনদা মীওই লাখ কয়াদা চহি কয়াগী মমাংদগী সেবা পীদুনা লাক্লি। মীয়ামগী পুন্সিদা মঙাল হঞ্জিল্লে, ঙসি মসিগী অনৌবা কেম্পসকী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। হৌজিক অনৌবা কেম্পস অসিগী মতুংদা, হায়রিবা সর্ভিস ৱার্কশিং অসিনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা অনৌবা মীওই লিশিং কয়াগী পুন্সিদা মঙাল অমা শন্দোক্কনি, মখোয়গী পুন্সিগী অমম্বা মাংহল্লগনি। মাধব নেত্রালয়গা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমকপু মখোয়গী থবক, মখোয়গী সেবাগী ইথিলগীদমক ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং ঐনা মখোয়গী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
লাল কিলাদগী ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্কী হোৎনরিবশিং অদুগী মতাংদা ঙাংখি। লৈবাক অসিনা ঙসি হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মওংদা, মাধব নেত্রালয়না থবকশিং অদু হেনগৎহল্লি। লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্না হেন্না ফবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসি ঐখোয়গী মরুওইবনি। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লায়রবা মীওইশিংসু খ্বাইদগী ফবা লায়েং ফংহনগদবনি। লৈবাক অসিগী মীওই অমত্তদা হিংবগী ইকাই খুম্নবা ফংহনদবা তৌরোইদবনি। লৈবাক অসিগীদমক মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখিবা অহল ওইরবা মীওইশিংসু লায়েংবগী মতাংদা খুদোংচাদবা থেংনহল্লোইদবনি, মখোয়বু অদুগুম্বা ফিভম অমদা লৈহল্লোইদবনি অমসুং মসি সরকার অসিগী পোলিসীনি। মরম অসিনা ঙসি মীওই করোর কয়া অমা আয়ুশ্মান ভারতকী খুত্থাংদা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলি। জন ঔশধী কেন্দ্র লিশিং কয়ানা লৈবাক অসিগী লায়রবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংদা মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহল্লি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা দাইএলাইসিস সেন্তর লিশিং অমা লৈরে, মখোয়না দাইএলাইসিস সর্ভিসশিং লেম্না ফংহন্নবগী য়জ্ঞা অমা চত্থরি। মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক মীয়ামগী লুপা করোর লিশিং কয়া কনবা ঙম্লে অমসুং মখোয়না হকশেলগী কান্নবা ফংলি। হৌখিবা চহি 10দা, খুঙ্গংশিংদা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির লাখ কয়া শঙ্গাখ্রে, মফম অসিদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফবা দোক্তরশিংদগী তেলিমেদিসিনগী কন্সল্তেসন, প্রাইমরী ত্রিৎমেন্ত অমসুং মখা তানা মতেং ফংহল্লি। মখোয়না লায়না চেক-অপ তৌনবগীদমক কিলোমিতর চাম্মরোম চৎপগী মথৌ তাহনদ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মেদিকেল কোলেজ মশিং শরুক অনি হেনগৎহনবতা নত্তনা লৈবাক অসিদা মথৌ তৌরিবা AIIMS কী মশিংসু শরুক অহুম হেনগৎহনখ্রে। লৈবাক অসিদা মেদিকেল সিৎশিংসু শরুক অনি হেনগৎলে। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মীয়ামদা সেবা পীনবগীদমক অফবা দোক্তর মশিং হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না য়াম্না থৌনা ফবা ৱারেপ অমা লৌরে। মসি নীংতম্বগী মতুংদগী অহানবা ওইনা থোকপনি। লৈবাক অসিগী লায়রবা অঙাং ফাওবা দোক্তর অমা ওইনবা অমসুং মহাক্কী মঙলানশিং মপুং ফাহনবা ঐখোয়না মহৈরোইশিংদা মখোয়গী মমা লোলদা দোক্তর অমা ওইনবগী খুদোংচাবা পীরি। মোদর্ন মেদিকেল সাইন্সকা মরী লৈনবা থবকশিং অসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা মসিগী ত্রেদিস্নেল নোলেজসু মাংলোমদা চংশিল্লি। ঐখোয়গী য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদনা ঙসি মালেম পুম্বদা অনৌবা মশক অমা ফংলে। ভারতকী ইকায়খুম্নবা হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তগী একজিস্তেন্স অসি মখোয়গী চৎনবী অমসুং ৱাখল্লোন অসি চারোন-শুরোনগী মরক্তা পাকথোক চাউথোকহনবদা য়ুম্ফম ওই। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী পুৱারীদা য়েংলবদি, চহি চা কয়া মীখা পোনবা অমসুং ইনভেসন তৌরকখি, ভারতকী খুন্নাইগী মওং-মতৌবু মুত্থৎনবা অকিবা লৈতনা হোৎনখি, অদুবু ভারতকী ৱাখল্লোনদি লোইখিদে, মসিগী মৈহৌ অদু লেপ্তনা মৈ হৌখি। মসি করম্না থোকখিবগে? মরমদি, খ্বাইদগী অরুবা মতমশিংদসু, ৱাখল্লোন অসি হিংহন্নবা ভারত্তা অনৌবা খুন্নাইগী ইহৌশিং লেপ্তনা থোক্লকখি। ভক্তিগী খোংজং অসি মসিগী খুদম অমনি, মসি ঐখোয় পুম্নমক্না নীংথিজনা খঙই। মেদিভেল পেরিয়দকী অরুবা মতম অদুদা, ঐখোয়গী সেন্তশিংনা ঐখোয়গী নেস্নেল কোন্সনেসতা ভোকেসকী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অনৌবা ইনর্জী পীখি। গুরু নানক দেবজী, কবীরদাস, তুলসিদাস, সুরদাস, মহারাস্ত্রাদা লৈরিবা সন্ত তুকারাম, সন্ত একনাথ, সন্ত নামদেব, সন্ত দ্ন্যানেশ্বর, অতৈ অয়াম্বা অশেংবা ৱাখল্লোনশিংনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী ৱাখল্লোনদা পুন্সি পীখি। হায়রিবা খোংজংশিং অসিনা খেন্নবা লৈবগী পল অদু থুগাইখি অমসুং খুন্নাইবু অমত্তা ওইবগী লিপুন অমনা শম্নহনখি।
অসিগুম্বা মওংদা, স্বামী বিবেকানন্দগুম্বা অচৌবা সন্তশিং লৈরম্মি। মহাক্না খুন্নাই অসিবু লৌশিনখি, খুন্নাই অসিবু মখোয়গী অশেংবা মশক অদু নিংশিংহনখি, মখোয়দা মশাদা থাজবা পোকহনখি অমসুং ঐখোয়গী নেস্নেলগী ৱাখল্লোন অদু মাংহনখিদে। ক্রীতদাস ওইবগী অরোইবা দিকেদশিংদা দোক্তর সাহেব অমসুং গুরুজীগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংনা মসিদা অনৌবা ইনর্জী পীনবা হোৎনখি। ঙসিদি ঐখোয়না উবা ফংলি মদুদি চহি 100গী মমাংদা লৈবাক্কী ৱাখল্লোনবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগীদমক থারম্বা ৱাখল্লোন অদু ঙসিদি মালেমগী মাংদা অচৌবা উপাল অমগী মওংদা উবা ফংলি। প্রিন্সিপলশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিংনা উপাল অসিবু চাউথোকহল্লি, ভোলুন্তিয়র মিলিয়ন কয়ানা (স্বয়মসেবক) মসিগী মশাশিংনি, মসি অখন্নবা উপাল অমা নত্তে, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ অসি ভারতকী অমর ওইরবা কলচরগী মোদর্ন অক্ষয় ভতনি। অক্ষয় ভত অসিনা ভারতকী কলচর, ঐখোয়গী জাতিগী ৱাখল্লোনদা লেপ্তনা ইনর্জী পীরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না মাধব নেত্রালয়গী অনৌবা কেম্পসকী থবক হৌরকপা মতমদা, মিৎয়েংগী মতাংদা ৱা ঙাংবসি মহৌশানা ওইরক্লি। ভিজন অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিদা লমজিং-লমতাক পী। মরম অদুনা, বেদশিংনসু পামজৈ - পশিয়ম শরদা শতম! মসিদি, ঐখোয়না চহি চাম্মগী মনুংদা উবা ফংলগনি হায়বনি। মসিগী ভিজন অসি মীৎ ওইগদবনি, হায়বদি মপান্থোংগী ভিজন ওইগদবনি, অমসুং মনুংগী ভিজন অমসু ওইগদবনি। ঐখোয়না মনুংগী ভিজনগী মতাংদা ৱা ঙাংলিবা মতমদা, বিদর্ভাগী অচৌবা সন্ত, শ্রী গুলাব্রাও মহারাজজীবু নীংশিংবা হায়বসি মহৌশানা চুম্মি। মহাকপু প্রাগ্যচাক্ষু কৌই। মহাক্না য়াম্না অঙাং ওইরিঙৈদা মীৎ উবা ঙমখিদে, অদুবু মহাক্না লাইরিক কয়া ইখি। অমসুং হৌজিক কনাগুম্বা অমনা হংলকপা য়াই মদুদি মী অমনা উবা ঙমদ্রবদি, মতৌ করম্না মী অমনা লাইরিক কয়া ইবা ঙমগনি? মসিগী পাউখুমদি, মহাক্কী মমিৎ উবা ঙমদ্রবসু, মহাক্কী ভিজননা উবনি। মসিগী ভিজন অসি লৌশিংদগী লাকপনি, মসি লৌশিংদগী থোক্লকপনি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা মীওই অমবু অমসুং খুন্নাইবু অচৌবা শক্তি পীরি। ঐখোয়গী রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ অসি অসিগুম্বা সংস্কর যজ্ঞ অমনি, মসিনা মনুংগী ভিজন অমসুং মপানগী ওইবা ভিজন অনিমক্কীদমক থবক তৌরি। মাধব নেত্রালয়বু ঐখোয়না মপান্থোংগী ভিজন ওইনা উবা ফংই অমসুং মপান্থোংগী ভিজন অদুনা সার্ভিসকা মান্নহল্লি।
মরুপশিং,
মসিদা হায়রি - পরোপকারায়া ফালান্তি ভৃক্ষা, পরোপকারায়া ভাওন্তি নাদ্যা। পরোপকারায় দোহন্তি গবা, পরোপকারার্থ-মিদাম শরিরাম। ঐখোয়গী হকচাং অসি চেরিতী, সর্ভিসকীদমক্তা খক্তনি। অমসুং হায়রিবা সর্ভিস অসি ঐখোয়গী সংস্কারগী শরুক অমা ওইরকপা মতমদা, সর্ভিস মশামক অসি সাধনা ওইরকই। মসিগী সাধনা অসি ভোলুন্তিয়র (স্বয়মসেবক) খুদিংমক্কী পুন্সিনি। মসিগী সর্ভিস সংস্কার, মসিগী সাধনা, মসিগী অওনবা লাকপা নুংশিৎ অসিনা মীরোল অমদগী মীরোল অমদা তপস্যানা ইথিল পীরি। মসিগী সর্ভিস অসিনা ভোলুন্তিয়র খুদিংমকপু লেপ্তনা চৎহল্লি, মহাকপু অৱাবা পোকহন্দ, মহাকপু লেপহল্লোই। পুজ্যা গুরুজীনা য়াম্না তোয়না হায়নরম্মি মদুদি পুন্সিগী মতম অসি মরু ওইদে, অদুবু মদুগী কান্নবা অদু মরু ওই। ঐখোয়না দেবদগী লৈবাক অমসুং রামদগী জাতিগী পুন্সিগী মন্ত্র লৌখি, অমসুং ঐখোয়গী মথৌ পাংথোক্লি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, থবক অসি কয়া য়াম্না চাউবা নত্ত্রগা অপীকপা ওইগেরা, থবক অসিগী লম অমা হেক্তা, ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং, চীংগী মফমশিং, উমংশিং, এসোসিয়েসন অসিগী ভোলুন্তিয়রশিংনা থৱায় য়াওনা থবক তৌরি হায়বসি ঐখোয়না উবা ফংলি। মফম খরদা কনাগুম্বা অমনা ভনভাসি কল্যান আশ্রমগী থবকশিং অসি মহাক্কী পান্দম ওইদুনা পায়খৎলি। মফম খরদা কনাগুম্বা অমনা ইকাল বিদয়ালয়াগী খুত্থাংদা ত্রাইবেলগী অঙাংশিংদা মহৈ তম্বীরি। মফম খরদা কনাগুম্বা অমনা কলচরেল এৱেকনেসকী মিসন পায়খৎলি। মফম খরদা কনাগুম্বা অমনা সেবা ভারতীদা য়াওদুনা লায়রবশিং অমসুং শোত্থরশিংদা মতেং পাংলি।
ঐখোয়না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা প্রয়াগতা নেত্রা কুম্ভতা ভোলুন্তিয়রশিংনা মীওই লাখ কয়াদা মতেং পাংখিবদু উখি। হায়বদি, সর্ভিস লৈবা মফম খুদিংদা, স্বয়মসেবক লৈ। খুদোংথীবা অমা থোকপা মতমদা, ঈশিং-ঈচাউনা মাঙ-তাকহনবা নৎত্রগা য়ুহার হাবা থোকপা মতমদা, ভোলুন্তিয়রশিংনা দিসিপ্লিন লৈবা লান্মীশিংগুম্না মফম অদুদা থুংই। কনাগুম্বা অমত্তনা মখোয়গী প্রোব্লেমশিং, কনাগুম্বা অমত্তনা মখোয়গী অৱা-নুংঙাইশিং য়েংদে। ঐখোয়না থবক অসি তৌবগী ৱাখল্লোনগা লোইননা চপ চানা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ইন্তর্ভিয়ু অমদা, খ্বাইদগী শক্নাইরবা গুরুজীদা হংখি, মহাক্না সংহবু করিগীদমক্তা মফম খুদিংমক্তা লৈ হায়না হায়রিবনো? গুরু জীগী পাউখুম অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইখি। মহাক্না সংঘবু মঙালগা চাংদম্নখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মঙাল অসি মফম পুম্নমক্তা লৈ, মসিনা মথন্তনা থবক পাংথোকপা ঙম্লোই, অদুবু অমম্বা অসি লৌথোক্তুনা, মসিনা অতোপ্পশিংদা থবক তৌনবগী লম্বী তাকই। গুরুজীগী পাউতাক অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী মন্ত্র অমনি। ঐখোয়না মঙাল ওইগদবনি অমসুং অমম্ববু মুত্থৎকদবনি, খুদোংচাদবশিং মুত্থৎকদবনি, লম্বী অমা শেমগদবনি। ঐখোয়না পুন্সি চুপ্পদা মসিগী ৱাখল্লোন অসি তাদুনা লৈরি, মীপুম খুদিংমক্না মসি হেন্না নত্রগা হন্থনা হিংনবা হোৎনরি। ঐনা নহাক নত্তে, ঐনা ঐখোয় নত্তে, ইদম রাস্ত্রায়া ইদম না মম” (মসি লৈবাক্কীদমক, ঐগীদমক নত্তে)।
মরুপশিং,
হোৎনরিবশিং অদুগী মনুংদা, মীৎয়েং অসি ঐনা নত্তে, ঐখোয়নি, লৈবাক্কী ৱাখল্লোন অসি খ্বাইদগী মরু ওই, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অপাম্বা অসি পোলিসীশিং, ৱারেপশিং অসিদা খ্বাইদগী মরু ওই, মদুগী ইথিল অমসুং মঙাল অদু মফম খুদিংমক্তা উবা ফংই। চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক্তা, লৈবাক অসি চিংশিনখিবা চিংনবশিং অসি ঐখোয়না কোকহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। ঙসি ঐখোয়না ভারতনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন অসিদগী মতৌ করম্না মাংলোমদা চংশিল্লক্লিবা অদু উবা ফংলি। চহি 9গী খুজিংদা মখোয়না য়াওরিবা মীখা পোনবগী অৱাবা অদু হৌজিত্তি নেস্নেল প্রাইদকী অনৌবা চেপ্তরশিংনা মহুৎ শিনখ্রে। ভারতকী মীয়াম্বু তুহৎনবা শেমখিবা ব্রিতিশকী আইনশিং অসি লৈবাক অসিনা হোংদোকখ্রে। ক্রীতদাস ওইবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা শেমখিবা পেনাল কোদ অদু হৌজিক্তি ভারত ন্যয় সমিতিনা মহুৎ শিনখ্রে। ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী ময়ুমদা, মসি রাজপথ নত্তে, কার্তব্যপথনি। ঐখোয়গী নেভীগী ফ্লেগতা স্লেভরীশিপকী খুদমসু য়াওরম্মি, মদুগী মহুৎ হৌজিক্না ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী খুদম নেভীগী ফ্লেগতা উরি। লৈবাক অসিগীদমক্তা বীর সাভারকরনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখিবা, নেতাজী সুভাশ বাবুনা নীংতম্বগী বংঙ্গুন খোঙখিবা অন্দামানগী ইথৎশিং অসিসু নীংতম্বগী অথৌবশিংগী নিংশিংনবগীদমক মখোয়গী মমিংশিং লৌদুনা মমিং ওন্থোকখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ভাসুধৈব কুতুম্বকমগী মন্ত্র অসি ঙসি মালেমগী মফম খুদিংমক্তা য়ৌরে। অমসুং মালেম অসিনা ঐখোয়গী থবকশিংদা মসি উরি অমসুং ফাওরি। কোবিদগুম্বা লাইচৎ অমা লাকপা মতমদা, ভারতনা মালেম অসি ইমুং অমা ওইনা লৌই অমসুং ভেক্সিনশিং পীরি। মালেমগী মফম খুদিংমক্তা মহৌশাগী অৱা-অনা থোকপা মতমদা, ভারতনা মপুং ফানা থৱায় য়াওনা মতেং পাংনবা লেপ্লি। ঙরাং অদোম্না উখি মদুদি ম্যান্মারদা অসিগুম্লবা অচৌবা মালেমগী অৱাবা অমা লাকখি। ওপরেসন ব্রহ্মাগী মখাদা মফম অদুগী মীয়ামদা মতেং পাংনবা ভারতনা অহানবা ওইদুনা মফম অদুদা য়ৌখি। তর্কীদা য়ুহার হাখিবা মতমদা, নেপালদা য়ুহার হাখিবা মতমদা, মালদীবতা ঈশিংগী অৱাবা লৈরকপা মতমদা, ভারতনা মতেং পাংবদা মতম অমত্তা মাংহনখিদে। লানগী ফিভমশিংদা ঐখোয়না অতোপ্পা লৈবাকশিংগী নাগরিকশিংবু সেফ ওইনা ইভাক্যুএৎ তৌই। ঙসি ভারতনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অসিদা মালেম পুম্বনা ভারত অসি মালেমগী খা থংবা শরুক পুম্নমক্কী ৱাঙাং ওইরক্লিবা অসি মালেম অসিনা উরি। মালেমগী ওইবা ইচিল-ইনাওগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী মশাগী ভেল্যুশিংগী এক্সতেন্সন অমনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন অসি ঐখোয়গী নহাশিংনি। ঙসি ভারতকী নহাশিংনা কয়া য়াম্না থাজবগে হায়বদু ঐখোয়না উরি। মমাংগী মতমগা চাংদম্নবদা মখোয়গী রিস্ক লৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী অসি শরুক কয়া হেনগৎলে। মখোয়না অনৌবা পুথোক্লি, স্তার্ত-অপশিংগী মালেমদা মখোয়গী ফ্লেগ ফোংলি অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইরিবদি, ঙসিগী ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী হেরিতেজ, মখোয়গী কলচরগীদমক চাউথোকচরি। ঐখোয়না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা প্রয়াগরাজ মহা কুম্ভতা উখি, ঙসিগী নহা ওইরিবা মীরোলশিং অসি মহা কুম্ভতা লাখ কয়া য়ৌখি অমসুং মসিগী সনাতন চৎনবীগা শম্নদুনা চাউথোকচবা ফাওখি। ঙসিদি, ভারতকী নহারোলশিংনা লৈবাক অসিগী মথৌ তাবশিংবু ৱাখলদা থমদুনা থবক তৌরি। ভারতকী নহারোলশিংনা মেক ইন ইন্দিয়াবু মায় পাকহনখ্রে, ভারতকী নহারোলশিংনা লোকেলগীদমক ৱা ঙাংখ্রে। পুক্নিং চিংশিনবা অমা শেমখ্রে, ঐখোয়না লৈবাক অসিগীদমক হিংগদবনি, ঐখোয়না লৈবাক অসিগীদমক করিগুম্বা খরা তৌগদবনি, শান্নবুংদগী হৌরগা স্পেসকী অৱাংবা থাক ফাওবা, ঐখোয়গী নহারোলশিংনা লৈবাক শেমগৎপগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি, মাংদা চংশিল্লি। অসিগুম্বা নহাশিং অসিনা 2037তা, নীংতম্বা চহি 100 মপুং ফারকপা মতমদা, চাউখৎলবা ভারতকী পান্দম অদুগী ফিরাল পাইগনি। অমসুং ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ওর্গনাইজেসন, দিদিকেসন অমসুং সর্ভিসকী ত্রাইভেনি অসিনা চাউখৎলবা ভারতকী খোঙচৎ অসিদা ইনর্জী অমসুং দিরেক্সন পীদুনা লৈহৌরগনি। চহি কয়াদগী সংঘ অসিনা কন্না হোৎনদুনা লাক্লিবা অসিনা মহৈ ফংলি। চহি কয়াদগী সংঘ অসিনা হোৎনদুনা লাক্লিবা অসিনা চাউখৎলবা ভারতকী অনৌবা চেপ্তর অমা ইরি।
মরুপশিং,
সংঘ অসি লিংখৎলকপা মতমদা, ভারতকী ফিভম অসি তোঙানবা ওইরম্মি। 1925দগী 1947 ফাওবদা, মসি লান্থেংনবা মতম ওইখি। লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী অচৌবা পান্দম থম্লি। ঙসি, সংঘ অসিগী চহি 100গী খোঙচৎ অসিগী মতুংদা, লৈবাক অসি অমুক হন্না মরু ওইবা তাঙ্কক অমদা লাক্লি। 2025দগী 2047 ফাওবগী মরুওইবা মতম অসিদা, ঐখোয়না অমুক্কা হন্না হায়রিবা মতম অসিদা চাউরবা পান্দমশিং থম্লি। মতম অমদা ইকাই খুম্নরবা গুরুজীনা চিথী অমদা ইরম্মি, ঐহাক্না ঐখোয়গী চাউরবা লৈবাক্কী য়ুম্ফমদা অপীকপা নুঙ অমা ওইনিংই, ঐখোয়না সেবা তৌবগী ঐখোয়গী ৱারেপ অসি মতম পুম্নমক্তা মৈ চাকহন্দুনা থমগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী কন্না হোৎনরিবা অসি মখা চত্থগদবনি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অসি মঙফাওনহনগদবনি অমসুং ঐহাক্না অয়োধ্যাদা ভগবান শ্রী রামগী অনৌবা লাইশং শাগৎপগী মতাংদা হায়খিবগুম্না, লাক্কদৌরিবা চহি লিশিং অমগীদমক ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা ভারত অমগী য়ুম্ফমসু শেমগদবনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ইকাই খুম্নরবা দোক্তর সাহেব অমসুং ইকাই খুম্নরবা গুরুজীগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংগী লমজিং-লমতাক্না ঐখোয়দা মখা তানা শক্তি পীরগনি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহনগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মীরোল কয়ানা কত্থোকখিবা অদু মমল লৈহনগনি। মসিগী ৱারেপ অসিগা লোয়ননা, অদোম পুম্নমকপু অনৌবা চহি অসিগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।